Sesiune de formare a preoților implicați în activități sociale

Miercuri, 3 iunie 2015, în sala de sedințe a Protopopiatului Ortodox din Zalău, a avut loc sesiunea de informare a preoților implicați în activități sociale, referitoare la schimbările aduse în acest domeniu de Legea nr. 197/2012 și H.G. nr.118/2015. La această activitate inițiată de Agenția Județeană pentru Prestații Sociale și Episcopia Sălajului au luat parte Csutak Erzsebet, șef birou inspecție socială în cadrul A.J.P.S. Sălaj, Dorin-Cristian Vlaicu, Alina Ciocmărean, Hajnal Pușcaș, Elisabeta Vegh inspetori sociali în cadrul aceleiași instituții, precum și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, părinții protopopi din Eparhie, preoții, asistenții și lucrătorii sociali din parohiile angrenate în proiect. În cadrul sesiunii au fost dezbătute problemele cu care se confruntă unitățile de cult atât în procesul de acreditare ca furnizori de servicii sociale cât și în cel de acreditare/reacreditare a serviciilor sociale din cuprinsul Episcopiei Sălajului.Premierea proiectului „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Cu prilejul „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, joi 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de copii câștigători ai Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” și a însoţitorii lor. În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții Episcopiei Sălajului.
Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii de la Parohia Hida cu proiectul „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele coordonați de către prof. pr. Mateiu Călin.


Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConcursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic la final, în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni 4 mai 2015, s-a finalizat etapa pe eparhie a concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele catehetico-filantropice au fost evaluate, în conformitate cu metodologia concursului, la această etapă, de o comisie formată din: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, Gabriel Gârdan și Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială Silviu Boha. Punctajul pentru fiecare dintre miniproiectele înscrise în concurs, s-a acordat astfel: 30 p. – conceperea miniproiectului (creativitate – 10 p., complexitate – 10 p., prezentare – 10 p.); 20 p. – atragere de fonduri (creativitate – 10 p., diversitatea factorilor implicați – 10 p.); 40 p. – aplicarea miniproiectului (atingerea obiectivelor – 10 p., promovare – 10 p., mărturii ale beneficiarilor – 10 p., eficiență și continuitate – 10 p.); 10 p. – oficiu.
În urma jurizării s-au obținut următoarele rezultate:
Premiul I: „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele”, Parohia Hida – coordonator proiect Prof. pr. Mateiu Călin, 97 p.
Premiul II: „Fericit cel cel ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l împlinește pe el” Parohia Jibou II - coordonator proiect Pr. Longodor Gheorghe, 91 p.
Premiul III: „Raze de speranță din lumina lui Hristos” Parohia Bănișor - coordonator proiect Pr. Câmpean Augustin, 89 p.
Câștigătorii locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la Patriarhie la ceremonia de premiere din 21 mai 2015.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCerc pedagogic al profesorilor de religie din județul Sălaj

Profesorii de Religie din judeţul Sălaj s-au întrunit astăzi, 30.04.2015 la Cercul pedagogic . Activitatea s-a desfășurat pentru profesorii care predau la licee, la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” din Zalău, având ca temă „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, iar pentru profesorii de gimnaziu la Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Hida cu tema „Cooperarea dintre școală și parohie în proiecte educaționale comune“. În prima parte au fost susținute lecții deschise de către doamna profesoară Rus Dana pentru liceu și Pr. Mateiu Călin Andrei, pentru gimnaziu cu titlul „Crestinul în şcoală şi în societate“. După susținerea orele deschise, au fost analizate și discutate activitățile, care au fost apreciate ca fiind reușite și din care au avut de învățat toți cei care au participat. În partea a doua a fost prezentat referatul cu titlul „Cooperarea dintre școală și parohie în proiecte educaționale comune“, de către doamna prof. Miahela Balint.
Doamna inspector Claudia Boha, a prezentat Regulamentul pentru concursul ”Profesorul anului”, s-au făcut precizări privind Concursul Național ”Biserica, locaș de închinare” , s-a amintit posibilitatea înscrierii la cursul de formare PREL și s-a realizat popularizarea Liceului Teologic ”Sfântul Nicolae” din Zalău.
Profesorii de la gimnaziu au făcut și un scurt pelerinaj la Mănăstirea Strâmba. Întreaga experineţă constituie un exemplu bun pentru noi toţi şi totodată un câştig în îmbunătăţirea metodei de predare şi interacţionare la clasă.
Prof. pr. Ciurbe CălinProiect catehetic „Bucuria Învierii”, Ediția a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a Preacucernicului Părinte Bande Alexandru, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda și a profesorului de religie Augustin Șomcutean, în perioada lunilor Martie - Aprilie 2015 s-a derulat proiectul catehetic „Bucuria Învierii” aflat la cea de-a șasea ediţie.
O rază de soare, un mugur care tocmai stă să plesnească sub mangâierea binefăcătoare a luminii, un ciripit de vrăbiuță veselă că a trecut iarna, un zâmbet de copil bucuros că s-a trezit la viață natura, că a sosit în sfârșit mult așteptata DUMINICĂ A MIRONOSIȚELOR, zi de sărbătoare și bucurie pe Valea Șomeșului, deoarece în cadrul proiectului catehetic „Bucuria Învierii” la Biserica Ortodoxă din Gîlgău a avut loc finalizarea acestui proiect.
Proiectul a beneficiat de sprijinul nemișlocit a directorului Liceului Tehnologic Nr. 1 Gîlgău - Ionuț Vaida și a părintelui paroh Paul Chiroban.
Proiectul în sine a cuprins mai multe etape, reunind tinerii din parohiile: Poiana Blenchii, Gîlgău, Fodora, Rus, Zalha, Fântânele-Rus, Luminiș, Ileanda, Lozna și Surduc. Programul desfășurat sub egida „Bucuria Învierii” a avut următoarele activității:
I. Concursul de creație plastică „SI PENTRU MINE A ÎNVIAT HRISTOS”
II. Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”
III. Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”
IV. Programul cultural-religios închinat Învierii Domnului
La activitățiile și concursurile mai sus amintite s-au acordat premii elevilor participanți. Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși din parohia Gîlgau, dar și din satele Văii Șomeșului.
Părintele inspector Silviu Boha în cuvântul său a felicitat pe toți cei implicați în proiect. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
În esență proectul „Bucuria Învierii” a scos în evidență încă o data rolul parteneriatului BISERICĂ- ȘCOALĂ, faptul că atunci când menirea catehetică a bisericii este pusă în evidență, comunitatea reacționează în sensul unei sănătoase conlucrări.
La final toți participanții au fost convinși că asemenea proiecte trebuie continuate și perpetuate și în alte comunității. Directorul Liceului Tehnologic Nr. 1, Ionuț Vaida a propus părintelui inspector Silviu Boha împământenirea definitivă a proiectului în parohia ortodoxă Gîlgău. Dacă mironosițele au adus miruri cu căldură la mormant veselindu-și sufletele de strălucirea îngerului, tot așa și sufletele noaste s-au încălzit și veselit de bucuria Învierii, mărturisită de copii Văii Șomeșului.
„Hristos a înviat ce vorbă sfânt
Îți simți de lacrimi calde ochii uzi
Și-n suflet parcă serafimi-ți cântă
De câte ori creștine o auzi”.

Prof. Augustin ȘomcuteanConcursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, vineri 24 aprilie 2015, s-a finalizat etapa pe Protopopiatul Șimleu Silvaniei a Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele misionar-filantropice au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului la această etapă, de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Haiduc Dan, Preacucernicul Părinte Blaj Daniel, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău, Preacucernicul Părinte Bande Alexandru, coordonator al Circumscripţiei catehetice Ileanda și Preacucernicul Părinte Mateiu Călin, coordonator al Circumscripţiei catehetice Valea Almașului.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul I: Parohia Bănișor – coordonator proiect pr. Câmpean Augustin
2. Premiul II: Parohia Cehei – coordonator proiect pr. Vancea Adrian
3. Premiul III: Parohia Sâg – coordonator proiect pr. Lazăr Flavius și Parohia Cerîșa – coordonator proiect pr. Marian Gligor.
Câştigătorul premiului I s-a calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaConcursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la Protopopiatul Jibou

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, vineri 24 aprilie 2015, s-a finalizat etapa pe protopopiatul Jibou a concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele misionar-filantropice au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului la această etapă, de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, coordonator al Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei şi Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț, coordonator al Circumscripţiei catehetice Nușfalău.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul I: Parohia Jibou II – coordonator proiect pr. Longodor Gheorghe
2. Premiul II: Parohia Jibou I – coordonator proiect pr. Baboș Daniel și Parohia Cuceu – coordonator proiect pr. Pop Teodor
3. Premiul III: Parohia Rus – coordonator proiect pr. Bande Alexandru
Câştigătorul premiului I s-a calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaConcursul naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” la Protopopiatul Zalău

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, vineri 24 aprilie 2015, s-a finalizat etapa pe Protopopiatul Zalău a Concursului naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.
Miniproiectele misionar-filantropice au fost evaluate în conformitate cu metodologia concursului la această etapă, de o comisie formată din: Preacucernicul Părinte Protopop al Zalăului Lucaciu Ștefan, Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe, coordonator al Circumscripţiei catehetice Jibou, Preacucernicul Părinte Porcar Cosmin, coordonator al Circumscripţiei catehetice Șimleu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Câmpean Augustin, coordonator al Circumscripţiei catehetice Crasna.
În urma evaluării miniproiectelor au fost acordate următoarele premii:
1. Premiul I: Parohia Hida – coordonator proiect pr. Mateiu Călin
2. Premiul II: Parohia Creaca – coordonator pr. Blaj Daniel
3. Premiul III: Parohia Cehu Silvaniei – coordonator pr. Barbor Radu
Câştigătorul premiului I s-a calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiect catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, Ediția a III-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială şi a Preacucernicului Părinte prof. Călin Mateiu, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului, în perioada lunilor Martie - Aprilie 2015 s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la cea de-a treia ediţie.
Ultima şi cea mai de seamă activitate s-a ţinut astăzi 16 Aprilie 2015 în biserica Pogorârea Sfântului Duh din Petrindu – filie la parohia Tămaşa unde păstoreşte cu râvnă şi pasiune Preacucernicul Părinte Ioan Văran care a fost anul acesta gazdă vrednică a proiectului.
Proiectul a avut ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor. Un alt scop al proiectului a fost intensificarea relaţiilor dintre şcoală şi biserică. Parteneri ai proiectului au fost: parohiile de pe raza Circumscripţiei catehetice Valea Almaşului: Tămaşa cu filia Petrindu, Hida, Zimbor, Sîncraiu Almaşului, Ruginoasa, Cuzăplac, Almaşu, Gălăşeni, Fildu de mijloc şi Fildu de sus precum şi şcolile: Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida, Şcoala Gimnazială Dragu, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu, Şcoala Gimnazială Fildu de mijloc şi Centrul Social Multifuncţional din Hida.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În perioada Postului Mare fiecare preot din parohiile partenere a susţinut câteva activităţi în şcoală în mijlocul copiilor (Importanţa Spovedaniei, Rolul preotului duhovnic în viaţa creştinului, Să cântăm Domnului, Desene cu scene religioase specifice Praznicului Paştilor şi altele) împreună cu profesorul de Religie şi cu alte cadre didactice.
2. Încununarea acestor activităţi din proiect s-a făcut prin ultima şi cea mai de impact activitate a proiectului intitulată Lumina lui Hristos luminează tuturor. La acesată activitate au participat în jur de 120 de copii din parohiile de pe Valea Almaşului. Activitatea a fost prezentată de către Părintele Mateiu Călin Andrei şi a constat în slujba vecerniei oficiată de toţi preoţii parteneri proiectului, într-un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului şi o expoziţie de lucrări practice efectuate de copiii participanţi la activitate.
Ca de fiecare dată cu aceeaşi generozitate şi mărinimie Preacuviosul Părinte Stareţ al Mănăstirii Strâmba, Arhim. Grichentie Oţelea a oferit cadourile pentru cei 120 de copii precum şi pentru toţi copiii prezenţi în biserica din Petrindu. .
Tradiţionalul concurs de ciocnit ouă al proiectului nostru s-a ţinut şi de această dată câştigători find reprezentanţi ai copiilor din parohiile Tămaşa, Fildu de sus şi Petrindu.
Activitatea a debutat şi s-a încheiat cu cuvântul Preacucernicul Părinte Silviu Boha Inspector pentru catehizare parohială, care a adresat cuvinte de apreciere asupra reuşitei activităţilor din proiect, iar în final a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu partenerilor din proiect diplome de merit și de participare.
Credem cu tărie că acest proiect este o reuşită tot mai mare de la un an la altul în care copiilor şi nouă celor mai mari deopotrivă ni se întăreşte credinţa şi convingerea apartenenţei fiecăruia dintre noi la marea familie a Bisericii lui Hristos stâlp şi temelie a adevărului.
Bucuria, gingăşia şi nevinovăţia copilaşilor de pe Valea Almaşului au putut fi uşor citite pe feţele senine şi pline de expresivitate ale lor pentu participarea la un astfel de proiect împreună cu preoţii şi cadrele didactice care-i pregătesc să devină oameni integri, şi vrednici credincioşi ai Bisericii lui Hristos Cel înviat.

Pr. Călin Mateiu.
Proiect catehetic „Dar pascal”, Ediția a V-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului şi sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, s-a desfăşurat a cincea ediţie a proiectului catehetic „Dar pascal”.
Acest proiect are ca scop menţinerea şi transmiterea obiceiurilor pascale şi formarea deprinderilor cu caracter social. Proiectul s-a finalizat în localitatea Ciglean, filie a Parohiei Borza, marţi, 14 aprilie, în a treia zi de Paşti.
Au participat copiii din localităţile Creaca, Lupoaia, Borza, Ciglean, Prodăneşti şi Treznea Programul a început prin săvârşirea slujbei Vecerniei. După cuvântul de învăţătură a urmat concertul de pricesne cu caracter pascal susţinut de grupele catehetice. De asemenea au fost intercalate şi o serie de poezii cu caracter pascal. Spre final s-au derulat cele doua îndătinate concursuri: „Cel mai frumos ou” şi „Cel mai tare ou”.
La final copiii au fost răsplătiţi cu cadouri oferite de Parohia Borza cu sprijinul Mănăstirii Strâmba.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonatorul Circumscripţiei catehetice Zalău
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro