Concert caritabil pentru Cezara

Joi, 18 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a avut loc un concert caritabil, dedicat strângerii de fonduri pentru o fetiță cu chip de înger și suferință de mucenic - Cezara Mureșan. Acest eveniment, inițiat de Episcopia Sălajului și de Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, în cadrul proiectului „Pot mai mult pentru Cezara”, desfășurat cu binecuvântarea Presfințitului Petroniu, a reunit, într-un efort comun, preoți, cadre didactice și elevi ai Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae”, artiști ai plaiurilor sălăjene, precum și alți oameni cu suflet, care s-au implicat cu toată dăruirea în acest demers umanitar.

Spectacolul, la care au participat „pro bono”: Rodica Pop-Seling, tenorul Sergiu Chirilă, surorile Chiș, Alexandra Antal, Alice Ghile, Andreea Onaci, Denisa-Minodora Rolnic și Corul „Predania” al liceului, condus de domnul profesor Florin Lazăr, prezentat de carismatica Adina Chirilă, a amintit celor prezenți de faptul că ne aflăm în Postul Paștilor, când mai mult ca oricând, trebuie să fim aproape de Dumnezeu și de semeni. Delegat al Preasfințitului Părinte Petroniu la acest eveniment a fost Părintele Claudiu Nechita, consilier social-filantropic al Episcopiei Sălajului.

În urma donațiilor, s-au strâns aproximativ 9.000 de lei, care au fost virați în contul Cezarei, aflată în acest moment într-o clinică din Roma, în vederea efectuării operației de transplant de măduvă, singura alternativă pe care, la acest moment, o mai are acest copil.

Pr. Claudiu Nechita
Consilier socialConcursul județean ”Icoana unui suflet de creștin”

În perioada februarie-aprilie 2019, în școlile sălăjene s-a derulat Proiectul de parteneriat educațional ”Icoana unui sufletul de creștin”, coordonat de Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și având ca parteneri cele trei protopopiate din cuprinsul Eparhiei: Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou.
Marți 16 aprilie 2019,s-a desfășurat Concursul județean cu același nume prin care s-a urmărit afirmarea, cunoaşterea şi stimularea potenţialului artistic și religios al elevilor. Aceștia au avut la dispoziție trei ore în care au realizat lucrări cu tematică pascală, transmitând prin culoare bucuria aștepătării marelui praznic, Învierea Domnului.

Inspector școlar, prof. Claudia BohaFestivalul județean ”Lăudați pe Domnul”, Ediția I

În perioada februarie-aprilie 2019, în școlile sălăjene s-a derulat Proiectul de parteneriat educațional ”Lăudați pe Domnul”. Acesta a fost coordonat de Episcopia Sălajului și Inspectoratul Școlar Județan Sălaj.
Scopul proiectului a fost relatarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului, prin cântările religioase și valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti legate de această sărbătoare.
Ca finalitate, în Sala Transilvania a Casei Municipale de Cultură Zalău, s-a desfășurat marți 9 aprilie 2019, prima ediție a Festivalului județean ”Lăudați pe Domnul”. Elevii, pregătiți de profesorii de religie, au intonat cântări religioase specifice perioadei pascale.
La finalul manifestării, participanții au primit icoane, diploma și cărți din partea Episcopiei Sălajului.

Inspector școlar, prof. Claudia Boha„POT MAI MULT PENTRU CEZARA”

În perioada Postului Mare, Episcopia Sălajului, printr-un parteneriat încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, derulează în bisericile și școlile Eparhiei proiectul social „Pot Mai Mult Pentru Cezara”, un proiect de strângere de fonduri pentru susținerea financiară a unei oparații de transplant medular ce va fi efectuat într-o clinică specializată din Roma, pentru Cezara, o fetiță de 7 ani, elevă în clasa pregătitoare la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

La 4 ani, în 2016, Cezara a fost diagnosticată cu leucemie, iar în urma tratamentului se părea că fetița s-a vindecat. Din păcate, boala a recidivat iar șansa ei de a zâmbi, de a se bucura de viață, împreună cu părinții ei, cu prietenii și cu cei apropiați este condiționată, în acest moment, de efectuarea acestei operații, ale cărei costuri sunt estimate de centrul medical la suma de 150.000 de euro, sumă de care familia Cezarei nu dispune, dar pe care, împreună, putem să o adunăm, fie prin colectele ce vor avea loc în această perioadă în bisericile din Episcopia Sălajului, fie prin virament în conturile: RO88BTRL03201201K7090701 în lei sau RO84BTRLEURCRT00K7090701 în euro.

Ne rugăm Celui Atotmilostiv să dăruiască sănătate acestei copile, iar dumneavoastră, pentru sprijinul oferit, în numele Cezarei și al părinților ei, Vă adresăm mulțumiri!

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialOLIMPIADA DE RELIGIE ÎN JUDEȚUL SĂLAJ

Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae” Zalău a găzduit sâmbătă, 23 martie 2019, etapa judeţeană a olimpiadei de Religie.

Au fost evaluate cunoştinţele dobândite de elevi din clasele V-XII. Tematica a fost stabilită de către Ministerul Educației Naționale în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta Bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific.

Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Oradea, de către următorii elevi: Mitraşca Iustin, clasa a V-a, Colegiul Național ”Silvania” Zalău,profesor Dîngă Victor, Ardelean Alina Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Bocșa, profesor Tiran Marinela, Santavan Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Silvania” Șimleu Silvaniei, profesor Pop Marius și Neaga Camelia Elena, clasa a VIII-a,Liceul Tehnologic ”Petri Mor” Nușfalău, profesor Opriș Nicoleta. La liceu, s-au calificat următorii elevi: Demian Ștefania Maria, clasa a IX-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. pr. Ciurbe Călin, Oniţ Daiana Carla, clasa a X-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. Dîngă Victor, Bӑlӑbuc Ozana, clasa a XI-a, prof. Micle Cӑlin Adrian, Bretan Alexandru, clasa a XII-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. Dîngă Victor.

Această competiţie s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha„Unic din prima secundă”


„Unic din prima secundă” este sloganul celei de a V-a ediții a marșului de sprijinire a vieții care care se va desfășura și în Episcopia Sălajului în zilele de 23 și 24 martie 2019, în Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou, eveniment prin care sălăjenii se vor alătura sutelor de orașe din România și din Republica Moldova, în care vor avea loc astfel de acțiuni de promovare a vieții.

Acest demers se vrea a fi pe de o parte unul de conștientizare a faptului că suntem oameni încă din momentul concepției, că viața, demnitatea și identitatea umană sunt valori ce nu pot fi negociate, dar, în același timp, și un demers de susținere a femeilor aflate în criză de sarcină.

De aceea, adresăm, tuturor credincioșilor, îndemnul de a participa la „Marșul pentru viață” și a da mărturie, prin prezență, despre importanța și sensul creștin al vieții umane și despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripțiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, joi 22 martie, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a Biroului de catehizare.
În cadrul întâlnirii s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora. Tot acum s-au dezbătut activitățile care urmează să se deruleze în Eparhie: Concursul Național „Hristos: sufletul satului meu”, proiectele cu temă pascală „Bucuria învierii”, „Lumina Lui Hristos luminează tuturor” precum și participarea tinerilor sălăjeni la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși” ITO 2019.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProgram de formare continuă pentru profesorii sălăjeni

În perioada 16 februarie - 6 martie 2019, profesorii de religie sălăjeni participă la Programul de formare continuă oferit de către Asociația Life-Learning Education: „Învățarea integrată – Pregătiți pentru viață, Adolescență și autocunoaștere. Aplicații practice pentru dirigenție și disciplinele opționale”. Acesta este acreditat de Ministerul Educației Naționale cu 15 credite profesionale transferabile.
Cursul vizează trei discipline opționale care vin să completeze nevoile privind formarea caracterului și dimensiunea atitudinal - valorică. Cadrele didactice participante au oportunitatea de a cunoaște noi metode de învățare activă, experențială și de a crește astfel disponibilitatea elevilor pentru comportamente pozitive.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaProiectul caritabil „Daruri mici din suflet mare”

În cadrul Proiectului caritabil „Daruri mici din suflet mare” elevii claselor primare de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, uniţi de dragostea faţă de aproapele au pregătit cutii cu daruri pentru elevii de la Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” Năpradea, structura Şcoala Gimnazială „Petre Hossu” Cheud şi le-au oferit cu drag, aducând multă bucurie în sufletele lor, iar apoi au vestit împreună, printr-un program de colinde, tradiţiişi obiceiuri ale locurilor, Naşterea Domnului.Proiect catehetic „Vin colindătorii cum veneau odată”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Crasna, preot coordonator Csordaș Teodor, la Căminul cultural din Parohia Horoatu Crasnei, duminică 16 decembrie 2018, s-a finalizat proiectul catehetic „Vin colindătorii cum veneau odată”, aflat la a V-a ediție.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Crasna, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte Cu Handicap Crasna și Primăria Horoatul Cranei.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2018, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și dezvoltarea unor relații de parteneriat dintre biserică şi școală.
După oficierea slujbei de Te-deum, săvârșită împreună cu preoții implicați în proiect, Preacucernicul Părinte Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului, mulţumind tuturor celor implicați.
În continuare cei 250 de copii au prezentat un frumos recital de colinde prezentat de către părintele Teodor Csordaș, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Crasna. Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Boian – pr. Csordaș Teodor; Cizer – Pr. Pojar Anania și bibliotecar Pojar Maria; Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte cu Handicap Crasna - ed. Șandor Mariana și șef complex Hărăstășan Nadia; Crișeni – pr. Silviu Boha; Hurez – pr. Dângă Marius și Dângă Alexandra; Stârciu – pr. Onica Florian; Peceiu – pr. Botofan Florin; Horoatu Crasnei – pr. Stânean Vlad și Gabriel Boticaș; Crasna – inv. Claudia Roman. În încheiere a colindat grupul de colindători de la Parohia Breb din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, condus de către pr. Marian Pop.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor, apoi a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit Preacucernicului Părinte coordonator al Circumscripției catehetice Crasna Csordaș Teodor, domnului primar Sur Florian și Preacucernicului Părinte Vlad Stânean.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri și o apoi cu o masă oferită de Consiliul Local Horoatu Crasnei.

Pr. Stanean Vlad
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro