OLIMPIADA DE RELIGIE ȘI CONCURSUL „ÎN LUMINA LUI HRISTOS” ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Sâmbătă, 18 martie 2017, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie precum și a Concursului Județean „În lumina lui Hristos”.

În cadrul acestora, au fost evaluate cunoştinţele religioase dobândite de cei peste 150 de candidați, care au trăit emoțiile unui concurs școlar.

Judeţul Sălaj va fi reprezentat la faza naţională, care se va desfăşura la Craiova, în perioada 24-28 aprilie 2017, de elevii claselor VII-XII, situaţi pe locul I, care au obţinut cel puţin 90 de puncte.

La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău s-a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii şi licee teologice ortodoxe. Primii patru elevi care s-au situat pe locul I, la fiecare nivel de clasă, vor participa la etapa naţională care se va desfăşura în perioada 18-22 aprilie 2017 la Cluj-Napoca.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia BohaCONCURSUL “CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ” ÎN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Cu binecuvântarea Preasfiţitului Părinte Episcop Petroniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a organizat sâmbătă, 4 martie 2017, începând cu ora 9.00, la Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae” Zalău, etapa judeţeană a Concursului naţional interdisciplinar (română - religie), "Cultură şi spiritualitate românească" la care au participat 111 elevi.
Aflat la a şaptea ediţie, acesta se adresează elevilor din clasele V-VIII capabili de performanţă şi are ca scop valorificarea componentei de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literature română şi religie.
Conform Regulamentului specific privind organizarea concursului, competiţia s-a desfăşurat pe următoarele două nivele: Natura între cer şi pământ (clasele V-VI) şi Omul între sacru şi profan (clasele VII-VIII). În cele două ore avute la dispoziţie, elevii au demonstrat abilităţile de interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre lume.
La etapa naţională care se va desfăşura în luna mai la mănăstirea Putna, vor participa primii doi elevi care au obţinut punctajul cel mai mare, la fiecare nivel.

Inspector şcolar,
Prof. Claudia Boha,,O mică bucurie, în prag de Crăciun!”

Un zâmbet poate fi obținut prin lucruri mărunte și simple. Cu acest gând elevii Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa, marți, 13 decembrie 2016, au vizitat Centrul de Recuperare, Tratament și Îngrijire ,,Acasă” Zalău, însoțiți de doamna directoare Margin Adriana, părintele Gorgan Stelian și domnișoara profesoară de religie Roșu Marinela. Aici au prezentat un program de colinde și sceneta religioasă ,,Viflaimul” în fața personalului medical și al pacienților sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gorgan Stelian. În acest fel s-a reușit să se aducă o mică bucurie, înainte de Marele Praznic al Nașterii Domnului, în sufletele celor prezenți.
Datorită căldurii și deschiderii cu care au fost primiți an de an de către conducerea și personalul medical al Centrului, deoarece acest obicei a devenit deja tradiție, fiind al treilea an în care elevii Școlii Gimnaziale ,,Simion Bărnuțiu” Bocșa vin la colindat, colindătorii se întorc cu drag.
Printr-un simplu colind din inimi sincere, poți aduce o bucurie!

Prof. Roșu MarinelaProiect catehetic „O, ce veste minunată!”

Duminică, 18 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi a Preacucernicului Părinte Florin Hosu, la Parohia Sălăjeni, Protopopiatul Şimleu Silvaniei s-a finalizat proiectul catehetic „O, ce veste minunată!”. Proiectul a avut drept scop familiarizarea cu obiceiurile şi tradiţiile locale şi cultivarea respectului faţă de tradiţiile culturale şi obiceiurile din această zonă.
Participanţii la acest proiect au fost parohiile: Sălăjeni – preot Florin Hosu şi prof.Adriana Bârsan, Bocşa – preot Stelian Gorgan şi Câmpia – Lucian Hodadea, la care s-au adăugat elevii Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” Bocşa, îndrumaţi de doamnele profesoare Marinela Roşu, Ioana Margin şi Claudia Ficuţ.
La final au fost înmânate diplome de apreciere din partea Preasfinţitului Părinte Petroniu tuturor celor implicaţi în acest proiect, iar participanţii au fost recompensaţi cu daruri din partea autorităţilor locale, urmate de o agapă frăţească.

Preot Florin Hosu,
Parohia SălăjeniProiectul catehetic „Lăudați și cântați și vă bucurați”, la a VI-a ediție
Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Radu Barbor, la Cehu Silvaniei, s-a finalizat, duminică 18 decembrie 2016, proiectul catehetic ”Lăudați și cântați și vă bucurați”, aflat la a VI-a ediție.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2016, având ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor creştine strămoşeşti prin colinde, cunoaşterea evenimentelor legate de Praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, dar și împlinirea poruncilor dumnezeiești, în special iubirea celor aflați în nevoi.
Programul a debutat la ora 13.30, pe scena Casei de Cultură a orașului Cehu Silvaniei, în deschiderea unui eveniment mai amplu, ”Festivalul internațional de colinde” - ediția a VI-a, organizat de Asociația ”Plaiuri Codrenești”, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. .. .
În cadrul concertului au evoluat grupuri de colindători: de la Grădinița ”Piticot” condus de doamnele educatoare: Lorena Crăciun și Ramona Ilyes; copiii de la Centrul Social Multifuncțional Cehu Silvaniei, îndrumați de doamna educatoare Monica Olăhuț; colindători de la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Pop de Băsești” pregătiți de domnul profesor Mircea Ștefan, copiii de la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” pregătiți de domnii profesori Victor Marius Dîngă și Claudiu Costinaș, precum și copiii de la câteva parohii ale Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei: Parohia Bulgari, preot Emil Nechita; Parohia Mineu, preot Florin Ardelean; Parohia Nadiș, preot Alexandru Mihăilă, ajutat de domnul Ionuț Fălăuș; Parohia Motiș, preot Gheorghe Druță, ajutat de domnul Răzvan Uilecan și Parohia Cehu Silvaniei, preot Radu Barbor.
Numărul participanților a fost de aproximativ 150 copii, care au fost răsplătiți cu daruri oferite cu generozitate de Centrul de Cultură și Artă Sălaj.
La final părintele Radu Barbor, coordonatorul Circumscripției Catehetice Cehu Silvaniei, a adresat celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Petroniu și a oferit diplome de apreciere celor care s-au îngrijit de buna pregătire a copiilor, a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect precum și credincioșilor parohiei Cehu Silvaniei, prezenți într-un număr impresionant la acest concert.

Preot coordonator,
Radu-Marius BarborProiect catehetic „Vin colindătorii ...”, Ediția a II-a.

Duminică, 18 decembrie 2016, de la ora 12, în parohia Răstolțu Mare s-a derulat a doua ediție a proiectului „Vin colindătorii ...”. Proiectul are ca scop păstrarea şi transmiterea tradiţiilor şi a obiceiurilor legate de sărbătoarea Naşterii Domnului. La concertul de colinde au participat trei grupe catehetice din trei parohii însoțite de preoții parohi: Parohia Treznea, grupul fiind coordonat de pr Știrb Ionuț; Parohia Creaca, grupul coordonat de pr Blaj Daniel; Parohia Românași, grupul fiind coordonat de pr. Sergiu Stan și domnul director Covaciu Sabin. De asemenea au participat și câțiva elevi ai Școlii Gimnaziale din Românași. După încheierea Sfintei Liturghii, la care s-au implicat activ copiii prezenți, părintele paroh a susținut un cuvânt de învățătură, în care a exprimat importanța colindelor strămoșești pentru generațiile actuale, bucuria debutului unui nou proiect catehetic și a îndemnat pe cei prezenți să se implice activ în menținerea și transmiterea colindelor și a tradițiilor legate de Sărbătoarea Nașterii Domnului. A urmat apoi concertul de colinde susținut de fiecare grup în parte, dar și de soliști vocali. La final, copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de Parohia Răstolț și toți cei prezenți la Biserică au fost invitați la căminul cultural din localitate unde a avut loc o mică agapă.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Catehetice ZalăuProiectul catehetic „Colind și dar din suflet de copil ”, Ediția a VIII-a

Duminică, 18 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, Coordonatorul Circumscripției catehetice Zalău, la Parohia Creaca, s-a finalizat a opta ediție a Festivalului de colinde intitulat „Colind și dar din suflet de copil ”.
Festivalul reprezintă finalizarea proiectului cu același nume, care se desfășoară anual în perioada Postului Crăciunului. Proiectul are ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterea Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă.
La ediția din acest an a festivalului, au participat parohiile: Treznea, Românași, Cristolț, Borza, Creaca, copii Școlii Marcus Aurelius din Creaca și beneficiarii Centrului Social Multifuncțional Zalău. Concertul a avut și un caracter caritabil pentru sprijinirea copiilor de la Centrul Social Multifuncțional. La început, preoții însoțitori ai grupurilor catehetice (Pr.Blaj Daniel, pr. Stan Sergiu, Pr. Chiș Lucian, Pr.Știrb Ionuț, Pr. Oancea Cristian), au săvârșit o slujbă de mulțumire. Au urmat apoi grupurile catehetice care au interpretat pe rând colinde tradiționale printre care au fost intercalate poezii de Crăciun și urări de Anul Nou.
La final, au fost înmânate celor implicați în proiect, diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Petroniu. Cei 120 de copii au fost răsplătiți cu daruri oferite de câțiva credincioși ai parohiei Creaca. Preoții care s-au implicat au fost: Pr. Blaj Daniel, pr. Stan Sergiu, Pr. Chiș Lucian, Pr. Știrb Ionuț Pr. Oancea Cristian.
Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Catehetice ZalăuPROIECT CATEHETIC „VIN COLINDĂTORII CUM VENEAU ODATĂ” EDIŢIA A II-A

Duminică, 18 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi a Preacucernicului Părinte Teodor Csordaş, coordonator al circumscripţiei catehetice Crasna, la Parohia Stârciu, Protopopiatul Şimleu-Silvaniei, s-a finalizat cea de-a doua ediţie a proiectului catehetic „Vin colindătorii cum veneau odată”.
Proiectul se desfăşoară anual în perioada Postului Crăciunului şi are ca scop descoperirea şi păstrarea portului tradiţional românesc precum şi a tradiţiilor şi a obiceiurilor legate de Sărbătoarea Naşterii Domnului.
Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei de Te-deum şi cu un cuvânt introductiv rostit de către Preacucernicul Părinte Teodor Csordaş. În continuare au colindat copii de la grupele de cateheză din parohiile: Peceiu – pr. Florin Botofan, Bănişor – pr. Augustin Câmpean, Hurez – pr. Marius Dângă şi doamna profesoară Alexandra Dângă, Cizer – pr. Ananie Pojar şi doamna preoteasă Maria Pojar, Boian – pr. Teodor Csordaş, Crasna – pr. Sorin Şandor şi Stârciu – pr. Florian Onica. De asemenea, a participat şi grupul de colindători de la Complexul de servicii sociale pentru persoanele adulte cu handicap, condus de doamna Nadia Hărăstăşan. Încheierea evenimentului a aparţinut grupului de colindători de la Liga Studenţilor din Cluj-Napoca.
La final au fost înmânate diplome de apreciere din partea Preasfinţitului Părinte Petroniu tuturor celor implicaţi în proiect, iar copiii au primit daruri din partea organizatorilor şi toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă frăţească.

Coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna,
pr. Teodor CsordaşProiect catehetic „Sosit-a praznicul iară”, Ediția a VII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială și îndrumați de către Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe, în calitate de coordonator al Circumscripției catehetice Jibou și de către prof. Șoimușan Vasile, la data de 18.12.2016, în Parohia Surduc-Sălaj s-a finalizat cea de-a VII-a ediție a proiectului catehetic „Sosit-a praznicul iară”.
Concertul de colinde a debutat cu un Te-deum de mulțumire săvârșit de către preoții participanți. După încheierea Te-deumului, coordonatorul circumscripției catehetice Jibou a rostit un scurt cuvânt de învățătură unde a evidențiat rolul și scopul concertelor de colinde, în care sunt implicați numeroși copii și tineri, după care s-a trecut la derularea propriu-zisă a concertului de colinde și a unei scenete de Crăciun, numită în părțile locului, Viflaimul.
La evenimentul de la Surduc au fost prezenți peste 185 de copii, mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale. Însoțiți de preoți și profesori au venit să ne colinde copii din parohiile: Inău – Pr. Bene Claudiu, Cheud – Pr. Ianc Paulin, Gâlgăul Almașului – Pr. Lucăcel Petru, Ec. Mureșan Cornelia, Prof. Rus Raluca, Bălan – Pr. Trifan Vasile și Înv. Ianchiș Ileana, Cristolț – Pr. Chiș Sabin Lucian Gabriel și Înv. Ilieș Emica, Jibou I – Pr. Baboș Daniel, Jibou II – Pr. Longodor Gheorghe și Prof. Mureșan Cristina, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” – Pr. Prof. Chirti Adrian, Solomon – Pr. Albert Ioan, Scoala Gimnazială Nr. 1 Gârbou – Prof. Cernucan Ioan și Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc – Prof. Șoimușan Vasile.
Prof. Vasile Șoimușan le-a mulțumit credincioșilor și sponsorilor implicați și le-a urat să aibă parte de o răsplată cerească și de sărbători fericite.
La finalul Concertului de colinde și a piesei de teatru religios, amintită în rândurile de mai sus, Preacucernicul Părinte Longodor Gheorghe a înmânat preoților și profesorilor participanți diplome de merit și de participare din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. La a VII-a ediție a concertului de colinde „ Sosit-a praznicul iară” au primit diplome de merit: Preacucernicul Pr. Longodor Gheorghe, în calitate de coordonator de circumscripție catehetică și Prof. Șoimușan Vasile, în calitate de gazdă și de principal sponsor al concertului.
Toți colindătorii au fost răsplătiți cu daruri.

Prof. Vasile ȘoimușanProiect catehetic „Colinde din bătrâni”, Ediția a V-a

Duminică, 11 decembrie 2016, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Daniel Blaj, coordonator pentru catehizare al Circumscripţiei catehetice Zalău, la Parohia Treznea, s-a finalizat a cincea ediție a Proiectului catehetic „Colinde din bătrâni”.
Proiectul are ca scop descoperirea, cunoașterea, păstrarea și transmiterea mai departe generațiilor tinere, a obiceiurilor și tradițiilor legate de sărbătoarea Nașterea Domnului, precum și a celorlalte sărbători de iarnă și se desfășoară anual pe perioada Postului Crăciunului.
La ediția din acest an au participat parohiile: Treznea, Românași, Meseșenii de Sus și Creaca. La început, preoții însoțitori ai grupurilor catehetice au săvârșit o slujbă de mulțumire, au urmat apoi grupurile catehetice care au interpretat pe rând colinde tradiționale printre care au fost intercalate poezii de Crăciun precum și urări de Anul Nou.
La final au fost înmânate celor implicați în proiect diplome de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu. Copiii au fost apoi răsplătiți cu daruri oferite de o familie din parohie.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției catehetice Zalău
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro