www.ziarullumina.ro

Ziarul Lumina -

www.trinitastv.ro

Trinitas TV -

www.radiotrinitas.ro

Radio Trinitas -

www.radiorenasterea.ro

Radio Renaşterea -

www.ubbcluj.ro

Facultatea de Teologie Ortodoxa Cluj Napoca -


Proiect catehetic „Răsună blând spre seară, colinde românești”, Ediția a IV-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în Circumscripţia catehetică Ileanda, preot coordonator Alexandru Bande, la biserica din Parohia Ortodoxă Rus, duminică 8 decembrie 2014, s-a finalizat proiectul „RĂSUNĂ BLÂND SPRE SEARĂ, COLINDE ROMÂNEȘTI”, Ediția a IV-a.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Circumscripția catehetică Ileanda și Școala Gimnazială Rus prin doamna director Mureșan Teodora. În proiect s-au implicat Parohiile din Circumscripția catehetică Ileanda, Școlile Gimnaziale: Rus, Zalha, Letca, Gâlgău, Șimișna și Liceele Tehnologice Ileanda și Surduc.
Proiectul a avut ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar şi cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te Deum, într-o biserică arhiplină de copii - îmbrăcați în straie populare și credincioși din parohie, copiii implicați în proiect au prezentat un frumos program artistic.
La eveniment au fost prezenți doamna inspector școlar Claudia Boha, directorii școlilor partenere în proiect, Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului, Dan Dregan și Cuvioasa Maică Maria Terheșiu, stareța Mănăstirii „Sfânta Maria Rus”.
Părintele coordonator Alexandru Bande și doamna directoare Teodora Mureșan au prezentat fiecare grup de colindători: Rus - preot Bande Alexandru, Poiana Blenchii - preot Coste Andrei, Gâlgău - preot Chiroban Paul, Buzaș - preot Bocșițan Silviu, Șimișna - preot Căprar Vasile, Lozna – preot Avram Vasile, Făntânele-Rus, preot Micle Traian și copiii de la Școlile Gimnaziale: Rus - prof. Vancea Maria și bibliotecar Pușcaș Mariana; Gâlgău - prof. Șomcutean Augustin, Poiana Blenchii - prof. Contiș Maria, Șimișna – prof. Pop Viorica, Zalha – înv. Niste Morica, Fodora – înv. Rad Iuliana, Letca – prof. Ilieș Simona, Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda – prof. Rus Maria–Viorica și Liceul Tehnologic Surduc – prof. Șoimușan Vasile.
La finalul activității părintele inspector Silviu Boha a felicitat și a mulțumit tuturor exprimând convingerea că generația tânără va duce mai departe tradițiile și colindele străbune. Totodată a arătat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului privind implicarea copiilor în viața Bisericii, apoi a oferit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de participare și de merit preoților și profesorilor implicați în proiect.
Copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea partenerilor de proiect și a unor sponsori.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Vineri, 28 noiembrie 2014, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a desfăşurat cercul pedagogic pentru disciplina Religie la care au participat doamna inspector școlar general adjunct Mioara Gudea și părintele consilier cultural Pr. conf. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan.
Profesorii care predau la licee s-au întâlnit la Colegiul Național ”Silvania” Zalău unde părintele profesor Ciurbe Călin Radu a susținut lecția model ”Decalogul” și a prezentat referatul: ”Rolul modelelor în desăvârțirea morală. Sfântul Constantin Brâncoveanu un model în prezent”. Cadrele didactice de la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială ”Silvania” Șimleu Silvaniei unde doamna profesoară Luminița Mandiuc a susținut lecția ”Rolul modelelor în desăvârșirea conduitei morale a elevilor. Sfinții Brâncoveni” iar domnul profesor Pop Marius a susținut un referat pe aceeași temă.
Cea de a treia parte a cercului a constat în aprecieri pe marginea lecţiilor susţinute şi a referatului, comunicări referitoare la Festivalul interjudețean ”Slobozi-ne gazdă-n tindă”, Olimpiada de religie şi alte concursuri, precum și prezentarea proiectelor “Biserica, tinerii și colindele”, “Din inimă pentru tine”, ”Alege viața!”.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, marți 30 septembrie 2014, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea semestrială a Biroului de catehizare.
Preoții coordonatori au fost informați în legătură cu noile direcții catehetice stabilite la cel de VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor” , precum şi stategia de promovare a acestora.
În cadrul întâlnirii fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2013-2014. De asemenea s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu ale activităților catehetice. Au fost discutate criteriile pe baza cărora va fi acordată Diploma de excelenţă „Sfântul Chiril al Ierusalimului”.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în opt Circumscripții catehetice, iar în anul catehetic 2013-2014 s-au derulat la nivel eparhial 22 de proiecte catehetice, două Festivale de pricesne, proiecte catehetico-caritabile, concursuri naționale sau în parteneriat, care au avut un impact deosebit în viața comunităților parohiale, fiind implicați peste 4600 de copii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCONSFĂTUIREA JUDEŢEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE SĂLĂJENI

Vineri, 19 septembrie 2014, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.
După prezentarea Raportului de activitate pentru anul școlar 2013-2014, au fost diseminate informaţiile primite la Consfătuirea naţională a inspectorilor de religie desfăşurată la Constanța în perioada 9-11 septembrie 2014.
Părintele Consilier Cultural Gabriel Viorel Gârdan a prezentat profesorilor de religie Proiectul POSDRU Perfecţionarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina Religie.
Alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ, procedura de selecție a profesorilor metodiști.

Inspector școlar,
prof. Claudia Viorica BohaAL VII-LEA CONGRES NAŢIONAL „HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR”

În periada 16 -18 septembrie 2014, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Centrul pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman, a avut loc al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. La congres au fost prezenţi inspectorii responsabili pentru catehizarea copiilor şi tinerilor din Patriarhia Română.
Lucrările au fost deschise de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Hristos împărtășit copiilor! - o perspectivă creștină în educație”. La congres au participat: domnul prof. dr. Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și ai organizației World Vision România.
Inspectorii eparhiali pentru catehizare, au prezentat rapoartele de activitate ale fiecărei eparhii pe anul în curs. S-au prezentat rezultatele Concursului „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine”, ale proiectului „Calea mântuirii” și rezultatele proiectului „Alege Școala!”.
Prioritățile întâlnirii au fost acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică, pentru a oferi copiilor și tinerilor şansa de a se apropia mai mult de Biserică, cu speranţa de a le deschide calea spre valorile credinţei şi moralei creştine. S-au dezbătut soluţiile şi planurile pentru viitor și s-au trasat principalele coordonate ale programelor educative de catehizare pentru anul 2015, „An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi în Patriarhia Română.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTineri sălăjeni participă la reuniunea națională a tinerilor ortodocși de la Baia Mare

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 3-6 septembrie 2014, 150 de tineri din Episcopia Sălajului, din Protopopiatele Zalău, Șimleu Silvaniei și Jibou participă la Reuniunea naţională a tinerilor ortodocşi de la Baia Mare. Aceștia sunt însoțiți de preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, preacucernicii părinți protopopi Dan Haiduc și Dan Dregan, și de preacucernicii părinți Radu Barbor, Blaj Daniel, Mateiu Călin, Bande Alexandru, Popiț Claudiu, Porcar Cosmin și Butaș Alin.
La eveniment participă peste 2600 de tineri din toate eparhiile din ţară, precum şi 200 de tineri din diaspora românească şi de alte naţionalităţi, din partea unor biserici ortodoxe surori. Tema reuniunii este centrată pe Anul Omagial Euharistic și pe comemorarea a 300 de ani de la moartea martirică a sfinților brâncoveni.
Programul zilnic include conferinţe și dezbateri pe teme legate de vârsta tinereţii, rugăciune, vizite la muzee şi la alte obiective turistice ale zonei, precum şi concerte susţinute de către tinerii artişti reprezentanţi ai grupurilor prezente, dar și artiști consacrați.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăCampania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia” a ajuns la final în Episcopia Sălajului

Luni, 1 septembrie 2014, produsele adunate prin colecta realizată la îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru sprijinirea personelor afectate de inundaţiile care au avut loc la sfârşitul lunii iulie în sudul ţării, au fost încărcate din centrele de colectare din Zalău, Şimleul Silvaniei şi Jibou şi trimise în parohia Icoana, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, pentru sprijinirea familiilor greu încercate.
Transportul celor aproximativ 30 de tone de alimente, constând în 6305 litri ulei, 4595 kilograme zahăr, 7611 kilograme făină, 3815 kilograme orez, 6816 kilograme cereale şi legume, 1668 kilograme paste făinoase, 1384 bucăți de produse de igienă, miere de albină, 270 litri suc de roşii, conserve, prosoape, pături saltele și condimente, însoţit de către Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, Consilierul Social al Episcopiei Sălajului, a fost primit cu emoţie şi lacrimi în ochi de cei care au avut de suferit de pe urma celor trei valuri de inundaţii care s-au abătut asupra localităţii în ultimul an.
Adresăm încă o dată, mesajul de mulţumire pe care Preasfinţitul Părinte Petroniu îl adresează tuturor fiilor sufleteşti din Episcopia Sălajului care au fost implicaţi şi generoşi în campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.Concert caritabil pentru Julia

Episcopia Sălajului adresează mulţumiri acelora care, în spirit de solidaritate au răspuns îndemnului adresat în bisericile din Municipiul Zalău, de a participa, duminică, 31 august 2014, la acţiunea umanitar-culturală organizată cu scopul strângerii de fonduri pentru ajutarea tinerei Iulia Beatrice Mizgai, diagnosticată cu anemie aplastică severă. Prezenţa şi generozitatea celor care au umplut Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a oferit reuşita în „Concertul caritabil pentru Julia”, proiect iniţiat de un grup de tineri inimoşi la care s-au adăugat, în calitate de parteneri, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Episcopia Sălajului, Primăria Municipiului Zalău, Sălăjeanul TV, KISS FM, Asociaţia NEAM UNIT din Oradea şi Asociaţia Filantropia Porolissum, la finalul căruia, pentru tânara Iulia Beatrice Mizgai a fost adunată suma de 10.549 lei, aceşti bani fiind depuşi în contul Juliei, pentru a acoperi parte din cheltuielile ce se impun pentru procedurile medicale, de care are nevoie această tânără. Interpretarea soliştilor: Camelia Ţârlea, Florin Ţârlea, Maria Tempfli, Sergiu Chirilă şi Ariana Puie, în acompaniamentul pianistului Ciprian Ghiurco, voluntari şi ei la acest eveniment, alături de intervenţiile unor vedete ale show bizzului românesc – Vlad Miriţă, Smiley sau actorul Aurel Surulescu, au transformat seara de duminica într-o bucurie, deopotriva, artistică şi duhovnicească, transmiţând ideea că mai frumos este a da decât a lua. Emoţionant a fost de asemenea, mesajul teologului Răzvan Ciule, absolvent al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, un tânăr deosebit care se confruntă şi el cu probleme de sănătate, care a reuşit să mobilizeze auditoriul, conştientizându-i pe cei prezenţi de faptul că fiecare om, fara excepţie, are ceva de oferit semenului său. Iar cei prezenţi au oferit din plin, motiv pentru care, încă o dată, le mulţumim tuturor.

Consilier social
Pr. Claudiu NechitaColecta „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia” în Episcopia Sălajului

La îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundaţiile ce au avut loc la sfârşitul lunii iulie, în sudul ţării, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, şi credincioşii Episcopiei Sălajului s-au implicat în campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.

Astfel, pe întreaga perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului au fost organizate, în cadrul protoieriilor, mănăstirilor şi parohiilor din Eparhie, colecte constând în bani, alimente neperisabile, cereale şi legume. Până la data de 20 august, au fost colectate în cele trei centre organizate la protopopiatele Zalau, Simleu Silvaniei şi Jibou, cantitatea de 6305 litri ulei, 4595 kilograme zahăr, 7611 kilograme faină, 3815 kilograme orez, 6816 kilograme cereale şi legume, 1668 kilograme paste făinoase, 1384 bucăți de produse de igienă, 210 borcane miere de albină, 270 litri suc de roşii, conserve, prosoape, pături și saltele, condimente, precum şi suma de 11. 951 lei. Toate aceste aceste ajutoare vor fi direcţionate, la sfârşitul săptămânii, spre localităţi din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, precum şi în alte localităţi care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.

Preasfinţitul Părinte Petroniu, adresează pe această cale mulţumiri pentru implicarea, dărnicia, promptitudinea şi dragostea de care au dat dovadă bunii credincioşi ai Episcopiei Sălajului în campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.

Consilier social-filantropic, Pr. Claudiu NechitaÎntâlniri tematice ale tinerilor din Jibou

Miercuri, 13 august 2014, Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou, în parteneriat cu Asociaţia „Filantropia Porolissum” şi Centrul Judetean de Resurse şi Asistenţă Educatională Sălaj, au iniţiat pentru luna august a acestei vacanţei de vară intâlniri tematice ale tinerilor din Jibou, în vederea implicării tinerilor în viaţa Bisericii, a dezvoltării capacităţii acestora de relaţionare cu semenii, de creştere duhovnicească, de stimulare a constituirii unui grup de suport care să ajute la formarea deprinderilor de viaţă pentru tineri, de dobândirea unor deprinderi, cunoştinţe şi atitudini fireşti pentru un creştin de orice vârstă.

Discuţiile, facilitate de Pr. Claudiu Nechita şi de doamna consilier şcolar Alina Blaj, au avut loc într-un cadru mai puţin formal – „Grădina Zmeilor” din localitatea Gâlgău Almaşului, discuţii constructive generate de trei cuvinte „alegere”, „decizie” şi „liber arbitru”. Pornind de la aceste cuvinte, şi experienţa de viaţa a participanţilor, s-au adus în discuţie fazele-etapele unui proces decizional, capacitatea fiecărui om de a lua decizii, influenţa pe care o resimţim sau o exercitam asupra altora în luarea unei decizii, generarea de alternative şi, nu în ultimul rând, imperativul de a alege şi a nu lăsa „inerţia” să o facă în locul tău.

Cadrul natural ales pentru această s-a dovedit a fi deosebit de important pentru tinerii implicaţi în această activitate deoarece este cunoscut faptul că „Grădina Zmeilor” este un obiectiv turistic atractiv pentru vizitatorii din ţara noastră şi pentru cei din străinătate.Tinerii au efectuat traseul turistic, au admirat frumuseţea unică a acestei rezervaţii naturale, formele spectaculoase ale stâncilor de gresie, s-au bucurat de răcoarea oferita de peştera întâlnită pe traseu, iar la final au stabilit temele şi locurile întâlnirilor următoare.

Pr. Claudiu Nechita
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro