Festivalul de pricesne mariane „Maică, pururea Fecioară”, Ediția a VIII-a

Duminică 13 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus va avea loc a VIII-a ediție a Festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.
La festival vor participa tineri din parohiile Episcopiei Sălajului, dar și invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Manifestărea culturală și spirituală se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judetului Sălaj.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaEpiscopia Sălajului alături de zălăuanul Florin Răcoare

Episcopia Sălajului s-a alăturat tuturor acelora care nu au fost indiferenţi la încercarea prin care trece zălăuanul Florin Răcoare şi a făcut cunoscut cazul acestui tânăr, pentru ca acei care pot şi doresc, să îl sprijine financiar, în vederea achitării costurilor intervenţiilor medicale şi al tratamentelor necesare, care se pot efectua doar în clinici din străinătate. Pentru ajutorarea acestuia, pe lângă ajutorul oferit prin colecte de unele parohii din judeţ, Episcopia Sălajului, a virat în contul lui Florin, suma de 20 000 lei.

Cel care cu atingerea Ta ai vindecat pe soacra lui Petru, fiind aprinsă de friguri… pe robul Tău Florin..., vindecă-l degrab, dărindu-i sănătate, cu dinadinsul ne rugăm, Izvorule al vindecărilor.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilierul social al Episcopiei SălajuluiLinişte şi bucurie într-un colţ de rai, în „Tabăra catehetică” de la Mănăstirea Strâmba

Zile frumoase, zile pline de bucurie duhovnicească au fost cele din prima săptămână a lunii aflate sub oblăduirea Sfântului şi slăvitului Prooroc Ilie. Timp de 6 zile, Mănăstirea Strâmba a devenit „acasă” pentru elevii şi profesorii aflaţi în Tabăra catehetică desfăşurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Grighentie Oțelea, Stareţul Mănăstirii Strâmba.
Grupul de participanţi a fost format din elevi din Sălaj, însoțiți de trei profesori de religie: Ionuţ Ciocmărean, Marinela Tiran, Maria Sabou-Chirti şi elevi ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, - credincioşi ai parohiei
“Pogorârea Sfântului Duh” - cartierul Grigorescu, însoţiţi de Prea Cucernicul Părinte Adrian Medan şi doamna profesoară Gabriela Popiţa.
Obştea mănăstirii s-a străduit să îmbine armonios partea Mariei cu cea a Martei, oferind participanţilor atât hrană duhovnicească - prin orele de catehizare susţinute de
Prea Cuviosul Părinte Acachie -, cât şi belşug de bunătăţi materiale.
Ziua începea cu participarea la slujbă - Sfânta Liturghie (miercuri şi vineri) şi Acatist în celelalte zile, şi se încheia cu Vecernia sau Sfânta Taină a Maslului (în ziua de vineri). Alte activităţi la care am participat cu drag au fost: orele de cateheză, împletirea de cruciuliţe, concurs de bătut toaca, desene, întreceri sportive, “elevii au talent”, excursia la Satu Mare (cu vizitarea Catedralei “Adormirea Maicii Domnului” şi a Muzeului Judeţean ) şi la Băile Acâş.
Redăm câteva impresii ale elevilor participanţi în această tabără :
• “Aici te simţi în siguranţă. Toată lumea te apreciază şi te ajută. Şi faptul că toată lumea ţine la tine, te face să fii special. ”
• “De la bucătărie
Părintele Agapit,
Pregăteşte iahnie.”
• “M-am simţit foarte bine în această tabără plină de surprize în care am învăţat multe lucruri noi şi voi reveni cu siguranţă.”
• “ Vineri ne-am spovedit,
Apoi ne-am împărtăşit,
Sufletul l-am curăţat
Şi de păcate a fost iertat. ”
• “Îmi voi aminti mereu, cu lumină în suflet, de clipele extraordinare de la Strâmba, de liniştea rugăciunii şi de fericirea comuniunii ce le-am simţit în acest loc binecuvântat. ”
La încheierea taberei, participanţii au primit diplome şi premii din partea mănăstirii. Prin activităţile desfăşurate, elevii au simţit binecuvântarea Bunului Dumnezeu, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, şi-au îmbogăţit cunoştinţele religioase, şi-au primenit sufletele şi s-au bucurat de linişte duhovnicească.

Prof. de Religie Maria Sabou-ChirtiA început „Tabăra catehetică” de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Presfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială și a Preacuviosului Părinte Stareț Arhimadrit Grighentie Oțelea, în luna iulie 2017, șe desfășoară a zecea ediție a „Tabărei catehetice” la Mănăstirea Strâmba.
Aceasta este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, dar și pentru copii și tineri din țară.
Copiii și tinerii vor participa la programul sfintelor slujbe săvârșie în mănăstire, la orele de cateheză, vor fi inițiați în arta iconografică și în același timp vor fi antrenați în diferite activități intelectuale și sportive.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaÎntâlnirea coordonatorilor Circumscripţiilor catehetice din Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, marti, 19 iunie 2017, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întâlnirea Biroului de catehizare.
Teritoriul canonic al Eparhiei este împărțit în opt Circumscripții catehetice. În cadrul întâlnirii, fiecare preot coordonator și-a prezentat activitățile desfășurate în anul catehetic 2016-2017. De asemenea, s-au fixat obiectivele pe termen scurt și mediu al activităților catehetice, precum şi stategia de promovare a acestora.
Preoții coordonatori au fost informați în legătură cu noile activități care urmează să se deruleze în Eparhie: Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba, în perioada 3-15 iulie 2017, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, Bistrița, 29-30 iulie 2017, Festivalul de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Feciară”, Ediția a VII-a, 13 august la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus și „Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi”, care va avea loc la Iaşi, în perioada 1 - 4 septembrie 2017.
Prioritatea Birolui de catehizare este în perioada următoare organizarea „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Sălăjeni”, care va avea loc în perioada 17-18 august 2017, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic.
Scopul întâlnirii a fost și acelea de a dezvolta idei noi prin care să se amplifice activitatea catehetică din eparhie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha„Ziua portului popular” la Cehu Silvaniei

Sărbătoarea Rusaliilor a prilejuit pentru credincioșii parohiei Cehu Silvaniei participarea la câteva acțiuni deosebite. Mai întâi, chiar de marele praznic al creștinătății, au răspuns cu multă căldură apelului făcut de preotul paroh Radu Barbor, de a participa la Sfânta Liturghie, purtând frumoasele costume populare din Zona Codrului, la ceea ce s-a dorit a fi ”Ziua portului popular”, în încercarea de a păstra tradiția și portul acestei zone, dar și pentru a scoate la lumină adevărate comori ale meșteșugului popular. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a sutelor de credincioși participanți la slujbele oficiate la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.
De sărbătoarea Sfintei Treimi, a doua zi de Rusalii, a fost serbat hramul bisericii de lemn, de pe strada Poiana, cu aceeași bucurie și emoție sfântă, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, la care a fost prezent ca invitat, și apropiat al parohiei, părintele pensionar Traian Scurt. După slujbă, credincioșii prezenți au participat și la o agapă frățească.
Marți, 6 iunie 2017, Centrul de Servicii Sociale din Cehu Silvaniei a fost gazda unui eveniment deosebit. Într-un frumos parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cehu Silvaniei, reprezentată de preotul paroh Radu Marius Barbor, șefa acestui centru social, doamna Ana Petruț, împreună cu directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sălaj, doamna Violeta Milaș, s-au îngrijit ca 4 copii din centru să primească Taina Botezului. Cu vârste între 2 și 5 luni, copiii au ajuns de curând în acest centru de îngrijire și asistență, și conform datelor statistice nu au fost botezați.
Ceremonia religioasă s-a desfășurat la sediul centrului, într-un spațiu special amenajat pentru această ocazie și a creat o deosebită impresie celor prezenți, și în special nașilor acestor copilași care au fost încreștinați.

Preot paroh,
Radu Marius BarborPremierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”

Cu prilejul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești”, duminică 21 mai 2017, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului Național din Episcopia Sălajului. Câștigătorea Concursului Național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, a fost eleva Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a la „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Luni, 15 mai 2017, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie..
În cadrul Centrului metodic pentru licee, a fost susținută o lecție la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei de către doamnul profesor Ștefan Mircea. Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei unde activitatea a fost pregătită de către domnul profesor Dîngă Victor. În partea a doua a lucrărilor a fost prezentat referatul cu tema ”Importanța educativă și duhovnicească a cinstirii sfintelor icoane în viața elevilor” de către doamna profesoară Rodina Mirela iar cei prezenți au avut oportunitatea de a face aprecieri pe marginea activităților propuse .
S-au făcut precizări referitoare la competiția ”Profesorul anului”, proiectele educaţionale aflate în desfăşurare, perfecționarea cadrelor didactice, concursurile disciplinei și revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaProiect catehetic „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Ileanda și a domnului profesor de religie Augustin Șomcutean, duminică 14 mai 2017, la biserica din Gâlgău s-a finalizat Proiectul catehetic „Bucuria învierii”, Ediția a VII-a.
Proiectul s-a derulat pe parcursul lunilor aprilie și mai, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, prin doamna inspectoare Boha Claudia, Liceului Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, prin domnul director Ionuț Vaida și Primăria și Consiliul Local Gâlgău, prin domnul primar Cristian Ungur.
Proiectul „Bucuria învierii” a scos în evidență încă o data rolul parteneriatului Biserică-Școală, reunind tinerii din Parohiile: Gâlgău, Fodora, Rus, Șimișna, Poiana Blenchii, Fântânele-Rus, Luminiș, Ileanda și elevi de la școlile partenere. Acesta s-a finalizat la biserica din Gâlgău, când au avut loc și următoarele concursuri:
• Concursul „ÎN CĂUTAREA OUĂLOR ROȘII”.
• Concursul „CIOCOTA OUĂLOR”.
• Concursul „CEL MAI AUTENTIC PORT POPULAR”.
La concursurile mai sus amintite s-au acordat premii elevilor participanți.
La final Preacucernicul Părinte Inspector Silviu Boha, a felicitat preoții, profesorii și copii implicați în proiect și a accentuat faptul că Episopia Sălajului este preocupată permanent de educația tinerilor și copiilor, dar și de importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală. În încheiere a înmânat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de merit coordonatorilor proiectului catehetic, iar copiii au primit cadouri oferite din partea Consiliului Local și a Primăriei Gâlgău.
În încheiere toți invitații au participat la o agapă organizată în clădirea liceului din localitate, oferită de către domnul director Ionuț Vaida.
Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos a fost pe deplin mărturisită de elevii Văii Șomeșului, deoarece alături de ei au participat și un număr mare de credincioși.

Profesor de religie, Șomcutean Augustin
Liceul Tehnologic Nr. 1 GâlgăuConcursul Național de Creație „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, etapa Eparhială

Concursului Național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și tuturor celor care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor.
La faza pe Eparhie concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu și formată din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, doamna prof. Claudia Boha, inspector școlar religie, doamna profesoară de limba și literatura română Topan Bogdana, doamna profesoară de desen Simoc Diana și domnul profesor de religie Ciocmărean Ioan. În urma jurizării rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Ghiurea Andreea-Maria, clasa a X-a „Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, coordonator prof. pr. Mateiu Călin, 93 p.
Locul II: Cozma Clara, Parohia Rus, coordonator pr. Bande Alexandru, 81 p.
Locul III: Pușcaș Nuria, Parohia Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin, 74 p.
Câştigătoarea locului I, va reprezenta Episcopia Sălajului la Patriahie.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro