Urcuş spre Înviere

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în perioada 25-28 aprilie 2016 au avut loc în municipiul Zalău şi oraşul Jibou ample acţiuni filantropice adresate unui număr de 75 de familii care se confruntă cu probleme cauzate de lipsurile materiale. Au fost, astfel, oferite, prin implicarea Centrului Eparhial şi a unor parohii din Zalău şi Jibou, pachete cu alimente de bază, necesare pregătirii mesei pascale şi, în acelaşi timp, pentru un număr de 20 de copii au fost cumpărate articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Nădăjduim că, prin aceste activităţi, atât cei implicaţi în ajutorarea semenilor cât şi cei care s-au bucurat de ajutorul oferit, au văzut în acest demers o treaptă a urcuşului lor spre Înviere.
Pr. Claudiu NechitaReprezentanții Episcopiei Sălajului premiați la Olimpiada națională de Religie

În perioada 18-22 aprilie 2016 s-a desfășurat în cetatea Timișoarei olipiada de religie, faza națională, unde s-au reunit 250 de elevi merituoși, însoțiti de 44 profesori și cei 25 de membri ai Comisiei Centrale de organizare și evaluare.
Județul nostru a fost reprezentat cu cinste de cei 6 elevi ai claselor VII-XII, Schinker Andreea Christina, clasa a VII-a, Crișan Alexandra, clasa aVIII-a, Sîrca Andreea, clasa a IX-a, Pașca Ștefana Maria, clasa a X-a, Repaș Andreea Denisa, clasa a XI-a, Sabou Florica Andreea, clasa a XII-a, inspector școlar de religie, profesor Claudia Boha și însoțitor, profesor Luminița Mandiuc.
Încă o dată s-a dovedit ca mărimea nu contează (precum David și Goliat), deoarece, deși provin dintr-un județ mic, cele 6 fete salăjene cu suflet mare au obținut un ,,10” din cele 4 acordate și 5 premii, astfel:
- premiul I la clasa a X-a, cu punctaj maxim, Pașca Stefana Maria, Colegiul Național ,,Silvania” Zalău, profesor coordonator Ciurbe Călin Radu;
- mențiune la clasa a XII-a, Sabou Florica Andreea, Colegiul Național ,,Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, profesor coordonator Mierea Alin;
- premiul special la clasa a VIII-a, Crișan Alexandra, Școala Gimnazială ,,Silvania” Șimleu Silvaniei, profesor coordonator Mandiuc Luminița;
- premiul special la clasa a VII-a, Schinker Andreea Christina, Școala Gimnazială ,,Gheorghe Lazăr” Zalău, profesor coordonator Beșe Alina Maria;
- premiul special la clasa a XI-a, Repaș Andreea Denisa, Colegiul Național ,,Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, profesor coordonator Mierea Alin.
Meritul a fost al caștigătorilor, dar și a profesorilor care i-au coordonat, al familiilor care i-au susținut și încurajat, a conducerii școlilor si Inspectoratului Școlar Sălaj care i-au sprijinit.
De aceea, noi cei din mica, dar inimoasa echipă a Sălajului le mulțumim tuturor celor menționati mai sus, cât și organizatorilor de la Timișoara, Inspectoratului Școlar Timiș, Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului, care au organizat până la ultimul detaliu această olimpiadă, întărind încă o dată sintagma ,,că Banatu-i fruncea”, dar nu în ultimul rând inspectorului nostru de religie, profesor Claudia Boha care ne-a îndrumat și calăuzit pașii, am putea spune ,,ca o mamă” în ,,orașul revoluției” de pe Bega.
A fost o experiență unică ca și activitate școlară, cât și spirituală, deoarece copiii participanți au reprezentat toate județele țării ,,iar împreună nu au bătut 41 de inimi, ci una singură”.
Olimpiada de religie reprezintă ,,Olimpiada credinței românești închinată lui Dumnezeu” așa cum spunea Înaltpreasfințitul Ioan: ,, Dragi elevi, voi reprezentați aripile neamului nostru românesc. Voi ridicați această țară spre cer. Celelalte discipline au și ele rolul lor bine definit în societate, însă voi, prin credință, prin iubire de țară, de Biserica lui Hristos și de semeni, sunteți aripile credinței românești. În funcție de credința noastră depinde cât de mult vom ridica această țară la porțile cerului”, iar ,,aripile” Sălajului au apropiat mai mult România de porțile cerului.
Profesor Luminița MandiucBucuria reîntâlnirii

Săptămâna pe care am petrecut-o la Timișoara cu ocazia olimpiadei naționale de religie, a fost una cu multe emoții, bucurii. Această săptămână mi-a oferit șansa să-L cunosc mai mult pe Tatăl din Ceruri, L- am simțit în fiecare clipă lângă mine. Am legat noi prietenii, am vizitat multe locuri ale Timișoarei în care am regăsit tradiția neamului românesc. Oamenii au fost calzi, primitori și mereu cu zâmbetul pe buze. Sper, cu ajutorul Părintelui Ceresc, să ajung din nou la olimpiada națională de religie.

Crișan Alexandra, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ,,Silvania” Șimleu SilvanieiFericire

Fericirea… Ce reprezintă această fericire? ,,Cine cugetă la Cuvântul Domnului găsește fericirea și cine se încrede în Domnul este fericit” (Pilde 16, 17).
Noi am găsit-o în aceste zile, în frumosul oraș Timișoara, cu ocazia olimpiadei de religie care s-a desfășurat acolo. Fericirea am întâlnit-o încă din momentul intrării în
oraș, fiind întâmpinați de gazde cu brațele deschise, dornice să ne ofere din dragostea
și căldura lor.
Ghidul județului nostru a fost doamna Cuteanu Nicoleta, care alături de
doamna profesoară însoțitoare Luminița Mandiuc, au făcut ca experiența trăită acolo să
fie una de neuitat și le mulțumesc în mod special. În prima zi a avut loc deschiderea
oficială a olimpiadei, care s-a desfăsurat la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Am
rămas impresionată în mod special de arhitectura acestui lăcaș sfânt, care îți atrage
privirile din primul moment. În următoarea zi a avut loc proba scrisa. Intrată în sala de
concurs, emoțiile puneau stăpânire pe mine, deși încercam sa fiu calmă. În momentul în
care am văzut subiectele am rămas puțin încremenită, fiindcă nu mă așteptam la acele
cerințe. Timpul s-a scurs foarte repede, iar dupa 3 ore am ieșit afară unde eram
așteptată de celelalte colege și de doamna profesoară. Zilele de marți și miercuri au fost
minunate, deoarece am vizitat orașul și împrejurimile. Am fost atrasă de superbele
lalele, care erau prezente în fiecare parc și care ne accentuau starea de fericire. În
dimineața zilei de joi am aflat rezultatele, iar după-amiaza am continuat cu vizitarea
muzeelor. Vineri s-a desfășurat festivitatea de premiere a olimpiadei.
În urma acestei experiențe unice, am realizat că religia este una dintre cele mai
importante materii, sau poate cea mai importantă, reprezentând pentru mulți singurul
mod de cunoaștere a lui Dumnezeu. Pot spune că sunt mândră pentru că particip la o
astfel de olimpiadă, fiind un mod prin care ne arătăm dragostea față de Tatăl și prin
care răspândim lumii intregi precum niște apostoli Cuvântul Lui: ,,Pentru că de la El și
prin El și întru El sunt toate. A Lui să fie mărirea în veci. Amin!” (Romani 11, 36). Urmând spusele Înaltpresfințitului: ,,Să luptăm pentru credința noastră, deoarece suntem
generația care trebuie să apere această Gradină a Maicii Domnului și care trebuie să
aprindă țara”.

Pașca Stefana-Maria, clasa a X-a, Colegiul Național “Silvania”, ZalauOrașul de pe Bega

Pentru început, aș vrea să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate! Fără ajutorul Său nu aș fi ajuns până aici si n-aș fi avut oportunitatea să întâlnesc asemenea oameni minunați.
În cadrul olimpiadei de religie am învățat că nu conteaza unde te afli, ci pe cine ai alături. Timișoara este un oraș superb, cel mai frumos din câte am vizitat, însă nu m-aș fi putut bucura de el dacă n-aș fi avut lângă mine colegele din celelalte clase și pe doamna profesoară care ne-a însoțit.
Chiar dacă lumea este plină de oameni răi, printre aceștia se găsesc și oameni buni, iar eu tind să cred că Dumnezeu mi i-a scos în cale doar pe cei buni, căci fiecare persoană cu care am avut ocazia să vorbesc dădea dovadă de o mare dragoste față de ,,aproapele”.
Am putea spune că olimpiada de religie este o minune pe pământ. Într-o lume în care toți și toate sunt în dezbinare, încă se mai găsesc copii, care din dragostea față de Dumnezeu, Îi urmează calea, făcându-l pe Iisus locuitor al sufletelor lor.
În încheiere, voi folosi cuvintele Înaltpreasfințitului Banatului: ,,Dacă olimpiada de religie n-ar exista, Dumnezeu ar fi mai sărac."

Repaș Andreea, clasa a XI-a, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei


Olimpiada de Religie - cărare spre rai
„Viața este duelul lui Dumnezeu cu diavolul , iar câmpul de bătălie sunt eu” afirma marele poet rus, Dostoievski. Întreaga viață a omului este o continuă luptă împotriva patimilor și neputințelor, o luptă care are ca scop dobândirea virtuților și a adevăratelor valori spirituale. În cadrul olimpiadei de religie am avut ocazia să-L cunosc mai bine pe Dumnezeu, să înțeleg faptul că ,,Dumnezeu voiește ca tot omul să se mântuiască și la cunoștința adevărului să ajungă." ( II Tim 2,4 ).
Săptămâna petrecută la Timișoara a înglobat o multitudine de activități în urma cărora am descoperit frumusețea, blândețea, veselia locului și a oamenilor de acolo.
Olimpiada de religie a fost cea mai frumoasă experiență pe care am petrecut-o în anii de liceu, o experiență în urma căreia rămân cu o mulțime de gânduri de bucurie, de liniște și speranță că poporul român nu va renunța niciodată la adevărata credință în Dumnezeu.

Sabou Florica Andrea, clasa a XII-a, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu SilvanieiUn oraș minunat

Când am ajuns la Timișoara eram foarte speriată. Credeam că nu îmi va plăcea deloc acest loc, că nu mă voi înțelege cu nimeni și nu știam ce să fac. Dar după puțin timp acel loc a devenit unul extraordinar și a fost cea mai frumoasă vacanță a mea.
În primul rând sunt fericită că mi-am făcut prieteni noi cu care sper că voi ține legătura. Am văzut o mulțime de lucruri interesante. Timișoara este un oraș minunat. Cei care ne-au primit au făcut tot posibilul ca noi să petrecem câteva zile minunate în acest loc.

Schinker Andreea, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Gheorghe Lazar” ZalăuFestivalul de pricesne „Aproape de cer”, Ediția a III-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu Episcopul Sălajului, joi 21 aprilie 2016, la Catedrala „Înălţarea Domnului" din municipiul Zalău, s-a desfăşurat Ediţia a III-a a Festivalului de pricesne „Aproape de cer”.
Festivalul a fost organizat de Sectorul cultural și Biroul de catehizare al Episcopiei Sălajului în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din municipiul Zalău.
Au participat peste 300 de copii însoțiți de doamnele învățătoare și profesorii de religie. Aceștia au încântat prin frumuseţea, curăţia şi gingăşia lor.
La final grupurile de copii au fost premiaţi de către Episcopia Sălajului cu diplome, icoane și CD. Festivalul a făcut parte din acţiunile organizate în cadrul parteneriatului dintre Episcopia Sălajului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj în cadrul programului „Săptămâna altfel”.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului național de creație „Biserica și Școala din sufletul meu” la Protopopiatul Jibou

La Protopopiatul Jibou concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie formată din Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan, Preacucernicii Părinţi Radu Barbor și Claudiu Popiț coordonatori ai Circumscripţiilor Catehetice Cehu Silvaniei și Nușfalău și Preacucernicul Părinte prof. Călin Ciurbe, iar rezultatele sunt următoarele:
rezultatele sunt următoarele:
A. Secțiunea literară:
Locul I: „Cuvântul Tău să-l ascultăm”, Rus Alicia, Parohia Gâlgău Almașului.
Locul II: „Un viitor alături dfe Dumnezeu”, Bande Maria, Parohia Rus.
Locul III: „Preotul duhovnic”, Ardelean Răzvan, Parohia Jibou I.
B. Secțiunea artistică:
Locul I: Desen - Oțet Sofia, Parohia Gâlgău Almașului.
Locul II: Desen – Pah Gabriela, Parohia Jibou I.
Locul III: Desen – Chiorean Adrian, Parohia Rus.
C. Secțiunea multimedia:
Locul I: Parohia Șimișna.
Locul II: Parohia Jibou I.
Locul III: Parohia Gâlgău Almașului.
Câştigătorii Locului I s-au calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului național de creație „Biserica și Școala din sufletul meu” la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie formată din Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, Preacucernicii Părinţi Daniel Blaj și Alexandru Bande, coordonatori ai Circumscripţiilor Catehetice Zalău și Ileanda și domnul profesor Ioan Ciocmărean, iar rezultatele sunt următoarele:
A. Secțiunea literară:
Locul I: „Preotul duhovnic”, Rad Maria, Parohia Halmăjd.
Locul II: „Poveste despre viitorul meu”, Băbțan Mădălina, Parohia Chiejd.
Locul III: „Rugăciune pentru elevi și profesori”, Panc Alex, Parohia „Sfânta Parascheva” Șimleu Silvaniei.
B. Secțiunea artistică:
Locul I: Desen –Silaghi Andreea, Parohia Cerîșa.
Locul II: Fotografie – Derșidan Andrada, Parohia Câmpia Sălaj.
Locul III: Desen – Zaha Denisa, Parohia Chiejd.
C. Secțiunea multimedia:
Locul I: Parohia Nușfalău.
Locul II: Parohia Sîg.
Locul III: Parohia Chiejd.
Câştigătorii Locului I s-au calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului național de creație „Biserica și Școala din sufletul meu” la Protopopiatul Zalău

Concursului de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu”, care se adresează copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoţilor coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
Concursul îşi propune să îi ajute pe participanţi să îşi descopere, prin activităţi de creaţie, noi aptitudini şi să îşi formeze anumite deprinderi, să promoveze practici noi privind învăţarea şi să se realizeze schimbul de experienţă între copii.
La Protopopiatul Zalău concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie formată din Preacucernicul Părinte Protopop al Zalăului Ștefan Lucaciu, preacucernicii părinţi prof. Cosmin Porcar, Teodor Ciordaș și Gheorghe Longodor coordonatori ai Circumscripţiilor Catehetice Şimleu Silvaniei, Crasna, Jibou și domnul profesor Călin Micle, iar rezultatele sunt următoarele:
A. Secțiunea literară:
1. Locul I: „Ultima speranță”, Chende Andreea, Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Zalău.
2. Locul II: „Cum văd elevii educația astăzi””, Dragoș Ardelean, Parohia Hida.
3. Locul III: „Rugă către Dumnezeu”, Cojoc Natalia, Parohia Crișeni.
B. Secțiunea artistică:
1. Locul I: Șceneta - „Școala – cu și fără reguli”, Parohia Hida.
2. Locul II: Desen - Ciul Ioana, Parohia Dobrin.
3. Locul III: Desen – Dominan Diana, Parohia Cehu Silvaniei.
C. Secțiunea multimedia:
1. Locul I: Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” Zalău.
2. Locul II: Parohia Bocșa.
3. Locul III: Parohia Românași.
Câştigătorii Locului I s-au calificat la faza pe episcopie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaMarșul pentru viață în Episcopia Sălajului

.CONCURSUL CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfiţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 26 martie 2016, începând cu ora 9.00, la Şcoala Gimnazială ”Simion Bărnţiu” Zalău, etapa judeţeană a Concursului naţional interdisciplinar (română- religie), "Cultură şi spiritualitate românească" la care au participat 97 de elevi.

Aflat la a şasea ediţie, acesta se adresează elevilor din clasele V-VIII capabili de performanţă şi are ca scop valorificarea componentei de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatura română şi religie.

Conform Regulamentului specific privind organizarea concursului, competiţia s-a desfăşurat pe următoarele două nivele: Natura între cer şi pământ (clasele V-VI) şi Omul între sacru şi profan (clasele VII-VIII). În cele două ore avute la dispoziţie, elevii au demonstrat abilităţile de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume.

La etapa naţională care se va desfăşura în luna mai la Suceava, vor participa primii doi elevi care au obţinut punctajul cel mai mare, la fiecare nivel.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaProiectul “Eco Mărţişorul”

Şi în acest an, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, Episcopia Sălajului şi Asociaţia Filantropia Porolissum, a iniţiat la început de primăvară, în perioada 20 februarie - 8 martie 2016, proiectul social educativ “Eco Mărţişorul”. Acest proiect, care se desfăşoară în oraşele din Eparhie are ca obiectiv major strângerea unui fond de burse de care să beneficieze elevii eminenţi care se confruntă cu situaţii de risc social pe fondul imposibilităţii părinţilor de a le asigura resursele financiare necesare.
În anul 2015, 19 elevi ai unor şcoli din Zalău, Şimleu Silvaniei sau Jibou au beneficiat de aceste burse pentru a-şi achita contravaloarea cazării la internatul şcolar, a cantinei, a rechizitelor şcolare sau pentru a-şi cumpăra îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Expunerea spre vânzare a mărţişoarelor confecţionate de copiii care au vrut să fie solidari cu colegii lor ce se confruntă cu situaţii de viaţă mai dificile, a oferit posibilitatea achiziţionării unui mărţişor tradiţional, original, lucrat manual, simbol al primăverii dar şi al filantropiei creştine.OLIMPIADA DE RELIGIE ȘI CONCURSUL ÎN LUMINA LUI HRISTOS

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 05.03.2016 la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău, etapa judeţeană a Olimpiadei de religie.
În cadrul acesteia au fost evaluate cunoştinţele religioase dobândite de 130 elevi din clasele VII-XII. Tematica a fost stabilită de către MEN în conformitate cu programa şcolară în vigoare, iar profesorii îndrumători şi elevii au avut posibilitatea de a consulta Bibliografia orientativă recomandată în Anexa Regulamentului specific privind organizarea şi desfăşurarea olimpiadei de religie.
Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Timișoara în perioada 18-22 aprilie 2016, de elevii claselor VII-XII, situaţi pe locul I, care au obţinut cel puţin 90 de puncte.
La aceeaşi unitate de învăţământ s-a desfăşurat Ediția a VII-a a Concursului judeţean ”În lumina lui Hristos” la care au participat 100 elevi din clasele V-VI. Acest concurs de cunoştinţe religioase este organizat anual în Episcopia Sălajului datorită faptului că metodologia şi regulamentele în vigoare nu prevăd posibilitatea organizării pentru clasele respective a olimpiadei şcoalare la această disciplină. Organizatorii au avut în vedere atât verificarea nivelului cunoştinţelor, cât şi antrenarea şi familiarizarea elevilor cu evaluările de acest fel. Concurenții au demonstrat cunoașterea învățăturilor de credință referitoare la Sfintele Taine, au analizat mesajul moral religios din minunile și pildele Mântuitorului și au prezentat modul de pregătire a credincioșilor pentru trăirea sărbătorilor creștine.
La Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 4-7 aprilie 2016 la Piatra Neamț.

Inspector şcolar, prof. Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro