Tabără la Mănăstirea Strâmba


În perioada 28 iulie-02 august 2014, 48 de copii cu vârsta cuprinsă între 9-19 ani din Episcopia Sălajului, Parohiile Rus, Jibou, Cozniciu, Brebi, Prodăneşti, dar si din alte zone ale ţării precum, Cluj, Timişoara, Oradea, Protopopiatul Lehliu Gară-Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor au participat în tabăra de catehizare de la Mănăstirea Strâmba fiind ultima serie din acest an.
Copiii au fost insoţiţi de următorii preoţii: Alexandru Bande de la Parohia Rus, de preoţi Bogdan Iamandi şi Florin Titeică de la Protopopiatul Lehliu-Gară şi doamna asistent-social Elena Marinaş.
Părintele Stareţ a alcătuit un program variat cuprinzând: participarea la sfintele slujbe, ore de cateheză, jocuri, concursuri şi o excursie în afara mănăstiri care le-a plăcut foarte mult copiilor şi care i-a făcut să mărturisească că timpul a fost prea scurt şi a trecut foarte repede. La orele de cateheză au fost prezentate Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei de către preotul Alexandru Bande de la Parohia Rus, iar părintele Bogdan Iamandi de la Protopopiatul Lehlui-Gară le-a vorbit despre jertfa Sfinților Brâncoveni. De asemenea copiii au participat la diferite jocuri, au învăţat pricesne în cinstea Maicii Domnului, confecţionarea de cruciuliţe care au fost sfinţite, iar copiii le-au păstrat ca amintire. De asemenea a fost organizat un concurs de toacă cu ajutorul Preacuviosului Părinte Acachie de care copiii au fost foarte încântaţi.
Joi 31 iulie Părintele Stareţ a organizat o frumoasă excursie în care s-a vizitat Muzeul de Istorie Sălaj, Catedrala “Sf. Vinere ” din Zalău, Mănăstirea Bic, după care copiii au făcut o binemeritată baie la Băile Boghiş. Vineri toţi copiii participanţi la tabără şi-au mărturisit păcatele în Taina Spovedaniei, după care în cadrul Sf. Liturghi au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului de către Părintele Florin Titeică.
La sfârşitul taberei după săvârşirea cinstitului Paraclis al Maicii Domnului şi a Tainei Sf. Maslu, prezenţi fiind un mare număr de credincioşi fiecare copil a fost premiat cu o diploma şi cadouri frumoase de către Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie.
Tabăra s-a încheiat cu un frumos foc de tabără în jurul căruia copiii au cântat şi şi-au exprimat bucuria de a fi prezenţi în vacanţă la Mănăstirea Strâmba.
Impresiile lor vorbesc de la sine:
”Mi-a plăcut mult în tabără la Mănăstirea Strâmba unde am fost pentru prima data şi cu siguranţă vreau să vin şi la anul. ”Alexandra Dănilă clasa a VII-a Parohia Rus
“Părintele Stareţ este prieten al tuturor copiilor de aceea îl iubesc mult.” Sebastian Pîclişan Timişoara
”E prea scurt timpul, ar trebui ca tabăra să fie de două săptămâni, vreau ca şi la anul să particip”. Vlad Maxim clasa a VI-a Parohia Rus
“Am bătut pentru prima oară în viaţa mea toaca,mi s-a părut deosebit”. Pop Flaviu clasa a VII –a Parohia Rus
“Mulţumim Părintelui Stareţ pentru toată dragostea cu care ne primeşte în fiecare an la mănăstire, unde ne simţim ca acasă şi ne rugă la Dumnezeu să-i dea putere şi sănătate şi să aibă mereu grijă de noi”. Maria Bande clasa VII-a Parohia Rus
“Prin strădania Preacuviosului Părinte Stareţ Grighentie, Mănăstirea Strâmba a devenit din nou o şcoală de cultură şi spiritualitate,unde un mare număr de tineri descoperă tainele credinţei în Dumnezeu. Mănăstirea Strâmba este prea departe de noi ca să putem veni de câte ori dorim.” Elena Marinaş, asistent social, Lehliu Gară-Călăraşi.

Preot coordonator Alexandru BandeSeria a II-a a taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba


În perioada 14-219 Iulie 2014, 55 de copii din Hida, Cehu Silvaniei, Zalău, Poarta Sălajului şi Jibou, au fost în tabăra de catehizare la Mănăstirea Strâmba.
Cei 55 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, alături de părintele Mateiu Călin Andrei şi de doamna preoteasă Aura Mateiu au fost întâmpinaţi de către Preacuviosul Părinte Stareţ, Arhimandritul Grighentie Oţelea cu multă căldură sufletească aşa cum mărturiseau copiii în Impresiile de tabără: Părintele stareţ ne-a primit cu atâta căldură şi dragoste în suflet (Timeea Kozma), Mereu când Îl privesc mi-l aduc pe Dumnezeu în gând. Mereu o să-l admir pentru bunătatea şi credinţa lui.(Raluca Harlisca).
Încă din prima zi a taberei părintele stareţ Grighentie a lansat pentru copii mai multe concursuri (frecvenţa la rugăciune, pictură şi desen, toaca, talentul muzical, bucătaria, înnotul, cel mai cuminte copil, abilităţi practice, cea mai curată cameră, cel mai bun sportiv), care i-au încântat mult pe participanţi.
Preacuviosul Părinte Stareţ pe toată perioada taberei s-a îngrijit ca participanţii la tabără să fie bine hrăniţi şi trupeşte dar şi sufleteşte prin sfintele slujbe de dimineaţă şi de seară, la care copiii au luat parte (Utrenie, Acatiste, Sfânta Liturghie şi Vecernia), aşa încât pe drept cuvânt eleva Ioana Pop mărturisea: Această tabără m-a ajutat să mă disciplinez pentru că la Mănăstirea Strâmba există un program bine respectat de rugăciune, educaţie religioasă, masă şi adihnă. Aici fiecare zi este un progres spiritual şi bine organizat, fiecare suflet din cadrul mănăstirii participând la slujbă... Seara am participat cu toţii la slujba Vecerniei. Preotul unge fruntea şi mâinile noastre cu untdelemn sfinţit la sfârşitul fiecărei slujbe.
Părintele Profesor Mateiu Călin Andrei a pregătit pentru copii activităţi de catehizare captivante şi plăcute: Cu ajutorul părintelui Călin am învăţat o grămadă de lucruri duhovniceşti pe care nu le ştiam ( Raluca Harlişca).
În prima zi li-i s-a prezentat copiilor programul săptămânii după care a avut loc activitatea de intercunoaştere în care s-au stabilit şi câteva reguli de grup de respectat pentru perioada taberei. De asemenea participanţii la tabără au discutat în cadrul orelor de cateheză despre Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, despre Sfinţii brâncoveni şi la propunerea copiilor, despre exorcizări.
Punctul central al acestei tabere a constat în faptul că toţi participanţii la tabără şi-au mărturisit păcatele şi au primit Trupul şi Sângele lui Hristos la Sfânta Liturghie: Această săptămână…nu a fost doar o tabără, a fost un privilegiu de a-mi descărca sufletul de păcate, pentru a-mi găsi liniştea, a mă deconecta de lumea de afară şi de probleme cotidiene, dar şi o ocazie de a învăţa lucruri noi şi folositoare, de a lega prietenii şi de a cunoaşte oameni minunaţi. Pentru mine Mănăstirea Strâmba este cel mai important loc de pe lume. Aici îmi pun în ordine gândurile, mă simt în siguranţă sub ocrotirea Maicii Domnului care veghează neîncetat asupra acestui colţ de rai. Nu cred că aş putea descrie în cuvinte sentimentul pe care îl am de fiecare dată când intru pe poarta mănăstirii. Tot ce aş putea spune este că simt o uşurare sufletească aşa ca şi cum aş intra intr-o altă lume, una mai bună şi fără griji. Maica Domnului ne aşteaptă pe toţi cu braţele ei ocrotitoare pentru a ne oferi alinare şi pace sufletească(Andreea Şamşodan).
De asemenea între activităţile acestei tabere s-au numărat şi ateliere de muzică bisericească în cadrul cărora elevii au audiat şi învăţat melodii cu conţinut religios moral. Cei mai talentaţi în acest sens au dat răspunsurile de la strană la slujbele săvârşite. Alţii, talentaţi la desen şi pictură au desenat şi pictat scene cu temă religioasă. Toţi cei 55 de copii au participat la competiţiile şi numeroasele activiţăţi sportive: fotbal, volei, mingea în tunel, mingea în aer, jocuri tradiţionale cu mingea mică derulate sub coordonarea domnului profesor Dan Aluaş de la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu, a doamnei preotese Aura Mateiu precum şi a doamnei educator Carmen Cîmpean. Seara, copiii au vizionat filme cu conţinut religios-moral iar in după-masa zilei de Joi le-a fost prezentat copiilor de doamna doctor Ioana Mihuţ şi domnişoara doctor Teodora Dumitraş modul corect de îngrijire al dinţilor.
Joi, 17 Iulie Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie a organizat pentru toţi copiii o frumoasă şi reuşită excursie de o zi în care s-a vizitat Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradeea după care copiii s-au întrecut în a se scălda în bazinele Aquapark ale oraşului. Multă bucurie şi sentimente de mulţumire pentru părintele stareţ s-a putut citi în ochii copiilor din autocarul care a răsunat de cântece şi momente vesele pe toată perioada excursiei.
O altă activitate foarte captivantă a fost derulată de teologul Vlad Kozma în cadrul căreia copiii s-au îndeletnicit a împleti lănţişor cu cruce pentru gât.
Vineri a avut loc concursul de toacă derulat de Preacuviosul părinte Acachie. De altfel toţi monahii au contribuit substanţial la bucuria copiilor care exclamau despre ei: Cum să nu acorzi respect monahilor Acachie, Agapit şi Spiridon când vezi în ochii lor un foc aprins care arde mereu pentru Dumnezeu şi îti înseamnă sufletul cu o anumită dragoste şi credintă extrem de puternică?(Raluca Harlisca).
La sfârşitul acestei tabere într-un cadru festiv şi emoţionant fiecare copil s-a bucurat de premiul obţinut la concursul în cadrul căruia a avut cel mai mare succes. De altfel toţi copiii au fost premiaţi de către Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie cu diplome şi cadouri frumoase. Printre altele părintele stareţ a precizat copiilor în cadrul activităţii de premiere faptul că toţi sunteţi înzestraţi de Dumnezeu cu talente şi daruri deosebite pe care vă îndemn să le păstraţi şi fructificaţi în viaţa voastră ca să vă puteţi bucura de ele voi şi semenii voştri.
Tabăra s-a încheiat printr-un program de cântece religioase şi patriotice dedicat obştii de la Mănăstirea Strâmba în semn de mulţumire pentru osteneala lor. Programul a fost pregătit cu mult drag de copiii participanţi la tabără împreună cu însoţitorii lor. În cadrul acestui program copiii au oferit părintelui Stareţ o diplomă care s-a dorit a fi expresia sentimentelor de profundă recunoştinţă pentru dragostea, generozitatea şi ospitalitatea de înaltă calitate cu care, le-au oferit această tabără de catehizare care va rămâne neuitată.
Faptul că această tabără catehetică va ramâne neuitată pentru copii reiese limpede din frumoasele compuneri Impresii de tabără în care mărturiseau:
Deşi am fost de nenumarate ori în acest loc sfânt, de fiecare dată simt ceva special care îmi oferă o pace sufletească de nedescris. Încă din momentul în care am paşit pe aleea mănăstirii, şuieratul uşor al vântului alături de parfumul îmbietor al florilor te chemau să li te alături în acest paradis al lor, în acest rai de pe pământ. Cu cât de apropii mai mult de bisericuţa de lemn, mireasma gladiolelor care împodobesc icoana făcătoare de minuni, te invită să îi treci pragul, un prag după care se ascunde icoana Dulcele Sarut. În timp ce te rogi la aceasta, simţi privirea blândă a Fecioarei Maria care îti garantează faptul că mereu vei fi sub ocrotirea ei…În opinia mea tabăra a fost una dintre cele mai reuşite, şi din punct de vedere al organizarii, însă şi datorită colegilor mei cu care m-am înteles de minune….Acum îmi simt sufletul cuprins de tristeţe pentru că s-a terminat repede dar şi de o imensă stare de bucurie, pentru că am avut din nou ocazia de a petrece o săptămână încântătoare, alături de nişte persoane deosebite, care mereu te aşteaptă cu braţele deschise şi alături de prietenii pe care mi i-am facut şi pe care nu-i voi uita niciodată( Ştefana Paşca-Zalau).
Experienţa duhovnicească şi trăirea la cote mari a bucuriei duhovniceşti a fost deopotrivă simţită şi de preoţii care s-au straduit ca această tabără să fie cât mai reuşită. În acest sens părintele stareţ mărturisea: Mă bucur nespus de mult că aţi petrecut o săptămână de neuitat la Mănăstirea Strâmba şi cu tot dragul vă aştept şi anul viitor în tabără pentru că şi nouă ne place cu voi, de aceea vă aşteptăm cu drag să ne întâlnim şi cu alte ocazii la mănăstirea noastră…,iar părintele Călin Mateiu a mulţumit copiilor pentru cuminţenia, credinţa, respectul şi râvna prin care toţi şi-au adus aportul personal la reuşita acestei tabere catehetice.

Pr. Călin Andrei Mateiu

Sfârșit de an catehetic la Cehu Silvaniei

În încheierea anului catehetic 2013-2014, copiii care participă la programul „Hristos împărtășit copiilor” din orașul Cehu Silvaniei, au avut două momente deosebite.
Mai întâi le-a fost oferită o frumoasă excursie de documentare și relaxare în orașul Satu Mare. Plecarea a avut loc marți 1 iulie, cu un microbus pus la dispoziție cu generozitate de Primăria Cehu Silvaniei, prin amabilitatea domnului primar Varga Andrei.
S-a pornit din fața bisericii, pe traseul Cehu Silvaniei - Supur - Satu Mare. Aici am vizitat Catedrala Ortodoxă, Catedrala Greco-Catolică și Catedrala Romano Catolică pentru a vedea asemănările și deosebirile dintre cele trei lăcașuri de cult. Copiii au fost impresionați de dimensiunile, dar și de elementele specifice fiecărei confesiuni.
După vizitarea celor trei biserici a urmat o zi de relaxare la Complexul „Aqua Star” din Satu Mare, unde gazdele noastre ne-au primit cu ospitalitate și au avut grijă să nu ne lipsească nimic. Copiii s-au bucurat din plin de piscinele cu apă termală și de topogane și au servit masa la restaurantul complexului. După o binemeritată zi de documentare,odihnă și destindere, seara am pornit spre casă. Ajunși cu bine, copiii au putut concluziona că putem foarte bine să îmbinăm plăcutul cu utilul și și-au manifestat încă de pe acum nerăbdarea de a participa și la excursia de anul viitor.
A doua acțiune s-a desfășurat la biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, duminică 6 iulie, când a avut loc festivitatea de închidere a anului catehetic. Tuturor copiilor participanți în acest an la activitățile din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor” le-au fost oferite diplome de merit de către coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, preotul Radu Barbor.

Preot coordonator
Radu-Marius BarborSfârșit de an catehetic la Parohia Cerâșa

Sfârşitul anului catehetic 2013 – 2014, a fost marcat şi în Parohia Cerişa printr-un program susținut de copiii cuprinşi în grupa catehetică, coordonați de părintele Gligor Marian-Viorel şi prof. Gligor Livia. Îmbrăcați în haine tradiționale de sărbătoare, au arătat prin cântecele şi poeziile patriotice prezentate în fața credincioşilor că dragostea de țară, de limbă, de sfinți nu ține de vârstă. În cântecele şi poeziile prezentate s-a arătat importanţa cinstirii Sfinţilor Români ca ocrotitori şi mijlocitori ai neamului nostru, dar și jerta eroilor pentru păstrarea credinței şi întregirea pământului românesc, fiind evidenţiată în mod special personalitatea Sfântului voievod Constantin Brîncoveanu.
Emoția şi recunoştința față de sfinții şi martirii poporului a cuprins sufletelor credincioşilor. La sfârşit, pentru întreaga activitate din anul catehetic 2013 – 2014, copiii au fost răsplătiți cu cozonac, suc şi înghețată.

Prof. Gligor LiviaPrima zi de vacanță – O altfel de vacanță

În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre dependența tinerilor de calculator sau de telefonul mobil, despre dependența de a fi racordat permanent la spațiul virtual. Psihologii trag semnale de alarmă arătând totodată efectele nocive ale dependenței de internet. Se naște de aici și o tendință de izolare a tinerilor, de necomunicare decât în spațiul virtual și de închistare în propriul mediu creat de ei. Ispita de a ajunge mai desăvârșit într-un astfel de mediu, vine o dată cu vacanța, când nu mai există obligativitatea respectării unui program prestalibit de către școală.
Pentru a deschide perspectiva și unei altfel de vacanțe, la nivelul parohiei Bănișor, împreună cu copiii de la grupele de cateheză, am hotărât ca în prima zi de vacanță, respectiv sâmbătă 21.06.2014, să facem un pelerinaj la mănăstirea Bic pe bicicletă. A fost vorba de 15 km dus și 15 km întors, un drum în care aveam multe de învățat în mod practic. Aveam să învățăm că avem nevoie de mișcare și de aer curat, că putem comunica altfel de la persoană la persoană, că neascultarea de conducătorul grupului îți poate fi fatală, aveam să învățăm că nu toți suntem la fel de puternici și că cei mai tari trebuie să-i ajute pe cei mai slabi. Am învățat ce important este pentru semenul tău să-l aștepți, că nu are niciun farmec să ajungi singur la destinație – oarecum la fel ca în drumul nostru spre Rai; am învățat cum e să prețuiești întâlnirea cu Dumnezeu și cu Maica Domnului după un drum cu osteneală.
În calitate de conducător al acestui grup, dar și în calitate de catehet, mă simt împlinit de ceea ce am reușit să transmit în mod practic acestor copii. Lor și nu numai, le doresc o astfel de vacanță în care pe lângă odihna binemeritată de care trebuie să se bucure, să încerce și să reușească să se cunoască pe ei, pe cei din prejma lor și să descopere frumusețea mediului înconjurător pe care Dumnezeu n-i l-a oferit ca să ne trăim această viață.
Pr. Augustin CâmpeanFinal de an catehetic la parohia Creaca

Sfârşitul anului catehetic 2013-2014, a reunit grupele catehetice din parohiile Borza şi Creaca la o nouă activitate catehetică, desfăşurată în Creaca, în duminica Sfinţilor Români. În anul 2009 a fost înălţată în parohia Creaca o frumoasă troiţă închinată Sfinţilor Români, şi s-a stabilit ca în fiecare an, la prăznuirea acestor sfinţi să fie marcat în mod adecvat acest moment. Şi în acest an, sărbătoarea a fost înfrumuseţată de un program susţinut de grupa catehetică din Creaca, având ca invitaţi şi copiii de la grupa catehetică din Borza.
Prăznuirea a început cu oficierea Sfintei Liturghii, iar în cuvântul de învăţătură s-a evidenţiat importanţa cinstirii Sfinţilor Români ca ocrotitori şi mijlocitori ai neamului nostru, fiind evidenţiată în mod special personalitatea Sfântului voievod Constantin Brîncoveanu.
După încheierea Sfintei Liturghii, credincişii s-au deplasat în procesiune la troiţa închinată Sfinţilor Români. A urmat apoi săvârşira slujbei de pomenire a eroilor români. Programul a continuat prin intonarea imnului naţional, apoi copiii de la cele doua grupe catehetice au interpretat în mod alternativ o serie de cântece patriotice. La final copiii au fost răsplătiţi cu mici daruri.


Pr. Blaj Daniel,
Coordonator al Circumscripţiei Catehetice ZalăuEpiscopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului” 2014

Miercuri 4 iunie 2014, la sediul Episcopiei Sălajului, s-a întrunit Comisia de concurs în vederea desemnării titlului de „Profesorul Anului”.
Au fost prezenţi următorii membri: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, inspector şcolar prof. Claudia Boha, prof. Alina Arsinte, prof. pr. Cosmin Porcar, prof. pr. Călin Ciurbe și prof. pr. Sergiu Stan.
Profesorii calificaţi pentru etapa finală a concursului au fost: Ionuț Ciocmărean, Marinela Roșu, Șulumete Anca Ioana, Rus Dana, Fiț Dumitru, Avram Dan, Rus Raluca Anca, Sabou-Chirti Maria, Ilea Ioana și Man Liviana.
Ca urmare a voturilor exprimate și a punctajului din fișa de autoevaluare, prof. Marinela Roșu a fost desemnată „Profesorul anului”.
Titlul de „Profesorul anului” este acordat de Episcopia Sălajului începând cu anul 2009, fiind expresia aprecierii față de dăruirea profesorilor de religie și a performanțelor obținute de aceștia în fiecare an.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăACTIVITATI CATEHETICE ÎN PAROHIA TREZNEA

De praznicul Înălţării Domnului în Parohia Treznea din Protopopiatul Zalău au avut loc o serie de activităţi prilejuite şi de sărbătoarea naţională cu caracter comemorativ „Ziua Eroilor”. Copiii cuprinşi în activităţile catehetice ale parohiei după ce s-au documentat şi îndrumaţi fiind de doamna prof. Lucia Ştirb de la Şcoala Gimnazială din localitate au pregătit coliva care s-au folosit cu ocazia parastasului. Activitatea a fost una inedită şi pentru copii, pentru îndrumători dar mai ales pentru credincioşi, ştiut fiind faptul că în această parte a ţării obiceiul colivei folosite la parastase este foarte rar. De altfel unul dintre scopurile acestei activităţi a fost şi acela de a populariza tradiţia colivei printre creştinii parohiei noastre, pe lângă participarea interactivă a copiilor.
În buna tradiţie a colaborării dintre Parohia Ortodoxă Treznea şi Şcoala Gimnazială “Aurelia şi Lazăr Cosma” din localitatea Treznea, activităţile de Înalţarea Domnului şi Ziua Eroilor au fost organizate înpreună. S-a început cu participarea tuturor la Sfânta Liturghie. Corul copiilor condus de de cadrele didactice de la şcoală au cântat o priceasnă specifică sărbătorii in cadrul Sfintei Liturghii iar apoi la festivităţile comemorative organizate în faţa monumentului eroilor din centrul localităţii au cântat câteva cântece patriotice.
Manifestările comemorative au avut loc în faţa creştinilor care au participat la Sfânta Liturghie, de faţă fiind şi oficialităţile comunei în frunte cu domnul primar al comunei Ionut Emanuel Stanciu. Dupa slujba parastasului preotul paroh Ionut Ştirb a rostit câteva cuvinte evocând memoria celor 35 de eroi din primul război mondial, ale celor 26 din cel de al doilea război mondial, dar mai ales a celor 86 de martiri ai satului Treznea ucişi cu cruzime de către trupele hortiste în septembrie 1940. A fost pomenit şi dat exemplu de credinţă şi dragoste de neam Sfântul voievod Constantin Brâncoveanul de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 an omagial inchinat lui.
După depunerea de buchete de flori de către elevi la monumentul eroilor, in acordurile cântecului „Presăraţi pe a lor morminte” intonat de către toti cei prezenţi, copiii au împărţit tuturor participanţilor din coliva făcută de ei.

Pr. Daniel BlajFinal de proiect “Biserica, izvor de bucurie”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, duminică, 1 iunie 2014, a fost finalizat proiectul social educativ “Biserica, Izvor de bucurie”. Acest proiect, iniţiat de Parohia Adormirea Maicii Domnului din Jibou în parteneriat cu Asociația Filantropia Porolissum și Casa de cultură din Jibou, a propus copiilor o înţelegere practică a marilor praznice creştine ale Învierii şi Înălţării Domnului prin implicarea acestora în activități sociale și culturale ale parohiei. Tinerii creștini au experimentat bucuria de a oferi timp, bună dispoziţie şi cadouri persoanelor vârstnice beneficiare ale programului de îngrijire la domiciliu, iar prin concursul de creeație literară în proză şi versuri, instantanee ale sufletelor lor minunate. Activităţile lor au motivat pe cei mari să se implice în achiziţionarea unui spaţiu de joacă ce a fost inaugurat în mod festiv, cu un program artistic susţinut de copii. La finalul activităţilor, toţi copii s-au bucurat de tortul pregătit de mamele din parohie cu ocazia Zilei Copilului.
Pr. Insp. Claudiu NechitaFINALIZAREA PROIECTULUI DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL „AMINTIRI PESTE GENERAŢII”

În perioada aprilie - mai 2014, s-a desfăşurat Proiectul educaţional „Amintiri peste generaţii”, ca parteneriat între Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj. Acesta a avut ca obiective cunoaşterea prin intermediul fotografiilor a valorilor etnografice, culturale, artistice şi istorice ale judeţului nostru dar şi stimularea interesului faţă de păstrarea tezaurului de amintiri moştenite de la străbuni. Proiectul s-a finalizat cu un concurs ai cărui câştigători au fost:
PREMIUL I: Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău (coordonator prof. Micle Călin)
PREMIUL II: CSEI „Speranţa” Şimleu Silvaniei (coordonator prof. Ciocmărean Ioan)
PREMIUL III: Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa (coordonator prof. Roşu Marinela)
MENŢIUNI:
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău (coordonator prof. Arsinte Alina)
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bănişor (coordonator prof. Şulumete Anca Ioana)
Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai” Bobota (coordonator prof. Cristea Ioan)

Inspector şcolar,
Prof. Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro