ACTIVITĂȚILE CATEHETICE ALE EPISCOPIEI SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea și sub permanenta îndrumare a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, activitățile catehetice din Episcopia Sălajului se derulează în cadrul a opt Circumscripții catehetice. Activitatea catehetică se desfășoară sub coordonarea Preacucernicului Părinte Inspector pentru catehizare, Silviu Boha.
Coordonatorii Circumscripțiilor catehetice din Eparhie sunt: Circumscripția catehetică Zalău - coordonator Pr. Daniel Blaj; Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei - coordonator Pr. Radu Barbor; Circumscripția catehetică Șimleu Silvaniei - coordonator Pr. Cosmin Porcar; Circumscripția catehetică Nușfalău - coordonator Pr. Claudiu Popiț, Circumscripția catehetică Crasna - coordonator Pr. Teodor Csordaș, Circumscripția catehetică Jibou - coordonator Pr. Gheorghe Longodor; Circumscripția catehetică Ileanda - coordonator Pr. Alexandru Bande și Circumscripția catehetică Valea Almașului - coordonator Pr. Călin Mateiu.
În anul catehetic 2016-2017, prin Biroul de catehizare al Episcopiei Sălajului s-au derulat 18 proiecte catehetice pentru copii și adulți, un festival de pricesne mariane, două concursuri naționale sau în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și trei Întâlniri ale tinerilor ortodocși: „Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea” și „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Episcopia Sălajului”.
În proiectele derulate au fost implicați 3320 de copii, de la grădiniță până la liceu, dar și preoți și cadre didactice. Totodată, copiii au fost implicați și în activitatea filantropică, dăruind celor în suferință, punând în practică învățătura Sfintelor Evanghelii.
La finalul Conferinței pastoral misionare de toamnă, marți, 18 octombrie 2016, a fost acordată, pentru activitățile catehetice desfășurate în anul catehetic 2016-2017, Diploma de excelență „Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Distincția, instituită pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie, a fost acordată Preacucernicului Părinte Longodor Gheorghe, coordonatorul Circumscripției catehetice Jibou.
În anul catehetic 2016-2017 s-au derulat 13 proiecte catehetice în cinstea Nașterii Domnului: „Colinde din bătrâni”, „Noi umblăm a colinda”, „Hristos se naște slăviți-L”, „Veste buna vă aducem”, Ediția a V-a, „Sosit-a praznicul iară”, ediția a VII-a, „O, ce veste minunată!”, „Lăudați și cântați și vă bucurați”, „Vin colindătorii ...”, „Colind și dar din suflet de copil”, „Vin colindătorii cum veneau odată”, „Răsună blând spre seară, colinde românești”, „Slobozi-ne gazdă-n casă” și „Biserica, tinerii și colindele”, ediția a IX-a; trei proiecte în cinstea Învierii Domnului: „Dar pascal”, ediția a VIII-a, „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, ediția V-a, „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a; un proiect de 1 iunie „Ziua Copiilor” și proiectul „Ziua portului popular”.
Concursul Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor, s-a derulat în cele trei protopopiate ale Episcopiei, iar la faza pe Eparhie rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.
Locul II: Cozma Clara, Parohia Rus, coordonator pr. Bande Alexandru.
Locul III: Pușcaș Nuria, Parohia Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin.
Duminică, 21 mai 2017, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a premiat câștigătorii Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” și pe însoţitorii lor. În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii din Episcopia Sălajului: Ghiurea Andreea-Maria și prof. pr. Mateiu Călin.
Festivalul de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”, a avut loc duminică, 13 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus. Aflat la a opta ediție, Festivalul s-a realizat în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. La ediția din acest an au participat 27 soliști și 41 de grupuri de copii, care au reprezentat toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului. Au participat și tineri și copii de la Parohiile: Lipău, județul Satu Mare și Sărata, din județul Cluj.
Tinerii și copiii din Eparhie au împletit rugăciunea cu relaxarea în „Tabăra Catehetică” de la Mănăstirea Strâmba. Din Eparhia noastră au participat doi tineri la Programul Național de tabere de vară „Tradiție și noutate”, la Mănăstirea Nicula și la Mănăstirea Râmeț.
Tabăra a fost și anul acesta pentru copii, un mod de a se deconecta de lumea de afară şi de probleme cotidiene, o ocazie de a învăţa lucruri noi şi folositoare, dar și de a lega prietenii şi de a cunoaşte oameni minunaţi. Orele de cateheză au fost un prilej de a recapitula cunoştinţele dobândite în decursul anului la orele de religie sau la orele de cateheză desfăşurate în parohii, dar şi de a dobândi altele noi. Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii au fost antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. S-au desfăşurat următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”. La finalul fiecărei serii s-au acordat în cadru festiv diplome şi premii.
În cadrul preocupărilor misionar-pastorale pentru viitorul și educația tinerilor, în zilele de 29 și 30 iulie 2017, la Bistriţa, au participat 100 de tineri din Eparhie la „Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, iar în perioada 1-4 septembrie 2017, 5000 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Iași, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO) 2017. Din Eparhia noastră au participat la eveniment un grup de 50 de tineri.
Un eveniment major, dar și o formă de afirmare a identităţii ortodoxe, a reprezentat pentru Eparhia noastră „Întâlnirea tinerilor ortodocși sălăjeni”, organizată la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic. Deschiderea oficială a avut loc joi, 17 august 2017, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Atenagoras, Mitropolitul Grec Ortodox al Mexicului și a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, a oficialităților locale și al invitaților din alte Eparhii. Au fost prezenți peste 120 de tineri și voluntari din Episcopia Sălajului.
Tineri din cele opt Circumscripții catehetice ale Episcopiei Sălajului, îmbrăcați în costume populare și cu steaguri în mâini, au urcat pe podium, aducând cu ei și o torță ce simbolizează mărturisirea credinței lor. A urmat un concert de pricesne sustinut de către Teofana Boha și Mihai Iacob. În încheiere, solistul Dinu Iancu Sălăjanu, a susținut un recital de cântece patriotice.
Temele discutate la cele patru workshop-uri au fost: „Autocunoaștere și dezvoltare personală”, „Dialogul între tine și mine”, „Modelul ideal” și „Tânărul de astăzi, misionar pentru Hristos”. Nu au fost uitați nici vârstinicii, în acest sens, având loc „Procesiunea Bucuriei”. Împreună cu preoții, tinerii prezenți, au pornit de la Mănăstirea Bic și ajungând la Complexul de bătrâni „Sfântul Pantelimon” unde au oferit acestora daruri.
Seara s-a încheiat cu un spectacol religios de pricesne urmat de un foc de tabără.
A doua zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălăjeni, a debutat cu Sfinta Liturghie, apoi în poiana din incinta mănăstirii, a avut loc Conferința cu tema „Tinerețe și solidaritate”, susținută de către Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni s-a încheiat pe scena special amenajată în vecinătatea mănăstirii. Au sustinut un recital de pricesne: „Spiridușii Valcăului”, îndrumați de către prof. Monica Ember și solista Domuța Ștefania împreună cu Formația „Plaiuri codrenești” Cehu Silvaniei.
Deși a fost o provocare din punct de vedere material, logistic și organizatoric, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Sălăjeni a fost o reușită. Ea a însemnat pentru tinerii prezenți comuniune, tinerețe, bucurie, responsabilitate, simplitate și mărturisire.
Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii din Eparhia nostră. Concluzionând activitatea desfășurată în anul catehetic 2016-2017, putem spune că aceasta reprezintă pentru copiii și tinerii Eparhiei noastre, nu numai un prilej de a dobândi și experimenta deprinderi duhovnicești, ci și o alternativă de petrecere a timpului liber, cu implicaţii socio-culturale pe termen lung, copiii de azi devenind credincioșii noștri de mâine.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu-Ioan BohaPreafericitul Părinte Patriarh Daniel aniversează 10 ani de patriarhat în trei momente distincte


În data de 30 septembrie 2017 se împlinesc 10 ani de când Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Din motive organizatorice practice, acest eveniment va fi sărbătorit astfel:
Joi, 28 septembrie 2017, aniversarea va fi celebrată împreună cu toţi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Reşedinţa Patriarhală şi apoi la Centrul cultural-misionar „Familia” din oraşul Pantelimon.

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 830, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală, Preafericirea Sa va săvârşi Sfânta Liturghie, iar la ora 1200, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârşită o slujbă de Te Deum, urmată de o recepție în Salonul Sfinţilor Români la care vor participa ostenitorii de la Reşedinţa Patriarhală şi oficialitățile care doresc să prezinte mesaje de felicitare. De asemenea, mesaje de felicitare cu ocazia aniversării a 10 ani de Patriarhat pot fi depuse la Secretariatul Reşedinţei Patriarhale sau transmise la adresa de e-mail: cabinet.patriarhal@patriarhia.ro.

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, ora 930, la Catedrala Patriarhală, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a unor ierarhi ortodocşi din străinătate, a clericilor şi a credincioșilor mireni doritori să participe, se va săvârşi o slujbă de Te Deum, iar apoi va avea loc Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod, în Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.


BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNEPrezență Arhierească la Parohia Inău

Duminică, 24 septembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Inău, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte paroh Mirel-Claudiu Bene și în prezența a numeroși credincioși.

Localitatea Inău este situată în partea de nord-est a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Someș-Odorhei. Prima atestare documentară a satului provine din anul 1387, când localitatea apare sub numele de Ineu.

În ceea ce privește viața bisericească din Inău, amintim că în „Monografia Sălajului” scrisă de Petri Mor, la pagina 155, tomul I, se menționează faptul că în acest sat exista, în secolul al XV-lea un locaș de cult de piatră, iar în secolul al XVII-lea o biserică calvină înfloritoare. Cu toate că românii au fost obligați să adere la calvinism, în sufletele lor, aceștia au rămas creștini ortodocși. Abia după anul 1800, încep să apară mai multe informații despre locașul de cult al satului. Astfel, biserica de lemn din Inău a fost ridicată în anul 1832, după cum se poate observa pe inscripția de pe arcada prispei din dreptul intrării, aceasta fiind adusă, potrivit unei tradiții locale, pe apă, cu pluta, de la Preluci.

Datorită faptului că locașul de cult de lemn a devenit neîncăpător, odată cu creșterea numărului de credincioși, s-a simțit nevoia construirii unei biserici mai mari. În acest sens, lucrările de edificare a noului locaș de cult s-au demarat în anul 1979, sub păstorirea vrednicului părinte Ioan Pop.

Începând cu anul 2002, Preacucernicul Părinte Claudiu-Mirel Bene a fost numit preot al Parohiei Inău, sub păstorirea Precucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult și a casei parohiale.

Patriarhia Română sprijină financiar refacerea bisericilor afectate de furtună în Mitropolia Banatului

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc de miercuri, 20 septembrie 2017, a aprobat acordarea sumei de 80.000 lei ca ajutor financiar pentru Arhiepiscopia Timişoarei şi a sumei de 30.000 lei ca ajutor financiar pentru Arhiepiscopia Aradului, în vederea refacerii bisericilor afectate de fenomenele meteorologice severe care au avut loc în Mitropolia Banatului, duminică, 17 septembrie 2017.

În urma furtunii de duminică, 17 septembrie 2017, au fost avariate 40 de biserici, paraclise şi capele bisericeşti în Arhiepiscopia Timişoarei şi 12 biserici în Arhiepiscopia Aradului.

Biroul de Presă al Patriarhiei RomâneTârnosirea bisericii din localitatea Vârteșca

Duminică, 17 septembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Vârteșca, filie a Parohiei Zalha, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Marin Loloș o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Marin Loloș a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului.

Satul Vârteșca este aşezat în partea de est a județului Sălaj, în zona de trecere dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Zalha, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1913.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că a existat o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli”, construită în jurul anului 1700. Aceasta a fost adusă în satul Vârteșca, în anul 1926, din Parohia Hășmaș, în urma unei vizite pastorale efectuate de către Episcopul Iuliu Hossu, în data de 24 iunie 1926, pentru a fi de folos puținelor familii din această zonă.

Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla, din anul 1947, menționează ca an al reconstrucției locașului de cult din localitatea Vârteșca anul 1927, acesta fiind pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

De-a lungul timpului, biserica a fost reparată în mai multe rânduri, ultima și cea mai importantă lucrare fiind realizată în anul 1955, de către Augustin Ciubăncan. Astfel, peste acoperișul care era din șindrilă s-a pus tablă, iar pereții au fost tencuiți atât în exterior, cât și în interior.

În acest locaș de cult s-a slujit până în ziua de 14 septembrie 2010, când, datorită unui incendiu, acesta a ars în totalitate.

În perioada imediat următoare, puținele familii, dar foarte inimoase, alături de Preacucernicul Părinte Ioan Greblă și ajutate de alți binefăcători, au demarat lucrările de edificare a unei noi biserici de zid, pe locul celei vechi.

După venirea vrednicului preot Marin Loloș în această localitate, respectiv în anul 2014, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, locașul de cult a fost tencuit, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, a fost realizat sistemul de încălzire pe curent, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au confecționat bănci, strane și un tetrapod, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, a fost edificată o copertină la intrarea în locașul de cult, au fost înălțate două troițe și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci la Parohia Mesteacănu

Joi, 14 septembrie 2017, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Precucernicul Părinte diacon Călin-Ionuț Rad a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Dorinel-Liviuț Crecan Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, desfășurată în mijlocul credincioșilor parohiei pe care o păstorește. De asemenea, Preasfinția Sa i-a urat Preacucernicului Părinte Dorinel Crecan ani îndelungați, Preacucernicia Sa aniversând, astăzi, împlinirea a 60 de ani de viață.

La rândul său, Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan a mulțumit Preasfinției Sale pentru vizita făcută în parohie și a oferit Chiriarhului o icoană a praznicului de astăzi.

Situat în partea de sud-est a județului Sălaj, la limita cu județul Cluj, satul Mesteacănu a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1424.

Înaintea bisericii actuale de zid, localitatea a avut, ca majoritatea parohiilor din județul Sălaj, un locaș de cult de lemn, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta a funcționat ca biserică parohială până în anul 1940, când a fost înlocuit cu actualul locaș de cult de zid.

Părintele Dorinel Crecan păstorește această parohie din anul 1982, înainte Preacucernicia Sa activând ca preot în Parohia Răstolțu Mare. În prezent, Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan este delegatul cleric al Episcopiei Sălajului în Adunarea Națională Bisericească, pentru perioada 2014-2018.


Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Luni, 11 septembrie 2017, cu ocazia începutului de an școlar, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Liceul Ortodox ,,Sfântul Nicolae” din Zalău. Preasfinția Sa a fost primit cu multă emoție și căldură de către copiii și dascălii acestei școli, mulți dintre ei oferindu-i buchete de flori, exprimându-și, în felul acesta, bucuria pe care le-a făcut-o prin prezența Preasfinției Sale în mijlocul lor. În continuare, Preasfinția Sa a asistat la slujba de Te-Deum, care a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Petru Brisc, directorul spiritual al liceului, la slujbă participând pe lângă cadrele didactice și elevii acestei unități de învățământ și numeroși părinți și bunici, care au retrăit alături de copiii și nepoții lor duioșia primei zile de școală.

După săvârșirea slujbei de Te-Deum, a urmat festivitatea de deschidere a noului an școlar, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, a Preacucernicului Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, a Doamnei Mioara Gudea, Inspectorul Școlar General Adjunct și a Doamnei Claudia Boha, Inspectorul Școlar pentru disciplina Religie Ortodoxă, care le-au urat elevilor bun venit și un an plin de realizări atât pe plan școlar, cât și pe plan duhovnicesc. De asemenea, Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, pentru faptul că au format pe băncile acestei școli numeroase generații de preoți vrednici, exemple de urmat și pentru elevii de astăzi, precum și față de părinții care și-au încurajat copiii să urmeze această școală deosebită, impulsionându-i, totodată, pe toți elevii prezenți în a depune un efort asiduu, în vederea atingerii performanței școlare.

În momentul de față, pe lângă clasele cu profil vocațional de nivel liceal, în cadrul școlii funcționează și clasele de învățământ primar, precum și clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, din învățământul gimnazial.
Zi de sărbătoare la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău

Duminică, 10 septembrie 2017, credincioșii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oferit Preacucernicului Părinte paroh Ion Ardelean, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte o icoană.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Petroniu au împărțit iconițe cu Nașterea Maicii Domnului tuturor celor prezenți la sfânta biserică.

Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Începând cu anul 2002, Preacucernicia Sa a fost transferat la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Piatra de temelie a locașului de cult „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015 s-a slujit, pentru prima dată, în biserica propriu-zisă, după ce Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la locașul de cult.

Până în acel moment, slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În momentul de față, s-a finalizat tencuirea exterioară a locașului de cult, iar în interior, biserica este pregătită pentru pictură.


Lumina educaţiei – speranţă pentru viaţă

Cu bucurie duhovnicească binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, la începutul anului şcolar 2017-2018.

Aflaţi la vârsta căutării şi a marilor idealuri, copiii şi tinerii sunt binecuvântați de Domnul nostru Iisus Hristos ca fiind modele de inocenţă şi sinceritate, zicând: „Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea” (Marcu 10, 15).

În societatea secularizată de astăzi, idealurile mari de viaţă sunt adesea reduse la dorinţe mărunte, de împlinire imediată şi prin orice mijloace a unor obiective materiale. De aceea, Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate să ofere copiilor şi tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, şi o formare spirituală pentru a trăi viaţa în comuniune de iubire faţă de Dumnezeu şi de oameni. În acest sens, trebuie intensificată cooperarea dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru a apăra inocenţa, sinceritatea şi nevoia de creştere spirituală a copiilor şi a tinerilor în comuniune şi într-o comunitate care cultivă valori permanente, ca: recunoştinţa faţă de părinţi, profesori şi binefăcători, prietenia, dărnicia şi întrajutorarea.

Familia reprezintă lăcaşul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii părintești, filiale şi fraterne ca lumină a educaţiei care leagă între ele generațiile trecute, prezente şi viitoare.

Biserica, astăzi, prin Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” şi Proiectul „Alege Şcoala!”, prin tabere educaționale, activităţi artistice şi sportive, se străduiește să inspire copiilor şi tinerilor cultura prieteniei şi a iubirii darnice sau generoase, să prevină abandonul şcolar, să suplinească lipsa de afecţiune din familiile cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, să încurajeze copiii şi tinerii talentaţi să-şi cultive talantul, adică darurile native.

Şcoala, prin ora de Religie şi prin celelalte discipline care cultivă valorile educaţionale permanente, doreşte să ofere copiilor şi tinerilor lumini pentru viaţă, spre a putea discerne mai uşor între provocări efemere şi perspective durabile în viaţă.

Cu prilejul începutului anului școlar 2017-2018, ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor să ocrotească pe toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi să le dăruiască tuturor multă sănătate şi ajutor, pace şi bucurie în viaţă!† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneHramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Vineri, 8 septembrie 2017, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului”, din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la acest așezământ monahal.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Călin-Ionuț Rad, urmând ca acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.

Schitul Marca este cel mai tânăr așezământ monahal din Episcopia Sălajului, piatra de temelie fiind sfințită în anul 2002, de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Iniţiativa ridicării unei mănăstiri, la limita dintre judeţele Sălaj şi Bihor, îi aparţine Preacucernicului Părinte Ioan Marian, fost preot paroh al Parohiei Marca, care, sprijinit îndeaproape de credincioşii săi şi mai cu seamă de domnul Pavel Hălmăjan, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să ridice o casă mănăstirească în stil brâncovenesc, care adăposteşte, în prezent, un paraclis şi chilii pentru vieţuitoarele acestui schit.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro