Prezență Arhierească la Parohia Inău

Duminică, 24 septembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Inău, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte paroh Mirel-Claudiu Bene și în prezența a numeroși credincioși.

Localitatea Inău este situată în partea de nord-est a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Someș-Odorhei. Prima atestare documentară a satului provine din anul 1387, când localitatea apare sub numele de Ineu.

În ceea ce privește viața bisericească din Inău, amintim că în „Monografia Sălajului” scrisă de Petri Mor, la pagina 155, tomul I, se menționează faptul că în acest sat exista, în secolul al XV-lea un locaș de cult de piatră, iar în secolul al XVII-lea o biserică calvină înfloritoare. Cu toate că românii au fost obligați să adere la calvinism, în sufletele lor, aceștia au rămas creștini ortodocși. Abia după anul 1800, încep să apară mai multe informații despre locașul de cult al satului. Astfel, biserica de lemn din Inău a fost ridicată în anul 1832, după cum se poate observa pe inscripția de pe arcada prispei din dreptul intrării, aceasta fiind adusă, potrivit unei tradiții locale, pe apă, cu pluta, de la Preluci.

Datorită faptului că locașul de cult de lemn a devenit neîncăpător, odată cu creșterea numărului de credincioși, s-a simțit nevoia construirii unei biserici mai mari. În acest sens, lucrările de edificare a noului locaș de cult s-au demarat în anul 1979, sub păstorirea vrednicului părinte Ioan Pop.

Începând cu anul 2002, Preacucernicul Părinte Claudiu-Mirel Bene a fost numit preot al Parohiei Inău, sub păstorirea Precucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult și a casei parohiale.

Patriarhia Română sprijină financiar refacerea bisericilor afectate de furtună în Mitropolia Banatului

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc de miercuri, 20 septembrie 2017, a aprobat acordarea sumei de 80.000 lei ca ajutor financiar pentru Arhiepiscopia Timişoarei şi a sumei de 30.000 lei ca ajutor financiar pentru Arhiepiscopia Aradului, în vederea refacerii bisericilor afectate de fenomenele meteorologice severe care au avut loc în Mitropolia Banatului, duminică, 17 septembrie 2017.

În urma furtunii de duminică, 17 septembrie 2017, au fost avariate 40 de biserici, paraclise şi capele bisericeşti în Arhiepiscopia Timişoarei şi 12 biserici în Arhiepiscopia Aradului.

Biroul de Presă al Patriarhiei RomâneTârnosirea bisericii din localitatea Vârteșca

Duminică, 17 septembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Vârteșca, filie a Parohiei Zalha, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte paroh Marin Loloș o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Marin Loloș a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului.

Satul Vârteșca este aşezat în partea de est a județului Sălaj, în zona de trecere dintre Carpații Orientali și Munții Apuseni și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Zalha, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1913.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că a existat o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli”, construită în jurul anului 1700. Aceasta a fost adusă în satul Vârteșca, în anul 1926, din Parohia Hășmaș, în urma unei vizite pastorale efectuate de către Episcopul Iuliu Hossu, în data de 24 iunie 1926, pentru a fi de folos puținelor familii din această zonă.

Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla, din anul 1947, menționează ca an al reconstrucției locașului de cult din localitatea Vârteșca anul 1927, acesta fiind pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

De-a lungul timpului, biserica a fost reparată în mai multe rânduri, ultima și cea mai importantă lucrare fiind realizată în anul 1955, de către Augustin Ciubăncan. Astfel, peste acoperișul care era din șindrilă s-a pus tablă, iar pereții au fost tencuiți atât în exterior, cât și în interior.

În acest locaș de cult s-a slujit până în ziua de 14 septembrie 2010, când, datorită unui incendiu, acesta a ars în totalitate.

În perioada imediat următoare, puținele familii, dar foarte inimoase, alături de Preacucernicul Părinte Ioan Greblă și ajutate de alți binefăcători, au demarat lucrările de edificare a unei noi biserici de zid, pe locul celei vechi.

După venirea vrednicului preot Marin Loloș în această localitate, respectiv în anul 2014, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia bunilor credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, locașul de cult a fost tencuit, pe pereți au fost aplicate picturi imprimate pe pânză, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică, a fost realizat sistemul de încălzire pe curent, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au confecționat bănci, strane și un tetrapod, precum și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți cu tencuială minerală, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, a fost edificată o copertină la intrarea în locașul de cult, au fost înălțate două troițe și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci la Parohia Mesteacănu

Joi, 14 septembrie 2017, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Mesteacănu, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Precucernicul Părinte diacon Călin-Ionuț Rad a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Dorinel-Liviuț Crecan Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, desfășurată în mijlocul credincioșilor parohiei pe care o păstorește. De asemenea, Preasfinția Sa i-a urat Preacucernicului Părinte Dorinel Crecan ani îndelungați, Preacucernicia Sa aniversând, astăzi, împlinirea a 60 de ani de viață.

La rândul său, Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan a mulțumit Preasfinției Sale pentru vizita făcută în parohie și a oferit Chiriarhului o icoană a praznicului de astăzi.

Situat în partea de sud-est a județului Sălaj, la limita cu județul Cluj, satul Mesteacănu a fost atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1424.

Înaintea bisericii actuale de zid, localitatea a avut, ca majoritatea parohiilor din județul Sălaj, un locaș de cult de lemn, ridicat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta a funcționat ca biserică parohială până în anul 1940, când a fost înlocuit cu actualul locaș de cult de zid.

Părintele Dorinel Crecan păstorește această parohie din anul 1982, înainte Preacucernicia Sa activând ca preot în Parohia Răstolțu Mare. În prezent, Preacucernicul Părinte Dorinel Crecan este delegatul cleric al Episcopiei Sălajului în Adunarea Națională Bisericească, pentru perioada 2014-2018.


Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Luni, 11 septembrie 2017, cu ocazia începutului de an școlar, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Liceul Ortodox ,,Sfântul Nicolae” din Zalău. Preasfinția Sa a fost primit cu multă emoție și căldură de către copiii și dascălii acestei școli, mulți dintre ei oferindu-i buchete de flori, exprimându-și, în felul acesta, bucuria pe care le-a făcut-o prin prezența Preasfinției Sale în mijlocul lor. În continuare, Preasfinția Sa a asistat la slujba de Te-Deum, care a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Petru Brisc, directorul spiritual al liceului, la slujbă participând pe lângă cadrele didactice și elevii acestei unități de învățământ și numeroși părinți și bunici, care au retrăit alături de copiii și nepoții lor duioșia primei zile de școală.

După săvârșirea slujbei de Te-Deum, a urmat festivitatea de deschidere a noului an școlar, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, a Preacucernicului Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, a Doamnei Mioara Gudea, Inspectorul Școlar General Adjunct și a Doamnei Claudia Boha, Inspectorul Școlar pentru disciplina Religie Ortodoxă, care le-au urat elevilor bun venit și un an plin de realizări atât pe plan școlar, cât și pe plan duhovnicesc. De asemenea, Preasfinția Sa și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, pentru faptul că au format pe băncile acestei școli numeroase generații de preoți vrednici, exemple de urmat și pentru elevii de astăzi, precum și față de părinții care și-au încurajat copiii să urmeze această școală deosebită, impulsionându-i, totodată, pe toți elevii prezenți în a depune un efort asiduu, în vederea atingerii performanței școlare.

În momentul de față, pe lângă clasele cu profil vocațional de nivel liceal, în cadrul școlii funcționează și clasele de învățământ primar, precum și clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, din învățământul gimnazial.
Zi de sărbătoare la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău

Duminică, 10 septembrie 2017, credincioșii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oferit Preacucernicului Părinte paroh Ion Ardelean, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte o icoană.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Petroniu au împărțit iconițe cu Nașterea Maicii Domnului tuturor celor prezenți la sfânta biserică.

Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Începând cu anul 2002, Preacucernicia Sa a fost transferat la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Piatra de temelie a locașului de cult „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015 s-a slujit, pentru prima dată, în biserica propriu-zisă, după ce Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la locașul de cult.

Până în acel moment, slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În momentul de față, s-a finalizat tencuirea exterioară a locașului de cult, iar în interior, biserica este pregătită pentru pictură.


Lumina educaţiei – speranţă pentru viaţă

Cu bucurie duhovnicească binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, la începutul anului şcolar 2017-2018.

Aflaţi la vârsta căutării şi a marilor idealuri, copiii şi tinerii sunt binecuvântați de Domnul nostru Iisus Hristos ca fiind modele de inocenţă şi sinceritate, zicând: „Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea” (Marcu 10, 15).

În societatea secularizată de astăzi, idealurile mari de viaţă sunt adesea reduse la dorinţe mărunte, de împlinire imediată şi prin orice mijloace a unor obiective materiale. De aceea, Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate să ofere copiilor şi tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, şi o formare spirituală pentru a trăi viaţa în comuniune de iubire faţă de Dumnezeu şi de oameni. În acest sens, trebuie intensificată cooperarea dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru a apăra inocenţa, sinceritatea şi nevoia de creştere spirituală a copiilor şi a tinerilor în comuniune şi într-o comunitate care cultivă valori permanente, ca: recunoştinţa faţă de părinţi, profesori şi binefăcători, prietenia, dărnicia şi întrajutorarea.

Familia reprezintă lăcaşul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii părintești, filiale şi fraterne ca lumină a educaţiei care leagă între ele generațiile trecute, prezente şi viitoare.

Biserica, astăzi, prin Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” şi Proiectul „Alege Şcoala!”, prin tabere educaționale, activităţi artistice şi sportive, se străduiește să inspire copiilor şi tinerilor cultura prieteniei şi a iubirii darnice sau generoase, să prevină abandonul şcolar, să suplinească lipsa de afecţiune din familiile cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, să încurajeze copiii şi tinerii talentaţi să-şi cultive talantul, adică darurile native.

Şcoala, prin ora de Religie şi prin celelalte discipline care cultivă valorile educaţionale permanente, doreşte să ofere copiilor şi tinerilor lumini pentru viaţă, spre a putea discerne mai uşor între provocări efemere şi perspective durabile în viaţă.

Cu prilejul începutului anului școlar 2017-2018, ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor să ocrotească pe toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi să le dăruiască tuturor multă sănătate şi ajutor, pace şi bucurie în viaţă!† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneHramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Vineri, 8 septembrie 2017, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului”, din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la acest așezământ monahal.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Călin-Ionuț Rad, urmând ca acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.

Schitul Marca este cel mai tânăr așezământ monahal din Episcopia Sălajului, piatra de temelie fiind sfințită în anul 2002, de către Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Iniţiativa ridicării unei mănăstiri, la limita dintre judeţele Sălaj şi Bihor, îi aparţine Preacucernicului Părinte Ioan Marian, fost preot paroh al Parohiei Marca, care, sprijinit îndeaproape de credincioşii săi şi mai cu seamă de domnul Pavel Hălmăjan, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să ridice o casă mănăstirească în stil brâncovenesc, care adăposteşte, în prezent, un paraclis şi chilii pentru vieţuitoarele acestui schit.Târnosirea bisericii din Parohia Bodia

Duminică, 3 septembrie 2017, credincioșii Parohiei Bodia au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Ovidiu-Vasile Bucșe, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh Ovidiu-Vasile Bucșe a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și distincția acordată și i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Satul Bodia este aşezat în partea de sud a Municipiului Zalău, la poalele munţilor Meseş și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Buciumi. Chiar dacă a avut conducători de alt neam, localitatea Bodia este o veche aşezare românească, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1467, când regele Matei Corvin a dăruit această moşie fraţilor Mindszenti (Janos, Matyas şi Miklos).

În ceea ce privește viața bisericească din Bodia, amintim faptul că de la bun început această parohie a fost ortodoxă, deşi în anumite conscripţii figurează şi credincioşi greco-catolici.

În anul 1733, în această zonă exista o biserică de lemn, construită în anul 1837, pe un deal, în partea nordică a satului, unde se afla şi cimitirul. Astfel, după cum rezultă dintr-un inventar efectuat în anul 1905, locașul de cult era de mici dimensiuni și acoperit cu şindrilă, acesta fiind dărâmat în jurul anului 1950, după zidirea actualei biserici.

Datorită faptului că vechiul locaș de cult era într-o stare avansată de degradare, în anul 1937, credincioşii din localitate au hotărât zidirea unei noi biserici, în centrul satului, meşter constructor fiind Alexandru Florianşic din Jibou.

Locașul de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, este zidit în plan cruciform, într-un stil mai puţin obişnuit pe valea Agrijului, pe fundament de beton, pereţii fiind din piatră şi cărămidă, iar acoperişul fiind din tablă. O caracteristică mai puţin obişnuită o reprezintă iconostasul din zid, cu cele trei uşi destul de înguste.

Iniţial, interiorul bisericii era simplu, fiind zugrăvit de un meşter mai puţin priceput. Nu existau scene biblice, ci doar câteva stele şi motive florale şi geometrice, pe pereții locașului de cult aplicându-se, mai apoi, icoane în ramă şi ştergare.

Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Ovidiu-Vasile Bucșe a fost numit preot al Parohiei Bodia, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interior, locașul de cult a fost tencuit şi pictat în tehnica acrilic, s-au montat geamurile și ușile de acces, pardoseala din naos și pronaos a fost recondiționată, pavimentul din sfântul altar a fost acoperit cu parchet melaminat, s-au montat candelabrele, aplicele pentru iluminat și sistemul de încălzire pe calorifere, ușile împărătești și diaconești ale iconostasului au fost sculptate, s-au confecționat băncile și mobilierul bisericesc, iar tetrapoadele au fost restaurate. În exterior, biserica a fost revopsită și pictată, tabla de pe acoperiș a fost vopsită, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre locașul de cult, intrarea bisericii a fost placată cu gresogranit, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar, gardul și porțile au fost reparate și vopsite, a fost edificată o troiță, iar clădirea anexă pentru centrala termică a fost extinsă. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.


Hramul Mănăstirii Bic

Marți, 29 august 2017, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la sfânta mănăstire, încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere săvârșită în altarul de vară. În semn de evlavie față de sfântul ocrotitor al acestui așezământ monahal, pelerinii au înnoptat sub cerul liber, în dorința de a fi prezenți și la Dumnezeiasca Liturghie din ziua praznicului.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a dăruit Preacuvioasei Maici starețe, stavrofora Marina Lupou, o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Mihail cel Nou, un sfânt estonian și o iconiță a acestuia.

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720.

Lucrările la biserica nouă de zid a așezământului monahal au demarat în anul 1996, sub coordonarea Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou și prin osârdia viețuitoarelor mănăstirii, până în prezent, fiind realizate următoarele lucrări: în interior, pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică și s-au montat candelabrele și aplicele pentru iluminat, baza stâlpilor de susținere a fost îmbrăcată în marmură, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-au confecționat iconostasul din lemn de tei și cireș, stranele și scaunele din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au achiziționat două tetrapoade și un baldachin pentru o icoană a Maicii Domnului, iar la intrarea în locașul de cult a fost amenajat un pangar. În exterior, biserica și poarta de acces au fost tencuite în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu și zincată, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre locașul de cult și au fost încadrate cu stâlpișori, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, au fost edificate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și cinci troițe, a fost amenajat un muzeu la subsolul locașului de cult și au fost ridicate un corp de chilii, pe trei nivele și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Prin neobosita strădanie a Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa așezământului monahal funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează, din anul 1999, un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire, în prezent, a ajuns la 27.www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro