PROIECT „COLINDE DIN BĂTRÂNI”, EDIŢIA A III-A

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, coordonator al Circumscripţiei catehetice Zalău, duminică 6 decembrie 2015, în Parohia Treznea, s-a finalizat Proiectul catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediţia a III-a.
Proiectul a avut ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterii Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă.
La acest proiect au participat copii din parohiile Treznea, Răstolțu Mare, Cristolț, Creaca și Asoțiația „Treznea sat natal”. De asemenea domnul Pavel Păușan, fiu al satului a interpretat câteva colinde.
La final cei implicați în proiect au primit diplome de merit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, iar copiii au fost răsplătiţi cu daruri.ACTIVITĂȚI CATEHETICE LA CAPELA „SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL” DIN ZALĂU

Duminică 6 decembrie 2015, după Sluba Vecerniei, La Capela „Sfântul Ioan Botezătorul” din Zalău, copii de la grupa de cateheză sub îndrumarea preacucernicului părinte Avram Ioan, au sustinut un concert de colinde.
Mulţumirea a fost deplină, atât pentru credincioșii prezenți cât şi pentru copii.
La final copiii prezenți au fost răsplătiți cu daruri.A DOUA EDIŢE A FESTIVALULUI INTEJUDEŢEAN “SLOBOZI-NE GAZDĂ-N TINDĂ” ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

În perioada octombrie-decembrie 2015, în școlile sălăjene s-a derulat Proiectul de parteneriat educațional ”Slobozi-ne gazdă-n tindă”. Acesta a fost coordonat de Episcopia Sălajului și Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, având ca parteneri Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău, Asociaţia Filantropia Largiana, MEDIADIFF PRODUCT SRL și sprijinul financiar al Tenaris Silcotub.
Scopul proiectului a fost cunoaşterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti de Crăciun prin respectarea, practicarea şi transmiterea lor generaţiilor actuale şi viitoare.În cadrul acestuia s-a desfășurat un concurs pe două secțiuni: colinde și obiceiuri de Crăciun, în care au fost implicați 200 de elevi.
Ca finalitate, în data de 5 decembrie 2015, la Casa Municipală de Cultură Zalău, s-a desfășurat Festivalul interjudețean în care au fost premiați elevii din Episcopia Sălajului care au ocupat primele trei locuri la fiecare secţiune. Au fost prezenți și oaspeţi dragi, din celelalte județe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului care ne-au împărtăşit tradiţii şi obiceiuri din zonele folclorice din care vin: Grupul “Cetiniţa” al Şcolii Gimnaziale Tiha Bîrgăului- Judeţul Bistriţa Năsăud, elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr.3 Carei- Judeţul Satu Mare, Grupul de colindători ai Liceului Teoretic “Bogdan Vodă” Vişeul de Sus- Judeţul Maramureş şi elevii Şcolii Gimnaziale Negreni, Judeţul Cluj.
Ne dorim ca astfel de momente să nu apară doar într-un cadru festiv ci să fie parte din noi, iar tradiţiile strămoşeşti să fie promovate prin implicarea cadrelor didactice care ştiu sădi în inimile elevilor dragostea pentru frumos şi autentic.

Inspector școlar,
prof. Claudia BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Vineri, 27 noiembrie 2015, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, se va desfăşura Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Jocul didactic în ora de religie”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile vor fi susținute la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău de către domnii profesori Avram Dan (lecție demonstrativă) și Petrean Paul (referat).
La Catedrala Episcopală ”Înălțarea Domnului” va avea loc Centrul metodic pentru şcolile gimnaziale. Activitatea practică „Naşterea Domnului-prilej de bucurie pentru creștini” este propusă de doamnul profesor Ciocmărean Ioan, CSEI ”Speranța”- Structura Zalău, iar referatul va fi prezentat de către părintele profesor Crișan Dan- Școala Gimnazială Nr.1 Chieșd;
Se vor realiza aprecieri pe marginea activităților propuse și se vor face comunicări referitoare la concursurile disciplinei, Festivalul interjudețean ”Slobozi-ne gazdă-n tindă!”, revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet” și proiectele educaţionale “Biserica, tinerii şi colindele”, „Alege viaţa!” și ”Colind pentru Andrei”.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaZIUA INTERNAȚIONALĂ A PREMATURITĂȚII MARCATĂ ÎN PAROHIA FILDU DE MIJLOC

Marți, 17 Noiembrie 2015, în parohia ortodoxă Fildu de Mijloc, din Episcopia Sălajului, a fost marcată Ziua Internațională a Prematurității printr-o serie de manifestări liturgice și cultural-educative coordonate de pr. paroh Claudiu Ionuț Boia. Activitățile au fost desfășurate în biserica din localitate cu hramul „Sfânta Treime” începând cu slujba Vecerniei, continuând cu rugăciuni pentru sufletele pruncilor născuți mai înainte de vreme și care nu au supraviețuit, dar și pentru aceia care cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să treacă peste greutățile stării de prematur. Copiii de la școala Gimnazială nr. 1 din localitate, coordonați de doamna educator Maria Lupaș și de domnul învățător Mircea Lupaș, au susținut un scurt program artistic, marcând bucuria copilăriei și a perioadei postului Nașterii Domnului. În finalul serii, credincioșii și copii au înălțat lampioane zburătoare ca simbol al sufletelor copilașilor nevinovați care din diverse motive nu au avut șansa să se bucure de viața pământească, dar care își găsesc liniștea în dragostea cea cerească a lui Hristos.Ședință administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 12 octombrie 2015, la sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului.

După rostirea rugăciunii de început, Preacucernicul Părinte Adrian-Ciprian Pop, de la Parohia Ileanda, a susţinut conferinţa cu tema: „130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (aprilie 1885)”, urmată de un dialog între cei prezenți pe această temă.

Au fost discutate apoi probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social, anunțându-se totodată data şi tema conferinţei pastoral-misionare de toamnă care va avea loc în 19 octombrie 2015 având ca temă „Provocări ale pastoraţiei contemporane”.

Cum este obiceiul, la fiecare ședință sunt dezbătute și anumite probleme liturgice. Astfel au fost prezentate mai multe capitole din cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula după cum urmează: „*De ce intră şi se roagă creştinii cu capul descoperit în biserică?; * Putem fi buni şi autentici creştini fără să mergem la biserică?; * Când şi de ce nu pot intra femeile în biserică?; * Ce trebuie să facă un credincios care vine la biserică?; Care trebuie să fie ţinuta credincioşilor la sfintele slujbe săvârşite în biserică?”.

Următoarea şedinţă va avea loc marţi, 10 noiembrie 2015, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (februarie 1925)”.CONGRESUL NAȚIONAL „HRISTOS ÎMPĂRTĂȘIT COPIILOR”, EDIȚIA A VIII-A

În perioada 21-23 septembrie 2015 la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova a avut loc al VIII-lea Congres național „Hristos împărtășit copiilor”.
Noutatea din anul acesta a fost reunirea la aceeași masă a inspectorilor școlari județeni de religie cu inspectorii eparhiali responsabili cu educația catehetică. Din Episcopia Sălajului au participat doamna inspector școlar prof. Claudia Boha și părintele Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială.
S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-a elaborat o strategie pe termen scurt, mediu și lung pentru colaborarea dintre Școală și Biserică. Tot acum s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2016.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială

Mai multe detalii în Ziarul Lumima la link-ul: http://ziarullumina.ro/congresul-hristos-impartasit-copiilor-la-final-105526.html
CONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Vineri, 18 septembrie 2015, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.
Părintele Consilier Cultural Gabriel Viorel Gârdan a transmis binecuvîntarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a prezentat profesorilor de religie Planul strategic pentru creșterea calității educației religioase și a subliniat importanța încheierii de protocoale de colaborare între școală și parohie.
A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2014-2015 și expuse activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, organizarea Concursului Naţional ”Biserica, locaş de închinare”, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Biserica, tinerii şi colindele, Alege viața!, Ca toți să fie una, Festivalul interjudețean ”Slobozi-ne gazdă-n tindă”), activităţile derulate în cinstea Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Au fost diseminate informaţiile primite la Consfătuirea naţională a inspectorilor de religie desfăşurată la Oradea în perioada 9-11 septembrie 2015.
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ și procedura de selecție a profesorilor metodiști.

Inspector școlar,
prof. Claudia Viorica BohaŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc, joi, 10 septembrie 2015, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului.

După rostirea rugăciunii de început Preacucernicul Părinte Radu-Nicolae Oros de la Parohia Bârsău Mare a susţinut conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur - promotor al filantropiei creştine”, urmată de întrebări şi răspunsuri pe marginea acesteia.

Au fost discutate apoi probleme de ordin administrativ, cultural, economic, social şi s-au prezentat normativele P.S.I. în vigoare. Ca problemă liturgică a fost prezentată cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Este îngăduit să săvârşim slujba înmormântării sinucigaşilor?”.

La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună.

Următoarea şedinţă va avea loc joi, 12 octombrie 2015, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (aprilie 1885)”.Școala de vară Porolissum

În perioada 10-21 august 2015, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, se desfășoară proiectul “Școala de vară Porolissum”. Acest proiect, inițiat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Școala Generală „Porolissum” din Zalău și Asociația „Filantropia Porolissum” oferă copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani o alternativă creştină, viabilă şi educativă de petrecere a timpului liber pentru perioada vacanţei şcolare, prin promovarea valorilor creştine.
Cei 37 de copii care participă la activitățile acestui proiect sunt implicați în ateliere de creație pentru pictură pe sticlă și ceramică, de împletit metanii, în activități corale și dezbateri pe diferite teme, în competiții sportive, precum și alte acticvități recreative, fiindu-le asigurate în mod gratuit materialele necesare, precum şi masa de prânz.
S-a urmărit prin aceste activităţi dezvoltarea sensibilităţii artistice a copiilor, a personalităţii lor, a cunoştinţelor legate de implicarea în societate şi promovarea unui comportament adecvat şi nu în ultimul rând, descoperirea talentelor în vederea susţinerii şi promovării acestora. Implicarea alături de dascălii voluntari a unor artişti populari, iconari locali, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Sălaj, psihopedagogi şi a tinerilor din cadrul Centrului de voluntariat „Sfântul Nicolae”, au asigurat reuşita acestui proiect.
Lucrările copiilor vor fi expuse pentru început la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău, iar la începutul lunii septembrie, într-o expoziţie în aer liber organizată în centrul Municipiului Zalău.

Pr. Claudiu Nechita
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro