Procesiune cu icoana Maicii Domnului la Jibou

Duminică, 7 august 2016, în orașul Jibou a avut loc pentru cel de-al patrulea an consecutiv o procesiune cu icoana Maicii Domnului ,,Axionițaˮ.
Icoana a fost donată de către domnul inginer Dan Ghiurco, membru în Adunarea Națională Bisericească și actualul primar al orașului Jibou, fiind depusă spre închinare în biserica ,,Sfântul Proroc Danielˮ din localitate.
După slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, săvârșită în ambele biserici ale orașului Jibou, preoții și credincioșii, în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan au străbătut în procesiune mai multe străzi ale orașului, intonând într-un singur glas pricesne de preamărire închinate Maicii Domnului.Protopop,
Pr. Dan DreganFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A VII-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural, și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 7 august 2016, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a șaptea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 29 soliști și 40 de grupuri de copii, care au reprezentat toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului. Au participat și tineri și copii de la Parohiile Lipău județul Satu Mare și Parohia Sărata din județul Cluj.
Festivalul, pus sub egida „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în biserica nouă a mănăstirii de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor de la Parohia Jibou II, Preacucernicul Părinte Mateiu Călin de la Parohia Ruginoasa, Preacucernicul Părinte Anania Pojar de la Parohia Cizer, Preacucernicul Părinte Traian Șomcutean, preot pensioner, Preacucernicul Părinte Vasile Șomcutean, preot pensionar Preacucernicul Părinte Revnic Nicolae, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna ing. Maria Târziu.
La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei peste 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată astfel pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, Mihai Dobocan, care a adus binecuvântarea din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, felicitând pe cei implicați în organizarea festivalului de pricesne; inspector pentru catehizare, stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost premiați solișii individuali, preoții și profesorii care i-au pregătiti pe copii cu icoane și diplome.
S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru pentru implicarea în organizarea festivalului și doamnei Maria Fati, solistei Teofana Boha, solistului dr. Ionel-Mihai Iacob și doamnei învățătoare Irimieș Maria de la Lipău Satu Mare, pentru promovarea festivalului de pricesne.
Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaActivitate filantropică în Episcopia Sălajului - ,,Dăruind vei dobândi!”

În perioada 4-6 august 2016, sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Sălajului a organizat o acţiune de sprijinire a 5 familii din oraşele Şimleul Silvaniei şi Zalău. Aceste familii, binecuvântate cu mulţi copii, care trăiesc în lipsuri materiale, au primit obiecte de mobilier, obiecte electrocasnice, haine, încalţăminte şi alimente în valoare de peste 5000 lei. Acest tip de acţiuni vor continua şi în a doua parte a Postului Adormirii Maicii Domnului, pentru a sprijini cât mai multe familii aflate în nevoi şi pentru a oferi posibilitatea celor ce pot şi îşi doresc să se implice în astfel de activităţi social-filantropice.Reprezentanții Episcopiei Sălajului premiați la Festivalul Internațional de Toacă de la Victoria – Brașov

Pe când credeam că am văzut destule la viața mea, că ochiul mi-a fost încântat de destul de multe ori cu tot ceea ce a avut țara aceasta mai bun și mai frumos, am constatat încă o dată zilele acestea că tradițiile și credința neamului acestuia reprezintă un izvor nesecat de valori, de lucruri care înnobilează omul. Trebuie doar să ai inimă deschisă și curată pentru a te putea adăpa din el si apoi a te desfăta cu liniștea și pacea pe care ți le poate aduce.
Spun asta deoarece în perioada 11-14 iulie 2016, din pronie divină, din respectul și aprecierea apropiaților mei, s-a întâmplat să fiu profesor însoțitor al copiilor din protopopiatul Jibou, alături de părintele Gheorghe Longodor, la Festivalul Internațional de Toacă și Clopote ”Cântecul care zidește” ediția a XII-a, din orașul Victoria.
Și cum toată țara asta e presărată cu locuri care amintesc de trecutul zbuciumat al locuitorilor ei, cu reale mărturii ale credinței noastre strămoșești, cu oaze de trăire și sfințenie, era imposibil ca în drumul nostru să trecem nepăsători pe lângă ele, mai ales că elevii pe care i-am însoțit, Ciobancan Daiana (clasa a V-a) și Mureșan Ana (clasa a III-a) de la Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou, Mureșan Cătălin (clasa a VI-a) și Crecan Vlad (clasa a V-a) de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Jibou, trebuiau să cunoască lucruri și amănunte pe care nu întotdeauna le afli din cărți, ci aflat acolo, la fața locului. Am vizitat astfel Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci de la Aiud, zidire ridicată peste locuri încărcate de durerea și suferința deținuților politic din închisoarea Aiudului. Cetatea de la Alba Iulia și cea de la Sighișoara, Catedrala Mitropolitană din Sibiu au fost obiectul altor cercetări în călătoria noastră. Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Recea și chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș ne-au adus aminte de mari duhovnici ai nației noastre.
Cât privește festivalul spre care ne-am grăbit, pot să spun că arareori îți este dat să vezi ceva la fel de frumos și de înălțător. Cântul de toacă este într-adevăr un cântec care zidește. Uniți în credință și-n simțiri, mânați de dorința de a se reîntâlni, de a-și face noi prieteni și de a câștiga un premiu cât mai bun, copii din toată țara, dar și din Valea Timocului, Italia, Ucraina, Republica Moldova și Ungaria au venit la Victoria să înalțe imn de slavă bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte. Cu toții au fost temeinic pregătiți de preoții din parohiile de unde vin.
E magnific și cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie simțămintele ce te cuprind atunci când o mare de copii, îmbrăcați în mândru port popular, cu fața luminată de zâmbete și neatinși încă de toată murdăria lumii acesteia, păstrează vii credința și portul neamului. Astfel, trei zile, înălțătorul cântec de clopot și de toacă au răsunat în frumosul oraș de la poalele Munților Făgăraș.
Și cum omul sfințește locul, organizarea festivalului cu tot ceea ce presupune el, sponsori (cărora le mulțumim), invitați și toate cele, se datorează strădaniilor și iubirii sincere a părintelui Octavian Smădu, paroh al orașului Victoria. Om primitor, iubitor de tradiție și de autenticitate, ne-a făcut să ne simțim de-ai locului și să ne dorim să revenim.
Cât îi privește pe tinerii noștri participanți din protopopiatul Jibou, pot spune că toate străduințele lor și ale Părintelui Gheorghe Longodor care i-a pregătit au dat rod. Astfel Ciobancan Daiana și Mureșan Cătălin au obținut premiul II, iar Mureșan Ana și Crecan Vlad, premiul III.
Se pare că bogăția, tehnologia din ce în ce mai avansată, luxul și exagerările în toate nu aduc liniște și mulțumire deplină omului. După ani de importuri în orice, pornind de la alimente și continuând cu toate celelalte, căutăm încet să ne reîntoarcem la frumusețea și noblețea lucrurilor și gesturilor simple, care i-au caracterizat pe cei a căror memorie încercăm să o ținem astăzi vie. Nădăjduim ca oameni asemeni părintelui Octavian Smădu din Victoria, conștienți de importanța păstrării identității naționale, să fie din ce în ce mai mulți. Prea numeroși sunt cei care caută astăzi să ne înstrăineze de tot ce a avut și are țara asta mai pur, mai sănătos și mai frumos.

Cristina Mureșan, profesor de religie la
Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” JibouProiectul „Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru”, Ediția a VI-a, la Hereclean

La biserica din Hereclean, protopopiatul Zalău, joi 9 iunie 2016 s-a finalizat Proiectul „Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru”, realizat între Şcoala Gimnazială Hereclean şi Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” Hereclean, aflat la a VI-a ediție.
Proiectul a avut ca scop cultivarea valorilor religios-morale, cunoașterea istoriei acestor locuri și cinstirea eroilor din localitate.
La finalul Sfintei Liturgii, în biserică, copiii de la grupa de cateheză și elevii şcolii pregătiți de către doamna profesoară de Religie Mirela Rodina și domnul învățător Mirel Trănișan, au prezentat în fața credincioșilor un moment artistic dedicat Zilei Eroilor.
În fața monumentului ridicat în cinstea eroilor, din curtea bisericii parohiale, a fost oficiată slujba parastasului de către preotul paroh Silviu Boha, iar copiii participanți au depus flori la Monumentul Eroilor.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaPROIECT CATEHETIC „EROI AU FOST, EROI SUNT ÎNCĂ”, PAROHIA BORZA

Într-o binecuvântată asociere, sărbătoarea Înălțării Domnului este dublată, în Biserica Ortodoxă Română, de pomenirea eroilor. Ca o consecință a acestei asocieri, în Parohia Ortodoxă Borza, s-a finalizat proiectul catehetic „Eroi au fost, eroi sunt încă”. Proiectul este un parteneriat între Parohia Ortodoxă Borza și Școala generală din Borza și are ca scop principal dezvoltarea sentimentelor patriotice în rândul copiilor, cunoașterea unor evenimente istorice de excepție, dar și corelarea acestora cu spiritualitate ortodoxă.
În acest sens, cu ocazia Praznicului Înălțării Domnului, elevii Școlii Generale din Borza, coordonați de domnul învățător Traian Ience și de doamna educatoare Marinescu Anicuța, au participat la Sfânta Liturghie în Biserica din Borza, iar la finalul Sfintei Liturghii au susținut un program compus din cântece și poezii patriotice și religioase. De asemenea a fost săvârșită și slujba parastasului pentru eroi. Au urmat apoi aprecierile părintelui inspector Cristian Oancea, care, totodată a oferit mici daruri copiilor. De asemenea, credincioșii parohiei au apreciat efortul și inițiativa celor implicați în proiect.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Catehetice Zalău1 iunie la Centrul de Servicii Sociale din Românași

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Centrul de Servicii Sociale "Sfântul Gheorghe" din Românași a organizat pentru copii și vârstnici o serie de activități specifice Sărbătorii Copilăriei.

Concursuri, jocuri în aer liber, surprize „dulci”, baloane și multă bucurie au trăit de 1 Iunie copiii la Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași. Buna dispoziție și inocența copilăriei au fost suficientele motive care i-au determinat și pe vârstnicii din acest așezământ social să retrăiască emoțiile specifice celei mai frumoase perioade din viața lor.


„Ne-am jucat în echipe formate din vârstnici-copii: șah, rummy, am făcut puzzle-uri, am cântat... A fost o zi specială, poate una dintre cele mai frumoase zile din viața noastră!", ne-a declarat un copil entuziasmat.

Director executiv al Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași,
Pr. Conf. Dr. Gabriel GardanProiect catehetic „Bucuria Învierii”, Ediția a VI-a

O rază de soare, ciripituri și triluri de păsărele în prag de vară, zâmbete vesele de copii, că a sosit în sfârșit mult așteptata DUMINICĂ A SAMARITENCEI, zi de sărbătoare și bucurie pe Valea Șomeșului, deoarece în cadrul proiectului catehetic „Bucuria Învierii”, la Biserica Ortodoxă din Gîlgău a avut loc finalizarea acestui proiect.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda și a domnului profesor de religie Augustin Șomcutean, prin participarea nemijlocită la sprijinul acestui frumos proiect a directorului Liceului Tehnologic Nr. 1 Gîlgău - Ionuț Vaida și a părintelui paroh Paul Chiroban au putut fi organizate minunatele activități din cadrul proiectului catehetic „Bucuria Învierii”.
Proiectul „Bucuria Învierii” a scos în evidență încă o data rolul parteneriatului BISERICĂ- ȘCOALĂ, faptul că atunci când menirea catehetică a bisericii este pusă în evidență, comunitatea reacționează în sensul unei sănătoase conlucrări.
Proiectul în sine a cuprins mai multe etape, reunind tinerii din parohiile: Gîlgău, Fodora, Rus, Fântânele-Rus, Luminiș, Ileanda; în acest an având invitați speciali, un grup al Liceului Teoretic „Eugen Pora”- Cluj-Napoca. Programul desfășurat sub egida „Bucuria Învierii” a avut următoarele activității:
I. Concursul de creație plastică „SI PENTRU MINE A ÎNVIAT HRISTOS”
II. Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”
III. Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”
IV. Concursul „CEL MAI AUTENTIC PORT POPULAR”
La activitățiile și concursurile mai sus amintite s-au acordat premii elevilor participanți. Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși din parohia Gîlgau, dar și din satele din împrejurimi.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit de participare preoților și dascălilor implicați în proiect.
În încheiere toți invitații au participat la o agapă organizată în clădirea liceului din localitate, concluzionând că asemenea activității nu trebuie întrerupte. Dacă femeia samariteancă a gustat un strop din apa vieții oferită de Mântuitorul Iisus, tot așa și sufletele noaste și-au potolit setea și s-au înveselit de bucuria Învierii, mărturisită de copiii Văii Șomeșului.

Profesor religie Șomcutean Augustin
Liceul Tehnologic Nr. 1 GâlgăuEtapa națională a Concursului Interdisciplinar ,,Cultură și spiritualitate românească”

În perioada 27-29 mai 2016, la Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare” Putna, s-a desfășurat etapa națională a Concursului Național Interdisciplinar de Limba și Literatura Română și Religie pentru elevii de gimnaziu (clasele a V-a – a VIII-a).
Județul Sălaj a fost reprezentat cu mare cinste de elevii Margin Iulian Adrian, clasa a V-a, de la Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa și Beșe Diana Mara, clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Zalău. Lucrările au fost evaluate de o comisie bine organizată, formată din inspectori de Limba și Literatura Română și Religie din țară, comisie din care a făcut parte și doamna inspector Boha Claudia.
Eforturile și dragostea manifestate de elevi întotdeauna este răsplătită, iar rezulatele nu au întârzâiat să apară. Elevul Margin Iulian a obținut Premiul special la clasele V-VI ,,Calistrat Hogaș”, iar eleva Beșe Diana a obținut Premiul special la clasele VII-VIII ,,Mihail Kogălniceanu”.
Programul a fost bine stabilit și întocmai urmat. Deschiderea festivă a avut loc, vineri 27 mai 2016, la Mănăstirea Putna, proba scrisă a concursului, sâmbătă 28 mai 2016, la Școala Gimnazială ,,Ștefan cel Mare” Putna urmată de o drumeție la chilia Părintelui Daniil Sihastru, iar festivitatea de premiere, duminică 29 mai 2016, la Casa de Cultură ,,Ștefan cel Mare” Putna, precedată de un minunat program artistic susținut de elevi de la două școli din Putna, fiind coordonați de Pr. Bogdan Vasile Negrea.
Cele trei zile petrecute la Putna au fost minunate acest lucru se datorează mărinimiei gazdelor, starețului Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec cu obștea, Inspectoratului Școlar Județean Suceava și domnului director a Școlii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare” Putna cu toate cadrele didactice implicte, cărora le mulțumim.
Felicitări elevilor participanți, dar și dascălilor care i-au pregătit și familiilor acestora care i-a susținut.

Profesor Marinela Roșu

…gânduri…mărturii…

Participarea la etapa națională a Concursului ”Cultură și spiritualitate românească “ nu a făcut decât să întărească coloanele infinite de sentimente ce au pătruns în adâncul sufletului meu. Am știut că îmi va plăcea la Putna și voi lega multe prietenii , și așa a fost.
Această experiență m-a apropiat și mai mult de Dumnezeu, oglindind din plin scopul acestui concurs: cunoașterea, comuniunea, și iubirea față de Dumnezeu.
Prin urmare , acest loc încărcat de sacralitate și spiritualitate va rămâne mereu în sufletul și în gândul meu, și cu siguranță voi ajunge acolo cu fiecare ocazie care se ivește.

Margin Iulian-Adrian-clasa a V-a
Școala Gimnazială ” Simion Bărnuțiu ” Bocșa


Experiență minunată…

Am avut ocazia, în această primăvară târzie, să fac o mică ieșire la Putna, alături de niște oameni minunați pe care nu îi voi uita niciodată.
Odată ajunși la prea-cunoscuta Mănăstire a Moldovei, privirea mea a fost furată de peisajul mirific căruia zecile de tineri olimpici îi ofereau o tentă de frumusețe dinamică. Intr-adevăr, reprezentând un deosebit lăcaș de inchinare, Mănăstirea Putna mi se părea o frescă unică naturii primăvăratice, simplitatea si armonia ce ne-o insuflă, fiind principalele calități pe care eu i le-am atribuit.
Fără îndoială, entuziastmul și căldura cu care am fost întâmpinați de către părinții bisericii a iscat inevitabilul interes pe care cu toții l-am acordat prețioaselor predici pe care le-am auzit acolo. Deși cuvintele lor erau îmbrăcate cu o simplitate sinceră, sensurile transimise nouă erau enorme, profunde, luând sensuri conotative, pentru fiecare dintre noi.
Aflându-se la granița dintre spiritual și educațional, vizitarea Mănăstirii Putna a înfățișat una dintre cele mai de preț experiențe ale mele, în cadrul activităților la care am avut șansa de a participa. Sentimentele mele de admirație față de acest loc minunat, își au, în fapt, rădăcinile în stări sufletești profund subiective, trăiri deosebite pe care datorită frumuseții angelice a mănăstirii, am avut șansa să le trăiesc.

Beșe Diana Mara-clasa a VIII-a
Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” ZalăuPremierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursului național „Biserica și Școala din sufletul meu”

Cu prilejul „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin orthodox”, sâmbătă 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național „Biserica și Școala din sufletul meu” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului național din Episcopia Sălajului. Aceștia au fost: La secțiunea literară: Creația literară „Ultima speranță”, Chende Andreea, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Zalău, preot coordonator conf. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, profesor coordonator Roșu Marinela; Secțiunea artistică: Șceneta - „Școala – cu și fără reguli”, Grupul „Anghelos” Parohia Hida, coordonator prof. pr. Călin Mateiu; Secțiunea multimedia: Interviu, Ciule Alexandra clasa a VII-a Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău și Ruge Ingrid, clasa a IX-a Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, coordonatori profesor Ioan Ciocmărean și profesor Rus Dana „Înălțarea Domnului” Zalău.
La eveniment din partea Episcopiei Sălajului au participat: Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, domnul profesor Ionuț Ciocmărean și elevii: Chende Andreea, clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr Zalău; Forna Răzvan clasa a VIII-a, reprezentant al grupului „Anghelos” de la Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida și Ciule Alexandra clasa a VII-a Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, reprezentând secțiunea multimedia, de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Zalău.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro