Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar‐filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Anul 2015, în Patriarhia Română, este declarat Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
Între manifestările culturale, programate cu prilejul anului omagial, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar‐filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărește să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință.
Concursul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 9715/31.10.2014), de către Sectorul teologic‐educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 15 decembrie 2014 – 21 mai 2015. Prezentul concept a fost aprobat de Permanența Consiliului Național Bisericesc în ședința din data de 11 decembrie 2014.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha


Descarcare document
Concursul_national_2014.pdf

Noi v-aducem veste-aleasă

Ținând cont de specificul Sărbatorii Nașterii Domnului, și anume colindatul, la nivelul parohiei Bănișor, impreună cu copiii de la grupa de cateheză, am luat inițiativa ca a treia zi de Crăciun, să-i colindăm pe bătrânii și pe văduvele din sat care traiesc mai singuri sau sunt mai izolați. Constienți că Hristos S-a întrupat pentru toti oamenii, aceasta veste aleasă trebuia sa ajungă în fiecare casă, iar acest lucru ne-a mobilizat pe toți, constituind astfel un grup care aveam un singur țel: să colindam pe cei pe care poate nu i-a colindat nimeni. Bucuria și emoția de moment a celor colindați, au fost cele mai alese daruri cu care ne-am încarcat sufletele, de la mic până la mare. Așa ne-am putut da seama câtă bucurie are cel care se face mesagerul lui Dumnezeu.

Pr. A. CâmpeanProiect „DAR DIN INIMĂ”

Ca în fiecare an, luminatul praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos ne umple sufletul de o negrăită bucurie duhovnicească, pentru că această zi reprezintă împlinirea făgăduinţelor şi nădejdilor pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor de la început, ca îndemn de călăuză pe drumul ce duce spre mântuire.
Vineri, 19 decembrie 2014, în cadrul proiectului de Crăciun „DAR DIN INIMĂ”, o parte dintre elevii din grupul de cateheză de la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului” din Zalău, coordonaţi de Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, pr. conf. dr. Gabriel Gârdan cu sprijinul profesorilor de religie Ioan Ciocmărean, Anca Şulumete, Dana Rusu şi Marinela Roşu au vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Zalău, unde au dus o raza de lumină şi bucurie în sufletele unor copii internaţi la secţia de pediatrie şi personalului medical prin colindele şi darurile pe care le-au oferit, asemenea magilor de la Răsărit.

Prof. Anca ȘulumeteFestivalul de datini și obiceiuri de Crăciun - Mărișelu, județul Bistrița

Spiridușii Valcăului au fost mesagerii colindului sălăjan la Festivalul internațional de datini și obiceiuri de Crăciun „Slobozâ-ne gazdă-n casă”, Mărișelu, Jud Bistrița Năsăud. Sărbătorile de iarnă constituie un prilej de adâncă trăire sufletească pentru tot românul. La acest festival au fost puse în scenă la adevărata lor valoare tradițiile și obiceiurile de Crăciun din mai multe zone ale țării. Aceste obiceiuri ne-au impresionat și ne-au umplut sufletul cu multă bucurie. Să păstrăm și să promovăm tradiția noastră românească.

Prof Ember Monica, înv. Palce Adina.Proiect catehetic „N-am venit să cerem am venit să dăm”

Duminică, 21 decembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Pr. Augustin Câmpean, s-a finalizat proiectul „N-am venit să cerem am venit să dăm”, proiect ajuns la a VI-a ediție, care s-a desfășurat anul acesta la Parohia Vârșolț.
Proiectul s-a derulat pe parcursul perioadei postului Crăciunului, având ca scop promovarea și păstrarea valorilor creștine în spiritul trăirii adevăratelor comori ale tradiţiei poporului român şi conștientizarea cu adevărat a marelui praznic al Nașterii Domnului.
Au participat la acest proiect parohiile: Bănișor, pr. A. Câmpean, Boian, pr. T. Cseordas, Cizer, pr. A. Pojar, Crasna, pr. S. Șandor, Hurez, pr. M. Dângă, Peceiu, pr. F. Botofan, Plesca, pr. D. Roșan, Stârciu, înv. Mirișan Maria și parohia Vârșolț, pr. F. Moșincat.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de Pr. Prot. Dan Haiduc împreună cu preoții implicați în proiect, pr. Augustin Câmpean a subliniat importanța colindei și a conștientizării praznicului Nașterii Domnului și a adresat cuvinte de apreciere din partea Episcopiei Sălajului preoţilor şi cadrelor didactice pentru implicarea activă în proiectul catehetic ,,N-am venit să cerem, am venit să dăm!”.
În continuare cei aproape 200 de copii au susţinut un frumos recital de colinde, prezentat de către pr. coordonator. La sfârșit s-au acordat diplome de aprecire D-lui primar Breda Lajos pentru implicare, D-lui Sabău Ioan pentru susținerea materială a proiectului și pr. Florin Moșincat pentru calitatea de gazdă a acestui proiect.
La final, gazdele au invitat pe toți participanții să guste din bucatele tradiționale special pregătite pentru acest moment, loc în care copiii și însoțitorii lor au avut posibilitatea să socializeze unii cu alții și să colinde.

Pr. Augustin CâmpeanDe la inimă la inimă, Ediția 2014

Bucuria Sărbătorilor de iarnă a venit și la copiii instituționalizați de la Bic. Un grup de elevi voluntari de la Școala Gimnazială Nr.1 Ip cu structurile arondate Cosniciu de Sus , Cosniciu de Jos și Zăuan coordonați de profesorul de religie Medeșan Adrian au pus mână de la mână și împreună cu elevii cadrele didactice din școală și părinții au reușit să facă o bucurie binemeritată semenilor lor de la Școala din Bic , unde se găsesc 15 copiii care nu au la cine să spună mamă sau tată.
Prin efortul comun, prin donații și jertfelnicie s-a reușit încheierea unui parteneriat în urma căruia toată cantitatea adunată prin donații peste 200kg alimente jucarii, hăinuțe și dulciuri a fost dăruită cadou celor 15 copiii. Bucuria de a fi voluntar s-a citit pe fețele elevilor implicați care au și colindat colinde în mai multe limbi după ce au făcut donațiile.
Acest proiect de parteneriat s-a desfășurat sub sigla Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară implementat în județul nostru de Inspectoratul Școlar Sălaj. ”Dăruind vei dobândi„ spunea Nicolae Steinhardt, iar când mai multe inimi se unesc dragoste străbate orice obstacol.
Să fim buni de Crăciun!!

Prof. Pr. Meseșan AdrianProiect catehetic „N-am venit să cerem, am venit să dăm”, Ediția a V-a

Duminică 21 decembrie 2014 la ora 15, în Parohia Vârșolț se va finaliza proiectul catehetic „N-am venit să cerem, am venit să dăm” aflat la a V-a ediție.
Vor participa copii din Parohiile Bănișor, Boian, Crasna, Hurez, Cizer, Pecei, Plesca, Stârci și Vârșolț.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaActivități catehetice în Parohia Cristolț

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, luni 15 decembrie 2014, la biserica cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Cristolţ a avut loc un program de colinde intitulat “Deschide uşa creştine”, Ediţia I, program care face parte din proiectul „Paşi spre viitor”, coordonat de Şcoala Gimnazială Cristolţ, prin prof. Bianca Noje şi prof. Anca Rus, la care Parohia Cristolţ este partener.
Proiectul se derulează pe durata întrgului an şcolar 2014-2015 şi are scopul de a cultiva relaţii de prietenie între elevii mai multor şcoli din mediul rural, valorificarea experienţelor pozitive, dezvoltarea comunicării şi creativităţii, formarea unor atitudini pozitive şi responsabile faţă de mediul în care trăiesc şi nu în ultimul rând promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor religioase şi culturale specifice zonei de provenienţă a fiecărui participant.
Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos a fost marcată de cei 120 de copii implicaţi în proiect prin susţinerea unui concert de colinde. Programul a început cu o slujbă de binecuvântare a elevilor participanţi, oficiată de preotul paroh Lucian Chiş, după care fiecare grupă de copii a susţinut un program de colinde şi poezii de Crăciun.
Au participat elevi de la Şcoala Gimnazială Gârbou – pregătiţi de prof. Floarea Pop, Şcoala Gimnazială Dragu – prof. Dan Aluaş, Şcoala Gimnazială Bălan – înv. Floare Ianchiş, Şcoala Gimnazială Gâlgăul Almaşului – prof. Dorina-Mihaela Cheţe, Şcoala Gimnazială Surduc – prof. Aurora Iacobhazi şi Şcoala Gimnazială Cristolţ – preot Lucian Chiş.
La final preotul gazdă le-a mulţumit copiilor pentru participare, i-a felicitat pentru străduinţa depusă şi i-a îndemnat ca în seara de Crăciun să meargă cu toţii la colindat.
Colinda copiilor a fost răsplătită cu daruri de către Parohia Cristolţ.

Preot Lucian ChişProiect catehetic „HRISTOS SE NAŞTE SLĂVIŢI-L”

Luni, 15 decembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Mateiu Călin s-a finalizat proiectul „Hristos Se naște slăviți-L”, la Parohia Tămaşa.
Proiectul s-a derulat pe parcursul perioadei postului Crăciunului, având ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Acest proiect şi-a propus anul acesta ca principal obiectiv dezvoltarea unor relaţii de parteneriat dintre parohie şi şcoală. În acest sens preoţii din parohiile partenere proiectului (Drag, Racîş, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Cuzăplac, Ruginoasa, Tămaşa, Petrind, Gălăşeni, Almaş, Fildu de Jos, Fildu e mijloc, Fildu de Sus, Ţăud) în parioada postului Crăciunului au fost prezenţi în şcoală şi au susţinut activităţi cu elevii din şcolile partenere proiectului: Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Şcoala Gimnazială Dragu, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Primară Fildu de Jos, Şcoala Primară Fildu de Mijloc, Şcoala Primară Tămaşa. Cadrele didactice implicate în acest proiect au fost: înv. Maria Lupaş, prof. Mihaela Balint, prof. Anda Veconi Rus, înv. Mircea Lupaş, ed. Victoria Man, prof. Olimpia Durnea, ed. Anca Petrean şi înv. Adriana Gog,
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, precucernicul părinte inspector Silviu Boha a adresat cuvinte de apreciere din partea Episcopiei Sălajului preoţilor şi cadrelor didactice pentru implicarea activă în proiectul catehetic Hristos se naşte slaviţi-L.
În continuare cei 140 de copii au susţinut un frumos recital de colinde, prezentat de către părintele coordonator Mateiu Călin.
Partener în proiect a fost Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba care prin Preacuviosul Părinte stareţ Grighentie a oferit daruri copiilor din proiect. Preacuviosul Părinte Stareţ Grighentie a adresat şi un cuvânt înălţător de suflet pentru toţi cei prezenţi în biserica din Tămaşa.
La final Preacucernicul Părinte inspector Silviu Boha, a mulțumit Preacuviosului Părinte Stareţ pentru implicarea în activitățile catehetice derulate în cadrul Episcopiei și pentru darurile aduse copiilor şi a felicitat pe preoții, profesorii și copiii implicați în proiect după care a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diploma de merit şi de participare preoților și dascălilor implicați în proiect.

Pr. Călin MateiuActivități catehetice la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului” din Zalău

Duminică 14 decembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, la Catedrala Episcopală ,,Înălţarea Domnului” din Zalău, grupul de copii și tineri înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor” au vestit Praznicul Naşterii Domnului prin colinde.
Elevii provenind din mai multe şcoli din municipiul Zalău, au fost coordonaţi de Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, pr. conf. dr. Gabriel Gârdan cu sprijinul profesorilor de religie Ioan Ciocmărean, Marinela Roşu, Dana Rusu și Anca Şulumete.
După încheierea Sfintei Liturghii copiii au prezentat un frumos program de colinde în fața unui număr mare de credincioşi din municipiul Zalăuşi nu numai. La final colindătorii au fost răsplătiţi cu aplauze și cu daruri.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro