Ședință administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Luni, 12 octombrie 2015, la sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului.

După rostirea rugăciunii de început, Preacucernicul Părinte Adrian-Ciprian Pop, de la Parohia Ileanda, a susţinut conferinţa cu tema: „130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (aprilie 1885)”, urmată de un dialog între cei prezenți pe această temă.

Au fost discutate apoi probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social, anunțându-se totodată data şi tema conferinţei pastoral-misionare de toamnă care va avea loc în 19 octombrie 2015 având ca temă „Provocări ale pastoraţiei contemporane”.

Cum este obiceiul, la fiecare ședință sunt dezbătute și anumite probleme liturgice. Astfel au fost prezentate mai multe capitole din cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula după cum urmează: „*De ce intră şi se roagă creştinii cu capul descoperit în biserică?; * Putem fi buni şi autentici creştini fără să mergem la biserică?; * Când şi de ce nu pot intra femeile în biserică?; * Ce trebuie să facă un credincios care vine la biserică?; Care trebuie să fie ţinuta credincioşilor la sfintele slujbe săvârşite în biserică?”.

Următoarea şedinţă va avea loc marţi, 10 noiembrie 2015, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (februarie 1925)”.CONGRESUL NAȚIONAL „HRISTOS ÎMPĂRTĂȘIT COPIILOR”, EDIȚIA A VIII-A

În perioada 21-23 septembrie 2015 la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova a avut loc al VIII-lea Congres național „Hristos împărtășit copiilor”.
Noutatea din anul acesta a fost reunirea la aceeași masă a inspectorilor școlari județeni de religie cu inspectorii eparhiali responsabili cu educația catehetică. Din Episcopia Sălajului au participat doamna inspector școlar prof. Claudia Boha și părintele Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială.
S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-a elaborat o strategie pe termen scurt, mediu și lung pentru colaborarea dintre Școală și Biserică. Tot acum s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2016.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială

Mai multe detalii în Ziarul Lumima la link-ul: http://ziarullumina.ro/congresul-hristos-impartasit-copiilor-la-final-105526.html
CONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Vineri, 18 septembrie 2015, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.
Părintele Consilier Cultural Gabriel Viorel Gârdan a transmis binecuvîntarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a prezentat profesorilor de religie Planul strategic pentru creșterea calității educației religioase și a subliniat importanța încheierii de protocoale de colaborare între școală și parohie.
A fost prezentat Raportul de activitate pentru anul şcolar 2014-2015 și expuse activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, organizarea Concursului Naţional ”Biserica, locaş de închinare”, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Biserica, tinerii şi colindele, Alege viața!, Ca toți să fie una, Festivalul interjudețean ”Slobozi-ne gazdă-n tindă”), activităţile derulate în cinstea Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Au fost diseminate informaţiile primite la Consfătuirea naţională a inspectorilor de religie desfăşurată la Oradea în perioada 9-11 septembrie 2015.
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ și procedura de selecție a profesorilor metodiști.

Inspector școlar,
prof. Claudia Viorica BohaŞedinţă administrativă la Protopopiatul Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc, joi, 10 septembrie 2015, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului.

După rostirea rugăciunii de început Preacucernicul Părinte Radu-Nicolae Oros de la Parohia Bârsău Mare a susţinut conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur - promotor al filantropiei creştine”, urmată de întrebări şi răspunsuri pe marginea acesteia.

Au fost discutate apoi probleme de ordin administrativ, cultural, economic, social şi s-au prezentat normativele P.S.I. în vigoare. Ca problemă liturgică a fost prezentată cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Este îngăduit să săvârşim slujba înmormântării sinucigaşilor?”.

La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună.

Următoarea şedinţă va avea loc joi, 12 octombrie 2015, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (aprilie 1885)”.Școala de vară Porolissum

În perioada 10-21 august 2015, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, se desfășoară proiectul “Școala de vară Porolissum”. Acest proiect, inițiat de Episcopia Sălajului în parteneriat cu Școala Generală „Porolissum” din Zalău și Asociația „Filantropia Porolissum” oferă copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani o alternativă creştină, viabilă şi educativă de petrecere a timpului liber pentru perioada vacanţei şcolare, prin promovarea valorilor creştine.
Cei 37 de copii care participă la activitățile acestui proiect sunt implicați în ateliere de creație pentru pictură pe sticlă și ceramică, de împletit metanii, în activități corale și dezbateri pe diferite teme, în competiții sportive, precum și alte acticvități recreative, fiindu-le asigurate în mod gratuit materialele necesare, precum şi masa de prânz.
S-a urmărit prin aceste activităţi dezvoltarea sensibilităţii artistice a copiilor, a personalităţii lor, a cunoştinţelor legate de implicarea în societate şi promovarea unui comportament adecvat şi nu în ultimul rând, descoperirea talentelor în vederea susţinerii şi promovării acestora. Implicarea alături de dascălii voluntari a unor artişti populari, iconari locali, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Sălaj, psihopedagogi şi a tinerilor din cadrul Centrului de voluntariat „Sfântul Nicolae”, au asigurat reuşita acestui proiect.
Lucrările copiilor vor fi expuse pentru început la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău, iar la începutul lunii septembrie, într-o expoziţie în aer liber organizată în centrul Municipiului Zalău.

Pr. Claudiu NechitaŞedinţă administrativă la Jibou

La sediul Protopopiatului Jibou, a avut loc, luni, 10 august 2015, şedinţa administrativă lunară cu preoţii din cadrul protopopiatului.
După rugăciunea de început şi citirea, în ordine alfabetică, a preoţilor, Preacucernicul Părinte Teodor Pop de la Parohia Cuceu a susţinut conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur - luminător al familiei creştine şi al vieţii monahale”, cu întrebări şi răspunsuri pe marginea acesteia. Preacucernicul Părinte Protopop a prezentat, apoi, parohiile vacante.
Au fost discutate, apoi, probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social. Ca problemă liturgică s-a prezentat din cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică (I)”: „Care este regula postirii în Postul Adormirii Maicii Domnului?”.
La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună.
Preoţii participanţi la şedinţa administrativă de astăzi s-au deplasat apoi, la biserica „Sfântul Proroc Daniel” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” unde s-a făcut pomenirea la un an de la trecerea la Domnul a celui care a fost consilierul social al Episcopiei Sălajului – Alexandru Horvat, fratele nostru.
Următoarea şedinţă va avea loc joi, 10 septembrie 2015, în cadrul căreia se va susţine conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur - promotor al filantropiei creştine”.

Protopop, pr. Dan DreganProcesiune în orașul Jibou

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, în oraşul Jibou a avut loc, în al treilea an consecutiv, în cea de-a doua duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului (când s-a făcut pomenirea Sfinţilor 10 Mucenici Mărturisitori pentru icoana lui Hristos), după Sfânta Liturghie, o procesiune cu icoana Maicii Domnului „Axioniţa”.

Această procesiune a avut loc la iniţiativa Preacucernicului Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, care este şi paroh al bisericii cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate. La procesiune au participat preoţii celor două parohii din oraşul Jibou şi aproximativ 300 de credincioşi, printre care s-au aflat şi cei care vor participa la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie a acestui an.

Procesiunea s-a desfăşurat pe traseul Catedrală, strada „1 Mai”, strada „Avram Iancu” (până la Spitalul Orăşenesc), strada „Libertăţii”, Piaţa „1 Decembrie 1918” (Biserica „Adormirea Maicii Domnului”), strada „Stadionului”, strada „Garoafelor”, strada „1 Mai”, Catedrală. Pe parcursul acestui traseu s-au făcut popasuri, unde au fost citite Sfintele Evanghelii ale Praznicelor Maicii Domnului şi au fost rostite ectenii. Pe tot parcursul procesiunii, credincioşii, cu lumânări aprinse în mâini, au cântat pricesne închinate Maicii Domnului.
Icoana Maicii Domnului „Axioniţa”, aflată în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou, a fost donată de către familia inginerului Dan Ghiurco, familie de vrednici credincioşi ai parohiei. Această manifestare de la Jibou a avut un impact sufletesc deosebit asupra credincioşilor participanţi. Ei s-au încărcat cu «nectarul» bineînmiresmat al evlaviei, întocmai ca albinele cele înţelepte şi harnice, evlavie din care a răsunat şi glasul unanim: «O, Măicuţă Sfântă, / Te rugăm fierbinte, / Să ne-asculţi de-a pururi / Marea rugăminte. / Nu lăsa Măicuţă / Să pierim pe cale, / Căci noi suntem fiii / Lacrimilor tale». Toţi credincioşii au nădejdea că Maica Domnului, ca o Maică bună a tuturor credincioşilor dreptslăvitori, ne va asculta rugăciunile şi le va duce Fiului ei, Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care să mântuiască sufletele noastre.

Protopop, pr. Dan DreganFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A VI-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 9 august 2015, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a șasea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 11 soliști individuali și 32 de grupuri de copii. Au fost prezenți copii din următoarele parohii ale Episcopiei Sălajului: Hereclean, Cehu Silvaniei, Cerîșa, Preoteasa, Hida, Bălan, Cheud, Ciocmani, Cristolț, Fântânele-Rus, Gâlgău Almașului, Gîlgău, Inău, Jibou I, Jibou II, Rus, Tihău, Surduc, Șimleu Silvaniei, „Sfânta Cuviosă Parascheva” Șimleu Silvaniei, Borza, Creaca, Zimbor, Ruginoasa, Ileanda, Luminiș.
Anul acesta au fost invitate și parohii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Au participat de la Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în frunte cu Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială Gabriel Băban, copii și tineri de la Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Catedralei Episcopale Maramuresene, de la Parohiile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Târgu Lăpuș, Lipău și Păulești județul Satu Mare. Din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului au participat copii de la Parohia Spermezeu județul Bistrița Năsăud însoțiți de părintele Buta Ioan-Simion.
Festivalul, pus sub egida „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gabriel Băban, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, preacucernicul părinte Buta Ioan-Simion de la Parohia Spermezeu, Preacucernicul Părinte Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț de la Parohia Preoteasa, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande de la Parohia Rus, Preacucernicul Părinte Daniel Blaj de la Parohia Creaca, Preacucernicul Părinte Mateiu Călin de la Parohia Ruginoasa, Preacucernicul Părinte Durnea Rusalim de la Parohia Zimbor, Preacucernicul Părinte Pop Vasile – preot misionar la Protopopiatul Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Revnic Nicolae, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru duhovnicul Sfintei Mănăstiri Rus. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna ing. Maria Târziu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preacucernicul Părinte Gabriel Băban, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei peste 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Consilier Cultural Gabriel Gârdan. Acesta a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a reliefat importanța și semnificația acestui Festival, a felicitat pe toți cei implicați inspector, stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori de religie, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost premiați solițtii individuali, preoții și profesorii care i-au pregătiti pe copii cu icoane și diplome.
S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacucernicul Părinte Gabriel Băban, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș, doamnei Maria Fati și doamnei învățătoare Irimieș Maria de la Lipău Satu Mare.
Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăA III-a serie a Taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba

În perioada 27 iulie -1 august 2015 s-a desfasurat la Manastirea Stramba, cea de-a III-a serie a taberei catehetice, coordonata de catre Sectorul Cultural, Biroul de Catehizare din cadrul Episcopiei Salajului și staretul Manastirii Stramba, Arhimandritul Grighentie Otelea. Au participat 40 de copii din Circumsriptiile Catehetice Ileanda, Cehu Silvaniei, Zalău și Nușfalău, însoțiți de preoții coordonatori Bande Alexandru și Popiț Claudiu. Dupa ce în ziua de luni copii s-au obisnuit cu atmosfera duhovniceasca a manastirii, marti si miercuri au fost antrenati în activitatile intelectuale și sportive, în Concursul de Toacă, Concursul de cunostiinte religioase „Familia izvor al binecuvantarii divine” și intrecerile sportive „Minte curată in corp sănătos”. Joi copiii au efectuat o excursie cu autocarul pe itinerarul: Salina Turda-Mănăstirea Mihai-Voda (Turda)-Cluj-Aeroportul International Avram Iancu – Catedrala Mitropolitana –Muzeul Mitropoliei Clujului, în care copii au fost insotiti de Ieromonahul Acachie Irimia ți preotii coordonatori mai sus amintiți.
Miercuri si Vineri s-a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Mănăstirii. Vineri dimineata copii s-au spovedit și s-au împartasit cu Trupul și Sângele lui Hristos , participand spre seara și la Taina Sfântului Maslu.
Sambata dimineata intr-un cadru festiv copiii au primit diplome si premii. Toate activitatile desfasurate au fost un bun prilej de imbogatire a cunostintelor religioase, precum si o primenire sufletească, iar la plecarea spre casă, copiii au multumit Preacuviosului Părinte Stareț si întregii obști mănăstirești pentru buna gazduire și și-au arătat dorința de a reveni la Mănăstirea Strâmba.

Coordinator al Circumscripției Catehetice Nușfalău
Pr. Popiț ClaudiuTABĂRĂ CATEHETICĂ LA MĂNĂSTIREA STRÂMBA

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Pertoniu, luni 13 iulie 2015, a început Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba. Tabăra este coordonată de către Sectorul cultural, Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului şi Stareţul Mănăstirii Strâmba Arhimadrit Grighentie Oţelea.
Anul acesta tabăra cuprinde șase serii la care vor participa peste 300 de copii din eparhie și din țară. În prima serie au participat copii de la Centrul de plasament de tip familial Zalău și au revenit copii de la Protopopiatul Lehliu Gară-Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.
Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii sunt antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. În fiecare serie se desfăşoară următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.
La finalul fiecărei serii se vor acorda în cadru festiv diplome şi premii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro