Liturghie Arhierească la Parohia Racîș

Joi, 26 octombrie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Racîș, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfințit o troiță ridicată, în curtea bisericii de lemn, de către familia Preacucernicului Părinte Octavian Pintea, în prezent preot pensionar, în amintirea părinților, care au fost înmormântați în satul natal, Racîș, dar și drept mulțumire lui Dumnezeu pentru faptul că anul acesta Preacucernicia Sa aniversează 50 de ani de căsătorie.

Satul Racîș este o veche localitate românească, atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1350, când satul apare sub numele de Rakus și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Hida.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în acest sat a existat o biserică veche de lemn, cea actuală fiind edificată înainte de anul 1783.

În anul 1939, în timpul păstoririi preotului Valentin Pop s-a pus problema construirii unui nou lăcaș de cult, însă planul acestuia s-a realizat abia în anul 1948, preot fiind Gheorghe Micu. Piatra de temelie a bisericii s-a sfințit în anul 1957, lucrările fiind finalizate în anul 1961. Astfel, în data de 1 octombrie a anului 1961, Preasfințitul Părinte Valeriu Zaharia, Episcopul Oradiei, a săvârșit slujba de târnosire a noului lăcaș de cult. Biserica a fost construită în stil bizantin, având formă de cruce, iar pictura fiind executată de către pictorul Elisabeta Ursu, între anii 1977-1980.

Începând cu anul 1979, Preacucernicul Părinte Nicolae Torje a fost numit preot al Parohiei Racîș, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 24 octombrie 2017, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a mulţumit membrilor Consiliului Eparhial pentru efortul susţinut pe care l-au arătat față de Biserică.

În continuare, Preasfinţia Sa a făcut referire la faptul că în luna octombrie a anului 2017 s-au împlinit 10 ani de la înființarea Episcopiei Sălajului. De asemenea, au fost discutate problemele curente ale Eparhiei, menționându-se faptul că în luna decembrie a anului în curs va avea loc o nouă întrunire a acestui for bisericesc.

Potrivit Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunării Eparhiale, compus din nouă membri, dintre care trei clerici şi șase mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială, dintre membrii ei şi care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga Eparhie.Întronizarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, în demnitatea de Episcop al Eparhiei Hușilor

Duminică, 22 octombrie 2017, la Sfânta Liturghie şi la festivitatea de întronizare a Presfințitului Părinte Ignatie în demnitatea de Episcop al Huşilor, care au avut loc la Catedrala Episcopală din Huşi, au participat mii de credincioşi, clerici și reprezentanţi ai oficialităţii locale şi centrale.

Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un număr de 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, între care s-a numărat și Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat ceremonia instalării, care a început cu citirea gramatei mitropolitane de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a oferit Episcopului Ignatie însemnele episcopale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca și i-a înmânat cârja episcopală, după care, Preasfințitul Părinte Ignatie a fost condus în scaunul episcopal, de unde a binecuvântat credincioşii, cu crucea primită din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Ceremonia a continuat cu un cuvânt al Preacucernicului Părinte Constantin Mogoş, membru în Adunarea Națională Bisericească, care a dat citire mesajului din partea preoților și credincioșilor din Episcopia Hușilor. Următorul discurs a fost rostit de domnul Victor Opaschi, Secretar de stat pentru culte.

La final, Preasfințitul Părinte Ignatie a transmis câteva gânduri clerului şi credincioşilor Eparhiei Huşilor și a mulţumit membrilor Sfântului Sinod pentru alegerea în scaunul vacant de la Huşi, prezentând, totodată, obiectivele pe care doreşte să le îndeplinească în noua misiune.

www.basilica.roPelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 24-29 octombrie 2017

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfăşura în perioada 24-29 octombrie 2017 după următorul program:

Marţi, 24 octombrie 2017, la ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu Icoana şi Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti, până la baza Colinei Patriarhiei. Începând cu aceeaşi oră, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, vor fi aduse în procesiune un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, Icoana și Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum și Icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, pe traseul Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă, până la urcarea pe Dealul Patriarhiei. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Ruse condusă de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, va aduce, în 26 octombrie a.c., şi va oferi pentru închinarea pelerinilor un fragment din Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).

La ora 13.00, cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră, de la baza Colinei Patriarhiei,şi vor înainta împreună până la Catedrala Patriarhală, unde acestea vor fi întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară. Apoi, fragmentul din Lemnul Sfintei Cruci, Sfintele Icoane şi Sfintele Moaşte vor fi depuse spre închinare în noul baldachin de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de către cler şi credincioşi până în seara zilei de duminică, 29 octombrie 2017.

Miercuri, 25 octombrie 2017, de la ora 9.30, se va săvârși Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală.

Joi, 26 octombrie 2017,la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Vahtang, Episcop de Nikortsmind (Patriarhia Georgiei), împreună cu un sobor de ierarhi români, preoţi şi diaconi.

Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.

Începând cu ora 9.00, la Altarul de vară, lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

La ora 18.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a zecea ediţii a Festivalului - Concurs Naţional de Muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, transmis în direct la Radio TV şi TRINITAS TV.

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, între orele 6.30-8.30, în Catedrala Patriarhală, se va sărvârşi Sfânta Liturghie.

De la ora 9.00, va avea loc slujba Te Deum la 10 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa ierarhilor români şi străini, a clerului şi credincioșilor.

La ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul şedinţei solemne, Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori vor prezenta expuneri cu privire la Dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist și importanţa libertăţii religioase astăzi. De asemenea, vor fi prezentate sintetic cele mai importante activităţi cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial şi mediatic desfășurate de eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate, în anul 2017. La final, va fi vizionat filmul documentar: Patriarhul Justinian. Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod va fi transmisă în direct de Radio TRINITAS şi TRINITAS TV.

La ora 12.30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va fi vernisată expoziţia de fotografiiJustinian Patriarhul – Viaţa și activitatea.

Duminică, 29 octombrie 2017, la ora 9.00, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia,va oficia Sfânta Liturghie.

În ziua de duminică, 29 octombrie 2017, Sfintele Moaşte vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la încheierea pelerinajului.


BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNEZece ani de la înființarea Episcopiei Sălajului

Joi, 19 octombrie 2017, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău a avut loc conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu. Cu această ocazie, a fost aniversată și împlinirea a zece ani de la înfiinţarea Episcopiei Sălajului.

În acest context aniversar, Preasfinția Sa a prezentat sistematic și structural activitatea Eparhiei pe primii zece ani, având în vedere principalele sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, cultural, social-filantropic și economic și a mulţumit membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial, protopopilor, preoţilor, vieţuitorilor mănăstirilor şi schiturilor, angajaţilor neclericali ai parohiilor şi tuturor credincioşilor care s-au implicat în activităţile care au asigurat bunul mers al vieţii Eparhiei în general şi în ridicarea sediului Centrului Eparhial.

În continuare, a avut loc susținerea conferinței de către Preacucernicul Părinte Diacon Cristian-Vasile Iura, de la Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Jibou, Protopopiatul Jibou. Tema tratată de către Preacucernicia Sa a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, fiind intitulată: „Patriarhul Justinian - înțelept apărător al Bisericii Ortodoxe în timpul regimului comunist -”. Prezentarea a fost structurată pe mai multe capitole, după cum urmează: Viața Patriarhului Justinian Marina; Activitatea ierarhului Justinian Marina în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române; Patriarhul Justinian Marina în memoria unor ierarhi străini și români.

După susținerea prelegerii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte Radu-Marius Barbor, preot paroh al Parohiei Cehu Silvaniei, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată.

În continuare, au avut loc intervenții ale preoților, care și-au exprimat sentimentele sincere de admirație cu privire la tot ceea ce s-a realizat în Episcopia Sălajului de la înființare și până în prezent, menționându-se faptul că într-un timp atât de scurt s-au realizat lucruri atât de mărețe. Evenimentul a fost unul emoționant, întrucât s-au făcut referiri la vremurile de debut ale Eparhiei Sălajului, când oameni cu suflet mare, animați de dorința reală de a avea în fruntea lor un Ierarh, au făcut demersurile necesare pentru realizarea acestui deziderat, trecând printr-o serie de încercări, dar reușind, în final, să-și îndeplinească țelul.

Astfel, în data de 18 octombrie a anului 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, întrunită în şedinţă extraordinară, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Bartolomeu, la acea vreme Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a hotărât, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea Episcopiei Sălajului.

În data de 22 octombrie a anului 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, tot în unanimitate, înfiinţarea Episcopiei Sălajului, aceasta fiind, în acel moment, penultima Eparhie creată în interiorul graniţelor ţării, doar Episcopia Devei şi Hunedoarei luând fiinţă mai târziu.

În data de 19 decembrie 2007, au fost aleşi cei 30 de membri clerici şi mireni ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, iar în data de 10 ianuarie 2008, în biserica „Sfânta Treime” din Zalău, a fost constituită, în mod oficial, Adunarea Eparhială.

În data de 12 februarie a anului 2008, s-au desfăşurat, la sediul Mitropoliei din Cluj-Napoca, lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi a avut loc consultarea acestuia cu membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, fiind propuşi doi candidaţi pentru alegerea de Episcop al Sălajului, în persoana Preasfinţitului Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi a Preasfinţitului Părinte Petroniu Sălăjanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei.

În data de 5 martie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, a avut loc alegerea de Episcop al Sălajului de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma căreia, Preasfinţitul Părinte Petroniu a devenit cel dintâi Episcop al Sălajului.

Ceremonia întronizării Preasfinţitului Părinte Petroniu ca Episcop al Sălajului a fost oficiată în ziua de 13 aprilie 2008, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Bartolomeu, într-un sobor de 17 Ierarhi, în prezenţa unui mare număr de preoţi, a autorităţilor centrale, judeţene şi locale, de faţă fiind și numeroşi credincioşi.

Din punct de vedere administrativ, în momentul de față, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.Liturghie Arhierească la Parohia Someș-Odorhei

Duminică, 15 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Someș-Odorhei, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Ioan Mureșan, aceasta fiind cea de-a 200-a hirotonie întru preot, săvârșită de către Preasfinția Sa.

Localitatea Someş-Odorhei este aşezată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, respectiv în Podişul Someşan, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1387, când satul apare sub numele de Udvarhely.

Secole la rând, întinderile de pământ roditor din hotarul Someş-Odorheiului, precum şi vatra localității au fost stăpânite de către diferiţi feudali. Astfel, între anii 1543-1564, potrivit documentelor vremii, proprietarii feudali ai satului au fost familiile Dragfy şi Jakcsy din Cusei. Spre sfârşitul secolului al XVI-lea, printr-o donaţie a lui Sigismund Bathory, localitatea Someş-Odorhei a ajuns în posesia feudalilor Francisc Wesselény şi Ladislau Gyulafi.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că în această localitate a existat o capelă din lemn, construită în anul 1470. Două secole mai târziu, respectiv în anul 1670, obştea credincioşilor a edificat, în grădina parohială actuală, o biserică din lemn de stejar, acoperită cu şindrilă, aceasta fiind demolată în anul 1904.

Lăcașul de cult actual a fost ridicat în anul 1896, fiind construit din piatră şi cărămidă, în stil dreptunghiular, sub formă de corabie. Construcţia a fost finalizată în anul 1900. În anul 1975, exteriorul bisericii a fost retencuit şi vopsit, iar în anii 1974-1975 interiorul lăcașului de cult a fost împodobit cu o frumoasă pictură realizată în tehnica tempera de către Stela Ionescu.

În data de 21 septembrie a anului 1975, biserica a fost sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, iar în anul 2000, Preasfinţitul Părinte Ioan Mihălţan, Episcopul Oradiei, a binecuvântat lucrările de retencuire în terasit a lăcașului de cult.

Începând cu anul 1979, Preacucernicul Părinte Mircea-Victor Gâlgău a fost numit preot al Parohiei Someș-Odorhei, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.


Resfințirea bisericii din Parohia Vîrșolț

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Vîrșolț, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Ioan Mureșan, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bezded, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Florin-Dinu Moșincat, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Satul Vîrșolț este așezat de o parte și de alta a râului Crasna, pe o fâșie de pământ fertil, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1361, când localitatea apare sub numele de Varsah, denumire care provine de la o unealtă de pescuit numită vârșa.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că în Vîrșolț a existat o bisericuță, pe locul cimitirului vechi al localității, despre care nu s-a păstrat nicio informație.

Biserica actuală a fost ridicată în anul 1836, fiind o ctitorie a lui Petru Aciu și a familiei sale. Aceasta a fost construită în stil romanic, din cărămidă arsă și piatră și a fost acoperită cu șindrilă, cu țiglă, iar din anul 1937 cu tablă. În anul 1910, datorită faptului că lăcașul de cult a suferit grave deteriorări, s-au efectuat lucrări de reparație asupra acestuia.

După venirea vrednicului preot Florin-Dinu Moșincat în acest sat, respectiv în anul 1996, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, pictura lăcașului de cult a fost restaurată în zonele afectate de igrasie, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu scândură și acoperită cu mochetă, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrul din Sfântul Altar și aplicele pentru iluminat, policandrul din naos a fost recondiționat, a fost realizat sistemul de încălzire pe panouri radiante cu infraroșu, baza pereților a fost îmbrăcată în lambriuri, s-a confecționat iconostasul din lemn de tei și s-au achiziționat băncile, scaunele și mobilierul bisericesc necesar. În exterior, acoperișul bisericii a fost reparat și vopsit, scările de acces și pridvorul lăcașului de cult au fost placate cu granit, la intrarea în biserică a fost edificată o copertină, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar, gardul de împrejmuire al bisericii a fost placat cu piatră aparentă, iar structura metalică a fost revopsită, a fost ridicat un lumânărar, iar troițele au fost recondiționate. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Târnosirea bisericii din localitatea Cliț

Duminică, 8 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Cliț, filie a Parohiei Lozna, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Vasile Avram o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii.

Satul Cliț este așezat pe malul stâng al râului Someș și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Băbeni, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1336.

Conscripția din anul 1866 ilustrează faptul că în această localitate existau „47 de fumuri locuite de români, care se ocupau de agricultură și creșterea animalelor”.

În prezent, satul se remarcă prin rezervația naturală Stanii Clițului, în care se regăsește iarba neagră (Culluna vulgaris), plantă întâlnită în zonele mediteraneene și nordice, doar la înălțimi de peste 1500 m, în vreme ce în localitatea Cliț coboară sub 150 m.

Biserica actuală din satul Cliț datează din anul 1830, fiind zidită din piatră și având zidurile de 1 m grosime.

După venirea vrednicului preot Vasile Avram în această localitate, respectiv în anul 2009, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, s-au turnat șapa de beton și piciorul Sfintei Mese, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a refăcut instalația electrică, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele și s-au confecționat băncile, stranele și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, acoperișul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit, s-au înlocuit jgheaburile și burlanele, iar în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Binecuvântare la început de an universitar

Întrucât înţelepciunea populară ne învaţă că „Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”, la începutul anului nou universitar 2017-2018 ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze pe toţi studenţii, profesorii şi ostenitorii Universităților din România!

Totodată, felicităm pe toţi tinerii români care au obţinut rezultate bune la studii în anii precedenţi atât în ţară, cât şi peste hotarele ei.

Fiecare an universitar nou este o nouă speranţă pentru tinerii dornici să studieze şi pentru părinţii lor dornici ca fiii şi fiicele lor să cultive şi să facă roditoare darurile native sau calităţile sufleteşti pe care le au. De fapt, singura bucurie adevărată este bucuria rodirii sau a cultivării talanţilor prin activitate instensă şi onestă. Tinerii români studioşi sunt o bucurie şi o mândrie pentru poporul român, o speranţă că vor contribui la progresul spiritual şi material al ţării noastre. De aceea, mai multe unităţi bisericeşti, în special parohii, ajută spiritual şi material pe tinerii dornici să studieze şi să se perfecţioneze în plan profesional.

În acest sens, este necesar ca paraclisele universitare şi bisericile de parohie, pe lângă rugăciunile pentru studenţi, săvârşite la începutul de an universitar şi în timpul examenelor, să cultive şi ajutorarea spirituală şi materială a studenţilor care provin din familii cu situaţie materială modestă.

De asemenea, apreciem eforturile tuturor unităţilor de învăţământ universitar din România pentru permanentă perfecționare calitativă într-o vreme a competiţiei şi concurenţei pe plan internaţional.

Desigur, o investiţie înţeleaptă în educaţie şi în formarea academică şi profesională nu este doar un gest de generozitate, ci mai ales un act de responsabilitate pentru prezentul şi viitorul ţării noastre.

De modul cum semănăm astăzi în ogorul educaţiei şi culturii depinde ce vom recolta în viitorul apropiat!


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneTârnosirea bisericii din localitatea Sântămărie

Duminică, 1 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Sântămărie, filie a Parohiei Bercea, din Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Sorin-Marius Gușet o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit un set dichero-trichere.

Datele istorice cu privire la această localitate sunt foarte reduse, datorită faptului că acest sat este unul mic şi izolat.

Biserica din Sântămărie a fost ridicată în anul 1857, din contribuţia credincioşilor, după cum reiese din inscripţia de deasupra uşii. Aceasta este construită din lemn, în formă de navă, având fundaţie din piatră şi fiind acoperită cu tablă.

În anul 2007, la împlinirea a 150 de ani de la edificarea lăcașului de cult, în acest sat, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat o Liturghie Arhierească, înconjurat fiind de un ales sobor de preoţi.

Lucrările la vechea biserică au fost demarate odată cu numirea Preacucernicului Părinte Sorin-Marius Guşet în această localitate, respectiv în luna august a anului 1999, sub păstorirea Precucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult. Astfel, în interior, biserica a fost tencuită, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, baza pereților a fost îmbrăcată în lambriuri, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, s-au confecționat bănci, strane și un tetrapod, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții lăcașului de cult au fost tencuiți, vopsiți și pictați în tehnica tempera, s-au reparat acoperișul și turnul bisericii, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat un trotuar și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro