Derularea proiectului „Pe urmele magilor”

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, începând cu ora 17.00, la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău s-a derulat proiectul intitulat „Pe urmele magilor”, în cadrul căruia, copiii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani, interesați să descifreze tainele universului, au fost îndemnați să pășească într-o activitate de pregătire a sărbătorii Crăciunului, iniţiată de Episcopia Sălajului.

Astfel, cei 35 de copii prezenți au beneficiat de un periplu de o oră prin univers, prin sistemul solar, avându-o drept călăuză pe doamna Gabriela Mocanu, cercetător la Institutul Astronomic din Cluj-Napoca. Interesul manifestat de copii a convins-o pe doamna cercetător de obligativitatea permanentizării unui astfel de proiect. În acest context, au fost prezentate, în imagini, taine ale universului văzut şi au fost generate discuţii referitoare la un univers nevăzut, în care fiecare om este chemat să-L caute, asemenea magilor, pe Acela, pe care cerurile nu Îl încap, însă odată găsit, intră smerit în tainiţele sufletului, făcându-l să radieze frumuseţe, bunătate, dragoste şi bucurie.Acțiune social-filantropică în Episcopia Sălajului

Luni, 5 decembrie 2016, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Sectorul Social al Episcopiei Sălajului a iniţiat o acţiune de ajutorare a 11 familii nevoiaşe din Protopopiatul Zalău, cu pachete ce conțineau haine, alimente şi dulciuri. De o atenţie deosebită s-a bucurat o familie din localitatea Zimbor, pentru care au fost cumpărate un cuptor electric, un calculator performant şi un brăduţ artificial cu globuri şi podoabe, care să aducă un zâmbet pe chipurile celor doi copii rămaşi de curând orfani.

Aceste acțiuni social-filantropice, care vin în întâmpinarea nevoilor unor persoane aflate în situaţii de risc social, vor continua şi în zilele următoare.CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Luni, 5 decembrie 2016, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Predarea Religiei în regim simultan- între necesitate și eficiență”.
Părintele consilier consilier cultural pr. Mihai Dobocan a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, a apreciat implicarea profesorilor de religie în proiectele de parteneriat educaţional coordonate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu ISJ Sălaj și a transmis precizări legate de seria de conferințe ”Glasul Bisericii în cetate”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei de către doamna profesoară Rus Doina. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială Nr.1 Plopiș unde au fost prezentate materiale PPT pe tema propusă, de către domnii profesori Coste Anin și Cristuți Cristian. S-a acentuat faptul că demersul didactic trebuie să fie organizat în funcţie de nevoile şi interesele elevilor combinând optim tipurile de strategii didactice; timpul petrecut la şcoală să fie folosit extrem de eficient (mai ales că o mare parte îl reprezintă activitatea independentă); profesorul trebuie să pregătească minuţios lecţia și să gândească unitar atunci când planifică conţinuturile din programă.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”,.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaProiect socio-educativ pe tema ,,Tinerii de azi – Oportunităţi, Potenţial şi Bariere!”

Vineri, 14 octombrie 2016, în sala multimedia a Liceului Ortodox ,,Sf. Nicolae” din Zalău, a avut loc o masă rotundă pe tema ,,Tinerii de azi – Oportunităţi, Potenţial şi Bariere!”, parte a unui proiect mai amplu al Asociaţiei ,,Filantropia Porolissum” a Episcopiei Sălajului, în parteneriat cu D.G.A.S.P.C – Sălaj, C.J.R.A.E. – Sălaj şi Liceul Ortodox ,,Sf. Nicolae”, Zalău. Proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin D.J.T.S. Sălaj, iar scopul acestuia, intitulat sugestiv ,,Orientarea tinerilor – Hartă a vieţii”, vizează integrarea şi implicarea în viaţa comunităţii din care provin, a tinerilor cu risc crescut de marginalizare socială din categoriile: tinerii care au devenit părinţi înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, tinerii care au părăsit sau umează să părăsească sistemul rezidenţial sau nerezidenţial de protecţie al copilului în următorii 2-3 ani, tinerii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate și tinerii romi.

La această activitate au participat pe lângă partenerii proiectului şi reprezentanţi ai instituţiilor locale, a căror sferă a activităţilor desfăşurate vizează interacţionarea cu tinerii, tineri ce aparțin unor grupuri cu risc social, elevi, voluntari.

La finalul întâlnirii, ca o concluzie generală, s-a constatat faptul că, prin comunicarea directă, pot fi înlăturate barierele de orice natură, dezvoltând în felul acesta perspectivele şi oportunităţile tânărului în vederea integrării şi implicării active în societate și oferindu-i şansa valorificării potenţialului de care dispune.CONSFĂTUIREA PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Miercuri, 28 septembrie 2016, a avut loc Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj. Aceasta a debutat cu slujba de Te-Deum săvârşită în capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău şi a continuat în sala multimedia a acestei unități de învățământ.

Scopul întâlnirii a fost analiza activităţilor educaţionale şi de formare religioasă a elevilor din anul şcolar ce s-a încheiat şi prezentarea proiectelor didactice şi misionare pentru noul an.

Părintele consilier cultural Mihai Dobocan a transmis binecuvîntarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, a accentuat importanța colaborării între profesorii de religie și preoții parohi și a făcut precizări legate de seria de conferințe ,,Glasul Bisericii în cetate”.

A fost prezentată Diagnoza procesului educațional pentru disciplina Religie, în anul şcolar 2015-2016 și expuse activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale, proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii. Propunerile aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea tematicii Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ.

Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha„Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor” ediția a IX-a

În perioada 19-21 septembrie 2016 a avut loc la București „Congresul Național Hristos împărtășit copiilor” ajuns la ediția a IX-a. Acesta s-a desfășurat în sala Centrului Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București, fiind organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu Organizația World Vision România.
În deschiderea Congresului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar-patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Au fost prezenți doamna Dana Buzducea, director general în cadrul World Vision Romania, domnul Romeo Moșoiu, consilier în Ministerul Educației, domnul Vasile Timiș, inspector general de religie, Preacucernicul părinte. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, Preacucernicul părinte. dr. Florin Marica, consilier patriarhal și toți inspectorii și consilierii pentru cateheză din Patriarhia Română. La eveniment a fost prezent și consilierul pentru cateheză al Episcopiei Italiei, pr. Porumb Gelu-Valentin, care a prezentat activitatea catehetică și proiectele desfășurate în Italia.
Programul a cuprins prezentarea activităților catehetice din fiecare eparhie, apoi s-au trasat liniile directoare privind strategia pe termen scurt, mediu și lung pentru colaborarea dintre Școală și Biserică. În mod special concursul care se va adresa celor două teme principalale ale anului omagial 2017, și anume: „Icoana ortodoxă și iconarii” și „Mărturisirile de credință din închisorile comuniste”. Tema concursului va fi „Icoana și Scoala mărturisirii”.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
Proiectul socio-educativ ,,Ghiozdănelul”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, în aşteptarea primului sunet de clopoţel al noului an şcolar, la Mănăstirea ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din localitatea Bobota, s-a derulat proiectul socio-educativ „Ghiozdănelul”. În parteneriat cu Asociaţia „Inimioare fericite”, sâmbătă, 10 septembrie 2016, pentru copiii implicaţi, proveniţi din judeţele Sălaj, Cluj şi Satu Mare, a fost amenajat în pădurea din apropierea mănăstirii un spaţiu de joacă cu un castel gonflabil. În acest loc de vis, voluntari şi animatori au desenat pe fețele copiilor chipuri ale personajelor preferate din desenele animate şi i-au implicat în activităţi care au marcat sfârşitul vacanţei mari.

Duminică, 11 septembrie, din cuvântările celor prezenţi, copiii au aflat ce presupun profesiile de cadru didactic, medic veterinar, psiholog și consilier în probleme de adicţii. La finalul activităţilor au fost împărţite unor copii din Bobota, Derşida, Zalnoc şi Centrul „Sf. Pantelimon” al Mănăstirii Bic, 60 de ghiozdane echipate cu rechizite.Tineri din Episcopia Sălajului participanți la ITO 2016

În perioada 1-4 septembrie 2016, 2500 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Bucureşti la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO) 2016.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopa Sălajului au participat 40 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopop al Jiboului, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, Coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Teodor Csordaș, Coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna.
Tema întrunirii a fost Iisus Hristos – bucuria Vieții, iar scopul: formarea tinerilor, prin participarea la programe educative, duhovnicești, culturale și artistice.
Tinerii au participat la rugăciune, la ateliere de dezbateri, au vizitat diferite obiective culturale. Vineri 3 septembrie, a avut loc Conferința duhovnicească Iisus Hristos – bucuria Vieții apoi la Procesiunea luminilor pe traseul: Sala Palatului-Calea Victoriei-Dealul Mitropoliei. Întâlnirea a culminat cu Sfânta Liturhie oficiată de către Preafericitul Părinta Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de ierarhi și preoți, care a avut loc duminică în fața Catedralei Mântuirii neamului.
Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
Tabără pentru tineri organizată la Mănăstirea Bobota

Miercuri, 31 august 2016, s-au încheiat activităţile din cadrul „Taberei pentru tineri”, organizată în perioada 27-31 august, la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bobota, în parteneriat cu Asociaţia ,,Inimioare Fericite”.

La activităţile pregătite de organizatori au participat 24 de copii din localităţile Derşida, Bobota, Supuru de Sus şi Municipiul Cluj-Napoca, care au fost coordonați de 10 voluntari.

Programul fiecărei zile a fost unul antrenant, constând în întreceri sportive, discuţii libere, jocuri şi activităţi recreative, intonare de cântece și vizionare de filme motivaţionale. De asemenea, copiii au participat la atelierele de creație, precum și la programul de rugăciune al mănăstirii.
Cuvintele de suflet ale Părintelui stareț, Protosinghelul Mina Pletosu, ale Părintelui Adrian Medan din Cluj-Napoca, precum şi căldura pe care au arătat-o acestor tineri voluntarii implicaţi, au creat o atmosferă plină de pace şi linişte sufletească, necesară celor care se pregătesc de începutul noului an școlar.


Pr. Claudiu NechitaWorkshop pe tema recuperării din adicții la Mănăstirea Bobota

Sâmbătă, 20 august 2016, la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bobota, doi preoți misionari ortodocși din SUA vor susține workshop-uri pe tema: „Ortodoxia și recuperarea din adicții”. Pr. Andrew Harrison și Pr. Paul Jannakos sunt preoți cu specializări recunoscute la nivel internațional pentru consilierea în adicții, având experiență bogată în munca cu persoanele dependente și codependente.

Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bobota, a mai organizat în colaborare cu Programul „Sfântul Dimitrie Basarabov” din Cluj, în luna iulie, trei sesiuni de informare, la care au participat peste 100 de persoane (dependenţi și aparținători), care au avut ocazia să fie informaţi cu privire la alcoolism, dependența ca boală, graficul progresiei și recuperării, familia și boala alcoolismului. Scopul pe termen lung este acela de a iniția un grup de suport de sine stătător la Mănăstirea Bobota.

Pr. Claudiu Nechita
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro