FESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A VI-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilier cultural și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 9 august 2015, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a șasea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 11 soliști individuali și 32 de grupuri de copii. Au fost prezenți copii din următoarele parohii ale Episcopiei Sălajului: Hereclean, Cehu Silvaniei, Cerîșa, Preoteasa, Hida, Bălan, Cheud, Ciocmani, Cristolț, Fântânele-Rus, Gâlgău Almașului, Gîlgău, Inău, Jibou I, Jibou II, Rus, Tihău, Surduc, Șimleu Silvaniei, „Sfânta Cuviosă Parascheva” Șimleu Silvaniei, Borza, Creaca, Zimbor, Ruginoasa, Ileanda, Luminiș.
Anul acesta au fost invitate și parohii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Au participat de la Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în frunte cu Preacucernicul Părinte Inspector pentru catehizare parohială Gabriel Băban, copii și tineri de la Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Catedralei Episcopale Maramuresene, de la Parohiile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Târgu Lăpuș, Lipău și Păulești județul Satu Mare. Din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului au participat copii de la Parohia Spermezeu județul Bistrița Năsăud însoțiți de părintele Buta Ioan-Simion.
Festivalul, pus sub egida „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gabriel Băban, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, preacucernicul părinte Buta Ioan-Simion de la Parohia Spermezeu, Preacucernicul Părinte Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Claudiu Popiț de la Parohia Preoteasa, Preacucernicul Părinte Alexandru Bande de la Parohia Rus, Preacucernicul Părinte Daniel Blaj de la Parohia Creaca, Preacucernicul Părinte Mateiu Călin de la Parohia Ruginoasa, Preacucernicul Părinte Durnea Rusalim de la Parohia Zimbor, Preacucernicul Părinte Pop Vasile – preot misionar la Protopopiatul Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Revnic Nicolae, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru duhovnicul Sfintei Mănăstiri Rus. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna ing. Maria Târziu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preacucernicul Părinte Gabriel Băban, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei peste 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Consilier Cultural Gabriel Gârdan. Acesta a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a reliefat importanța și semnificația acestui Festival, a felicitat pe toți cei implicați inspector, stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori de religie, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost premiați solițtii individuali, preoții și profesorii care i-au pregătiti pe copii cu icoane și diplome.
S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacucernicul Părinte Gabriel Băban, inspector pentru catehizare parohială, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș, doamnei Maria Fati și doamnei învățătoare Irimieș Maria de la Lipău Satu Mare.
Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăA III-a serie a Taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba

În perioada 27 iulie -1 august 2015 s-a desfasurat la Manastirea Stramba, cea de-a III-a serie a taberei catehetice, coordonata de catre Sectorul Cultural, Biroul de Catehizare din cadrul Episcopiei Salajului și staretul Manastirii Stramba, Arhimandritul Grighentie Otelea. Au participat 40 de copii din Circumsriptiile Catehetice Ileanda, Cehu Silvaniei, Zalău și Nușfalău, însoțiți de preoții coordonatori Bande Alexandru și Popiț Claudiu. Dupa ce în ziua de luni copii s-au obisnuit cu atmosfera duhovniceasca a manastirii, marti si miercuri au fost antrenati în activitatile intelectuale și sportive, în Concursul de Toacă, Concursul de cunostiinte religioase „Familia izvor al binecuvantarii divine” și intrecerile sportive „Minte curată in corp sănătos”. Joi copiii au efectuat o excursie cu autocarul pe itinerarul: Salina Turda-Mănăstirea Mihai-Voda (Turda)-Cluj-Aeroportul International Avram Iancu – Catedrala Mitropolitana –Muzeul Mitropoliei Clujului, în care copii au fost insotiti de Ieromonahul Acachie Irimia ți preotii coordonatori mai sus amintiți.
Miercuri si Vineri s-a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Mănăstirii. Vineri dimineata copii s-au spovedit și s-au împartasit cu Trupul și Sângele lui Hristos , participand spre seara și la Taina Sfântului Maslu.
Sambata dimineata intr-un cadru festiv copiii au primit diplome si premii. Toate activitatile desfasurate au fost un bun prilej de imbogatire a cunostintelor religioase, precum si o primenire sufletească, iar la plecarea spre casă, copiii au multumit Preacuviosului Părinte Stareț si întregii obști mănăstirești pentru buna gazduire și și-au arătat dorința de a reveni la Mănăstirea Strâmba.

Coordinator al Circumscripției Catehetice Nușfalău
Pr. Popiț ClaudiuTABĂRĂ CATEHETICĂ LA MĂNĂSTIREA STRÂMBA

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Pertoniu, luni 13 iulie 2015, a început Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba. Tabăra este coordonată de către Sectorul cultural, Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului şi Stareţul Mănăstirii Strâmba Arhimadrit Grighentie Oţelea.
Anul acesta tabăra cuprinde șase serii la care vor participa peste 300 de copii din eparhie și din țară. În prima serie au participat copii de la Centrul de plasament de tip familial Zalău și au revenit copii de la Protopopiatul Lehliu Gară-Călăraşi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.
Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii sunt antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. În fiecare serie se desfăşoară următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.
La finalul fiecărei serii se vor acorda în cadru festiv diplome şi premii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaAcțiune de întrajutorare a persoanelor afectate de inundații

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în zilele de 26 și 27 iunie 2015 a avut loc o ampla acțiune de ajutorare a familiilor care au fost grav afectate de revărsările de ape ce au lovit localitățile Surduc și Solona din judetul Sălaj la sfârșitul lunii mai. Prin donații făcute în cadrul colectelor inițiate în acest scop și prin implicarea Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, 20 de familii ale căror locuințe au fost inundate au primit un mic ajutor constând în materiale de construcții (ciment,var, fier-beton) sau de finisaje interioare (gresie, parchet, izolatie, plăci rigips, uși interioare) în valoare de 900 de lei.
Cu toate că materialele oferite spre ajutor nu au acoperit decât o parte a cheltuielilor necesare pentru ca locuințele inundate să poată fi din nou folosite, nădăjduim ca această acțiune ce va continua în zilele următoare și în alte localități afectate de inundații să mobilizeze spre ajutor și solidaritate pe acei ce pot și vor să nu rămână indiferenți la greutățile cu care se confruntă cei greu încercați.

Consilier social, pr. Claudiu NechitaSfârșit de an catehetic la Cehu Silvaniei

Duminică, 21 iunie 2015, la Cehu Silvaniei, a avut loc festivitatea de încheiere a anului catehetic 2014-2015.
Copiii implicați în proiect au fost felicitați pentru munca de un an de zile, și în mod deosebit pentru premiul III obținut la faza pe protopopiat, prin proiectul misionar-filantropic „Milostenia, poartă spre mântuire”, cu care au participat la Concursul național de miniproiecte misionar filantropice „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, organizat în acest an în Patriarhia Română.
Tuturor copiilor participanți în acest an la activitățile din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, le-au fost oferite diplome de merit și iconițe, de către coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei, preotul Radu Barbor.
Ca o binemeritată recompensă, în data de 7 iulie, copiilor înscriși la ora de cateheză, le va fi oferită o excursie în județul Satu Mare, care va cuprinde vizitarea mănăstirii Măriuș și o zi de relaxare la complexul „Aqua Star” din orașul Satu Mare.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborȘedinţă administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Miercuri, 10 iunie 2015, preoții din cadrul Protopopiatului Jibou au participat la Ședința administrativă lunară. Lucrările au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Proroc Daniel” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jiboude către un sobor de preoţi cu diacon, în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu.
În continuare, Preacucernicul Părinte Alexandru Tiţă, slujitor la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Rus, a susţinut prelegerea cu titlul: „Misiunea mănăstirii azi, sub aspect sacramental-liturgic, misionar, cultural-educaţional, social-filantropic şi administrativ-gospodăresc”. După susținerea conferinței au avut loc dezbateri pe marginea acestei teme. În continuare, Preacucernicul Părinte Protopop Dregan Dan a anunțat parohiile vacante din Eparhie şi a prezentat preoţii nou veniţi în cadrul Protopopiatului.
Au fost discutate, apoi, probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social. Astfel a fost analizată cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică (I)” insistându-se asupra următoarelor teme: • „Este îngăduit să cântăm alte cântări în biserică, în afară de cele rânduite în cărţile de ritual?”; • „De ce nu se foloseşte muzica instrumentală în bisericile ortodoxe?”; • „Care este durata Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi dacă este îngăduit a se consuma peşte în acest post?”; • „Când se consumă peşte în timpul unui an bisericesc?”.
La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât, în această zi Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan și-a sărbătorit ziua de naștere, Preacucernicia Sa împlinind vârsta de 52 de ani.
Următoarea şedinţă va avea loc vineri, 10 iulie 2015, în cadrul căreia Preacucernicul Părinte Ciprian-Ionuţ Daniliuc de la Parohia Valea Loznei va susţine conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur - apărător al dreptei credinţe şi învăţător al pocăinţei”.
Secretar protopopesc
Diacon
Cristian-Vasile IuraConcursul ,,În lumina lui Hristos”, faza interjudețeană

În peroiada 28 – 30 mai 2015 s-a desfășurat la Satu Mare concursul interjudețean intitulat ,,În lumina lui Hristos” adresat elevilor din clasele a V-a șia VI-a pentru a evidenția rolul învățăturilor Bisericii în viața personală și a comunității, dezvoltarea respectului față de cele sfinte, responsabilitate în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor care decurg din apartenenţa la diferite identităţi (confesiune, naţiune, comunitate, profesie, cultură etc.), respect şi înţelegere faţă de semenii de alte credinţe şi convingeri, asumarea toleranţei etnice, religioase şi culturale.
La activități au participat câte un profesor şi patru elevi din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa şi Mureş. Elevii participanți din județul Sălaj au fost cei care s-au situat pe locurile I și II la concursul ,,În lumina lui Hristos” faza județeană și au fost însoțiți de doamna profesoară Alina Arsinte de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Zalău. Elevii reprezentanți ai județului Sălaj au obținut rezultate foarte bune. La clasa a V-a, eleva Sas Maria de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Zalău pregătită de profesor Alina Arsinte, a obținut premiul II, elevul Tarba Matei de la Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu”, pregătit de doamna inspector profesor Claudia Boha, a obținut mențiunea a I-a. La clasa a VI-a eleva Meseșan Antonia pregătită de profesor Dan Crișan de la Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd a primit mențiunea I, iar eleva Isofache Diana de la Școala Gimnazială ,,Andrei Mureșanu” din Cehu Silvaniei, pregătită de profesor Dângă Victor a obținut diplomă de participare
Elevii au petrecut momente frumoase alături de colegii lor din celelalte județe și s-au bucurat împreună de o excurie la mănăstirea Bixad, biserica din Negrești Oaș, schitul biserică Luna Șes și au fost întâmpinați cu pâine și sare la muzeul în aer liber de la Negrești Oaș. Au făcut cunoștință, au schimbat impresii și s-au bucurat de tot ceea ce cu multă ospitalitate le-a fost oferit de gazde.

Prof. Alina ArsinteCentrul de Servicii Sociale Sfântul Gheorghe a primit primii beneficiari

Luni, 8 iunie 2015, în cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Parohia Românași au fost primiți primii beneficiari. 38 de elevi din clasele I-IV de la școlile din Românași și Poarta Sălajului au fost înscriși la activitățile ce se derulează în cadrul Centrului de zi. În intervalul orar 12.00- 18.00 copiii servesc masa, au program de igienă personală, participă la activități educative și recreative, beneficiază de consiliere psihologică și spirituală. Activitățile se desfășoară sub coordonarea Preacucernicilor Părinți Gabriel Gârdan și Gheorghe Gherman.
Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” a fost inaugurat în data de 23 mai 2015 în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu.
În cadrul Centrului vor funcționa trei servicii sociale: Centrul de zi pentru copii,centru de tip rezidențial pentru copii și Centrul de tip rezidențial pentru persoane vârstnice.Sesiune de formare a preoților implicați în activități sociale

Miercuri, 3 iunie 2015, în sala de sedințe a Protopopiatului Ortodox din Zalău, a avut loc sesiunea de informare a preoților implicați în activități sociale, referitoare la schimbările aduse în acest domeniu de Legea nr. 197/2012 și H.G. nr.118/2015. La această activitate inițiată de Agenția Județeană pentru Prestații Sociale și Episcopia Sălajului au luat parte Csutak Erzsebet, șef birou inspecție socială în cadrul A.J.P.S. Sălaj, Dorin-Cristian Vlaicu, Alina Ciocmărean, Hajnal Pușcaș, Elisabeta Vegh inspetori sociali în cadrul aceleiași instituții, precum și Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului, părinții protopopi din Eparhie, preoții, asistenții și lucrătorii sociali din parohiile angrenate în proiect. În cadrul sesiunii au fost dezbătute problemele cu care se confruntă unitățile de cult atât în procesul de acreditare ca furnizori de servicii sociale cât și în cel de acreditare/reacreditare a serviciilor sociale din cuprinsul Episcopiei Sălajului.Premierea proiectului „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”

Cu prilejul „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, joi 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a celor 29 de copii câștigători ai Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” și a însoţitorii lor. În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții Episcopiei Sălajului.
Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii de la Parohia Hida cu proiectul „Slujire și misiune în biserica și școala parohiei mele coordonați de către prof. pr. Mateiu Călin.


Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohială
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro