Proiectul catehetic „Lăudați și cântați și vă bucurați”, la a VI-a ediție
Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Radu Barbor, la Cehu Silvaniei, s-a finalizat, duminică 18 decembrie 2016, proiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VI-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2016, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Programul a debutat la ora 13.30, pe scena Casei de Cultură a orașului Cehu Silvaniei, în deschiderea unui eveniment mai amplu, ”Festivalul internațional de colinde” - ediția a VI-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de colindători: de la Grădinița ”Piticot” condus de doamnele educatoare: Lorena Crăciun și Ramona Ilyes; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamna educatoare Monica Olăhuț; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de domnul profesor Mircea Ștefan, copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnii profesori Victor Marius Dîngă și Claudiu Costinaș, precum și copiii de la câteva parohii ale Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei: Parohia Bulgari, preot Emil Nechita; Parohia Mineu, preot Florin Ardelean; Parohia Nadiș, preot Alexandru Mihăilă, ajutat de domnul Ionuț Fălăuș; Parohia Motiș, preot Gheorghe Druță, ajutat de domnul Răzvan Uilecan și Parohia Cehu Silvaniei, preot Radu Barbor.
Numărul participanților a fost de aproximativ 150 copii, care au fost răsplătiți cu daruri oferite cu generozitate de Centrul de Cultură și Artă Sălaj.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu și a oferit diplome de apreciere celor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiect catehetic „Vin colindătorii ...”, Ediția a II-a.

Duminică, 18 decembrie 2016, de la ora 12, în parohia Răstolțu Mare s-a derulat a doua ediție a proiectului „Vin colindătorii ...”. Proiectul are ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor şi a obiceiurilor legate de sărbătoarea Naşterii Domnului. La concertul de colinde au participat trei grupe catehetice din trei parohii însoțite de preoții parohi: Parohia Treznea, grupul fiind coordonat de pr Știrb Ionuț; Parohia Creaca, grupul coordonat de pr Blaj Daniel; Parohia Românași, grupul fiind coordonat de pr. Sergiu Stan și domnul director Covaciu Sabin. De asemenea au participat și câțiva elevi ai Școlii Gimnaziale din Românași. După încheierea Sfintei Liturghii, la care s-au implicat activ copiii prezenți, părintele paroh a susținut un cuvânt de învățătură, în care a exprimat importanța colindelor strămoșești pentru generațiile actuale, bucuria debutului unui nou proiect catehetic și a îndemnat pe cei prezenți să se implice activ în menținerea și transmiterea colindelor și a tradițiilor legate de Sărbătoarea Nașterii Domnului. A urmat apoi concertul de colinde susținut de fiecare grup în parte, dar și de soliști vocali. La final, copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de Parohia Răstolț și toți cei prezenți la Biserică au fost invitați la căminul cultural din localitate unde a avut loc o mică agapă.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Catehetice ZalăuProiectul catehetic „Colind și dar din suflet de copil ”, Ediția a VIII-a

Duminică, 18 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, Coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, la Parohia Creaca, s-a finalizat a opta ediție a Festivalului de colinde intitulat „Colind și dar din suflet de copil ”.
Festivalul reprezintă finalizarea proiectului cu același nume, care se desfășoară anual în perioada Postului Crăciunului. Proiectul are ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterea Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă.
La ediția din acest an a festivalului, au participat parohiile: Treznea, Românași, Cristolț, Borza, Creaca, copii Școlii Marcus Aurelius din Creaca și beneficiarii Centrului Social Multifuncțional Zalău. Concertul a avut și un caracter caritabil pentru sprijinirea copiilor de la Centrul Social Multifuncțional. La început, preoții însoțitori ai grupurilor catehetice (Pr.Blaj Daniel, pr. Stan Sergiu, Pr. Chiș Lucian, Pr.Știrb Ionuț, Pr. Oancea Cristian), au săvârșit o slujbă de mulțumire. Au urmat apoi grupurile catehetice care au interpretat pe rând colinde tradiționale printre care au fost intercalate poezii de Crăciun și urări de Anul Nou.
La final, au fost înmânate celor implicați în proiect, diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Petroniu. Cei 120 de copii au fost răsplătiți cu daruri oferite de câțiva credincioși ai parohiei Creaca. Preoții care s-au implicat au fost: Pr. Blaj Daniel, pr. Stan Sergiu, Pr. Chiș Lucian, Pr. Știrb Ionuț Pr. Oancea Cristian.
Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Catehetice ZalăuPROIECT CATEHETIC „VIN COLINDĂTORII CUM VENEAU ODATĂ” EDIŢIA A II-A

Duminică, 18 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi a Preacucernicului Părinte Teodor Csordaş, coordonator al circumscripţiei catehetice Crasna, la Parohia Stârciu, Protopopiatul Şimleu-Silvaniei, s-a finalizat cea de-a doua ediţie a proiectului catehetic „Vin colindătorii cum veneau odată”.
Proiectul se desfăşoară anual în perioada Postului Crăciunului şi are ca scop descoperirea şi păstrarea portului tradiţional românesc precum şi a tradiţiilor şi a obiceiurilor legate de Sărbătoarea Naşterii Domnului.
Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei de Te-deum şi cu un cuvânt introductiv rostit de către Preacucernicul Părinte Teodor Csordaş. În continuare au colindat copii de la grupele de cateheză din parohiile: Peceiu – pr. Florin Botofan, Bănişor – pr. Augustin Câmpean, Hurez – pr. Marius Dângă şi doamna profesoară Alexandra Dângă, Cizer – pr. Ananie Pojar şi doamna preoteasă Maria Pojar, Boian – pr. Teodor Csordaş, Crasna – pr. Sorin Şandor şi Stârciu – pr. Florian Onica. De asemenea, a participat şi grupul de colindători de la Complexul de servicii sociale pentru persoanele adulte cu handicap, condus de doamna Nadia Hărăstăşan. Încheierea evenimentului a aparţinut grupului de colindători de la Liga Studenţilor din Cluj-Napoca.
La final au fost înmânate diplome de apreciere din partea Preasfinţitului Părinte Petroniu tuturor celor implicaţi în proiect, iar copiii au primit daruri din partea organizatorilor şi toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă frăţească.

Coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna,
pr. Teodor CsordaşProiect catehetic „Sosit-a praznicul iară”, Ediția a VII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe, în calitate de coordonator al Circumscripției catehetice Jibou și de către prof. Șoimușan Vasile, la data de 18.12.2016, în Parohia Surduc-Sălaj s-a finalizat cea de-a VII-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-deum de mulțumire săvârșit de către preoții participanți. După încheierea Te-deumului, coordonatorul circumscripției catehetice Jibou a rostit un scurt cuvânt de învățătură unde a evidențiat rolul și scopul concertelor de colinde, în care sunt implicați numeroși copii și tineri, după care s-a trecut la derularea propriu-zisă a concertului de colinde și a unei scenete de Crăciun, numită în părțile locului, Viflaimul.
La evenimentul de la Surduc au fost prezenți peste 185 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale. Însoțiți de preoți și profesori au venit să ne colinde copii din parohiile: Inău – Pr. Bene Claudiu, Cheud – Pr. Ianc Paulin, Gâlgăul Almașului – Pr. Lucăcel Petru, Ec. Mureșan Cornelia, Prof. Rus Raluca, Bălan – Pr. Trifan Vasile și Înv. Ianchiș Ileana, Cristolț – Pr. Chiș Sabin Lucian Gabriel și Înv. Ilieș Emica, Jibou I – Pr. Baboș Daniel, Jibou II – Pr. Longodor Gheorghe și Prof. Mureșan Cristina, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” – Pr. Prof. Chirti Adrian, Solomon – Pr. Albert Ioan, Scoala Gimnazială Nr. 1 Gârbou – Prof. Cernucan Ioan și Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc – Prof. Șoimușan Vasile.
Prof. Vasile Șoimușan le-a mulțumit credincioșilor și sponsorilor implicați și le-a urat să aibă parte de o răsplată cerească și de sărbători fericite.
La finalul Concertului de colinde și a piesei de teatru religios, amintită în rândurile de mai sus, Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe a înmânat preoților și profesorilor participanți diplome de merit și de participare din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. La a VII-a ediție a concertului de colinde „ Sosit-a praznicul iară” au primit diplome de merit: Preacucernicul Pr. Longodor Gheorghe, în calitate de coordonator de circumscripție catehetică și Prof. Șoimușan Vasile, în calitate de gazdă și de principal sponsor al concertului.
Toți colindătorii au fost răsplătiți cu daruri.

Prof. Vasile ȘoimușanProiect catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediția a V-a

Duminică, 11 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Zalău, la Parohia Treznea, s-a finalizat a cincea ediție a Proiectului catehetic „Colinde din bătrâni”.
Proiectul are ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterea Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă și se desfășoară anual pe perioada Postului Crăciunului.
La ediția din acest an au participat parohiile: Treznea, Românași, Meseșenii de Sus și Creaca. La început, preoții însoțitori ai grupurilor catehetice au săvârșit o slujbă de mulțumire, au urmat apoi grupurile catehetice care au interpretat pe rând colinde tradiționale printre care au fost intercalate poezii de Crăciun precum și urări de Anul Nou.
La final au fost înmânate celor implicați în proiect diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. Copiii au fost apoi răsplătiți cu daruri oferite de o familie din parohie.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției catehetice ZalăuPROIECT CATEHETIC „NOI UMBLĂM A COLINDA”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Radu Barbor, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei, duminică 11 decembrie 2016 la biserica din Parohia Bulgari, s-a finalizat proiectul „NOI UMBLĂM A COLINDA”.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2015, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, dar și cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos.
După oficierea slujbei de Te-deum săvârșită de către preoții implicați în proiect, părintele inspector Silviu Boha a făcut prezentarea succintă a proiectului apoi cei 110 copii au prezentat în fața unei biserici pline un frumos concert de colinde, prezentat de către părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripţiei catehetice Cehu Silvaniei.
Au colindat copiii de la grupele de cateheză din parohiile: Mineu - preot Ardelean Florin; Gârcei - preot Vlaicu Andrei; Dobrin - preot Gaga Ioan; Nadiș - preot Mihăilă Alexandru și Fălăuș Ionuț; Motiș - preot Druță Gheorghe și Uilecan Răzvan; Cehu Silvaniei - preot Barbor Radu; Bulgari - preot Nechita Emil; Grupul de tineri ai Parohiei Bulgari, iar în înceiere copiii de la Parohia Crișeni - preot Ardelean Ioan.
La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit și de participare celor implicați în proiect.
Toți copiii au fost răsplătiţi cu daruri de către organizatori.

Pr. Silviu Boha,
Inspector pentru catehizare parohialăDerularea proiectului „Pe urmele magilor”

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, începând cu ora 17.00, la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău s-a derulat proiectul intitulat „Pe urmele magilor”, în cadrul căruia, copiii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani, interesați să descifreze tainele universului, au fost îndemnați să pășească într-o activitate de pregătire a sărbătorii Crăciunului, iniţiată de Episcopia Sălajului.

Astfel, cei 35 de copii prezenți au beneficiat de un periplu de o oră prin univers, prin sistemul solar, avându-o drept călăuză pe doamna Gabriela Mocanu, cercetător la Institutul Astronomic din Cluj-Napoca. Interesul manifestat de copii a convins-o pe doamna cercetător de obligativitatea permanentizării unui astfel de proiect. În acest context, au fost prezentate, în imagini, taine ale universului văzut şi au fost generate discuţii referitoare la un univers nevăzut, în care fiecare om este chemat să-L caute, asemenea magilor, pe Acela, pe care cerurile nu Îl încap, însă odată găsit, intră smerit în tainiţele sufletului, făcându-l să radieze frumuseţe, bunătate, dragoste şi bucurie.Acțiune social-filantropică în Episcopia Sălajului

Luni, 5 decembrie 2016, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Sectorul Social al Episcopiei Sălajului a iniţiat o acţiune de ajutorare a 11 familii nevoiaşe din Protopopiatul Zalău, cu pachete ce conțineau haine, alimente şi dulciuri. De o atenţie deosebită s-a bucurat o familie din localitatea Zimbor, pentru care au fost cumpărate un cuptor electric, un calculator performant şi un brăduţ artificial cu globuri şi podoabe, care să aducă un zâmbet pe chipurile celor doi copii rămaşi de curând orfani.

Aceste acțiuni social-filantropice, care vin în întâmpinarea nevoilor unor persoane aflate în situaţii de risc social, vor continua şi în zilele următoare.CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Luni, 5 decembrie 2016, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Predarea Religiei în regim simultan- între necesitate și eficiență”.
Părintele consilier consilier cultural pr. Mihai Dobocan a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, a apreciat implicarea profesorilor de religie în proiectele de parteneriat educaţional coordonate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu ISJ Sălaj și a transmis precizări legate de seria de conferințe ”Glasul Bisericii în cetate”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei de către doamna profesoară Rus Doina. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială Nr.1 Plopiș unde au fost prezentate materiale PPT pe tema propusă, de către domnii profesori Coste Anin și Cristuți Cristian. S-a acentuat faptul că demersul didactic trebuie să fie organizat în funcţie de nevoile şi interesele elevilor combinând optim tipurile de strategii didactice; timpul petrecut la şcoală să fie folosit extrem de eficient (mai ales că o mare parte îl reprezintă activitatea independentă); profesorul trebuie să pregătească minuţios lecţia și să gândească unitar atunci când planifică conţinuturile din programă.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”,.

Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro