Tineri din Episcopia Sălajului participanți la ITO 2016

În perioada 1-4 septembrie 2016, 2500 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Bucureşti la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO) 2016.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopa Sălajului au participat 40 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Dan Dregan, Protopop al Jiboului, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, Coordonatorul Circumscripției catehetice Cehu Silvaniei și Preacucernicul Părinte Teodor Csordaș, Coordonatorul Circumscripției catehetice Crasna.
Tema întrunirii a fost Iisus Hristos – bucuria Vieții, iar scopul: formarea tinerilor, prin participarea la programe educative, duhovnicești, culturale și artistice.
Tinerii au participat la rugăciune, la ateliere de dezbateri, au vizitat diferite obiective culturale. Vineri 3 septembrie, a avut loc Conferința duhovnicească Iisus Hristos – bucuria Vieții apoi la Procesiunea luminilor pe traseul: Sala Palatului-Calea Victoriei-Dealul Mitropoliei. Întâlnirea a culminat cu Sfânta Liturhie oficiată de către Preafericitul Părinta Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de ierarhi și preoți, care a avut loc duminică în fața Catedralei Mântuirii neamului.
Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
Tabără pentru tineri organizată la Mănăstirea Bobota

Miercuri, 31 august 2016, s-au încheiat activităţile din cadrul „Taberei pentru tineri”, organizată în perioada 27-31 august, la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bobota, în parteneriat cu Asociaţia ,,Inimioare Fericite”.

La activităţile pregătite de organizatori au participat 24 de copii din localităţile Derşida, Bobota, Supuru de Sus şi Municipiul Cluj-Napoca, care au fost coordonați de 10 voluntari.

Programul fiecărei zile a fost unul antrenant, constând în întreceri sportive, discuţii libere, jocuri şi activităţi recreative, intonare de cântece și vizionare de filme motivaţionale. De asemenea, copiii au participat la atelierele de creație, precum și la programul de rugăciune al mănăstirii.
Cuvintele de suflet ale Părintelui stareț, Protosinghelul Mina Pletosu, ale Părintelui Adrian Medan din Cluj-Napoca, precum şi căldura pe care au arătat-o acestor tineri voluntarii implicaţi, au creat o atmosferă plină de pace şi linişte sufletească, necesară celor care se pregătesc de începutul noului an școlar.


Pr. Claudiu NechitaWorkshop pe tema recuperării din adicții la Mănăstirea Bobota

Sâmbătă, 20 august 2016, la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bobota, doi preoți misionari ortodocși din SUA vor susține workshop-uri pe tema: „Ortodoxia și recuperarea din adicții”. Pr. Andrew Harrison și Pr. Paul Jannakos sunt preoți cu specializări recunoscute la nivel internațional pentru consilierea în adicții, având experiență bogată în munca cu persoanele dependente și codependente.

Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Bobota, a mai organizat în colaborare cu Programul „Sfântul Dimitrie Basarabov” din Cluj, în luna iulie, trei sesiuni de informare, la care au participat peste 100 de persoane (dependenţi și aparținători), care au avut ocazia să fie informaţi cu privire la alcoolism, dependența ca boală, graficul progresiei și recuperării, familia și boala alcoolismului. Scopul pe termen lung este acela de a iniția un grup de suport de sine stătător la Mănăstirea Bobota.

Pr. Claudiu NechitaProcesiune cu icoana Maicii Domnului la Jibou

Duminică, 7 august 2016, în orașul Jibou a avut loc pentru cel de-al patrulea an consecutiv o procesiune cu icoana Maicii Domnului ,,Axionițaˮ.
Icoana a fost donată de către domnul inginer Dan Ghiurco, membru în Adunarea Națională Bisericească și actualul primar al orașului Jibou, fiind depusă spre închinare în biserica ,,Sfântul Proroc Danielˮ din localitate.
După slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, săvârșită în ambele biserici ale orașului Jibou, preoții și credincioșii, în frunte cu Preacucernicul Părinte Protopop Dan Dregan au străbătut în procesiune mai multe străzi ale orașului, intonând într-un singur glas pricesne de preamărire închinate Maicii Domnului.Protopop,
Pr. Dan DreganFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A VII-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub îndrumarea Preacucernicului Părinte Mihai Dobocan, consilier cultural, și sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 7 august 2016, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a șaptea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.
La ediția din acest an au participat 29 soliști și 40 de grupuri de copii, care au reprezentat toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului. Au participat și tineri și copii de la Parohiile Lipău județul Satu Mare și Parohia Sărata din județul Cluj.
Festivalul, pus sub egida „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în biserica nouă a mănăstirii de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Cosmin Porcar de la Șimleu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor de la Parohia Jibou II, Preacucernicul Părinte Mateiu Călin de la Parohia Ruginoasa, Preacucernicul Părinte Anania Pojar de la Parohia Cizer, Preacucernicul Părinte Traian Șomcutean, preot pensioner, Preacucernicul Părinte Vasile Șomcutean, preot pensionar Preacucernicul Părinte Revnic Nicolae, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii de la Parohia Jibou II condus de către doamna ing. Maria Târziu.
La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.
După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru cei peste 400 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată astfel pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.
La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Consilier Cultural, Mihai Dobocan, care a adus binecuvântarea din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, felicitând pe cei implicați în organizarea festivalului de pricesne; inspector pentru catehizare, stareță, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.
Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De asemenea au fost premiați solișii individuali, preoții și profesorii care i-au pregătiti pe copii cu icoane și diplome.
S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru pentru implicarea în organizarea festivalului și doamnei Maria Fati, solistei Teofana Boha, solistului dr. Ionel-Mihai Iacob și doamnei învățătoare Irimieș Maria de la Lipău Satu Mare, pentru promovarea festivalului de pricesne.
Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaActivitate filantropică în Episcopia Sălajului - ,,Dăruind vei dobândi!”

În perioada 4-6 august 2016, sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Sălajului a organizat o acţiune de sprijinire a 5 familii din oraşele Şimleul Silvaniei şi Zalău. Aceste familii, binecuvântate cu mulţi copii, care trăiesc în lipsuri materiale, au primit obiecte de mobilier, obiecte electrocasnice, haine, încalţăminte şi alimente în valoare de peste 5000 lei. Acest tip de acţiuni vor continua şi în a doua parte a Postului Adormirii Maicii Domnului, pentru a sprijini cât mai multe familii aflate în nevoi şi pentru a oferi posibilitatea celor ce pot şi îşi doresc să se implice în astfel de activităţi social-filantropice.Reprezentanții Episcopiei Sălajului premiați la Festivalul Internațional de Toacă de la Victoria – Brașov

Pe când credeam că am văzut destule la viața mea, că ochiul mi-a fost încântat de destul de multe ori cu tot ceea ce a avut țara aceasta mai bun și mai frumos, am constatat încă o dată zilele acestea că tradițiile și credința neamului acestuia reprezintă un izvor nesecat de valori, de lucruri care înnobilează omul. Trebuie doar să ai inimă deschisă și curată pentru a te putea adăpa din el si apoi a te desfăta cu liniștea și pacea pe care ți le poate aduce.
Spun asta deoarece în perioada 11-14 iulie 2016, din pronie divină, din respectul și aprecierea apropiaților mei, s-a întâmplat să fiu profesor însoțitor al copiilor din protopopiatul Jibou, alături de părintele Gheorghe Longodor, la Festivalul Internațional de Toacă și Clopote ”Cântecul care zidește” ediția a XII-a, din orașul Victoria.
Și cum toată țara asta e presărată cu locuri care amintesc de trecutul zbuciumat al locuitorilor ei, cu reale mărturii ale credinței noastre strămoșești, cu oaze de trăire și sfințenie, era imposibil ca în drumul nostru să trecem nepăsători pe lângă ele, mai ales că elevii pe care i-am însoțit, Ciobancan Daiana (clasa a V-a) și Mureșan Ana (clasa a III-a) de la Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou, Mureșan Cătălin (clasa a VI-a) și Crecan Vlad (clasa a V-a) de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Jibou, trebuiau să cunoască lucruri și amănunte pe care nu întotdeauna le afli din cărți, ci aflat acolo, la fața locului. Am vizitat astfel Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci de la Aiud, zidire ridicată peste locuri încărcate de durerea și suferința deținuților politic din închisoarea Aiudului. Cetatea de la Alba Iulia și cea de la Sighișoara, Catedrala Mitropolitană din Sibiu au fost obiectul altor cercetări în călătoria noastră. Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Recea și chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș ne-au adus aminte de mari duhovnici ai nației noastre.
Cât privește festivalul spre care ne-am grăbit, pot să spun că arareori îți este dat să vezi ceva la fel de frumos și de înălțător. Cântul de toacă este într-adevăr un cântec care zidește. Uniți în credință și-n simțiri, mânați de dorința de a se reîntâlni, de a-și face noi prieteni și de a câștiga un premiu cât mai bun, copii din toată țara, dar și din Valea Timocului, Italia, Ucraina, Republica Moldova și Ungaria au venit la Victoria să înalțe imn de slavă bunului Dumnezeu și Maicii Sfinte. Cu toții au fost temeinic pregătiți de preoții din parohiile de unde vin.
E magnific și cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie simțămintele ce te cuprind atunci când o mare de copii, îmbrăcați în mândru port popular, cu fața luminată de zâmbete și neatinși încă de toată murdăria lumii acesteia, păstrează vii credința și portul neamului. Astfel, trei zile, înălțătorul cântec de clopot și de toacă au răsunat în frumosul oraș de la poalele Munților Făgăraș.
Și cum omul sfințește locul, organizarea festivalului cu tot ceea ce presupune el, sponsori (cărora le mulțumim), invitați și toate cele, se datorează strădaniilor și iubirii sincere a părintelui Octavian Smădu, paroh al orașului Victoria. Om primitor, iubitor de tradiție și de autenticitate, ne-a făcut să ne simțim de-ai locului și să ne dorim să revenim.
Cât îi privește pe tinerii noștri participanți din protopopiatul Jibou, pot spune că toate străduințele lor și ale Părintelui Gheorghe Longodor care i-a pregătit au dat rod. Astfel Ciobancan Daiana și Mureșan Cătălin au obținut premiul II, iar Mureșan Ana și Crecan Vlad, premiul III.
Se pare că bogăția, tehnologia din ce în ce mai avansată, luxul și exagerările în toate nu aduc liniște și mulțumire deplină omului. După ani de importuri în orice, pornind de la alimente și continuând cu toate celelalte, căutăm încet să ne reîntoarcem la frumusețea și noblețea lucrurilor și gesturilor simple, care i-au caracterizat pe cei a căror memorie încercăm să o ținem astăzi vie. Nădăjduim ca oameni asemeni părintelui Octavian Smădu din Victoria, conștienți de importanța păstrării identității naționale, să fie din ce în ce mai mulți. Prea numeroși sunt cei care caută astăzi să ne înstrăineze de tot ce a avut și are țara asta mai pur, mai sănătos și mai frumos.

Cristina Mureșan, profesor de religie la
Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” JibouProiectul „Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru”, Ediția a VI-a, la Hereclean

La biserica din Hereclean, protopopiatul Zalău, joi 9 iunie 2016 s-a finalizat Proiectul „Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru”, realizat între Şcoala Gimnazială Hereclean şi Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” Hereclean, aflat la a VI-a ediție.
Proiectul a avut ca scop cultivarea valorilor religios-morale, cunoașterea istoriei acestor locuri și cinstirea eroilor din localitate.
La finalul Sfintei Liturgii, în biserică, copiii de la grupa de cateheză și elevii şcolii pregătiți de către doamna profesoară de Religie Mirela Rodina și domnul învățător Mirel Trănișan, au prezentat în fața credincioșilor un moment artistic dedicat Zilei Eroilor.
În fața monumentului ridicat în cinstea eroilor, din curtea bisericii parohiale, a fost oficiată slujba parastasului de către preotul paroh Silviu Boha, iar copiii participanți au depus flori la Monumentul Eroilor.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaPROIECT CATEHETIC „EROI AU FOST, EROI SUNT ÎNCĂ”, PAROHIA BORZA

Într-o binecuvântată asociere, sărbătoarea Înălțării Domnului este dublată, în Biserica Ortodoxă Română, de pomenirea eroilor. Ca o consecință a acestei asocieri, în Parohia Ortodoxă Borza, s-a finalizat proiectul catehetic „Eroi au fost, eroi sunt încă”. Proiectul este un parteneriat între Parohia Ortodoxă Borza și Școala generală din Borza și are ca scop principal dezvoltarea sentimentelor patriotice în rândul copiilor, cunoașterea unor evenimente istorice de excepție, dar și corelarea acestora cu spiritualitate ortodoxă.
În acest sens, cu ocazia Praznicului Înălțării Domnului, elevii Școlii Generale din Borza, coordonați de domnul învățător Traian Ience și de doamna educatoare Marinescu Anicuța, au participat la Sfânta Liturghie în Biserica din Borza, iar la finalul Sfintei Liturghii au susținut un program compus din cântece și poezii patriotice și religioase. De asemenea a fost săvârșită și slujba parastasului pentru eroi. Au urmat apoi aprecierile părintelui inspector Cristian Oancea, care, totodată a oferit mici daruri copiilor. De asemenea, credincioșii parohiei au apreciat efortul și inițiativa celor implicați în proiect.

Pr. Daniel Blaj,
Coordonator al Circumscripției Catehetice Zalău1 iunie la Centrul de Servicii Sociale din Românași

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Centrul de Servicii Sociale "Sfântul Gheorghe" din Românași a organizat pentru copii și vârstnici o serie de activități specifice Sărbătorii Copilăriei.

Concursuri, jocuri în aer liber, surprize „dulci”, baloane și multă bucurie au trăit de 1 Iunie copiii la Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași. Buna dispoziție și inocența copilăriei au fost suficientele motive care i-au determinat și pe vârstnicii din acest așezământ social să retrăiască emoțiile specifice celei mai frumoase perioade din viața lor.


„Ne-am jucat în echipe formate din vârstnici-copii: șah, rummy, am făcut puzzle-uri, am cântat... A fost o zi specială, poate una dintre cele mai frumoase zile din viața noastră!", ne-a declarat un copil entuziasmat.

Director executiv al Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românași,
Pr. Conf. Dr. Gabriel Gardan
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro