Întâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, marți 30 septembrie 2014, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a Biroului de catehizare.
Preoții coordonatori au fost informați în legătură cu noile direcții catehetice stabilite la cel de VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor” , precum şi stategia de promovare a acestora.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2013-2014. De asemenea s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu ale activităților catehetice. Au fost discutate criteriile pe baza cărora va fi acordată Diploma de excelenţă „Sfântul Chiril al Ierusalimului”.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în opt Circumscripții catehetice, iar în anul catehetic 2013-2014 s-au derulat la nivel eparhial 22 de proiecte catehetice, două Festivale de pricesne, proiecte catehetico-caritabile, concursuri naționale sau în parteneriat, care au avut un impact deosebit în viața comunităților parohiale, fiind implicați peste 4600 de copii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Vineri, 19 septembrie 2014, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.
După prezentarea Raportului de activitate pentru anul școlar 2013-2014, au fost diseminate informaţiile primite la Consfătuirea naţională a inspectorilor de religie desfăşurată la Constanța în perioada 9-11 septembrie 2014.
Părintele Consilier Cultural Gabriel Viorel Gârdan a prezentat profesorilor de religie Proiectul POSDRU Perfecţionarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina Religie.
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ, procedura de selecție a profesorilor metodiști.

Inspector școlar,
prof. Claudia Viorica BohaAL VII-LEA CONGRES NAŢIONAL „HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR”

În periada 16 -18 septembrie 2014, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Centrul pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman, a avut loc al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. La congres au fost prezenţi inspectorii responsabili pentru catehizarea copiilor şi tinerilor din Patriarhia Română.
Lucrările au fost deschise de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Hristos împărtășit copiilor! - o perspectivă creștină în educație”. La congres au participat: domnul prof. dr. Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și ai organizației World Vision România.
Inspectorii eparhiali pentru catehizare, au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărei eparhii pe anul în curs. S-au prezentat rezultatele Concursului „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”, ale proiectului „Calea mântuirii” și rezultatele proiectului „Alege Școala!”.
Prioritățile întâlnirii au fost acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică, pentru a oferi copiilor și tinerilor şansa de a se apropia mai mult de Biserică, cu speranţa de a le deschide calea spre valorile credinţei şi moralei creştine. S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2015, „An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi în Patriarhia Română.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTineri sălăjeni participă la reuniunea națională a tinerilor ortodocși de la Baia Mare

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 3-6 septembrie 2014, 150 de tineri din Episcopia Sălajului, din Protopopiatele Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou participă la Reuniunea naţională a tinerilor ortodocşi de la Baia Mare. Aceștia sunt însoțiți de preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, preacucernicii părinți protopopi Dan Haiduc și Dan Dregan, și de preacucernicii părinți Radu Barbor, Blaj Daniel, Mateiu Călin, Bande Alexandru, Popiț Claudiu, Porcar Cosmin și Butaș Alin.
La eveniment participă peste 2600 de tineri din toate eparhiile din ţară, precum şi 200 de tineri din diaspora românească şi de alte naţionalităţi, din partea unor biserici ortodoxe surori. Tema reuniunii este centrată pe Anul Omagial Euharistic și pe comemorarea a 300 de ani de la moartea martirică a sfinților brâncoveni.
Programul zilnic include conferinţe și dezbateri pe teme legate de vârsta tinereţii, rugăciune, vizite la muzee şi la alte obiective turistice ale zonei, precum şi concerte susţinute de către tinerii artişti reprezentanţi ai grupurilor prezente, dar și artiști consacrați.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăCampania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia” a ajuns la final în Episcopia Sălajului

Luni, 1 septembrie 2014, produsele adunate prin colecta realizată la îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru sprijinirea personelor afectate de inundaţiile care au avut loc la sfârşitul lunii iulie în sudul ţării, au fost încărcate din centrele de colectare din Zalău, Şimleul Silvaniei şi Jibou şi trimise în parohia Icoana, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, pentru sprijinirea familiilor greu încercate.
Transportul celor aproximativ 30 de tone de alimente, constând în 6305 litri ulei, 4595 kilograme zahăr, 7611 kilograme făină, 3815 kilograme orez, 6816 kilograme cereale şi legume, 1668 kilograme paste făinoase, 1384 bucăți de produse de igienă, miere de albină, 270 litri suc de roşii, conserve, prosoape, pături saltele și condimente, însoţit de către Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, Consilierul Social al Episcopiei Sălajului, a fost primit cu emoţie şi lacrimi în ochi de cei care au avut de suferit de pe urma celor trei valuri de inundaţii care s-au abătut asupra localităţii în ultimul an.
Adresăm încă o dată, mesajul de mulţumire pe care Preasfinţitul Părinte Petroniu îl adresează tuturor fiilor sufleteşti din Episcopia Sălajului care au fost implicaţi şi generoşi în campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.Concert caritabil pentru Julia

Episcopia Sălajului adresează mulţumiri acelora care, în spirit de solidaritate au răspuns îndemnului adresat în bisericile din Municipiul Zalău, de a participa, duminică, 31 august 2014, la acţiunea umanitar-culturală organizată cu scopul strângerii de fonduri pentru ajutarea tinerei Iulia Beatrice Mizgai, diagnosticată cu anemie aplastică severă. Prezenţa şi generozitatea celor care au umplut Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a oferit reuşita în „Concertul caritabil pentru Julia”, proiect iniţiat de un grup de tineri inimoşi la care s-au adăugat, în calitate de parteneri, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Episcopia Sălajului, Primăria Municipiului Zalău, Sălăjeanul TV, KISS FM, Asociaţia NEAM UNIT din Oradea şi Asociaţia Filantropia Porolissum, la finalul căruia, pentru tânara Iulia Beatrice Mizgai a fost adunată suma de 10.549 lei, aceşti bani fiind depuşi în contul Juliei, pentru a acoperi parte din cheltuielile ce se impun pentru procedurile medicale, de care are nevoie această tânără. Interpretarea soliştilor: Camelia Ţârlea, Florin Ţârlea, Maria Tempfli, Sergiu Chirilă şi Ariana Puie, în acompaniamentul pianistului Ciprian Ghiurco, voluntari şi ei la acest eveniment, alături de intervenţiile unor vedete ale show bizzului românesc – Vlad Miriţă, Smiley sau actorul Aurel Surulescu, au transformat seara de duminica într-o bucurie, deopotriva, artistică şi duhovnicească, transmiţând ideea că mai frumos este a da decât a lua. Emoţionant a fost de asemenea, mesajul teologului Răzvan Ciule, absolvent al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, un tânăr deosebit care se confruntă şi el cu probleme de sănătate, care a reuşit să mobilizeze auditoriul, conştientizându-i pe cei prezenţi de faptul că fiecare om, fara excepţie, are ceva de oferit semenului său. Iar cei prezenţi au oferit din plin, motiv pentru care, încă o dată, le mulţumim tuturor.

Consilier social
Pr. Claudiu NechitaColecta „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia” în Episcopia Sălajului

La îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundaţiile ce au avut loc la sfârşitul lunii iulie, în sudul ţării, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, şi credincioşii Episcopiei Sălajului s-au implicat în campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.

Astfel, pe întreaga perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului au fost organizate, în cadrul protoieriilor, mănăstirilor şi parohiilor din Eparhie, colecte constând în bani, alimente neperisabile, cereale şi legume. Până la data de 20 august, au fost colectate în cele trei centre organizate la protopopiatele Zalau, Simleu Silvaniei şi Jibou, cantitatea de 6305 litri ulei, 4595 kilograme zahăr, 7611 kilograme faină, 3815 kilograme orez, 6816 kilograme cereale şi legume, 1668 kilograme paste făinoase, 1384 bucăți de produse de igienă, 210 borcane miere de albină, 270 litri suc de roşii, conserve, prosoape, pături și saltele, condimente, precum şi suma de 11. 951 lei. Toate aceste aceste ajutoare vor fi direcţionate, la sfârşitul săptămânii, spre localităţi din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, precum şi în alte localităţi care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.

Preasfinţitul Părinte Petroniu, adresează pe această cale mulţumiri pentru implicarea, dărnicia, promptitudinea şi dragostea de care au dat dovadă bunii credincioşi ai Episcopiei Sălajului în campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.

Consilier social-filantropic, Pr. Claudiu NechitaÎntâlniri tematice ale tinerilor din Jibou

Miercuri, 13 august 2014, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, în parteneriat cu Asociaţia „Filantropia Porolissum” şi Centrul Judetean de Resurse şi Asistenţă Educatională Sălaj, au iniţiat pentru luna august a acestei vacanţei de vară intâlniri tematice ale tinerilor din Jibou, în vederea implicării tinerilor în viaţa Bisericii, a dezvoltării capacităţii acestora de relaţionare cu semenii, de creştere duhovnicească, de stimulare a constituirii unui grup de suport care să ajute la formarea deprinderilor de viaţă pentru tineri, de dobândirea unor deprinderi, cunoştinţe şi atitudini fireşti pentru un creştin de orice vârstă.

Discuţiile, facilitate de Pr. Claudiu Nechita şi de doamna consilier şcolar Alina Blaj, au avut loc într-un cadru mai puţin formal – „Grădina Zmeilor” din localitatea Gâlgău Almaşului, discuţii constructive generate de trei cuvinte „alegere”, „decizie” şi „liber arbitru”. Pornind de la aceste cuvinte, şi experienţa de viaţa a participanţilor, s-au adus în discuţie fazele-etapele unui proces decizional, capacitatea fiecărui om de a lua decizii, influenţa pe care o resimţim sau o exercitam asupra altora în luarea unei decizii, generarea de alternative şi, nu în ultimul rând, imperativul de a alege şi a nu lăsa „inerţia” să o facă în locul tău.

Cadrul natural ales pentru această s-a dovedit a fi deosebit de important pentru tinerii implicaţi în această activitate deoarece este cunoscut faptul că „Grădina Zmeilor” este un obiectiv turistic atractiv pentru vizitatorii din ţara noastră şi pentru cei din străinătate.Tinerii au efectuat traseul turistic, au admirat frumuseţea unică a acestei rezervaţii naturale, formele spectaculoase ale stâncilor de gresie, s-au bucurat de răcoarea oferita de peştera întâlnită pe traseu, iar la final au stabilit temele şi locurile întâlnirilor următoare.

Pr. Claudiu NechitaAtelier de pictură pe sticlă la Jibou

În perioada 11-14 august, în cadrul „Şcolii de vară” organizate de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Jibou are loc, în Amfiteatrul Grădinii Botanice „Vasile Fati”, atelierul de pictură pe sticlă a icoanelor, la care participă 40 de elevi din ciclul primar. Aflat la a II-a ediţie, acest atelier de creaţie, rod al parteneriatului realizat între Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, Grădina Botanică „Vasile Fati” şi Asociaţia Filantropia Porolissum, propune micilor creştini activităţi prin care se urmăreşte implicarea acestora în actul de creaţie artistică, dezvoltarea creativităţii, a imaginaţiei, a simţului estetic, dar şi exersarea sensibilităţii duhovniceşti care conferă icoanei dincolo de valoarea estetică sau istorică şi o valoare spirituală, accesibilă prin credinţă.
Acest curs, pe lângă deprinderea unor abilităţi practice legate de înţelegerea tehnicii de pictură pe sticlă, de copiere a desenului, urmăreşte, aşadar, parcurgerea tuturor etapelor practice, întregite de cunoştinţele teoretice ale tehnicii de pictare a unei icoane pe sticlă, precum şi de înţelegere a icoanei ca o ,,prezenţă tainică a lui Dumnezeu”.
Acţiunea se bucură din plin de aportul consistent al cadrelor didactice: Elena Fati, Anamaria Păşcuţe, Flavia Petriş, Alina Blaj , de ajutorul susţinut al preotului paroh Claudiu Nechita, de la biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, precum şi de cel al unor oameni cu inima mare şi cu credinţă lucrătoare care se îngrijesc ca cei prezenţi să aibă parte şi de o gustare, fapt ce conduce la o dezvoltare armonioasă a relaţiilor interumane în comunitate. Rezultatul ostenelilor micilor creştini va avea parte de o expoziţie în aer liber, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pr. Claudiu NechitaȘedință administrativă la Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou a avut loc luni, 11 august 2014, ședința administrativă lunară a preoților. Ședința a fost condusă de către Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan. După rostirea rugăciunii de început, s-a ținut un moment de reculegere în memoria părintelui Alexandru Horvat, Consilierul social al Episcopiei Sălajului, care a trecut la cele veșnice.
A urmat apoi, susținerea unei conferințe de către Preacucernicul Părinte Aurel-Lucian Bâlc, de la Parohia Răstoci având ca temă: „Țara Românească în timpul domniei Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu și recunoașterea europeană a meritelor și contribuției culturale, politice și diplomatice ale domnitorului”.
Un alt punct pe ordinea de zi a cuprins discuții privind stadiul colectei pentru ajutorarea sinistraților, în cadrul Campaniei umanitare „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, organizată de Patriarhia Română și Televiziunea Română. În acest sens, s-au colectat deja de la unele parohii din cadrul protopopiatului produse neperisabile, acțiunea continuând pe tot parcursul postului Adormirii Maicii Domnului.
S-au discutat apoi probleme de ordin economic, administrativ și cultural, anunțându-se și parohiile vacante în această perioadă.
În continuare, ca de obicei, a fost tratată o temă liturgică de interes comun, luna aceasta analizându-se rânduiala Paraclisului Maicii Domnului.
La final au fost felicitați preoții care își serbează ziua de naștere în această lună.
Următoarea ședință administrativă va avea loc în data de 11 septembrie 2014, când Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc, de la Parohia Luminișu, va ține prelegerea cu titlul „Educația culturală și morală, inteligența și formația politică a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu”.

Protopop, Dan Dregan
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro