Premierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”

Cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, duminică 21 mai 2017, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului Național din Episcopia Sălajului. Câștigătorea Concursului Național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, a fost eleva Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a la „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha



CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Luni, 15 mai 2017, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie..
În cadrul Centrului metodic pentru licee, a fost susținută o lecție la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei de către doamnul profesor Ștefan Mircea. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei unde activitatea a fost pregătită de către domnul profesor Dîngă Victor. În partea a doua a lucrărilor a fost prezentat referatul cu tema ”Importanța educativă și duhovnicească a cinstirii sfintelor icoane în viața elevilor” de către doamna profesoară Rodina Mirela iar cei prezenți au avut oportunitatea de a face aprecieri pe marginea activităților propuse .
S-au făcut precizări referitoare la competiția ”Profesorul anului”, proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”.

Inspector școlar,
Prof. Claudia Boha



Proiect catehetic „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda și a domnului profesor de religie Augustin Șomcutean, duminică 14 mai 2017, la biserica din Gâlgău s-a finalizat Proiectul catehetic „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie și mai, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, prin doamna inspectoare Boha Claudia, Liceului Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, prin domnul director Ionuț Vaida și Primăria și Consiliul Local Gâlgău, prin domnul primar Cristian Ungur.
Proiectul „Bucuria învierii” a scos în evidență încă o data rolul parteneriatului Biserică-Școală, reunind tinerii din Parohiile: Gâlgău, Fodora, Rus, Șimișna, Poiana Blenchii, Fântânele-Rus, Luminiș, Ileanda și elevi de la școlile partenere. Acesta s-a finalizat la biserica din Gâlgău, când au avut loc și următoarele concursuri:
• Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”.
• Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”.
• Concursul „CEL MAI AUTENTIC PORT POPULAR”.
La concursurile mai sus amintite s-au acordat premii elevilor participanți.
La final Preacucernicul Părinte Inspector Silviu Boha, a felicitat preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor, dar și de importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit coordonatorilor proiectului catehetic, iar copiii au primit cadouri oferite din partea Consiliului Local și a Primăriei Gâlgău.
În încheiere toți invitații au participat la o agapă organizată în clădirea liceului din localitate, oferită de către domnul director Ionuț Vaida.
Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși.

Profesor de religie, Șomcutean Augustin
Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău



Concursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, etapa Eparhială

Concursului Național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
La faza pe Eparhie concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu și formată din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, doamna prof. Claudia Boha, inspector școlar religie, doamna profesoară de limba și literatura română Topan Bogdana, doamna profesoară de desen Simoc Diana și domnul profesor de religie Ciocmărean Ioan. În urma jurizării rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin, 93 p.
Locul II: Cozma Clara, Parohia Rus, coordonator pr. Bande Alexandru, 81 p.
Locul III: Pușcaș Nuria, Parohia Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin, 74 p.
Câştigătoarea locului I, va reprezenta Episcopia Sălajului la Patriahie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha



Elevi sălăjeni, la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă pentru clasele VII- XII

În perioada 24-28 aprilie 2017, s-a desfășurat la Craiova, etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, pentru clasele VII-XII.
Deschiderea festivă a avut loc luni 24 aprilie 2017, la Biserica Madonna Dudu cu o slujbă de Te Deum, la care a participat și Î.P.S. Părinte Mitropolit Academician Dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. După slujba de Te Deum, Î.P.S. Sa, a rostit cuvinte de salut, felicitare și succes tuturor participanților.
De asemenea, cuvinte de apreciere și laudă au fost rostite și de către domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș, Inspector General în Ministerul Educației Naționale și doamna profesoară Monica Sună, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.
Din județul Sălaj au participat șase elevi: Tarba Matei – clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău – prof. Boha Claudia; Nicorici Denisa Georgiana - clasa a VIII-a, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău – prof. Ilea Ioana; Pah Maria Paula - clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou – prof. Mureșan Crisitina; Mag Manuela Maria – clasa a X-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – pr. prof. Ciurbe Călin Radu; Pașca Ștefana Maria – clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău – pr. prof. Ciurbe Călin Radu; Repaș Andrea Denisa – clasa a XII-a, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu – Silvaniei – prof. Mierea Alin.
În Comisia centrală a Olimpiadei au fost doi membri din județul nostru: doamna profesoară Gudea Mioara, Inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și doamna profesoară Boha Claudia Viorica, inspector școlar de specialitate.
În timpul petrecut în Craiova, participanții la Olimpiadă au fost implicați în diferite activități: au vizitat Facultatea de Teologie Ortodoxă Craiova (Casa Bengescu), Seminarul Teologic Ortodox Craiova, au vizitat Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Grădina Botanică din oraș și Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc moaștele Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului, a Sfintei Mucenițe Tatiana și a Sfinților Mucenici Serghie și Vah. De asemenea au luat parte la o șezătoare oltenească, unde au participat ansamblul folcloric „Mugurașul” din Șimnicu de Sus și ansamblul folcloric „Alunelul” din Pielești.
Din cei șase elevi sălăjeni, participanți la această Olimpiadă, trei dintre ei au fost încununați primind mențiuni și premii. Astfel Matei Tarba și Maria Pah au primit mențiuni, iar Ștefana Pașca a primit un premiu special din partea juriului.

Profesor însoțitor la etapa națională,
Prof. Ioana Ilea,
Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău



Concursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, la Protopopiatul Zalău

La Protopopiatul Zalău, concursul a fost evaluat în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către preacucernicul părinte protopop al Zalăului Cătălin Lucaci. Comisia a fost formată din: prof. pr. Cosmin Porcar – profesor de religie, pr. coordonator Bande Alexandru, doamna profesoară de limba română Pop Ioana Codruța și doamna profesoară de arte plastice Brebeanu Loredana. Rezultatele au fost următoarele:
1. Locul I: Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.
2. Locul II: Bârsan Ximena, clasa a XII-a, Liceul „G. Pop de Băsești” Cehu Silvaniei, coordonator pr. Barbor Radu.
3. Locul III: Țicle Mădălina clasa a VI-a, Școala Gimnazială Creaca, coordonator pr. Blaj Daniel și Chiș Melisa clasa a VI-a, Școala Gimnazială Ortelec, coordonator pr. Gudea Nicolae
Câștigătorul locului I, s-au calificat la etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu Boha



Concursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

La Protopopiatul Șimleu Silvaniei concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, din următorii: Preacucernicul Părinte Daniel Blaj, profesor de religie, pr. Mateiu Călin, doamna profesoară de limba română Lipo Angela și doamna profesoară de arte plastice Moldovan Valentina, iar rezultatele au fost:
1. Locul I: Pușcaș Nuria, Școala Gimnazială Bocșa, coordonator pr. Hosu Florin.
2. Locul II: Racolța Diana, Parohia Sălăjeni, coordonator prof. Roșu Marinela.
3. Locul III: Meseșan Antonia, Parohia Chieșd, coordonator pr. Supuran Ovidiu.
Câștigătorul locului I, s-au calificat la etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu Boha



Concursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, la Protopopiatul Jibou

Concursului Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
La Protopopiatul Jibou concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan. Comisia a fost formată din: Preacucernicul Părinte Radu Barbor, profesor de religie, pr. coordonator Bande Alexandru, doamna profesoară de limba română Mărcean Ana, doamna profesoară de religie Mureșan Cristina și domnul profesor de arte plastice David Valer, iar rezultatele au fost:
1. Locul I: Cozma Clara, Parohia Rus, coordonator pr. Bande Alexandru.
2. Locul II: Oțet Timeea, Parohia Gâlgău Almașului, coordonator pr. Lucăcel Petru
3. Locul III: Văscan Diana, Parohia Poiana Blenchii, coordonator pr. Coste Andrei
Câștigătorul locului I, s-au calificat la etapa pe Eparhie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu Boha



Elevi sălăjeni la Olimpiada Națională de Religie pentru Liceele și Seminariile Teologice Ortodoxe

În perioada 19-22 Aprilie 2017 la Cluj-Napoca s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Religie pentru liceele și seminariile teologice ortodoxe din țară. Olimpiada a fost organizată de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Cluj-Napoca în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
În data de 19 Aprilie 2017 a avut loc deschiderea Olimpiadei Naționale de Religie pentru liceele și seminariile teologice ortodoxe în Aula Magna a Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca unde au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai, domnul ministru secretar de stat Vasile Timiș, părintele Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, părintele Marian Sidon, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Cluj, părintele Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, și alții.
De la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău au participat elevii: Costina Mihai (clasa a IX-a) la disciplina Studiul Vechiului Testament, Maxim Sergiu (clasa a X-a) la disciplina Studiul Noului Testament, Butaș Raul (clasa a XI-a) la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Taloș Bogdan (clasa a XII-a) la disciplina Teologie Dogmatică.
În 20 Aprilie 2017 a avut loc concursul, după care elevii au avut ocazia să viziteze orașul, iar în 21 Aprilie, de Izvorul Tămăduirii, olimpicii au participat la slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Mihai-Vodă, Turda, după care au mers la Salina Turda. La ora 17 s-au afișat rezultatele, iar Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău a obținut premiu special la disciplina Teologie Dogmatică datorită rezultatului obținut de elevul Taloș Bogdan din clasa a XII-a, pregătit de părintele profesor Petru Brisc.
Sâmbătă, 21 Aprilie 2017 a avut loc festivitatea de premiere unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit daruri elevilor care au obținut premii sau mențiuni. Cu această ocazie felicităm elevii și profesorii implicați în această olimpiadă și le dorim mult spor și succes în activitate!



Proiect catehetic „Lumina Lui Hristos luminează tuturor”, ediția a V-a

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială şi a Părintelui prof. Călin Mateiu, coordonator al Circumscripției catehetice Valea Almaşului, în perioada lunilor martie - aprilie 2017 s-a derulat proiectul catehetic „Lumina Lui Hristos luminează tuturor” aflat la cea de-a cincea ediţie.
Proiectul a avut ca scop intensificarea relaţiilor de parteneriat dintre şcoală şi Biserică, dar și păstrarea valorilor creştine și a tradiţiilor. Parteneri ai proiectului au fost Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Strâmba, Parohiile din Circumscripția catehetică Valea Almaşului, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, Şcoala Gimnazială Zimbor, Şcoala Gimnazială Cuzăplac, Şcoala Gimnazială Almaşu și Şcoala Gimnazială Fildu de Mijloc.
Proiectul s-a finalizat joi 20 aprilie 2017, în biserica „Sfinții Arhangheli” din Parohia Ruginoasa. Aici cei 120 de copii, pregătiți de către preoți și cadre didactice au dat slavă lui Dumnezeu interpretând frumoase pricesne. Au participat copii din Tămaşa, Petrind, Hida, Zimbor, Sânmihaiu Almașului, Sâncraiu Almaşului, Cuzăplac, Almaşu, Gălăşeni, Fildu de Mijloc și Ruginoasa.
Tradiţionalul concurs „ciocota oălor” i-a anternat pe toți copiii prezenți, având câștigător un tânăr din Parohia Tămașa.
La final preoții și dascălii implicați în proiect au primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit și participare, iar copiii au primit daruri din partea Mănăstirii Strâmba, de față fiind Preacuviosul Părinte Acachie.
În încheiere gazdele au invitat pe toți participanții să guste din bucatele tradiționale special pregătite pentru acest moment.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha




www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro