O conlucrare exemplară între Protoierie şi Primărie

Cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit cu prilejul sfinţirii Centrului de sănătate multifuncţional Sfântul Ierarh Nectarie, al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului, Primăria Sector 6 Capitală, marți, 12 decembrie 2017:

Am venit cu bucurie să vedem şi să binecuvântăm acest Centru de sănătate multifuncțional aflat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie, grabnic ajutător și tămăduitor de boli, sfânt care a adus, de-a lungul vremii, speranță și vindecare multor oameni deznădăjduiți și bolnavi. În contextul lumii actuale, în care boala produce multă durere, iar ajutorarea aproapelui este o lucrare de înviere a sufletului din suferință, nădăjduim ca acest centru să aducă speranță, lumină și liniște în viața multora dintre semenii noștri aflaţi în grele încercări.

Inaugurarea acestei instituţii medicale evidențiază buna colaborare existentă între Protoieria Sectorului 6 Capitală şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, două instituții care conlucrează pentru a sprijini diferite categorii sociale defavorizate ce au nevoie de ajutor material şi duhovnicesc. Buna rodire a acestui parteneriat s-a concretizat în numeroase proiecte sociale, educaționale şi culturale spre folosul aproapelui. Astfel, alinarea suferinţelor celor bolnavi prin asistenţă spirituală, dar şi prin sprijinirea actului medical, precum şi susţinerea educaţiei în rândul copiilor şi tinerilor lipsiţi de posibilităţi materiale sunt două dintre obiectivele majore ale conlucrării dintre cele două instituţii.

În aceste momente ne aducem aminte de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care spune că Biserica este spital şi nu tribunal; nu te judecă, ci îți dăruiește iertare de păcate. Pe lângă misiunea ei principală care priveşte mântuirea credincioşilor, Biserica depune eforturi, împreună cu personalul medical, pentru vindecarea şi alinarea suferinţelor celor bolnavi, dovadă fiind cele 45 de instituţii medicale şi farmaceutice care funcţionează în prezent în Patriarhia Română, dar şi sprijinul pe care îl acordă actului medical, mai ales prin campaniile Donează sânge, salvează o viaţă şi Sănătate pentru sate.

Astfel, dotarea cabinetelor stomatologice din cadrul Centrului de sănătate multifuncțional „Sfântul Nectarie” cu echipamente de ultimă generaţie constituie o faptă a iubirii milostive pe care Protoieria Sectorului 6 al Capitalei o realizează pentru oamenii bolnavi cu posibilităţi financiare reduse, încât nu pot acoperi toate cheltuielile privind tratamentul medical. Aparatura și instrumentele medicale donate vor contribui la refacerea sănătăţii trupeşti a celor care solicită ajutor acestui nou centru medico-social.

Alte două proiecte importante susținute de cele două instituţii ţin cont de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care spune că, înainte de toate, trebuie să oferim copiilor noștri o educație bună. Dacă-ţi iubeşti copilul – spune el - arat-o prin educaţia pe care i-o dai. În acest sens, Centrul de zi „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, dar şi Centrul social multifuncţional „Sfântul Andrei” au un rol important în supravegherea, îngrijirea și educaţia celor 170 de copii de vârstă preșcolară din Sectorul 6 al Capitalei.

De asemenea, în vederea susţinerii actului educaţional, peste 350 de copii au primit, la început de an şcolar, ghiozdane și rechizite din partea celor 24 de parohii ale Protopopiatului Sector 6 Capitală. Copiii provin din familii ce se confruntă cu dificultăți financiare, familii monoparentale sau familii numeroase, cu probleme de sănătate, familii care sunt incluse în programele de sprijin susţinute de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Sectorului 6 în vederea prevenirii marginalizării sociale.

Banca Locală de Alimente Sector 6 este un proiect de mare importanţă socială, prin intermediul căruia va fi pusă în practică, probabil pentru prima dată în România, o paradigmă modernă de abordare a fenomenului dăunător al risipei alimentare, adică a unui mod de comportament cu efecte negative în plan economic, social şi de protecţie a mediului înconjurător. Proiectul menţionat beneficiază de un teren pus la dispoziţie de Patriarhia Română prin Asociaţia Diaconia. Acest proiect a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 6 în luna iunie a anului 2015, primind, în februarie 2016, girul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Se estimează că, prin intermediul Băncii Locale de Alimente Sector 6, peste 35.000 de persoane vulnerabile din comunitate vor beneficia de alimentele necesare traiului de zi cu zi.

Cu multă preţuire, felicităm toate persoanele din instituţiile care au susţinut aceste proiecte în folosul aproapelui, pe cei care au sprijinit construcţia acestui centru medical şi, îndeosebi, pe medicii şi pe ostenitorii din acest centru.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel ce binecuvintează credința lucrătoare prin iubire milostivă, să dăruiască vindecare trupească şi sufletească tuturor oamenilor suferinzi şi să împărtăşească harul Său celor care îi ajută pe cei bolnavi.


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneȘedința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului

Marți, 12 decembrie 2017, la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului a avut loc ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul acesteia, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit cuvântul de bun venit adresat celor prezenți și a prezentat punctual calendarul desfășurării alegerilor pentru organismele deliberative și executive parohiale și eparhiale, pentru perioada 2018-2022.

În continuare, a fost aprobată Decizia de convocare a Adunărilor Parohiale Electorale din cuprinsul Eparhiei Sălajului, în vederea desfășurării alegerilor membrilor Consiliului parohial și a Comitetului parohial.

Potrivit Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Consiliul Eparhial este organismul executiv al Adunării Eparhiale, compus din nouă membri, dintre care trei clerici şi șase mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială, dintre membrii ei şi care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga Eparhie.Liturghie Arhierească la Parohia „Sf. Proroc Daniel” din Jibou

Duminică, 10 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, împreună cu Preacucernicii Părinți protopopi ai celor trei protopopiate ale Eparhiei Sălajului.

La final, Preacucernicul Părinte paroh Dan Dregan, protopopul Protopopiatului Jibou, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor prezenți.

Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfinţită în data de 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002, altarul demisolului bisericii a fost sfințit, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Până în anul 2005, lucrările la acest lăcaș de cult au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an, lucrările au fost continuate de către Preacucernicul Părinte Dan Dregan.

În anul 2012, biserica a primit cel de-al doilea hram, „Sfântul Proroc Daniel”.

Lucrările efectuate la acest lăcaș de cult au fost finalizate în anul 2013, iar în data de 15 septembrie a aceluiași an, biserica a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi cu Preasfinţitul Părinte Petroniu. Cu această ocazie, cei doi preoţi slujitori ai lăcașului de cult au primit din partea Preafericirii Sale distincţia Crucea Patriarhală. Tot în acel moment istoric, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.


Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” la Zalău

În seara zilei de 9 decembrie 2017, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău a avut loc un regal de colinde, susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Cu acest prilej, la concert, alături de Preasfințitul Părinte Petroniu, au participat și Preacucernicii Părinți consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului și Preacucernicii Părinți protopopi ai celor trei protopopiate ale Eparhiei Sălajului.

Și de această dată, lăcașul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de oameni, prezentă la acest eveniment.

Repertoriul coralei din Constanța a fost vast, cuprinzând colinde tradiționale, cunoscute publicului larg, creații mai puțin cunoscute din repertoriul internațional, dar și momente instrumental-vocale oferite de mai mulți soliști ai coralei.

Corala bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, la iniţiativa Pr. Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion-Iulian Dumitru. Din anul 2003, aflându-se sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, corala „Armonia”, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a susținut nenumărate concerte în ţară şi în străinătate. Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” abordează un repertoriu diversificat, fiind compus atât din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi din piese ce fac parte din repertoriul clasic universal.

Vocile puternice, melodioase, cu un timbru aparte bisericesc, puse în valoare individual sau în cor, s-au reunit în mod fericit, motiv pentru care, desemnarea Coralei „Armonia”, în iulie 2014, drept cel mai bun cor bărbătesc din lume, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului „World Choir Games”, desfăşurat la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat, care a reconfirmat profesionalismul corului, medaliat deja la festivalurile din Cincinnati (SUA) şi Graz (Austria) şi, totodată, o recunoaştere internaţională a frumuseţii muzicii româneşti.
Hramul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău

Miercuri, 6 decembrie 2017, Liceul Ortodox din Zalău și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, elevii și cadrele didactice din cadrul acestei școli au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Petroniu, care a săvârșit Sfânta Liturghie în capela liceului cu hramul ,,Sfinții Trei Ierarhi”, înconjurat de părinții profesori ostenitori la această școală.

La slujbă au participat Doamna Maria Pop, Inspectorul Școlar General al Județului Sălaj, Doamna Mioara Gudea, Inspectorul Școlar General Adjunct, Doamna Claudia Boha, Inspectorul Școlar pentru disciplina Religie, elevii din clasele de liceu și cei din clasele primare și gimnaziale, alături de profesorii și învățătorii lor, precum și persoane care în fiecare duminică și sărbătoare sunt prezente la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în capela acestui așezământ teologic.

La final, Preacucernicul Părinte Călin Ciurbe, directorul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, patronul spiritual al școlii.

În continuare, au fost împărțite cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor și elevilor Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

Clasa cu profil teologic, înființată în anul 1994, în cadrul Școlii Normale Gheorghe Șincai, a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 1998, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent, au absolvit această școală 20 de generații de tineri, peste 70 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi. Începând cu anul școlar 2008-2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”.

Liceul dispune de o bază materială bună, corespunzătoare pentru desfăşurarea unui proces instructive-educativ eficient: săli de clasă moderne, două săli multimedia, cabinete de limbi clasice şi limbi moderne, un laborator de informatică, un laborator de ştiinţe, dotat în anul 2008 cu mijloace moderne specifice disciplinelor în cauză, un cabinet metodic – punct de documentare pentru orientarea în carieră, care oferă cadrelor didactice şi elevilor responsabili cu revista şcolii acces la internet și bibliografie psiho-pedagogică, precum și o bibliotecă cu peste 3.000 de volume.

Începând cu anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având în momentul de față ciclul primar complet, începând de la clasa pregătitoare, dar având formate și clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, la nivelul ciclului gimnazial.

Capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” a fost amenajată la etajul al II-lea al liceului, fiind târnosită în anul 2003, de către Preasfințitul Părinte Petroniu. Cu timpul, datorită necesităților de ordin practic, paraclisul a fost extins ca spațiu, noile lucrări fiind sfințite în ziua de 30 ianuarie 2008.


Biserica se roagă pentru odihna sufletului Regelui Mihai I al României

Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate.

Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.

De-a lungul întregii sale vieți, în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim.

În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă.

În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi,


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneVizita Preasfințitului Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, în Episcopia Sălajului


În perioada 2-5 decembrie 2017, la invitația Preasfințitului Părinte Petroniu, Preasfințitul Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, a făcut o vizită în Episcopia Sălajului.

Duminică, 3 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Makarios, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău, cu prilejul hramului de iarnă.

În ziua de luni, 4 decembrie 2017, Preasfinția Sa, alături de Chiriarhul locului și de Preacucernicii Părinți Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei, a vizitat lăcașul de cult al Parohiei Marca, Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din aceeași localitate, bisericile parohiilor Nușfalău, „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din orașul Șimleu Silvaniei, Centrul Social Multifuncțional „Filantropia” al Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, Colecția Muzeală de arheologie, arte și icoană veche din cadrul Protopopiatului Șimleu Silvaniei și Mănăstirea Bic, unde cei doi Ierarhi au fost întâmpinați cu flori, de către Preacuvioasa Maică stareță, stavrofora Marina Lupou și viețuitoarele acestui așezământ monahal.

Marți, 5 decembrie 2017, Preasfințitul Părinte Makarios și-a continuat vizita pastorală în Municipiul Zalău, fiind impresionat de frumusețea și căldura picturii lăcașurilor de cult, precum și de noblețea sufletească a oamenilor, care l-au întâmpinat cu multă bucurie în bisericile ,,Adormirea Maicii Domnului”, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului”, ,,Nașterea Maicii Domnului” și „Pogorârea Sfântului Duh”.

Vizita Preasfințitului Părinte Makarios în Episcopia Sălajului s-a încheiat marți, 5 decembrie 2017.Zi de sărbătoare la biserica ,,Sfântul Nicolae” din Zalău

Duminică, 3 decembrie 2017, credincioșii Parohiei „Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în biserica parohiei, de Preasfințitul Părinte Makarios, Episcop de Hristoupolis şi Vicar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte și Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preacucernicul Părinte diacon Călin-Isaia Stânean a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău. De asemenea, la momentul împărtășirii clericilor, artista Oana-Carmen Pintea a susținut un recital de colinde.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Preasfințitului Părinte Makarios și i-a oferit, acestuia, un epitrahil și un omofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat celor de față una dintre cărțile scrise de Preasfințitul Părinte Makarios, aceasta fiind tradusă și în limba română, la final Preasfinția Sa oferindu-o, în dar, preoților și diaconilor slujitori. În continuare, Preasfințitul Părinte Makarios a rostit un cuvânt de învățătură, la sfârșitul căruia i-a dăruit Preasfințitului Părinte Petroniu un epitrahil și un omofor, iar din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, i-a oferit un engolpion. Tot în semn de prețuire, Preasfinția Sa a dăruit, Preacucernicilor Părinți Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului și Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Eparhiei, câte o cruce pectorală.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a oferit câte un set compus din cruce pectorală și engolpion.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Petroniu a împărțit cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor prezenți la sfânta biserică.

Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din Municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009.

În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cel mai apropiat lăcaș de cult, dar şi la solicitarea acestora, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 şi cealaltă în cartierul Sărmaş.

Crucea, dar şi cinstea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost încredinţate Preacucernicului Părinte Ionuţ Pop. Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui lăcaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, sfinte moaște care astăzi sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, lăcașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma. De-alungul timpului, Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” a avut onoarea de a-i trece pragul, Ierarhi de seamă, de pe cele cinci mari continente ale lumii.


Hramul paraclisului de iarnă al Mănăstirii Bobota din Episcopia Sălajului

Joi, 30 noiembrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bobota, cu prilejul hramului paraclisului de iarnă al așezământului monahal. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte stareț, protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului. De asemenea, la slujbă au participat numeroși credincioși, care vin aici în fiecare an, pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii.

La final, Preacuviosul Părinte stareț, protosinghelul Mina Pletosu, a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Tot în această zi, Preasfinția Sa, cel dintâi Ierarh al Episcopiei Sălajului, și-a aniversat ziua de naștere.

Situată la granița județelor Sălaj și Satu Mare, mănăstirea a luat ființă în anul 2004, când a fost sfințită și piatra de temelie a acestui așezământ monahal, în data de 13 iunie, de către Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. La început, lucrările au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la Parohia Bobota, iar din anul 2008 au fost preluate de către Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană. În anul 2012 a fost numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, care a continuat lucrările începute de predecesorii săi. În anul 2013, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii.

Biserica mănăstirii adăpostește și mici părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Aceste sfinte moaște au fost dăruite mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cu prilejul unei vizite făcute la acest așezământ monahal. De asemenea, alături de racla cu sfintele moaște se află o altă raclă ce adăpostește un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași, veșmânt primit prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Între anii 2012-2016 a fost amenajat paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei”, acesta fiind sfințit de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 30 noiembrie a anului 2016.


Lansarea Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918 la Catedrala Episcopală din Zalău

Miercuri, 22 noiembrie 2017, începând cu ora 18:00, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, s-a desfășurat evenimentul cultural „Tribut Eroilor, în Sălaj, la Centenar”, în cadrul căruia a fost lansat Anul Centenarului.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Sălaj, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Instituţia Prefectului Sălaj, Direcţia Judeţeană de Cultură Sălaj şi Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea, Biblioteca Judeţeană „Ioniță Scipione Bădescu”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Parohia „Sfânta Vinere” din Zalău, Primăria orașului Şimleu Silvaniei, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Sălaj, Unitatea Militară 01483 din Zalău și Unitatea Militară 01335 din Șimleu Silvaniei.

Cu acest prilej, la eveniment au participat, ca invitați de seamă, Preasfințitul Părinte Petroniu, Domnul Academician Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Oradiei și reprezentanți ai Instituțiilor Secretariatului General al Guvernului României, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Consiliului Județean Sălaj, Prefecturii Județului Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău și Unităților Militare din Zalău și Șimleu Silvaniei.

Evenimentul a debutat cu rostirea de către Preasfințitul Părinte Petroniu a unui cuvânt în care a vorbit despre evoluția istorică a românilor și oprimările provocate neamului românesc, accentuând importanța Marii Uniri de la anul 1918. În continuare, au avut loc mai multe alocuțiuni ale oaspeților de seamă, pe tema Centenarului, la finalul cărora, Domnul Academician Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a susținut o prelegere axată pe subiectul Centenarului Marii Uniri de la anul 1918, în contextul căreia, Domnia Sa a lăudat manifestările organizate în Catedrala Episcopală din Zalău, arătând că spiritul de ceremonie este un atribut al neamurilor civilizate.

A doua parte a manifestării a fost rezervată artistului Mihai Toma și echipei din cadrul proiectului muzical „Dacika”, care, împreună cu corul Catedralei Episcopale din Zalău, au încântat publicul printr-un concert de muzică tradițională și patriotică românească, orchestrată pentru instrumente de suflat și instrumente electronice.

La final, Preacucernicul Părinte Ioan Ghiurco, parohul Catedralei Episcopale „Înălțarea Domnului” din Zalău, a ținuț un cuvânt de mulțumire, adresat invitaților, participanților și organizatorilor acestui eveniment unic și deosebit.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro