ACTIVITĂȚILE CATEHETICE ALE EPISCOPIEI SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea și sub permanenta îndrumare a Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, activitățile catehetice din Episcopia Sălajului se derulează în cadrul a nouă Circumscripții catehetice. Activitatea catehetică se desfășoară sub coordonarea Preacucernicului Părinte Inspector pentru catehizare, Silviu Boha.
Coordonatorii Circumscripțiilor catehetice din Eparhie sunt: Circumscripția catehetică Zalău – coordonator pr. Andrei Urs, Circumscripția catehetică Cehu Silvaniei - coordonator pr. Radu Barbor, Circumscripția catehetică Valea Agrijului - coordonator pr. Daniel Blaj, Circumscripția catehetică Valea Almașului - coordonator pr. Călin Mateiu, Circumscripția catehetică Șimleu Silvaniei - coordonator pr. Cosmin Porcar, Circumscripția catehetică Barcău - coordonator pr. Claudiu Popiț, Circumscripția catehetică Crasna - coordonator pr. Theodor Csordaș, Circumscripția catehetică Jibou - coordonator diac. Iura Cristian, Circumscripția catehetică Someș - coordonator pr. Alexandru Bande.

În anul catehetic 2017-2018, prin Biroul de catehizare al Episcopiei Sălajului s-au derulat 20 de proiecte catehetice pentru copii și adulți, un festival de pricesne mariane, două concursuri naționale sau în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și două Întâlniri ale tinerilor ortodocși: „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului” și „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea”.

În etapele de implementare şi dezvoltare a proiectului de catehizare, acțiunile care au contribuit la desfăşurarea în condiții optime a activităţii de catehizare a copiilor şi tinerilor au fost: participarea preoţilor la evenimentele importante din viaţa şcolilor în cadrul parteneriatelor locale educative (deschiderea anului şcolar, zilele şcolii, ziua eroilor, acţiuni culturale, etc.), prezentarea colindelor a datinilor strămoşeşti legate de marile sărbători naţionale şi praznice bisericeşti, excursii, drumeţii, pelerinaje la schiturile şi mănăstirile din cuprinsul Eparhiei. Totodată, copiii au fost implicați și în activitatea filantropică, dăruind celor în suferință, punând în practică învățătura Sfintelor Evanghelii.

În ordine cronologică, activitățile au fost următoarele:

Diploma de excelență „Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Distincția, instituită pentru a evidenția și motiva activitatea catehetică desfășurată în Eparhie, se acordă în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică, cu activitatea cea mai bogată. Acum a fost acordată Preacucernicului Părinte Radu-Marius Barbor, coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei.

14 proiecte catehetice în cinstea Nașterii Domnului implicați, 2140 de copii care au primit daruri. Acestea au fost următoarele: „Colinde din bătrâni”, „Noi umblăm a colinda”, „Hristos se naște slăviți-L”, „Veste buna vă aducem”, Sosit-a praznicul iară”, „O, ce veste minunată!”, „Lăudați și cântați și vă bucurați”, „Vin colindătorii ...”, „Colind și dar din suflet de copil”, „Vin colindătorii cum veneau odată”, „Răsună blând spre seară, colinde românești”, „Slobozi-ne gazdă-n casă” și „Biserica, tinerii și colindele”, ediția a X-a; un proiect de 1 iunie „Ziua Copiilor”, proiectul „Ziua portului popular” și Proiectul catehetico-filantropic ,,dar din dar, se face rai”.

Trei proiecte catehetice în cinstea Învierii Domnului, implicați 400 copii. Acestea au fost: „Dar pascal”, ediția a IX-a, „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, ediția VI-a, „Bucuria învierii”, Ediția a VIII-a.

Alte proiecte derulate: Proiectul catehetico-filantropic „dar din dar, se face rai”. S-au achiziționat alimente, ghete de iarnă pentru copii, pături pentru cei vârstnici, dulciuri, fructe, produse pentru igiena personală, detergenți, medicamente, cărți și rechizite școlare, suma totală fiind de 7,300 lei; Proiect de ziua copiilor. Cu ocazia zilei de 1 Iunie, s-au organizat o serie de activități specifice Sărbătorii Copilăriei: concursuri, jocuri în aer liber, surprize „dulci”, baloane și multă bucurie; „Ziua portului popular”. Acțiunea s-a desfășurat la Parohia Cehu Silvaniei și s-a bucurat de aprecierea unanimă a sutelor de credincioși participanți la slujbele oficiate la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, care au purtat frumoasele costume populare din Zona Codrului. Activitățile s-au derulat în încercarea de a păstra tradiția și portul acestei zone, dar și pentru a scoate la lumină adevărate comori ale meșteșugului popular.

CONCURSUL NAȚIONAL CULTURAL-ARTISTIC „UNIREA: LIBERTATE ȘI UNITATE” , 11 proiecte implicati 364 copii. Proiectul câștigător din Episcopia Sălajului s-a intitulat „Uniți în libertate”. Acesta a fost coordonat de către pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan împreună cu profesorii de religie: Ioan Ciocmărean de la C.S.E.I. Speranța Zalău, Marinela Tiran de la Școala Gimazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa Sălaj, Anca Șulumete Școala Gimazială „Simion Bărnuțiu” Zalău și Dana Rus de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și realizat împreună cu 64 de copii de la grupa de cateheză a Catedralei Episcopale ,,Înălţarea Domnului ”, din Zalău.

FESTIVITATEA DE PREMIERE A ELEVILOR ȘI PROFESORILOR DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI
La acest eveniment au participat alături de elevi, profesori, preoți, părinți și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Cu această ocazie, a fost vernisată expoziția de pictură și colaj, realizată în cadrul Concursului Național „Biserica locaș de închinare”, aflat la a VIII-a ediție. La acest concurs au participat, la etapa națională, 864 de elevi din țară, respectiv din 37 de județe.
Au fost premiaţi elevii care au participat la Olimpiada de religie, faza județeană și națională şi la următoarele concursuri: „În lumina lui Hristos” - concurs judeţean de cunoştinţe religioase, „Cultură şi spiritualitate”, Concursul Naţional „Biserica locaş de închinare”, Ediția a VIII-a și Concursul Naţional Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”.
În acelaşi cadru, ați acordat pentru activitatea didactică şi misionară desfăşurată în anul şcolar 2017-2018, titlul de „Profesorul anului” doamnei profesoare Anca-Ioana Șulumete. Titlul de „Profesorul anului”, este acordat de către Episcopia Sălajului în fiecare an pe baza unei evaluări complexe, care implică analiza activităţii de către profesori, preoţi, Consiliul consultativ al profesorilor de religie şi Comisia de concurs organizată la nivelul Centrului Eparhial.

FESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”
Duminică, 5 august 2018, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a noua ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie. Au fost premiați tinerii soliști cu icoane și diplome de participare, apoi fiecare grup de copii, a primit o icoană cu Maica Domnului care a fost prezentată spre închinare în biserica parohială, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

TABĂRA CATEHETICĂ „UNIȚI ÎN CREDINȚĂ ȘI FAPTE BUNE”, DE LA MĂNĂSTIREA STRÂMBA
A noua ediție a „Taberei catehetice” de la Mănăstirea Strâmba a avut loc în perioada 16 - 28 iulie 2018. Ea a fost o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, precum şi pentru copii și tineri din țară și din afara graniţei, din localiatatea Bătania, Ungaria. Tabăra a fost și anul acesta pentru copii un mod de a se deconecta de problemele cotidiene, o ocazie de a învăţa lucruri noi şi folositoare, dar și de a lega prietenii şi de a cunoaşte oameni noi.
Între activităţile acestei tabere s-au numărat și ateliere de muzică bisericească în cadrul cărora elevii au audiat şi învăţat melodii cu conţinut religios moral. Cei mai talentaţi în acest sens au dat răspunsurile de la strană la slujbele săvârşite. Alţii, talentaţi la desen şi pictură au desenat şi pictat scene cu temă religioasă. Seara, copiii au vizionat filme cu conţinut religios-moral. Au participat la diferite jocuri, au confecţionat cruciuliţe care au fost sfinţite, iar copiii le-au păstrat ca amintire.
Orele de cateheză au fost un prilej de a recapitula cunoştinţele dobândite în decursul anului la orele de religie sau la orele de cateheză desfăşurate în parohii, dar şi de a dobândi altele noi. Totodată au fost prezentate Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei. Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii au fost antrenaţi în diferite activităţi intelectuale şi sportive. S-au desfăşurat următoarele concursuri: Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”. De asemenea a fost organizat un concurs de toacă cu ajutorul preacuviosului părinte Acachie.
Toate aceste activităţi au fost încununate cu participarea tuturor, vinerea, la Sfânta Liturghie şi primirea Sfintelor Taine a Spovedaniei şi a Împărtăşaniei. La mijlocul fiecărei săptămânii, în fiecare serie, s-a organizat o excursie la câteva obiective religioase şi turistice din Episcopie, iar la finalul fiecărei serii s-au acordat în cadru festiv diplome şi premii.

ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI DIN MITROPOLIA CLUJULUI, MARAMUREŞULUI ŞI SĂLAJULUI”
În spiritul preocupărilor misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, prin Biroul de catehizare al Episcopiei Sălajului, în zilele de 17 și 18 august 2018, s-a organizat „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”. Tema întâlnirii a fost „Unitate, libertate, responsabilitate”.
Evenimentul, a adunat în Zalău aproximativ 1100 de tineri din județele Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș și Sălaj, astfel că Zalăul a devenit un loc de formare spirituală, culturală și socială a tinerilor. Scopul organizării evenimentului a fost acela de constitui cadrul în care tinerii să-și poată găsi modele și să trăiască experiențe formatoare, care să-i apropie de Biserică, dar și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret.
Deși a fost o provocare din punct de vedere material, logistic și organizatoric, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului” a fost o reușită. Acest lucru îl mărturisec preoții și tinerii participanți implicați direct în activități, dar și mesajul pozitiv de la Instituțiile partenere implicate în activități și din articolele pozitive din presa locală sau națională, la adresa acestei actiuni.

Credem că proiectele derulate sunt o reuşită și au un impact tot mai mare de la un an la altul. Ele au scopul de a cultiva relaţii de prietenie între tinerii din diferite parohii din mediul rural și urban, valorificarea experienţelor pozitive, dezvoltarea comunicării şi creativităţii, formarea unor atitudini pozitive şi responsabile faţă de mediul în care trăiesc şi nu în ultimul rând promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor religioase şi culturale specifice zonei de provenienţă a fiecărui participant.
Implicarea în astfel de proiecte împreună cu preoţii şi cadrele didactice le dă copiilor și tinerilor convingerea că participă în mod real la viața bisericii și că pot depăși cu bine provocările vieții contemporane, devenind oameni integri şi credincioşi vrednici ai Bisericii.
Toate activitățile organizate au avut în vedere evidențierea faptului că în Patriarhia Română anul 2017 a fost „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, iar anul 2018 este „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918”.

Concluzionând activitatea desfășurată în anul catehetic 2017-2018, putem spune că aceasta reprezintă pentru copiii și tinerii Eparhiei noastre, nu numai un prilej de a dobândi și experimenta deprinderi duhovnicești, ci și o alternativă de petrecere a timpului liber, cu implicaţii socio-culturale pe termen lung, copiii de azi devenind credincioșii noștri de mâine.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu-Ioan BohaLiturghie Arhierească în Parohia Fântânele-Rus

Duminică, 16 septembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fântânele-Rus, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ceaca, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Dumitru-Florin Pușcaș.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Traian Micle, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica parohiei. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și i-a dăruit o icoană.

În continuare, Preasfinţia Sa a sfințit un monument al eroilor localității, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea gliei străbune în cadrul celor Două Războaie Mondiale, după care a oficiat o slujbă de pomenire a acestora.

Satul Fântânele-Rus aparţine, din punct de vedere administrativ, de Comuna Rus şi este situat în partea de nord-est a judeţului Sălaj, la aproximativ 65 de km depărtare de reşedinţa acestuia, Municipiul Zalău.

Numele localității este pomenit în documente şi conscripţii încă din cele mai vechi timpuri. Consemnarea acestuia sub denumirea propriu-zisă de „Kabalapataka”, care în limba română se traduce prin „Valea Iepei” (vâlcică situată în hotarul din plasa marginală Rogna), o avem din anul 1338. Schimbarea denumirii din Iapa în Fântânele s-a realizat în anul 1963, la intervenţia locuitorilor satului, denumirea de Fântânele derivând de la o parte de hotar, care poartă acelaşi nume. În anul 1968 localitatea a primit numele de Fântânele-Rus, denumire care o deosebeşte de celelalte şapte sate cu numele de Fântânele, existente în Transilvania.

Prima biserică din localitate se presupune că a existat în locul numit Hlube, zonă care a reprezentat și prima vatră a satului. Ulterior, odată cu extinderea localității, s-a construit un alt lăcaș de cult, din lemn, acesta fiind menționat în Conscripția de la 1773. Din această biserică s-au păstrat, până în zilele noastre, cinci cărţi bisericeşti: Cazania lui Varlaam din 1699, Strastnicul din 1773, Apostolul din 1802, Liturghierul din 1807 și Penticostarul din 1808, toate fiind scrise cu litere chirilice, precum şi două icoane de lemn, din secolul al XVIII-lea, respectiv una cu Sfântul Arhanghel Mihail, iar cealaltă cu Sfântul Ierarh Nicolae, ambele fiind înnoite în anul 1887. Atât cele cinci cărţi bisericeşti, cât și cele două icoane de lemn, au intrat în patrimoniul cultural naţional.

Cel de-al treilea lăcaș de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost ridicat în jurul anului 1810, pe locul unde astăzi este situată şcoala satului. A patra biserică a fost edificată tot din lemn, fiind acoperită cu şindrilă și având un singur turn. Aceasta a fost sfințită în anul 1887.

Actualul lăcaș de cult a fost construit în anii 1935-1936, de maistrul de biserici, Peterfi de la Buduş, judeţul Cluj, în formă de cruce. Iconostasul şi partea lemnoasă a fost executată, în întregime, de maistrul Rupic de la Bistriţa, iar pictura de pe catapeteasmă a fost realizată de pictorul Iuhas din Gherla. Biserica a fost sfințită în data de 8 noiembrie 1936, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii acestui sfânt lăcaş.

Începând cu anul 2013, Preacucernicul Părinte Traian Micle a fost numit preot al Parohiei Fântânele-Rus, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.

Liturghie Arhierească în Parohia Ip

Vineri, 14 septembrie 2018, cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ip, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe domnul Dumitru-Florin Pușcaș, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Ceaca, din Protopopiatul Jibou.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a acordat o diplomă de apreciere primarului Comunei Ip, ca urmare a implicării acestuia în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica parohiei.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de pomenire a celor 157 de localnici români, care au fost asasinați, în toamna anului 1940, de armata ungară, în complicitate cu etnicii maghiari locali, sub pretextul răzbunării a doi militari unguri, morți într-o explozie ce a avut loc în Comuna Ip, în data de 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate.

După slujba Parastasului, au avut loc depuneri de jerbe şi coroane de flori la Mormântul românilor uciși de unguri în Ip, la eveniment fiind prezenți și reprezentanţi ai instituțiilor județe și locale, precum și ai tuturor partidelor şi alianţelor politice din judeţ.

Localitatea Ip este atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1208, când satul apare sub numele de Villa Ypu, însă cercetările arheologice au dovedit prezența omului în satele Zăuan și Ip încă din perioada neoliticului.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că biserica din Ip are o vechime destul de mare, anul construirii acesteia nefiind cunoscut, însă potrivit tradiției orale, care s-a transmis, prin viu grai, din generație în generație, lăcașul de cult, construit în cea mai mare parte din piatră și din mai puțină cărămidă, ar fi fost, la început, o clădire turcească, pe care, după plecarea acestora, credincioșii satului au transformat-o în biserică. Aceasta are forma unei case țărănești, fiind lungă de 12 m și lată de 8 m. De asemenea, vechiul lăcaș de cult, care este fără turn și cu doar o singură intrare, nu este pictat. Catapeteasma este din zid masiv și are trei uși.

În anul 1976 Preacucernicul Părinte Ioan Marian a fost numit preot al Parohiei Porț, de care țineau, din punct de vedere jurisdicțional, și filiile Ip și Leșmir.

În anul 1987 s-au făcut demersuri pentru construirea noii biserici din Ip, autorizaţia de construcţie fiind obţinută în data de 30 iulie 1988. Astfel, în toamna anului 1988, în data de 12 septembrie, s-au demarat lucrările de edificare a lăcașului de cult, iar în anul 1990 acestea au fost finalizate. Între anii 1997-1999, biserica nouă a fost pictată în tehnica frescă, iar în data de 12 septembrie 1999 aceasta a fost sfinţită de Preasfințitul Părinte loan Mihălțan, Episcopul Oradiei.

În anul 2008, în apropiere de biserica veche, s-a ridicat în cimitirul ortodox din satul Ip un altar de vară, care a fost aşezat lângă mormântul celor 157 de persoane, care au fost asasinate în toamna anului 1940. Tot în același an, a fost executată o reparaţie capitală la vechiul lăcaș de cult din cimitir, tencuiala fiind dată jos până la cărămidă, iar fundația fiind întărită cu stâlpi din beton. De asemenea, biserica a fost tencuită atât în interior, cât și în exterior, s-a turnat șapa de beton, iar acoperişul a fost reparat. Toate aceste lucrări au fost sfințite de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 14 septembrie a anului 2008.

Până în anul 2000, localitatea Ip a fost filie a Parohiei Porţ. Începând cu acest an, sub păstorirea Preacucernicului Părinte Ioan Marian s-au derulat o serie de lucrări ce au vizat înfrumusețarea celor două lăcașuri de cult și a casei parohiale.


Zi de sărbătoare la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău

Duminică, 9 septembrie 2018, credincioșii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, fost Mitropolit Ortodox de Helsinki și de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie și a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ion Ardelean a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte o icoană.

Părintele Ion Ardelean este slujitor al Bisericii de peste 30 de ani, fiind hirotonit preot în anul 1985. Începând cu anul 2002, Preacucernicia Sa a fost transferat la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din Zalău, moment din care a continuat lucrările de zidire a bisericii. Din anul 2009 ocupă și funcția de consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Piatra de temelie a lăcașului de cult „Naşterea Maicii Domnului” din Zalău a fost sfinţită în anul 2000. În Joia Mare din primăvara anului 2015 s-a slujit, pentru prima dată, în biserica propriu-zisă, după ce Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat lucrările săvârșite la lăcașul de cult.

Până în acel moment, slujbele bisericești se săvârșeau în demisolul bisericii. În momentul de față, s-a finalizat tencuirea exterioară a lăcașului de cult, iar în interior, biserica este pregătită pentru pictură.


Hramul Schitului „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Marca

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului”, din localitatea Marca. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, din care a făcut parte și Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la acest așezământ monahal.

Schitul Marca este cel mai tânăr așezământ monahal din Episcopia Sălajului, piatra de temelie fiind sfințită în anul 2002, de Preasfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Iniţiativa ridicării unei mănăstiri, la limita dintre judeţele Sălaj şi Bihor, îi aparţine Preacucernicului Părinte Ioan Marian, fost preot paroh al Parohiei Marca, care, sprijinit îndeaproape de credincioşii săi şi mai cu seamă de domnul Pavel Hălmăjan, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să ridice o casă mănăstirească în stil brâncovenesc, care adăposteşte, în prezent, un paraclis şi chilii pentru vieţuitoarele acestui schit.

Educația – lumină pentru viață şi bucurie de Centenar

Cu dragoste părintească, binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, la începutul anului şcolar 2018-2019.

În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1918, ne amintim cu recunoștință de toți aceia care, de-a lungul veacurilor, prin dragostea lor jertfelnică, au apărat unitatea de credință a românilor și au contribuit la cultivarea și consolidarea conștiinței naţionale. În acest sens, Biserica, prin Sfânta Liturghie și tipar, a cultivat cu stăruință în sufletele românilor conștiința că au aceeași origine, ca neam, aceeași limbă neolatină sau romanică și aceeași credință creștină. Astfel, Biserica a susţinut eforturile patriotice pentru înfăptuirea marilor evenimente din istoria românilor: Unirea Principatelor din 1859, obținerea Independenței de Stat a României (1877-1878) și Marea Unire din 1918.

Mesajul educaţional al sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 este acesta: Familia, Biserica și Școala sunt chemate să prezinte copiilor și tinerilor chipurile luminoase, înțelepciunea şi jertfelnicia făuritorilor Marii Uniri, pentru a prețui virtuțile lor și a le cultiva în prezent şi în viitor.

În contextul actual, marcat de tendințe ideologice individualiste și secularizante, este necesară intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a promova valorile permanente și modelele autentice, care leagă între ele generațiile trecute, prezente și viitoare. De asemenea, este esențială dezvoltarea unei educații utile pentru viață, atât în plan personal, cât și comunitar, care să cultive libertatea și demnitatea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu, iubirea părintească, filială şi fraternă, recunoştinţa și coresponsabilitatea, prietenia și întrajutorarea.

În anul 2018, declarat în Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Biserica a hotărât să sporească mai mult comuniunea cu românii de pretutindeni și să promoveze demnitatea poporului român în dialog cu celelalte popoare ale lumii. Totodată, prin continuarea Programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” și a Proiectului „Alege Şcoala!”, prin organizarea de tabere și activități educaționale, Biserica dorește să încurajeze copiii şi tinerii să crească permanent în comuniune de iubire în familie, în Biserică şi în societate, preţuind valorile spirituale şi culturale ale poporului român.

Cu prilejul începutului anului școlar 2018-2019, ne rugăm Preasfintei Treimi să ocrotească pe toţi elevii, părinţii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi să le dăruiască tuturor bucuria comuniunii fraterne în păstrarea dreptei credințe, a unității și a demnității noastre naționale!


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomâneLiturghie Arhierească în Parohia Surduc

Duminică, 2 septembrie 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Surduc, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, intendentul Episcopiei Sălajului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Alin-Aurel Butaș pentru întreaga activitate desfășurată și i-a oferit, acestuia, în semn de prețuire pentru ajutorul acordat la ridicarea Sediului Eparhial al Episcopiei Sălajului, o diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial și o machetă a acestui edificiu. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica și la capela mortuară a parohiei. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru macheta Sediului Eparhial și pentru diploma de Ctitor al Centrului Eparhial.

După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a sfințit o troiță și capela mortuară, ambele fiind edificate în curtea lăcașului de cult, de comunitatea din Surduc.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1554, când satul apare sub numele de Naghzwrdok (Surducul Mare), care înseamnă „vale îngustă, coastă râpoasă, stâncoasă”.

Surducul este cel mai mare sat de pe valea Someșului sălăjean, multă vreme fiind și un important centru economic, precum și reședință de district, iar în plan religios fiind sediu al unui protopopiat, până după Marea Unire.

Marile evenimente ale istoriei Transilvaniei nu au ocolit această localitate, astfel încât, Revoluția de la 1848-1849 i-a prins în vâltoarea ei și pe surducani. Prin urmare, în anul 1849, lăcașul de cult, împreună cu o mare parte din teritoriul satului, au fost distruse de un nimicitor incendiu provocat de lupte.

Pe tot parcursul istoriei acestei localități, biserica a avut un rol extrem de important, fiind singura instituție care menținea trează conștiința apartenenței la neam și la credință.

Nu se cunoaște data întemeierii primei biserici. Cert este însă faptul că pe Harta Josefină (1764-1785) apar două lăcașuri de cult, unul la castel (catolic) și altul în sat (românesc), pe locul unde era școala veche. Datorită faptului că biserica a fost incendiată, în anul 1849, sătenii au ridicat un alt lăcaș de cult, „fără fundament, numai pe tălpi”. Biserica nu avea turn, era foarte joasă, scundă și întunecoasă. Protopopul Vasiliu Pop scria pe la anul 1908 că „ferestrile așia sunt de mici încât din afară cugetă omul că nici nu are ferestri”. Lăcașul de cult a fost ridicat în mai puțin de un an și purta hramul Nașterii Domnului, aflându-se pe locul unde există, în prezent, casa parohială.

Decizia de construire a noii bisericii s-a luat în anul 1908, iar lucrările de ridicare a acesteia s-au desfășurat între anii 1911-1913, lăcașul de cult fiind zidit de Vecil Vincenz și de Vecil Gustav din Jibou, pentru suma de 24.839 coroane.

Reparații interioare s-au făcut abia în anul 1974, în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Viorel Lostun, când biserica a fost pictată în tehnica tempera, de către Vasile Hudici din Cluj și binecuvântată de Preasfințitul Părinte Vasile Coman al Oradiei.

Reparații exterioare (tencuieli, învelitoare, gard exterior, etc.) s-au făcut în mai multe rânduri, în timpul păstoririi Preacucernicilor Părinți Ioan Neamțu și Grigore Pop.

Actuala casă parohială a fost ridicată în timpul păstoririi Preacucernicului Părinte Gavril Deac.

Numele și activitatea preoților le cunoaștem începând cu anul 1856, când, în Surduc, a fost hirotonit ca preot Simion Ancean, care se trăgea dintr-o veche și nobilă familie românească din Ciolt (lângă Șomcuta).

Începând cu luna decembrie a anului 2016, Preacucernicul Părinte Alin-Aurel Butaş a fost numit preot al Parohiei Surduc, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

Hramul Mănăstirii Bic

Miercuri, 29 august 2018, Mănăstirea Bic și-a prăznuit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această sărbătoare încheie hramurile de vară ale mănăstirilor din Episcopia Sălajului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea, contabilul Episcopiei Sălajului și în prezența a numeroși credincioși, care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la sfânta mănăstire, încă din ajunul sărbătorii, când au participat la slujba de priveghere săvârșită în altarul de vară. În semn de evlavie față de sfântul ocrotitor al acestui așezământ monahal, pelerinii au înnoptat sub cerul liber, în dorința de a fi prezenți și la Dumnezeiasca Liturghie din ziua praznicului.

Situată la 3 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial, aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic.

În anul 1997 este adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând din anul 1720.

Lucrările la biserica nouă de zid a așezământului monahal au demarat în anul 1996, sub coordonarea Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou și prin osârdia viețuitoarelor mănăstirii, până în prezent, fiind realizate următoarele lucrări: în interior, pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică și s-au montat candelabrele și aplicele pentru iluminat, baza stâlpilor de susținere a fost îmbrăcată în marmură, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-au confecționat iconostasul din lemn de tei și cireș, stranele și scaunele din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au achiziționat două tetrapoade și un baldachin pentru o icoană a Maicii Domnului, iar la intrarea în lăcașul de cult a fost amenajat un pangar. În exterior, biserica și poarta de acces au fost tencuite în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu și zincată, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre lăcașul de cult și au fost încadrate cu stâlpișori, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, au fost edificate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și cinci troițe, a fost amenajat un muzeu la subsolul lăcașului de cult și au fost ridicate un corp de chilii, pe trei nivele și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Prin neobosita strădanie a Preacuvioasei Maici starețe Marina Lupou, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială atât pentru copii, cât și pentru persoanele vârstnice. Astfel, sub aripa așezământului monahal funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj.

De asemenea, în cadrul Mănăstirii Bic funcţionează, din anul 1999, un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire, în prezent, a ajuns la 27.


Doi Ierarhi au resfințit biserica veche a Parohiei Bădăcin

Duminică, 26 august 2018, Preasfinţitul Părinte Petroniu, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, s-au aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bădăcin, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la vechiul lăcaș de cult. După slujba de resfințire, cei doi Ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în vecinătatea bisericii, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți și diaconi, între care s-au numărat și Preacuviosul Părinte Protosinghel Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul Dumnezeștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a rostit un cuvânt de învățătură. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, adresându-i, totodată, un cuvânt de bun venit, după care l-a felicitat pe Preacucernicul Părinte paroh Dumitru Blaga pentru întreaga activitate desfășurată. La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit celor doi Ierarhi pentru prezență.

Tot în acest context, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a acordat Preacucernicului Părinte Dumitru Blaga o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Satul Bădăcin este așezat în partea de vest a judeţului Sălaj, la poalele Măgurii Şimleului și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Pericei.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1213, însă conform tabelului statistic, privind descoperirile dacice din vestul României, în Bădăcin s-au descoperit o aşezare cu un complex de locuinţe și o cetate fortificată, care ar fi existat de prin secolul I î. Hr. sau de prin secolul I d. Hr.

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, amintim faptul că între anii 1705-1711, în timpul păstoririi preotului Petru, s-a edificat o biserică din piatră, în stil baroc, având turnul din lemn, care dăinuie până în ziua de astăzi, lăcașul de cult numărându-se printre cele mai vechi din Protopopiatul Şimleu Silvaniei.

De-alungul timpului, biserica a fost reparată de mai multe ori, însă niciodată nu au fost efectuate reparaţii capitale.

Între anii 1990-2004 s-a ridicat noul lăcaș de cult, cu hramul „Tuturor Sfinţilor”, acesta fiind unul dintre cele mai mari, din câte există în mediul rural.

În anul 2009, cu ajutorul domnului Valentin Vălcăuan, a fost finalizată construcția Prăznicarului din curtea bisericii, iar între anii 2010-2013 a fost renovată casa parohială şi au fost refăcute anexele gospodăreşti: casă de vară, grajd și şură, acestea arzând, în întregime, în urma unui incediu.

Începând cu anul 1986, Preacucernicul Părinte Dumitru Blaga a fost numit preot al Parohiei Bădăcin, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea celor două lăcașuri de cult și a casei parohiale. În acest sens, între anii 2014-2018 au fost realizate mai multe lucrări la biserica veche a parohiei, cu hramul „Schimbarea la Faţă”, aceasta fiind și monument istoric. Astfel, în interior a fost executată subzidirea fundației, pereții lăcașului de cult au fost reparați și tencuiți, pardoseala a fost îmbrăcată cu scândură din lemn de brad, iar cafasul și abisda bisericii au fost refăcute. În exterior a fost realizată subzidirea fundației, pereții lăcașului de cult au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, acoperișul și turla bisericii au fost reparate și acoperite cu șindrilă din lemn de brad, iar în jurul lăcașului de cult a fost ridicat un gard de împrejmuire. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.Târnosirea bisericii Mănăstirii Mihai Vodă din Turda

Duminică, 19 august 2018, începând cu ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-au aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Mihai Vodă din Turda, unde au oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. După sfințirea lăcașului de cult, Ierarhii, împreună cu un sobor de aproximativ 100 de preoți și diaconi și în prezența unui număr impresionant de credincioși, autorități locale, județene și centrale, au săvârșit Sfânta Liturghie, pe o scenă special amenajată în apropierea bisericii mănăstirii.

După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a vorbit despre personalitatea marelui Voievod Mihai Viteazul.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Preacucernicul Părinte Arhid. Ioan Bogdan Alexiuc.

La acest eveniment, a fost prezent și secretarul de stat pentru Culte, domnul Victor Opaschi, care a rostit o alocuțiune.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și exarh patriarhal, a adresat un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și i-a conferit „Crucea Patriarhală”, cea mai mare distincție ce poate fi acordată unui preot din Patriarhia Română, Preacucernicului Părinte Vasile Știopei, căruia, la început, i s-a încredințat construcția mănăstirii.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de diplome și distincții. Pentru strădania depusă, părintele duhovnic protos. Ilie Hanuschi a primit rangul de arhimandrit, iar maica stareţă, monahia Andreea Zdrobău, a fost ridicată la rangul de stavroforă, cu dreptul de a purta cruce.

În continuare, părintele duhovnic arhim. Ilie Hanuschi a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru purtarea de grijă și pentru sprijinul acordat, celorlalți ierarhi pentru prezență, precum și tuturor celor care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit ctitorilor, oficialităților și tuturor celor care s-au implicat în ridicarea mănăstirii, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie, cu prilejul Centenarului Marii Uniri și al sfințirii bisericii Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda.

A urmat, apoi, o slujbă de pomenire a Voievodului Mihai Viteazul, au fost rostite alocuțiuni, iar maica stareță, stavrofora Andreea Zdrobău, a primit „Ordinul Onoare pentru Cluj 2018”, din partea prefectului județului Cluj, ing. Ioan-Aurel Cherecheș. Manifestările comemorative s-au încheiat cu ceremonia de depunere a coroanelor la monumentul domnitorului și cu parada militară a garnizoanei din Turda.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a înscris această manifestare istorică pe agenda evenimentelor care vor marca simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro