Proiectul “Lumini către Înviere” la Centrul de voluntariat Sfântul Nicolae din Zalău

Joi, 2 aprilie 2015, tinerii din cadrul Centrului de voluntariat „Sfântul Nicolae” din Zalău au fost implicaţi în acţiunea social-filantropică ”Lumini către înviere”. În aşteptarea Praznicului Învierii Domnului, tinerii voluntari, dornici să înveţe să fie de ajutor copiilor, au găsit în Centrul Sfântul Pantelimon al Mănăstirii Bic, între cei 20 de copii găzduiţi aici, fraţi sau surori mai mici cu care au desfăşurat o serie de activităţi de mentorat educative şi distractive. Însoţiţi de către Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social Episcopiei Sălajului, voluntarii au adus cu ei daruri pentru copii, multă dragoste şi bucurie.

Centrul social „Sfântul Pantelimon” de la Mănăstirea Bic oferă servicii de găzduire şi îngrijire pe o perioadă determinată pentru copii proveniți din familii aflate în dificultate.

De asemenea, în cadrul Mănăstirii Bic funcționează și Centrul social „Sfântul Ioan Botezătorul”, care acordă servicii de găzduire şi îngrijire în regim rezidenţial pentru persoane vârstnice. Acest centru funcționează din anul 1999, oferind în prezent servicii de îngrijire în regim rezidenţial pentru 20 persoane vârstnice.

Pr. Claudiu NechitaProiectul educaţional „Un zâmbet într-o viaţă amară”

Pentru că ne aflăm într-o perioadă de urcuş duhovnicesc, în care ne arătăm mai mult dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, colectivul de cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Agrij, au încercat sa împlinească porunca Mântuitorului, oferind un mic dar celor aflaţi în suferinţă.
În cadrul proiectului educaţional „Un zâmbet într-o viaţă amară”, colectivul de cadre didactice şi elevii claselor VII-VIII , au colectat şi donat, îmbrăcăminte, alimente şi fructe bătrânilor de la Centrul de boli neuropsihice din Jibou.
Ne-am bucurat împreună, am plâns împreună,....... am simţit dragostea şi căldura cu care ne-au primit. Să nu uităm de cuvintele Domnului care a spus: „întrucât aţi facut unora din acesti fraţi ai mei bine, Mie mi-aţi făcut”.

Prof. Mitrasca Eugenia-Şcoala Gimnazială Nr. 1 Agrij“Săptămâna pentru viață” în municipiul Zalău

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în perioada 15-21 martie 2015, în Municipiul Zalău a fost organizată “Săptămâna pentru viaţă”, o săptămână în care în toate bisericile din oraş a fost reafirmată învăţătura Bisericii cu privire la demnitatea şi valoarea fiinţei umane încă din momentul concepţiei şi implicit faptul că avortul, indiferent de justificările aduse de societatea actuală, rămâne o crimă.

În cadrul acestei săptămâni, marţi, 19 martie, la Catedrala Episcopală “Înălţarea Domnului” din Zalău a fost susţinută conferinţa cu tema “ Viaţa - dar şi binecuvântare” de către Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, iar sâmbătă, 21 martie, ca un demers comun al credincioşilor creştini de toate confesiunile din Zalău, medici şi alte persoane publice, Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj, au fost mobilizate aproape 800 de persoane care, sub sloganul ”Fiecare viaţă este un dar de la Dumnezeu”, au participat la un marş de promovare a vieţii desfăşurat pe traseul Sala Sporturilor –Piaţa Prefecturii, începând cu orele 11:00.

Prin organizarea acestui eveniment, Municipiul Zalău s-a alăturat celor peste 60 de oraşe din ţară şi Republica Moldova în care, oameni de diferite clase sociale, etnii sau convingeri religioase, tineri, adulţi, vârstnici sau copii, s-au unit pentru a fi împreună vocea celor nenăscuţi care ne cer să ne reamintim mereu că ”Fiecare viaţă este un dar de la Dumnezeu!”

Pr. Claudiu NechitaÎNFIINȚAREA ASOCIAŢIEI ,,PĂRINŢI PENTRU ORA DE RELIGIE” (APOR) – FILIALA SĂLAJ

Miercuri 19 martie 2015, s-a deschis în municipiul Zalău filiala Asociației Părinților pentru Ora de Religie (APOR).
Ședința de constituire a avut loc în Sala festivă de la „Colegiul Național Silvania” Zalău. La întrunire au participat doamna Elena Ivanca, Președintele APOR filiala Cluj, PC Părinte Bogdan Ivanov, Consilierul cultural al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, PC Părinte Gabriel Gârdan, Consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și numeroși părinți ai elevilor din județ.
În deschidere s-a făcut o prezentare a istoricului Asociației Părinților pentru Ora de Religie (APOR) și a misiunii sale prezente și viitoare. A urmat o dezbatere, cu luări de cuvânt din partea participanților în care s-a accentuat rolul educației religioase în viața elevilor și importanța orei de religie.
După propunerile făcute și în urma votului exprimat s-a constituit structura de conducere a filialei APOR Sălaj, care este formată din: Președinte – Monica Băgărean; Vicepreședinți: Adrian Roșan, Lorena Filip, Daniela Man Ivașcău; Secretar – Ioana Cornea și Cenzor – Anca Călăcean. De asemenea s-a constituit grupul de membrii fondatori format din 118 de persoane.CONCURSURI LA DISCIPLINA RELIGIE ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 07.03.2015 la Şcoala Gimnazială ”Silvania” Şimleu Silvaniei, etapa judeţeană a Olimpiadei de religie.
În cadrul acesteia au fost evaluate cunoştinţele religioase dobândite de 110 elevi din clasele VII-XII. Tematica a fost stabilită de către MEN în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta Bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadei de religie.
Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Piteşti, judeţul Argeş în perioada 6-10 aprilie 2015, de elevii claselor VII-XII, situaţi pe locul I, care au obţinut cel puţin 90 de puncte.
La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat a şasea etapă a Concursului judeţean ”În lumina lui Hristos” la care au participat 100 elevi din clasele V-VI. Acest concurs de cunoştinţe religioase este organizat anual în Episcopia Sălajului datorită faptului că metodologia şi regulamentele în vigoare nu prevăd posibilitatea organizării pentru clasele V-VI a olimpiadei şcoalare la disciplina religie. Prin intermediul lui organizatorii au în vedere atât verificarea nivelului cunoştinţelor, cât şi antrenarea şi familiarizarea elevilor cu evaluarile de acest fel.
Evenimentele au debutat cu oficierea unei slujbe săvârşită de părintele protopop Dan Haiduc, la care au participat elevi, profesori şi conducerea şcolii. În continuare elevii au intrat în sălile de examen pentru rezolvarea subiectelor.
La sfârşitul probelor, prin sprijinul financiar oferit de către protopopiatele din Episcopia Sălajului, ei au mers în pelerinaj la Sfânta Mănăstire Bic unde s-au bucurat de frumuseţile acestui loc binecuvântat de Dumnezeu şi au avut oportunitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre sfântul aşezământ.
La Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 14-18 aprilie 2015 la Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.
Aceaste competiţii s-au dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia participarea activă a elevilor la disciplina religie, precum şi implicarea profesorilor de specialitate în procesul instructiv-educativ.

Inspector şcolar, prof. Claudia BohaŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc, marţi, 10 februarie 2015, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent la şedinţă Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, Consilierul social al Episcopiei.

După rugăciunea de început şi efectuarea prezenței, Preacucernicul Părinte Paul-Sergiu Cheţe de la Parohia Popteleac a susţinut prelegerea cu titlul „Coordonatele biblice, patristice, eclesiologice, canonice, legislative bisericeşti şi civile ale misiunii parohiei”, cu întrebări şi răspunsuri pe marginea acesteia.

În continuare a fost prezentată cartea Preasfinţitului Părinte Petroniu „Literatura patrologică românească în secolul XX”, volumul I.

Tot acum a fost anunțat faptul că au fost sfinţite antimisele noi pentru bisericile din Eparhie, urmând ca în perioada următoare acestea să fie distribuite la parohii. În acest sens s-a citit şi s-a înmânat fiecărui preot textul „Sfântul Antimis - izvor de lumină şi bucurie veşnică” al Preacucernicului Părinte Conf. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan - Consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.

Au fost discutate apoi probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social. Ca problemă liturgică a fost dezbătută tema privind pomenirea conducătorilor statului la slujbele liturgice ortodoxe, având ca punct de pornire lucrarea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică” vol. I.

La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună.

Următoarea şedinţă va avea loc marţi, 10 martie 2015, în cadrul căreia va fi susținută conferinţa cu tema „Coordonatele istorice ale misiunii parohiei ortodoxe române în trecut şi azi”.

Protopop, pr. Dan DreganŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc, marţi, 10 februarie 2015, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent la şedinţă Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, Consilierul social al Episcopiei.

După rugăciunea de început şi efectuarea prezenței, Preacucernicul Părinte Paul-Sergiu Cheţe de la Parohia Popteleac a susţinut prelegerea cu titlul „Coordonatele biblice, patristice, eclesiologice, canonice, legislative bisericeşti şi civile ale misiunii parohiei”, cu întrebări şi răspunsuri pe marginea acesteia.

În continuare a fost prezentată cartea Preasfinţitului Părinte Petroniu „Literatura patrologică românească în secolul XX”, volumul I.

Tot acum a fost anunțat faptul că au fost sfinţite antimisele noi pentru bisericile din Eparhie, urmând ca în perioada următoare acestea să fie distribuite la parohii. În acest sens s-a citit şi s-a înmânat fiecărui preot textul „Sfântul Antimis - izvor de lumină şi bucurie veşnică” al Preacucernicului Părinte Conf. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan - Consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.

Au fost discutate apoi probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social. Ca problemă liturgică a fost dezbătută tema privind pomenirea conducătorilor statului la slujbele liturgice ortodoxe, având ca punct de pornire lucrarea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică” vol. I.

La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună.

Următoarea şedinţă va avea loc marţi, 10 martie 2015, în cadrul căreia va fi susținută conferinţa cu tema „Coordonatele istorice ale misiunii parohiei ortodoxe române în trecut şi azi”.

Protopop, pr. Dan DreganCurtea Constituţională recunoaşte importanţa orei de Religie şi implicit încurajează participarea elevilor la aceasta

În ziua de 23 ianuarie 2015, în Monitorul Oficial, partea I, nr. 59/2015, a fost publicată motivarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014, privitoare la statutul orei de Religie.

Întrucât decizia nr. 669/2014 a fost percepută în societate ca „o lovitură dată orei de Religie”, în motivarea sa, Curtea Constituţională afirmă în mod pozitiv şi argumentat importanţa orei de Religie, astfel:

- dreptul părinţilor de a asigura educaţia copiilor lor minori potrivit propriilor convingeri (paragraful 19);
- obligaţia Statului Român neutru şi imparţial (paragraful 22) de a asigura predarea Religiei ca parte a trunchiului comun şi de a include această disciplină în planul cadru de învăţământ (paragraful 16);
- şcoala trebuie să fie deschisă pentru idei şi valori religioase şi de aceea statului îi este interzis să adopte soluţii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect faţă de convingerile religioase sau filosofice ale părinţilor (paragrafele 20-21).

Patriarhia Română îndeamnă pe toţi cei implicaţi în asigurarea educaţiei religioase a copiilor (părinţi, şcoală, parohie) să dea dovadă de maximă responsabilitate şi angajare în acest proiect de mare valoare spirituală şi culturală, ai cărui beneficiari sunt copiii şi, implicit, societatea românească în ansamblu. Ora de Religie din România promovează valorile umane perene şi comportamentul paşnic, într-o vreme în care în alte ţări mulţi tineri educaţi în spiritul secularismului se îndreaptă spre mişcări extremiste, deoarece lumea secularizată individualistă de azi a pierdut simţul sacrului şi al comuniunii spirituale profunde la nivel de individ, familie şi societate, după cum remarcă unii sociologi contemporani.

În concluzie, motivarea responsabilă, nuanţată şi echilibrată a Curţii Constituţionale corectează orice propagandă alarmistă şi agresivă de discreditare a orei de Religie, propagandă oarecum asemănătoare cu cea din timpul comunismului ateu. Cine se înscrie pentru a participa la ora de Religie doreşte să cunoască şi să cultive valorile spirituale perene în locul modelor efemere şi nu confundă libertatea cu vidul spiritual. Să-i învăţăm pe copii şi tineri iubirea de Dumnezeu şi de oameni pentru a creşte spiritual în cultura generozităţii!

Biroul de Presă al Patriarhiei RomâneConcursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar‐filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Anul 2015, în Patriarhia Română, este declarat Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
Între manifestările culturale, programate cu prilejul anului omagial, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar‐filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărește să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință.
Concursul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 9715/31.10.2014), de către Sectorul teologic‐educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 15 decembrie 2014 – 21 mai 2015. Prezentul concept a fost aprobat de Permanența Consiliului Național Bisericesc în ședința din data de 11 decembrie 2014.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha


Descarcare document
Concursul_national_2014.pdf

Noi v-aducem veste-aleasă

Ținând cont de specificul Sărbatorii Nașterii Domnului, și anume colindatul, la nivelul parohiei Bănișor, impreună cu copiii de la grupa de cateheză, am luat inițiativa ca a treia zi de Crăciun, să-i colindăm pe bătrânii și pe văduvele din sat care traiesc mai singuri sau sunt mai izolați. Constienți că Hristos S-a întrupat pentru toti oamenii, aceasta veste aleasă trebuia sa ajungă în fiecare casă, iar acest lucru ne-a mobilizat pe toți, constituind astfel un grup care aveam un singur țel: să colindam pe cei pe care poate nu i-a colindat nimeni. Bucuria și emoția de moment a celor colindați, au fost cele mai alese daruri cu care ne-am încarcat sufletele, de la mic până la mare. Așa ne-am putut da seama câtă bucurie are cel care se face mesagerul lui Dumnezeu.

Pr. A. Câmpean
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro