Concursul ,,În lumina lui Hristos”, faza interjudețeană

În peroiada 28 – 30 mai 2015 s-a desfășurat la Satu Mare concursul interjudețean intitulat ,,În lumina lui Hristos” adresat elevilor din clasele a V-a șia VI-a pentru a evidenția rolul învățăturilor Bisericii în viața personală și a comunității, dezvoltarea respectului față de cele sfinte, responsabilitate în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor care decurg din apartenenţa la diferite identităţi (confesiune, naţiune, comunitate, profesie, cultură etc.), respect şi înţelegere faţă de semenii de alte credinţe şi convingeri, asumarea toleranţei etnice, religioase şi culturale.
La activități au participat câte un profesor şi patru elevi din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa şi Mureş. Elevii participanți din județul Sălaj au fost cei care s-au situat pe locurile I și II la concursul ,,În lumina lui Hristos” faza județeană și au fost însoțiți de doamna profesoară Alina Arsinte de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Zalău. Elevii reprezentanți ai județului Sălaj au obținut rezultate foarte bune. La clasa a V-a, eleva Sas Maria de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Zalău pregătită de profesor Alina Arsinte, a obținut premiul II, elevul Tarba Matei de la Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu”, pregătit de doamna inspector profesor Claudia Boha, a obținut mențiunea a I-a. La clasa a VI-a eleva Meseșan Antonia pregătită de profesor Dan Crișan de la Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd a primit mențiunea I, iar eleva Isofache Diana de la Școala Gimnazială ,,Andrei Mureșanu” din Cehu Silvaniei, pregătită de profesor Dângă Victor a obținut diplomă de participare
Elevii au petrecut momente frumoase alături de colegii lor din celelalte județe și s-au bucurat împreună de o excurie la mănăstirea Bixad, biserica din Negrești Oaș, schitul biserică Luna Șes și au fost întâmpinați cu pâine și sare la muzeul în aer liber de la Negrești Oaș. Au făcut cunoștință, au schimbat impresii și s-au bucurat de tot ceea ce cu multă ospitalitate le-a fost oferit de gazde.

Prof. Alina ArsinteCentrul de Servicii Sociale Sfântul Gheorghe a primit primii beneficiari

Luni, 8 iunie 2015, în cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Parohia Românași au fost primiți primii beneficiari. 38 de elevi din clasele I-IV de la școlile din Românași și Poarta Sălajului au fost înscriși la activitățile ce se derulează în cadrul Centrului de zi. În intervalul orar 12.00- 18.00 copiii servesc masa, au program de igienă personală, participă la activități educative și recreative, beneficiază de consiliere psihologică și spirituală. Activitățile se desfășoară sub coordonarea Preacucernicilor Părinți Gabriel Gârdan și Gheorghe Gherman.
Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” a fost inaugurat în data de 23 mai 2015 în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.
În cadrul Centrului vor funcționa trei servicii sociale: Centrul de zi pentru copii,centru de tip rezidențial pentru copii și Centrul de tip rezidențial pentru persoane vârstnice.Sesiune de formare a preoților implicați în activități sociale

Miercuri, 3 iunie 2015, în sala de sedințe a Protopopiatului Ortodox din Zalău, a avut loc sesiunea de informare a preoților implicați în activități sociale, referitoare la schimbările aduse în acest domeniu de Legea nr. 197/2012 și H.G. nr.118/2015. La această activitate inițiată de Agenția Județeană pentru Prestații Sociale și Episcopia Sălajului au luat parte Csutak Erzsebet, șef birou inspecție socială în cadrul A.J.P.S. Sălaj, Dorin-Cristian Vlaicu, Alina Ciocmărean, Hajnal Pușcaș, Elisabeta Vegh inspetori sociali în cadrul aceleiași instituții, precum și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, părinții protopopi din Eparhie, preoții, asistenții și lucrătorii sociali din parohiile angrenate în proiect. În cadrul sesiunii au fost dezbătute problemele cu care se confruntă unitățile de cult atât în procesul de acreditare ca furnizori de servicii sociale cât și în cel de acreditare/reacreditare a serviciilor sociale din cuprinsul Episcopiei Sălajului.Premierea proiectului „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Cu prilejul „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, joi 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de copii câștigători ai Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” și a însoţitorii lor. În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții Episcopiei Sălajului.
Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii de la Parohia Hida cu proiectul „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele coordonați de către prof. pr. Mateiu Călin.


Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConcursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic la final, în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni 4 mai 2015, s-a finalizat etapa pe eparhie a concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele catehetico-filantropice au fost evaluate, în conformitate cu metodologia concursului, la această etapă, de o comisie formată din: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, Gabriel Gârdan și Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială Silviu Boha. Punctajul pentru fiecare dintre miniproiectele înscrise în concurs, s-a acordat astfel: 30 p. – conceperea miniproiectului (creativitate – 10 p., complexitate – 10 p., prezentare – 10 p.); 20 p. – atragere de fonduri (creativitate – 10 p., diversitatea factorilor implicați – 10 p.); 40 p. – aplicarea miniproiectului (atingerea obiectivelor – 10 p., promovare – 10 p., mărturii ale beneficiarilor – 10 p., eficiență și continuitate – 10 p.); 10 p. – oficiu.
În urma jurizării s-au obținut următoarele rezultate:
Premiul I: „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele”, Parohia Hida – coordonator proiect Prof. pr. Mateiu Călin, 97 p.
Premiul II: „Fericit cel cel ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinește pe el” Parohia Jibou II - coordonator proiect Pr. Longodor Gheorghe, 91 p.
Premiul III: „Raze de speranță din lumina lui Hristos” Parohia Bănișor - coordonator proiect Pr. Câmpean Augustin, 89 p.
Câștigătorii locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la Patriarhie la ceremonia de premiere din 21 mai 2015.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCerc pedagogic al profesorilor de religie din județul Sălaj

Profesorii de Religie din judeţul Sălaj s-au întrunit astăzi, 30.04.2015 la Cercul pedagogic . Activitatea s-a desfășurat pentru profesorii care predau la licee, la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” din Zalău, având ca temă „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, iar pentru profesorii de gimnaziu la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Hida cu tema „Cooperarea dintre școală și parohie în proiecte educaționale comune“. În prima parte au fost susținute lecții deschise de către doamna profesoară Rus Dana pentru liceu și Pr. Mateiu Călin Andrei, pentru gimnaziu cu titlul „Crestinul în şcoală şi în societate“. După susținerea orele deschise, au fost analizate și discutate activitățile, care au fost apreciate ca fiind reușite și din care au avut de învățat toți cei care au participat. În partea a doua a fost prezentat referatul cu titlul „Cooperarea dintre școală și parohie în proiecte educaționale comune“, de către doamna prof. Miahela Balint.
Doamna inspector Claudia Boha, a prezentat Regulamentul pentru concursul ”Profesorul anului”, s-au făcut precizări privind Concursul Național ”Biserica, locaș de închinare” , s-a amintit posibilitatea înscrierii la cursul de formare PREL și s-a realizat popularizarea Liceului Teologic ”Sfântul Nicolae” din Zalău.
Profesorii de la gimnaziu au făcut și un scurt pelerinaj la Mănăstirea Strâmba. Întreaga experineţă constituie un exemplu bun pentru noi toţi şi totodată un câştig în îmbunătăţirea metodei de predare şi interacţionare la clasă.
Prof. pr. Ciurbe CălinProiect catehetic „Bucuria Învierii”, Ediția a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a Preacucernicului Părinte Bande Alexandru, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda și a profesorului de religie Augustin Șomcutean, în perioada lunilor Martie - Aprilie 2015 s-a derulat proiectul catehetic „Bucuria Învierii” aflat la cea de-a șasea ediţie.
O rază de soare, un mugur care tocmai stă să plesnească sub mangâierea binefăcătoare a luminii, un ciripit de vrăbiuță veselă că a trecut iarna, un zâmbet de copil bucuros că s-a trezit la viață natura, că a sosit în sfârșit mult așteptata DUMINICĂ A MIRONOSIȚELOR, zi de sărbătoare și bucurie pe Valea Șomeșului, deoarece în cadrul proiectului catehetic „Bucuria Învierii” la Biserica Ortodoxă din Gîlgău a avut loc finalizarea acestui proiect.
Proiectul a beneficiat de sprijinul nemișlocit a directorului Liceului Tehnologic Nr. 1 Gîlgău - Ionuț Vaida și a părintelui paroh Paul Chiroban.
Proiectul în sine a cuprins mai multe etape, reunind tinerii din parohiile: Poiana Blenchii, Gîlgău, Fodora, Rus, Zalha, Fântânele-Rus, Luminiș, Ileanda, Lozna și Surduc. Programul desfășurat sub egida „Bucuria Învierii” a avut următoarele activității:
I. Concursul de creație plastică „SI PENTRU MINE A ÎNVIAT HRISTOS”
II. Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”
III. Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”
IV. Programul cultural-religios închinat Învierii Domnului
La activitățiile și concursurile mai sus amintite s-au acordat premii elevilor participanți. Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși din parohia Gîlgau, dar și din satele Văii Șomeșului.
Părintele inspector Silviu Boha în cuvântul său a felicitat pe toți cei implicați în proiect. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
În esență proectul „Bucuria Învierii” a scos în evidență încă o data rolul parteneriatului BISERICĂ- ȘCOALĂ, faptul că atunci când menirea catehetică a bisericii este pusă în evidență, comunitatea reacționează în sensul unei sănătoase conlucrări.
La final toți participanții au fost convinși că asemenea proiecte trebuie continuate și perpetuate și în alte comunității. Directorul Liceului Tehnologic Nr. 1, Ionuț Vaida a propus părintelui inspector Silviu Boha împământenirea definitivă a proiectului în parohia ortodoxă Gîlgău. Dacă mironosițele au adus miruri cu căldură la mormant veselindu-și sufletele de strălucirea îngerului, tot așa și sufletele noaste s-au încălzit și veselit de bucuria Învierii, mărturisită de copii Văii Șomeșului.
„Hristos a înviat ce vorbă sfânt
Îți simți de lacrimi calde ochii uzi
Și-n suflet parcă serafimi-ți cântă
De câte ori creștine o auzi”.

Prof. Augustin ȘomcuteanConcursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, vineri 24 aprilie 2015, s-a finalizat etapa pe Protopopiatul Șimleu Silvaniei a Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele misionar-filantropice au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului la această etapă, de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Haiduc Dan, Preacucernicul Părinte Blaj Daniel, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău, Preacucernicul Părinte Bande Alexandru, coordonator al Circumscripţiei catehetice Ileanda și Preacucernicul Părinte Mateiu Călin, coordonator al Circumscripţiei catehetice Valea Almașului.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul I: Parohia Bănișor – coordonator proiect pr. Câmpean Augustin
2. Premiul II: Parohia Cehei – coordonator proiect pr. Vancea Adrian
3. Premiul III: Parohia Sâg – coordonator proiect pr. Lazăr Flavius și Parohia Cerîșa – coordonator proiect pr. Marian Gligor.
Câştigătorul premiului I s-a calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaConcursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la Protopopiatul Jibou

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, vineri 24 aprilie 2015, s-a finalizat etapa pe protopopiatul Jibou a concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele misionar-filantropice au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului la această etapă, de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonator al Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei şi Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț, coordonator al Circumscripţiei catehetice Nușfalău.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul I: Parohia Jibou II – coordonator proiect pr. Longodor Gheorghe
2. Premiul II: Parohia Jibou I – coordonator proiect pr. Baboș Daniel și Parohia Cuceu – coordonator proiect pr. Pop Teodor
3. Premiul III: Parohia Rus – coordonator proiect pr. Bande Alexandru
Câştigătorul premiului I s-a calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaConcursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la Protopopiatul Zalău

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, vineri 24 aprilie 2015, s-a finalizat etapa pe Protopopiatul Zalău a Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele misionar-filantropice au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului la această etapă, de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Protopop al Zalăului Lucaciu Ștefan, Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe, coordonator al Circumscripţiei catehetice Jibou, Preacucernicul Părinte Porcar Cosmin, coordonator al Circumscripţiei catehetice Șimleu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Câmpean Augustin, coordonator al Circumscripţiei catehetice Crasna.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul I: Parohia Hida – coordonator proiect pr. Mateiu Călin
2. Premiul II: Parohia Creaca – coordonator pr. Blaj Daniel
3. Premiul III: Parohia Cehu Silvaniei – coordonator pr. Barbor Radu
Câştigătorul premiului I s-a calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro