Proiect catehetic „N-am venit să cerem, am venit să dăm”, Ediția a V-a

Duminică 21 decembrie 2014 la ora 15, în Parohia Vârșolț se va finaliza proiectul catehetic „N-am venit să cerem, am venit să dăm” aflat la a V-a ediție.
Vor participa copii din Parohiile Bănișor, Boian, Crasna, Hurez, Cizer, Pecei, Plesca, Stârci și Vârșolț.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaActivități catehetice în Parohia Cristolț

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, luni 15 decembrie 2014, la biserica cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Cristolţ a avut loc un program de colinde intitulat “Deschide uşa creştine”, Ediţia I, program care face parte din proiectul „Paşi spre viitor”, coordonat de Şcoala Gimnazială Cristolţ, prin prof. Bianca Noje şi prof. Anca Rus, la care Parohia Cristolţ este partener.
Proiectul se derulează pe durata întrgului an şcolar 2014-2015 şi are scopul de a cultiva relaţii de prietenie între elevii mai multor şcoli din mediul rural, valorificarea experienţelor pozitive, dezvoltarea comunicării şi creativităţii, formarea unor atitudini pozitive şi responsabile faţă de mediul în care trăiesc şi nu în ultimul rând promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor religioase şi culturale specifice zonei de provenienţă a fiecărui participant.
Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos a fost marcată de cei 120 de copii implicaţi în proiect prin susţinerea unui concert de colinde. Programul a început cu o slujbă de binecuvântare a elevilor participanţi, oficiată de preotul paroh Lucian Chiş, după care fiecare grupă de copii a susţinut un program de colinde şi poezii de Crăciun.
Au participat elevi de la Şcoala Gimnazială Gârbou – pregătiţi de prof. Floarea Pop, Şcoala Gimnazială Dragu – prof. Dan Aluaş, Şcoala Gimnazială Bălan – înv. Floare Ianchiş, Şcoala Gimnazială Gâlgăul Almaşului – prof. Dorina-Mihaela Cheţe, Şcoala Gimnazială Surduc – prof. Aurora Iacobhazi şi Şcoala Gimnazială Cristolţ – preot Lucian Chiş.
La final preotul gazdă le-a mulţumit copiilor pentru participare, i-a felicitat pentru străduinţa depusă şi i-a îndemnat ca în seara de Crăciun să meargă cu toţii la colindat.
Colinda copiilor a fost răsplătită cu daruri de către Parohia Cristolţ.

Preot Lucian ChişProiect catehetic „HRISTOS SE NAŞTE SLĂVIŢI-L”

Luni, 15 decembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Mateiu Călin s-a finalizat proiectul „Hristos Se naște slăviți-L”, la Parohia Tămaşa.
Proiectul s-a derulat pe parcursul perioadei postului Crăciunului, având ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Acest proiect şi-a propus anul acesta ca principal obiectiv dezvoltarea unor relaţii de parteneriat dintre parohie şi şcoală. În acest sens preoţii din parohiile partenere proiectului (Drag, Racîş, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Cuzăplac, Ruginoasa, Tămaşa, Petrind, Gălăşeni, Almaş, Fildu de Jos, Fildu e mijloc, Fildu de Sus, Ţăud) în parioada postului Crăciunului au fost prezenţi în şcoală şi au susţinut activităţi cu elevii din şcolile partenere proiectului: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Şcoala Gimnazială Dragu, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Primară Fildu de Jos, Şcoala Primară Fildu de Mijloc, Şcoala Primară Tămaşa. Cadrele didactice implicate în acest proiect au fost: înv. Maria Lupaş, prof. Mihaela Balint, prof. Anda Veconi Rus, înv. Mircea Lupaş, ed. Victoria Man, prof. Olimpia Durnea, ed. Anca Petrean şi înv. Adriana Gog,
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, precucernicul părinte inspector Silviu Boha a adresat cuvinte de apreciere din partea Episcopiei Sălajului preoţilor şi cadrelor didactice pentru implicarea activă în proiectul catehetic Hristos se naşte slaviţi-L.
În continuare cei 140 de copii au susţinut un frumos recital de colinde, prezentat de către părintele coordonator Mateiu Călin.
Partener în proiect a fost Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba care prin Preacuviosul Părinte stareţ Grighentie a oferit daruri copiilor din proiect. Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie a adresat şi un cuvânt înălţător de suflet pentru toţi cei prezenţi în biserica din Tămaşa.
La final Preacucernicul Părinte inspector Silviu Boha, a mulțumit Preacuviosului Părinte Stareţ pentru implicarea în activitățile catehetice derulate în cadrul Episcopiei și pentru darurile aduse copiilor şi a felicitat pe preoții, profesorii și copiii implicați în proiect după care a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diploma de merit şi de participare preoților și dascălilor implicați în proiect.

Pr. Călin MateiuActivități catehetice la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului” din Zalău

Duminică 14 decembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului” din Zalău, grupul de copii și tineri înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” au vestit Praznicul Naşterii Domnului prin colinde.
Elevii provenind din mai multe şcoli din municipiul Zalău, au fost coordonaţi de Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, pr. conf. dr. Gabriel Gârdan cu sprijinul profesorilor de religie Ioan Ciocmărean, Marinela Roşu, Dana Rusu și Anca Şulumete.
După încheierea Sfintei Liturghii copiii au prezentat un frumos program de colinde în fața unui număr mare de credincioşi din municipiul Zalăuşi nu numai. La final colindătorii au fost răsplătiţi cu aplauze și cu daruri.Proiect catehetic „LARG DESCHIDEȚI POARTA SUFLETELOR VOASTRE”, Ediția a V-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripției Catehetice Nușfalău, duminică 14 decembrie 2014, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Cosniciu de Jos, s-a finalizat proiectul catehetic ”Larg deschideți poarta sufletelor voastre” , aflat anul acesta la a cincea ediție.
În cadrul acestui proiect au fost implicați 260 copiii din Parohiile Cosniciu de Jos , Cosniciu de Sus , Cerîșa, Halmășd, Ip , Marca, Porți, Plopiș, respectiv Școlile Gimnaziale Ip, Halmășd, Nușfalău, Marca și Plopiș. Aceștia au susținut un frumos moment artisc alcătuit din colinde, cântece religioase și obiceiuri care vestesc praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos. Copiii au fost pregătiți de preoții parohi în colaborare cu profesorii de religie: Gligor Livia, Gozman Pop Gabriel, Roșan Marius , Medeșan Adrian și doamnele învățătoare: Butcovan Maria, Butcovan Monica, doamnele profesoare Ola Liliana, Ardelean Felicia, Chira Victoria, Criste Mirela și profesorii de muzică Chiș Ioana, Chiș Lavinia și Moldovan Sorin .
Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Primăria Ip reprezentată prin domnul primar Markus Laszlo, care a răsplătit colindătorii cu daruri. La eveniment au fost prezenți credincioși din toate parohiile, iar copiii și tinerii au fost îmbrăcați în costume populare specifice zonei Barcăului.
Gazdă a fost Preacucernicul Părinte Prof. Medeșan Adrian Pavel care a prezentat fiecare grup de colindători în parte, mulțumind sponsorilor. De asemenea un grup de colindăori și colindătoare din Parohia Cosniciu de Jos au prezentat un scurt moment de suflet închinat acestui eveniment.
La finalul activității Preacucernicul Părinte Inspector Silviu Boha, a felicitat și a mulțumit tuturor exprimând convingerea că generația tânără va duce mai departe tradițiile și colindele străbune. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor și tinerilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit și de participare preoților și profesorilor implicați în proiect.

Prof. pr. Medeșan Adrian PavelProiect catehetic „Lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi”, Ediția a IV-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Radu Barbor, coordonator al Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei, duminică 14 decembrie 2014, de la ora 13, pe scena Casei de Cultură a oraşului Cehu Silvaniei, s-a finalizat proiectul catehetic „Lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi”, aflat la ediţia a IV- a, printr-un frumos concert de colinde susţinut de copiii de la grupa de cateheză, precum şi de grupuri de colindători de la unităţile de învăţământ din localitate. Proiectul a avut ca scop păstrarea obiceiurilor şi datinilor strămoşeşti legate de sărbătoarea Crăciunului.
Parteneri în acest proiect au fost Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Grădiniţa “Piticot”, Şcoala Gimnazială ”Andrei Mureşanu”, Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băseşti” şi Centrul Social Multifuncţional Cehu Silvaniei.
Concertul s-a desfăşurat în deschiderea celei de a doua zile ale unui eveniment mai amplu, în care Parohia Ortodoxă Cehu Silvaniei a fost co-organizatoare, alături de Asociaţia „Plaiuri Codreneşti”, Primăria Cehu Silvaniei şi Centrul de Cultură şi Artă Sălaj: „Festivalul de colinde tradiţionale”, ediţia a IV- a.
În prima zi, sâmbătă 13 decembrie 2014, începând cu orele 17, a avut loc tradiţionalul concert ecumenic la care au participat corurile şi grupurile de colindători de la unităţile de cult din Cehu Silvaniei şi la care am fost reprezentaţi de Corul Parohial, condus de domnul profesor Oliviu Ardeleanu, iar în cea de a doua zi, duminică 14 decembrie 2014, începând cu orele 13, s-a desfăşurat proiectul catehetic, la finalul căruia preotul Radu Barbor, coordonator al Circumscripţiei Catehetice Cehu Silvaniei, a oferit dascălilor implicaţi în proiect diplome de apreciere, iar copiilor le-au fost oferite daruri. Ziua a continuat cu o suită de colindători din Sălaj şi Maramureş, spre încântarea numerosului public prezent la acest eveniment.

Preot coordonator,
Radu BarborProiect catehetic „COLIND ŞI DAR DIN SUFLET DE COPIL”, Ediția a VI-a

Duminică, 14 decembrie 2014, cu binecuvântarea Presfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Precucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, în Parohia Creaca s-a finalizat a şasea ediţie a proiectului catehetic „Colind şi dar din suflet de copil”.
La această ediţie au participat copiii de la grupele catehetice ale parohiilor Brebi, Creaca, Borza, Treaznea, Poarta Salajului. Ca si parteneri au fost Liceul Hida, Scoala Gim. Romanasi si Centrul Social Multifunctional Zalau .
Concertul a debutat cu slujba de Te Deum la care au participat 7 preoţi care au însoţit copiii (Pr. Daniel Blaj-Creaca, Pr. Ionut Stirb, Pr. Cristian Oancea -Borza, Pr. Marcel Samsudan-Poarta Salajului, Pr. Vasile Danciu-Brebi, Prof. Pr. Mateiu Calin, Prof. Pr.Stan Sergiu). Grupul de colindatori de la Poarta Salajului au fost coordonati si de domnul Kovaciu Sabin. În continuare, cele cinci grupe catehetice au prezentat o serie de colinde tradiţionale, alaturi de elevii scolilor implicate, iar copiii Centrului Social Multifunctional au interpretat o frumoasa sceneta specifica Sarbatorii Nasterii Domnului .
La final, toţi cei 110 copii prezenţi au fost răsplătiţi cu daruri oferite de Parohia Ortodoxă Creaca si Crucea Rosie Salaj. Concertul de colinde a avut si un scop caritabil, copiii de la Centru au realizat ornamente si felicitari, care au fost puse in vanzare pentru a sprijini aceasta institutie. Copiii Parohiei Creaca au pregatit pentru beneficiarii Centrului daruri speciale continand jucarii, haine si rechizite.
Beneficiarii Centrului Rezidential pentru persoane varstnice din loc. Tihau au primit si ei daruri din partea Parohiei Creaca.

Pr Daniel Blaj,
Coordonator al circumscripţiei catehetice Zalău.Proiect catehetic „Veste bună vă aducem”, Ediția a III-a

Duminică 14 decembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea P.C. Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, sub îndrumarea P.C. Părinte Claudiu Popiț, coordonatorul Circumscripției Catehetice Nușfalău, în biserica parohială cu hramul Sfinţii Arhangheli „Mihail şi Gavriil” din localitatea Sâg, s-a finalizat proiectul catehetic „Veste bună vă aducem!”, aflat la cea de-a treia ediţie.
După slujba de Tedeum, care a fost deschisă de P.C. Protopop Dan Haiduc, cei peste 135 de copii din parohiile Sâg, Tusa, Fizeş, Sârbi, Preuteasa, Lazuri, Valcău de Jos, Valcău de Sus au susţinut un frumos program artistic alcătuit din colinde, cântece religioase şi mici scenete de Crăciun. Costumaţi în port naţional, copiii au reuşit să realizeze un moment înălţător şi de o mare bogăţie sufletească, oferit tuturor celor prezenţi la biserică.
Proiectul s-a realizat în parteneriat cu Primăria comunei Sâg, reprezentată de domnul primar Florian Bonţe, care a răsplătit colinda copiilor cu frumoase daruri. Un alt partener de seamă al proiectului este şi Liceul Tehnologic Nr. 1 Sâg, reprezentat prin doamna director Rodica Borle, cu participarea şi implicarea directă a cadrelor didactice doamna Adriana Palce, doamna Mariana Peştean şi nu în ultimul rând a domnului prof. de muzică Claudiu Costinaş, fiu al satului Sâg.
La final, preotul paroh Flavius-Ioan Lazăr a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor preoţilor şi copiilor participanţi, Primăriei comunei Sâg, cadrelor didactice şi nu în ultimul rând membrilor Consiliului Parohial şi tuturor credincioşilor care s-au implicat pentru buna organizare şi desfăşurare a acestui eveniment deosebit.
Subliniind încă o dată importanţa şi grija pe care o poartă Episcopia Sălajului activităţii catehetice, preotul coordonator Claudiu Popiţ a înmânat diplome de participare din partea Preasfințitului Episcop Petroniu tuturor preoţilor şi profesorilor implicaţi în proiect.

Pr. Paroh,
LAZĂR FLAVIUS-IOANSipozion „Constantin Brâncoveanu model de credință românească (300 de ani de la martiriu)”

Episcopia Sălajului în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Biblioteca Județeană „I.S.Bădescu”, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Corpului Didactic Sălaj, Colegiul Național „Silvania” Zalău, Liceul Ortodox „Sf. Nicolae” Zalău și Dar Development Association, organizează simpoziponul „Constantin Brâncoveanu - model de credință românească (300 de ani de la martiriu)”.
Dintre comunicările susținute menționăm: „Corespondențe diplomatice, mărturii și însemnări din Cronicile străine despre martiriul Sfinților Brâncoveni” (Pr. Conf. Dr. Gabriel Gârdan), „Brâncoveanu și epoca sa” (Dr. Ioan Bejinariu), „Izvor de lumină și creație” (Florica Pop) și lansarea cărții „Ornamente și miniaturi în documente brâncovenești”, Ediție îngrijită de către Victor Turcitu de la Arhivele Naționale ale României.Proiect catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediția a II-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Blaj Daniel, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău duminică 7 decembrie 2014, de la ora 16, în Parohia Treznea, s-a finalizat proiectul catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediţia a II a. Proiectul a avut ca scop cunoaşterea şi transmiterea obiceiurilor şi tradiţiilor străbune legate de sărbătoarea Crăciunului, dar şi a evenimentelor istorice legate de această sărbătoare, consemnate în Sfânta Scritură şi păstrate prin Tradiţie.
Programul a debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum, cu un sobor format din 5 preoţi. A urmat apoi concertul de colinde sustinut de copii de la grupele catehetice ale parohiilor participante: Parohia Borza, Parohia Creaca, Parohia Românaşi, Parohia Hida, iar la final au colindat copii de la grupa catehetică a parohiei gazdǎ. A urmat momentul în care părintele Blaj Daniel, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău a înmânat diplome de participare preoţilor care au coordonat grupurile de colindǎtori. La final preoţii prezenţi au intonat câteva colinde corale. Copiii au fost răsplătiţi cu daruri oferite de o familie de buni crestini ai parohiei Treznea.

Preot Blaj Daniel
Coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro