TABĂRĂ CATEHETICĂ LA MĂNĂSTIREA STRÂMBA

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Pertoniu, luni 13 iulie 2015, a început Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba. Tabăra este coordonată de către Sectorul cultural, Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului şi Stareţul Mănăstirii Strâmba Arhimadrit Grighentie Oţelea.
Anul acesta tabăra cuprinde șase serii la care vor participa peste 300 de copii din eparhie și din țară. În prima serie au participat copii de la Centrul de plasament de tip familial Zalău și au revenit copii de la Protopopiatul Lehliu Gară-Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.
Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii sunt antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. În fiecare serie se desfăşoară următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.
La finalul fiecărei serii se vor acorda în cadru festiv diplome şi premii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaAcțiune de întrajutorare a persoanelor afectate de inundații

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în zilele de 26 și 27 iunie 2015 a avut loc o ampla acțiune de ajutorare a familiilor care au fost grav afectate de revărsările de ape ce au lovit localitățile Surduc și Solona din judetul Sălaj la sfârșitul lunii mai. Prin donații făcute în cadrul colectelor inițiate în acest scop și prin implicarea Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, 20 de familii ale căror locuințe au fost inundate au primit un mic ajutor constând în materiale de construcții (ciment,var, fier-beton) sau de finisaje interioare (gresie, parchet, izolatie, plăci rigips, uși interioare) în valoare de 900 de lei.
Cu toate că materialele oferite spre ajutor nu au acoperit decât o parte a cheltuielilor necesare pentru ca locuințele inundate să poată fi din nou folosite, nădăjduim ca această acțiune ce va continua în zilele următoare și în alte localități afectate de inundații să mobilizeze spre ajutor și solidaritate pe acei ce pot și vor să nu rămână indiferenți la greutățile cu care se confruntă cei greu încercați.

Consilier social, pr. Claudiu NechitaSfârșit de an catehetic la Cehu Silvaniei

Duminică, 21 iunie 2015, la Cehu Silvaniei, a avut loc festivitatea de încheiere a anului catehetic 2014-2015.
Copiii implicați în proiect au fost felicitați pentru munca de un an de zile, și în mod deosebit pentru premiul III obținut la faza pe protopopiat, prin proiectul misionar-filantropic „Milostenia, poartă spre mântuire”, cu care au participat la Concursul național de miniproiecte misionar filantropice „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, organizat în acest an în Patriarhia Română.
Tuturor copiilor participanți în acest an la activitățile din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, le-au fost oferite diplome de merit și iconițe, de către coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, preotul Radu Barbor.
Ca o binemeritată recompensă, în data de 7 iulie, copiilor înscriși la ora de cateheză, le va fi oferită o excursie în județul Satu Mare, care va cuprinde vizitarea mănăstirii Măriuș și o zi de relaxare la complexul „Aqua Star” din orașul Satu Mare.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborȘedinţă administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Miercuri, 10 iunie 2015, preoții din cadrul Protopopiatului Jibou au participat la Ședința administrativă lunară. Lucrările au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Proroc Daniel” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jiboude către un sobor de preoţi cu diacon, în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu.
În continuare, Preacucernicul Părinte Alexandru Tiţă, slujitor la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Rus, a susţinut prelegerea cu titlul: „Misiunea mănăstirii azi, sub aspect sacramental-liturgic, misionar, cultural-educaţional, social-filantropic şi administrativ-gospodăresc”. După susținerea conferinței au avut loc dezbateri pe marginea acestei teme. În continuare, Preacucernicul Părinte Protopop Dregan Dan a anunțat parohiile vacante din Eparhie şi a prezentat preoţii nou veniţi în cadrul Protopopiatului.
Au fost discutate, apoi, probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social. Astfel a fost analizată cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică (I)” insistându-se asupra următoarelor teme: • „Este îngăduit să cântăm alte cântări în biserică, în afară de cele rânduite în cărţile de ritual?”; • „De ce nu se foloseşte muzica instrumentală în bisericile ortodoxe?”; • „Care este durata Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi dacă este îngăduit a se consuma peşte în acest post?”; • „Când se consumă peşte în timpul unui an bisericesc?”.
La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât, în această zi Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan și-a sărbătorit ziua de naștere, Preacucernicia Sa împlinind vârsta de 52 de ani.
Următoarea şedinţă va avea loc vineri, 10 iulie 2015, în cadrul căreia Preacucernicul Părinte Ciprian-Ionuţ Daniliuc de la Parohia Valea Loznei va susţine conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur - apărător al dreptei credinţe şi învăţător al pocăinţei”.
Secretar protopopesc
Diacon
Cristian-Vasile IuraConcursul ,,În lumina lui Hristos”, faza interjudețeană

În peroiada 28 – 30 mai 2015 s-a desfășurat la Satu Mare concursul interjudețean intitulat ,,În lumina lui Hristos” adresat elevilor din clasele a V-a șia VI-a pentru a evidenția rolul învățăturilor Bisericii în viața personală și a comunității, dezvoltarea respectului față de cele sfinte, responsabilitate în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor care decurg din apartenenţa la diferite identităţi (confesiune, naţiune, comunitate, profesie, cultură etc.), respect şi înţelegere faţă de semenii de alte credinţe şi convingeri, asumarea toleranţei etnice, religioase şi culturale.
La activități au participat câte un profesor şi patru elevi din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa şi Mureş. Elevii participanți din județul Sălaj au fost cei care s-au situat pe locurile I și II la concursul ,,În lumina lui Hristos” faza județeană și au fost însoțiți de doamna profesoară Alina Arsinte de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Zalău. Elevii reprezentanți ai județului Sălaj au obținut rezultate foarte bune. La clasa a V-a, eleva Sas Maria de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Zalău pregătită de profesor Alina Arsinte, a obținut premiul II, elevul Tarba Matei de la Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu”, pregătit de doamna inspector profesor Claudia Boha, a obținut mențiunea a I-a. La clasa a VI-a eleva Meseșan Antonia pregătită de profesor Dan Crișan de la Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd a primit mențiunea I, iar eleva Isofache Diana de la Școala Gimnazială ,,Andrei Mureșanu” din Cehu Silvaniei, pregătită de profesor Dângă Victor a obținut diplomă de participare
Elevii au petrecut momente frumoase alături de colegii lor din celelalte județe și s-au bucurat împreună de o excurie la mănăstirea Bixad, biserica din Negrești Oaș, schitul biserică Luna Șes și au fost întâmpinați cu pâine și sare la muzeul în aer liber de la Negrești Oaș. Au făcut cunoștință, au schimbat impresii și s-au bucurat de tot ceea ce cu multă ospitalitate le-a fost oferit de gazde.

Prof. Alina ArsinteCentrul de Servicii Sociale Sfântul Gheorghe a primit primii beneficiari

Luni, 8 iunie 2015, în cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Parohia Românași au fost primiți primii beneficiari. 38 de elevi din clasele I-IV de la școlile din Românași și Poarta Sălajului au fost înscriși la activitățile ce se derulează în cadrul Centrului de zi. În intervalul orar 12.00- 18.00 copiii servesc masa, au program de igienă personală, participă la activități educative și recreative, beneficiază de consiliere psihologică și spirituală. Activitățile se desfășoară sub coordonarea Preacucernicilor Părinți Gabriel Gârdan și Gheorghe Gherman.
Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” a fost inaugurat în data de 23 mai 2015 în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.
În cadrul Centrului vor funcționa trei servicii sociale: Centrul de zi pentru copii,centru de tip rezidențial pentru copii și Centrul de tip rezidențial pentru persoane vârstnice.Sesiune de formare a preoților implicați în activități sociale

Miercuri, 3 iunie 2015, în sala de sedințe a Protopopiatului Ortodox din Zalău, a avut loc sesiunea de informare a preoților implicați în activități sociale, referitoare la schimbările aduse în acest domeniu de Legea nr. 197/2012 și H.G. nr.118/2015. La această activitate inițiată de Agenția Județeană pentru Prestații Sociale și Episcopia Sălajului au luat parte Csutak Erzsebet, șef birou inspecție socială în cadrul A.J.P.S. Sălaj, Dorin-Cristian Vlaicu, Alina Ciocmărean, Hajnal Pușcaș, Elisabeta Vegh inspetori sociali în cadrul aceleiași instituții, precum și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, părinții protopopi din Eparhie, preoții, asistenții și lucrătorii sociali din parohiile angrenate în proiect. În cadrul sesiunii au fost dezbătute problemele cu care se confruntă unitățile de cult atât în procesul de acreditare ca furnizori de servicii sociale cât și în cel de acreditare/reacreditare a serviciilor sociale din cuprinsul Episcopiei Sălajului.Premierea proiectului „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Cu prilejul „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, joi 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de copii câștigători ai Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” și a însoţitorii lor. În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții Episcopiei Sălajului.
Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii de la Parohia Hida cu proiectul „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele coordonați de către prof. pr. Mateiu Călin.


Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConcursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic la final, în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni 4 mai 2015, s-a finalizat etapa pe eparhie a concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele catehetico-filantropice au fost evaluate, în conformitate cu metodologia concursului, la această etapă, de o comisie formată din: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, Gabriel Gârdan și Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială Silviu Boha. Punctajul pentru fiecare dintre miniproiectele înscrise în concurs, s-a acordat astfel: 30 p. – conceperea miniproiectului (creativitate – 10 p., complexitate – 10 p., prezentare – 10 p.); 20 p. – atragere de fonduri (creativitate – 10 p., diversitatea factorilor implicați – 10 p.); 40 p. – aplicarea miniproiectului (atingerea obiectivelor – 10 p., promovare – 10 p., mărturii ale beneficiarilor – 10 p., eficiență și continuitate – 10 p.); 10 p. – oficiu.
În urma jurizării s-au obținut următoarele rezultate:
Premiul I: „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele”, Parohia Hida – coordonator proiect Prof. pr. Mateiu Călin, 97 p.
Premiul II: „Fericit cel cel ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinește pe el” Parohia Jibou II - coordonator proiect Pr. Longodor Gheorghe, 91 p.
Premiul III: „Raze de speranță din lumina lui Hristos” Parohia Bănișor - coordonator proiect Pr. Câmpean Augustin, 89 p.
Câștigătorii locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la Patriarhie la ceremonia de premiere din 21 mai 2015.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCerc pedagogic al profesorilor de religie din județul Sălaj

Profesorii de Religie din judeţul Sălaj s-au întrunit astăzi, 30.04.2015 la Cercul pedagogic . Activitatea s-a desfășurat pentru profesorii care predau la licee, la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” din Zalău, având ca temă „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, iar pentru profesorii de gimnaziu la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Hida cu tema „Cooperarea dintre școală și parohie în proiecte educaționale comune“. În prima parte au fost susținute lecții deschise de către doamna profesoară Rus Dana pentru liceu și Pr. Mateiu Călin Andrei, pentru gimnaziu cu titlul „Crestinul în şcoală şi în societate“. După susținerea orele deschise, au fost analizate și discutate activitățile, care au fost apreciate ca fiind reușite și din care au avut de învățat toți cei care au participat. În partea a doua a fost prezentat referatul cu titlul „Cooperarea dintre școală și parohie în proiecte educaționale comune“, de către doamna prof. Miahela Balint.
Doamna inspector Claudia Boha, a prezentat Regulamentul pentru concursul ”Profesorul anului”, s-au făcut precizări privind Concursul Național ”Biserica, locaș de închinare” , s-a amintit posibilitatea înscrierii la cursul de formare PREL și s-a realizat popularizarea Liceului Teologic ”Sfântul Nicolae” din Zalău.
Profesorii de la gimnaziu au făcut și un scurt pelerinaj la Mănăstirea Strâmba. Întreaga experineţă constituie un exemplu bun pentru noi toţi şi totodată un câştig în îmbunătăţirea metodei de predare şi interacţionare la clasă.
Prof. pr. Ciurbe Călin
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro