www.ziarullumina.ro

Ziarul Lumina -

www.trinitastv.ro

Trinitas TV -

www.radiotrinitas.ro

Radio Trinitas -

www.radiorenasterea.ro

Radio Renaşterea -

www.ubbcluj.ro

Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj Napoca -


Episcopia Sălajului a desemnat „Profesorul anului” 2014

Miercuri 4 iunie 2014, la sediul Episcopiei Sălajului, s-a întrunit Comisia de concurs în vederea desemnării titlului de „Profesorul Anului”.
Au fost prezenţi următorii membri: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, inspector şcolar prof. Claudia Boha, prof. Alina Arsinte, prof. pr. Cosmin Porcar, prof. pr. Călin Ciurbe și prof. pr. Sergiu Stan.
Profesorii calificaţi pentru etapa finală a concursului au fost: Ionuț Ciocmărean, Marinela Roșu, Șulumete Anca Ioana, Rus Dana, Fiț Dumitru, Avram Dan, Rus Raluca Anca, Sabou-Chirti Maria, Ilea Ioana și Man Liviana.
Ca urmare a voturilor exprimate și a punctajului din fișa de autoevaluare, prof. Marinela Roșu a fost desemnată „Profesorul anului”.
Titlul de „Profesorul anului” este acordat de Episcopia Sălajului începând cu anul 2009, fiind expresia aprecierii față de dăruirea profesorilor de religie și a performanțelor obținute de aceștia în fiecare an.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăACTIVITATI CATEHETICE ÎN PAROHIA TREZNEA

De praznicul Înălţării Domnului în Parohia Treznea din Protopopiatul Zalău au avut loc o serie de activităţi prilejuite şi de sărbătoarea naţională cu caracter comemorativ „Ziua Eroilor”. Copiii cuprinşi în activităţile catehetice ale parohiei după ce s-au documentat şi îndrumaţi fiind de doamna prof. Lucia Ştirb de la Şcoala Gimnazială din localitate au pregătit coliva care s-au folosit cu ocazia parastasului. Activitatea a fost una inedită şi pentru copii, pentru îndrumători dar mai ales pentru credincioşi, ştiut fiind faptul că în această parte a ţării obiceiul colivei folosite la parastase este foarte rar. De altfel unul dintre scopurile acestei activităţi a fost şi acela de a populariza tradiţia colivei printre creştinii parohiei noastre, pe lângă participarea interactivă a copiilor.
În buna tradiţie a colaborării dintre Parohia Ortodoxă Treznea şi Şcoala Gimnazială “Aurelia şi Lazăr Cosma” din localitatea Treznea, activităţile de Înalţarea Domnului şi Ziua Eroilor au fost organizate înpreună. S-a început cu participarea tuturor la Sfânta Liturghie. Corul copiilor condus de de cadrele didactice de la şcoală au cântat o priceasnă specifică sărbătorii in cadrul Sfintei Liturghii iar apoi la festivităţile comemorative organizate în faţa monumentului eroilor din centrul localităţii au cântat câteva cântece patriotice.
Manifestările comemorative au avut loc în faţa creştinilor care au participat la Sfânta Liturghie, de faţă fiind şi oficialităţile comunei în frunte cu domnul primar al comunei Ionut Emanuel Stanciu. Dupa slujba parastasului preotul paroh Ionut Ştirb a rostit câteva cuvinte evocând memoria celor 35 de eroi din primul război mondial, ale celor 26 din cel de al doilea război mondial, dar mai ales a celor 86 de martiri ai satului Treznea ucişi cu cruzime de către trupele hortiste în septembrie 1940. A fost pomenit şi dat exemplu de credinţă şi dragoste de neam Sfântul voievod Constantin Brâncoveanul de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 an omagial inchinat lui.
După depunerea de buchete de flori de către elevi la monumentul eroilor, in acordurile cântecului „Presăraţi pe a lor morminte” intonat de către toti cei prezenţi, copiii au împărţit tuturor participanţilor din coliva făcută de ei.

Pr. Daniel BlajFinal de proiect “Biserica, izvor de bucurie”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, duminică, 1 iunie 2014, a fost finalizat proiectul social educativ “Biserica, Izvor de bucurie”. Acest proiect, iniţiat de Parohia Adormirea Maicii Domnului din Jibou în parteneriat cu Asociația Filantropia Porolissum și Casa de cultură din Jibou, a propus copiilor o înţelegere practică a marilor praznice creştine ale Învierii şi Înălţării Domnului prin implicarea acestora în activități sociale și culturale ale parohiei. Tinerii creștini au experimentat bucuria de a oferi timp, bună dispoziţie şi cadouri persoanelor vârstnice beneficiare ale programului de îngrijire la domiciliu, iar prin concursul de creeație literară în proză şi versuri, instantanee ale sufletelor lor minunate. Activităţile lor au motivat pe cei mari să se implice în achiziţionarea unui spaţiu de joacă ce a fost inaugurat în mod festiv, cu un program artistic susţinut de copii. La finalul activităţilor, toţi copii s-au bucurat de tortul pregătit de mamele din parohie cu ocazia Zilei Copilului.
Pr. Insp. Claudiu NechitaFINALIZAREA PROIECTULUI DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL „AMINTIRI PESTE GENERAŢII”

În perioada aprilie - mai 2014, s-a desfăşurat Proiectul educaţional „Amintiri peste generaţii”, ca parteneriat între Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj. Acesta a avut ca obiective cunoaşterea prin intermediul fotografiilor a valorilor etnografice, culturale, artistice şi istorice ale judeţului nostru dar şi stimularea interesului faţă de păstrarea tezaurului de amintiri moştenite de la străbuni. Proiectul s-a finalizat cu un concurs ai cărui câştigători au fost:
PREMIUL I: Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Zalău (coordonator prof. Micle Călin)
PREMIUL II: CSEI „Speranţa” Şimleu Silvaniei (coordonator prof. Ciocmărean Ioan)
PREMIUL III: Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa (coordonator prof. Roşu Marinela)
MENŢIUNI:
Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău (coordonator prof. Arsinte Alina)
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bănişor (coordonator prof. Şulumete Anca Ioana)
Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai” Bobota (coordonator prof. Cristea Ioan)

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaREZULTATELE CONCURSULUI NAŢIONAL „BISERICA, LOCAŞ DE ÎNCHINARE”

În perioada martie- mai 2014 s-a desfăşurat a IV-a ediţie a Concursului Naţional „Biserica locaş de închinare”, înscris în Calendarul M.E.N. cu numărul 24336/08.01.2014. Comisia centrală de organizare şi evaluare a încheiat procesul de evaluare a celor 1604 de lucrări (Pictură-896 lucrări, Colaj-307 lucrări, Fotografie-401 lucrări) şi a stabilit premianţii.


Descarcare document
Rezultate BLI 2014.rar

Premierea Proiectului „Sfânta Împărtăşanie, scară către cer”

Cu prilejul Anului Omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, sectorul teologic-educațional a organizat Concursul naţional de proiecte duhovniceşti „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”.
Miercuri 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de copii câștigători ai Concursului Național „Sfânta Euharistie – lumina vieţii creştine” și a însoţitorii lor, preoţi sau profesori de religie. În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții Episcopiei Sălajului.
Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii care participă la activitățile catehetice ale Parohiei ,,Sfânta Vinerei” Zalău. Aceștia sub îndrumarea părintelui conf. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan şi a profesorilor de religie Ciocmărean Ionuț, Roșu Marinela, Șulumete Anca și Rus Dana, voluntari în cadrul proiectelor catehetice parohiale au derulat proiectul „Sfânta Împărtăşanie, scară către cer”.
La eveniment din partea Episcopiei Sălajului au fost Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, domnul profesor Ionuț Ciocmărean și eleva Șandor Alina, care a reprezentat grupul de copii de la Parohia „Sfânta Vinere” Zalău.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăPARTICIPANŢI DIN SĂLAJ LA ETAPA NAŢIONALĂ A CONCURSULUI NAŢIONAL CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ

Sâmbătă, 11 mai 2014 s-a desfăşurat la Bârlad, judeţul Vaslui, a treia ediţie a Concursului naţional interdisciplinar de Literatură română şi Religie "Cultură şi spiritualitate românească". Adresată elevilor de gimnaziu, acestă competiţie cu tema „„Frumuseţea sacră a lumii“” este organizată pe două niveluri: nivelul claselor V-VI şi nivelul claselor VII-VIII şi a întrunit de 96 elevi din toate judeţele ţării, 42 profesori însoţitori şi 22 cadre didactice care au alcătuit comisia centrală. Obiectivul fundamental este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră şi valorificând cunoştinţele elevilor despre valorile spirituale româneşti, cu scopul cultivării respectului faţă de acestea şi pentru conştientizarea specificului naţional şi a conexiunilor cu valorile universale. Structura subiectelor a respectat domeniile din programele şcolare de limba şi literatura română şi religie, precum şi secţiunile şi nivelurile concursului.
Echipajul care a reprezentat judeţul Sălaj a fost alcătuit din elevele Sorana Costea, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr" Zalău (pregătită de doamnele profesoare Ioana Dorolţi şi Mioara Gudea), Cotoară Andreea, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău (pregătită de doamnii profesori Alina Arsinte şi Gheorghe Sas), profesor însoţitor Gheorghe Sas şi profesor Claudia Boha- membru al Comisiei naţionale de evaluare. Eleva Costea Sorana a obţinut Premiu special dovedind sensibilitate şi înţelegere în această zonă de interferență a celor două discipline.

Inspector şcolar,
prof. Claudia Viorica BohaProiect catehetic „BUCURIA ÎNVIERII”, Ediția a V-a

Duminică 11 mai 2014,cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Ileanda,s-a finalizat proiectul „Bucuria Învierii”,aflat la a V-a Ediție.
Proiectul catehetic s-a finalizat la biserica din Dădâceni, Protopopiatul Jibou, paroh fiind Preacucernicul Părinte Mihai Bâlc. Acesta s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie-mai și a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Ileanda și Școlile Gimnaziale Rus, Poiana Blenchii, Gâlgău și Șimișna din județul Sălaj, având ca scop menţinerea şi transmiterea obiceiurilor pascale.
După oficierea slujbei de Te-deum, într-o biserică arhiplină de copii - îmbrăcați în straie populare și credincioși din parohie, copiii implicați în proiect au prezentat un frumos program artistic. Preacucernicul Părinte coordonator al Circumscripţiei catehetice Ileanda, Alexandru Bande a prezentat apoi grupurile de copii: Rus - preot Bande Alexandru, Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gâlgău - preot Chiroban Paul, Luminiș - preot Bâlc Mihai, Buzaș - preot Bocșițan Silviu, Șimișna - preot Căprar Vasile, Făntânele-Rus, preot Micle Traian și copiii de la Școlile Gimnaziale: Gâlgău - prof. Șomcutean Augustin, Poiana Blenchii - prof. Contiș Maria, Șimișna- prof. Almaș Anca și prof. Pop Viorica.
La eveniment a fost prezentă și Preacuvioasa Maică Stareță Maria Terheșiu, de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a felicitat și a mulțumit tuturor, menţionând beneficiile aduse în rândul copiilor, tinerilor şi credincioșilor de proiectele catehetice care se derulează în întreaga Patriarhie Română. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea preotului paroh și al Consiliului Parohial.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăConcursul naţional „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, miercuri 7 mai 2014, a avut loc etapa pe Eparhie a Concursului naţional de proiecte duhovniceşti pentru educaţie misionar-filantropică „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”.
Scopul concursului a fost acela de a cultiva dragostea față de Biserică şi Liturghie, de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, dar și pregătirea prin spovedanie şi fapte bune precum şi implicaţiile extinse în comunitate şi viaţa personal.
La această etapă au participat proiectele câștigătoare la faza pe protopopiat. Comisia de jurizare a fost formată din: Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preacucernicul Părinte Alexandru Horvat, Consilier Social și Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială.
În urma evaluării proiectelor s-au acordat următoarele premii:
Premiul I – Proiectul „Sfânta Împărtășanie, scară către cer”, coordonat de către Pr. Conf. Dr. Gabriel Gârdan și profesorii de religie: Ciocmărean Ionuț, Roșu Marinela, Șulumete Anca și Rus Dana, de la Parohia „Sfânta Vinere” Zalău - Protopopiatul Zalău.
Premiul II – Proiectul „Bucuria euharistică în inimile tuturor”, coordonat de către Pr. Claudiu Popiț, Parohia Preoteasa - Protopopiatul Șimleu Silvaniei.
Premiul III – Proiectul „Mulțumind lui Dumnezeu slujind semenilor”, coordonat de către Pr. Lucian Chiş, Parohia Cristolț - Protopopiatul Jibou.
Câștigătorii locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la faza națională.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăProiect catehetic „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, Ediția a II-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu şi sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Prof. Călin Mateiu, în perioada lunilor Martie - Aprile s-a derulat proiectul Lumina Lui Hristos luminează tuturor aflat la a II-a ediţie.
Proiectul are ca scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, a tradiţiilor culturale ale poporului român şi participarea afectivă la praznicele împărăteşti prin implicarea acestora în activităţi specifice sărbătorilor.
Partenerii proiectului au fost: Mănăstirea Strâmba, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida, Parohia Ortodoxă Ruginoasa, Editura Diana, Parohia Ortodoxă Fildu de mijloc, Parohia Ortodoxă Fildu de jos, Parohia Ortodoxă Almaşu, Parohia Ortodoxă Tămaşa, Parohia Ortodoxă Cuzăplac,Parohia ortodoxă Sîncraiu Almaşului, Parohia Ortodoxă Zimbor, Parohia Ortodoxă Sînmihaiu Almaşului şi Parohia Ortodoxă Hida. Locaţiile în care s-au derulat cele patru activităţi din proiect sunt: Mănăstirea Strâmba, Biserica Ortodoxă din Hida, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida şi Biserica Ortodoxă din Ruginoasa.
Activităţile derulate în proiect au fost următoarele:
1. În data de 25 Martie la sărbătoarea Buneivestiri Grupul Vocal Anghelos al Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Strâmba.
2. În data de 3 Aprilie s-a desfăşurat în biserica ortodoxă din Hida activitatea Să-l preamărim pe Domnul ce a constat în susţinerea unui recital de cântări bisericeşti specifice Postului Paştilor de către grupul Vocal Anghelos al Liceului din Hida.
3.În data de 10 Aprilie la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din Hida s-a desfăşurat concursul Micul Creştin pentru clasele pregătitoare – IV, concurs implementat de Editura Diana cu ocazia Marelui Praznic al Învierii lui Hristos şi coordonat în şcoală de părintele profesor Călin Mateiu.
4. Finalizarea proiectului catehetic s-a făcut prin ultima şi cea mai de amploare activitate a proiectului intitulată Veniţi de primiţi lumină care s-a desfăşurat în biserica Sfinţii Arhangheli din Ruginoasa. La acesată activitate au participat 140 de copii din aproape toate parohiile de pe Valea Almaşului(Fildu de mijloc, Fildu de jos, Almaşu, Tămaşa, Cuzăplac, Ruginoasa, Sîncraiu Almaşului, Zimbor, Sînmihaiu Almaşului şi Hida). Activitatea a fost prezentată de către Preacucernicul Părinte Mateiu Călin Andrei şi a constat în slujba vecerniei oficiată de toţi preoţii parteneri proiectului, într-un recital de cântece şi poezii susţinut de către copiii din grupurile de catehizare a parohiilor şi şcolilor partenere proiectului şi un vernisaj de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn de către copiii din parohiile partenere precum şi o expoziţie de ouă încondeiate şi prelucrate de copiii participanţi la activitate.
La finalul activității s-a desfășurat un concurs de „ciocnit ouă”, la care au participat reprezentanţi ai copiilor din parohiile partenere.
Prezent la activitate a fost Preacuviosul Părinte Stareţ Arhim. Grighentie Oţelea care a împărtăşit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură menționând colaborarea strânsă dintre școală și biserică după care a oferit cadouri copiilor, preoţilor şi profesorilor prezenţi în biserică.
Activitatea s-a încheiat cu acordarea unor diplome de merit pentru Preacuviosul Părinte Arh. Grighentie Oțelea precum şi pentru toţi preoţii şi profesorii implicaţi în proiect.
Părintele profesor Călin Mateiu a mulțumit partenerilor din proiect pentru reușita activităților derulate.
După activitatea din biserică a urmat agapa creştină la casa parohială.

Prof. Pr. Mateiu Călin Andrei
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro