Elevi sălăjeni premiați la etapa națională a Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie ”Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII

Învățarea este asemenea cu florile cele mirositoare, iar cel neînvățat este asemenea copacului uscat. (Sf. Iacob Putneanul)

Pe meleagurile binecuvântate ale Bucovinei, în perioada 15-19 mai 2019, la Putna, jud. Suceava, s-a desfășurat ediția a IX-a a Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie ”Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII, la care județul Sălaj a fost reprezentat cu succes.

Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 15 mai, în biserica mănăstirii, unde s-a săvârșit un Te-Deum de binecuvântare a participanților. În următoarele zile, s-au desfășurat probele scrisă și orală, iar apoi, în paralel, s-a derulat și proba de proiect în cadrul căreia copiii participanți au descoperit ce înseamnă bucuria comuniunii (BU-CO-VI-NA; BUcurie, COmuniune, VIață, NAturalețe).

Rezultatele obținute de cele două eleve sălajene, Jurcău Petra Maria și Andreica Alisa Roberta, au reflectat măsura muncii și a dăruirii lor.

Petra Maria Jurcău, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială “Silvania” Șimleu Silvaniei, având ca profesori îndrumători pe Doina Porcar și Luminița Mandiuc, a obținut următoarele rezultate:
• Premiul Special al ISJ Suceava;
• Premiul Special al Mănăstirii Putna ”Iorgu Toma”;
• Mențiune la proba de proiect.
Alisa Roberta Andreica, clasa a VIII-a, de la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău, având ca profesori îndrumători pe Mihaela Popa și Liviu Măcelar, a obținut următoarele rezultate:
• Premiul Special al Muzeului Național al Bucovinei;
• Premiul Special al Mănăstirii Putna ” Sfântul Daniil Sihastrul”;
• Mențiune la proba de proiect.
În urma participării la acest concurs, cele două eleve ne-au relatat impresiile și trăirile lor pe care le vor purta în suflet pentru multă vreme de aici înainte.

În aceste zile minunate am trăit o experiență unică, în care am avut ocazia de a cunoaște locuri binecuvântate și oameni frumoși, atât fizic, dar mai ales spiritual.
Peisajul încântător al Bucovinei m-a impresionat foarte mult. Satele, care poartă până azi aspectul tradițional, sunt vegheate de munți înalți, împodobiți cu un verde crud de mai.
Lăcașurile sfinte ale Bucovinei păstrează în ele istorie și har, iar călugării Mănăstirii Putna ne-au primit cu multă căldură și iubire. Putna este o așezare ca un colț de rai, înconjurată de munți și pajiști înverzite și împodobite cu gingașele flori de câmp. Mănăstirea Putna e un loc în care binecuvântarea și harul lui Dumnezeu sunt veșnic prezente.
Concursul „Cultură și spritualitate românească” mi-a îmbogățit cultura generală și spiritualitatea. Tot ceea ce s-a desfășurat în cadrul acestui concurs, la care am participat, a fost minunat, rămânând ca o bucurie și împlinire în inima mea.

(Petra Maria Jurcău)

Concursul interdisciplinar ”Cultură și spiritualitate românească” reprezintă mult mai mult decât o modalitate de demonstrare a capacităților elevilor, de valorificare a cunoștințelor acumulate de către aceștia pe parcursul orelor de limba și literatura română și religie. Acest concurs mi-a oferit posibilitatea de a-mi împărtăși valorile morale și de a-mi exprima liber convingerile legate de marea iubire a lui Dumnezeu față de noi, oamenii, de a mă perfecționa și de a evolua din punct de vedere cultural, modalitățile de abordare a temelor și de structurare a subiectelor oferindu-mi posibiliatea de a contura într-un mod inedit aceste aspecte sub forma unor compuneri clar si excepțional gândite de către comisia centrală.
Întâlnirea cu elevii din alte județe a fost o adevărată onoare, acest concurs reunind copii cu o educație excepționala, o cultură și o imaginație bogată, lucru care a reprezentat pentru mine o minunată șansă de a comunica și de a lega noi prietenii cu oameni excepționali.
Călduroasa primire a celor de la Mănăstirea Putna, probele provocatoare și toate momentele frumoase petrecute într-un cadru extraordinar de plăcut, mi-au dăruit cel mai minunat sentiment, acela de a fi conștientă de faptul că iubirea față de Dumnezeu și față de semeni este păstrată vie în sufletele noastre, fapt pentru care sunt absolut recunoscatoare !

(Alisia Roberta Andreica)

Lotul sălăjean a fost însoțit de doamna profesor Doina Marcela Porcar de la Școala Gimnazială “Silvania” Șimleu Silvaniei. Din Comisia Centrală de Evaluare a făcut parte doamna profesor Claudia Boha, inspector şcolar.

(profesor Doina Marcela Porcar, Școala Gimnazială “Silvania” Șimleu Silvaniei)OBȚINERE AVIZ CULT

Avizul scris (binecuvântarea) al chiriarhului se acordă pentru încadrarea personalului didactic pe catedre de religie – cultul ortodox în unități de învățământ preuniversitar (conform art. 18, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale și art. 4 din Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învătământul preuniversitar și la organizarea învățământului teologic ortodox preuniversitar și universitar).

Depunerea dosarelor și înregistrarea acestora se va face la registratura Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, în zilele de 22-23 mai 2019, între orele 13.00-14.00, iar interviul va avea loc în 24 mai 2019, de la ora 12.00.

Dosarul solicitantului va fi înregistrat doar complet, conținând toate documentele precizate pe site-ul www.episcopiasalajului.roOlimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe - 2019

În perioada 8-12 mai 2019, la Caransebeș, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe.

Din cadrul Liceului Ortodox ,,Sf. Nicolae" din Zalău au participat următorii elevi :

-Josan Raluca - Maria, clasa a IX-a, la disciplina Studiul Vechiului Testament, îndrumător Diac. prof. Torcoş Ionică;

-Butaş Casian -George, clasa a X-a, la disciplina Studiul Noului Testament, îndrumător Pr. prof. Brisc Petru;

-Costina Mihai, clasa a XI-a, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, îndrumător Pr. prof. Urs Andrei-Ştefan;

-Man Adrian, clasa a XII-a, la disciplina Dogmatică, îndrumător Pr. prof. Brisc Petru.

Elevul Man Adrian din clasa a XII -a, a obținut la disciplina Dogmatică nota 9, 30, reușind sa obțină Mențiune.

Lotul elevilor participanți la Etapa Națională a fost însoțit de Pr. Brisc Petru. Din Comisia de Evaluare a făcut parte și Pr. Prof. Ciurbe Călin-Radu, directorul Liceului Ortodox ,,Sf. Nicolae" din Zalău.

Prof.CLAUDIA-VIORICA BOHA
Inspector școlarCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Joi, 9 mai 2019, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Învățătura Bisericii reflectată în creații populare, datini și obiceiuri”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău de către doamnul profesor Paul Petrean. A fost prezent și părintele consilier cultural pr. Mihai Dobocan care a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, i-a felicitat pe profesorii care i-au pregătit pe elevi pentru etapa națională a Ollimpiadei de religie și au obținut rezultate frumoase (un Premiu I, patru Mențiuni și un Premiu Special), a apreciat implicarea profesorilor de religie în proiectele de parteneriat educaţional coordonate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu ISJ Sălaj (”Biserica, tinerii și colíndele”, Festivalul județean ”Lăudați pe Domnul”, Concursul Județean ”Icoana unui suflet de creștin”, ”Pot mai mult pentru Cezara”).
Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău, activitățile au fost susținute de către domna professor Botiș Diana. Au fost prezentate materiale PPT, principalele proiecte desfășurate în unitatea de învățământ în care a fost implicată catedra de Religie, au fost vizionate momente artistice cu semnificații profund religioase și a fost dezbătută noua viziune a Ministerului Educației Naționale ”Educația ne unește”.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la activitatea de perfecționare a cadrelor didactice,concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”, au fost evidențiate parteneriatele locale și județene precum și implicarea profesorilor de religie în acțiuni de parteneriat cu comunitatea religioasă locală sau județeană.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaRezultatele Concursului Național Catehetic, Hristos: sufletul satului meu, etapa Eparhială

La faza pe Eparhie concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie formată din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, doamna profesoară de limba și literatura română Angela Lipo, folclorist doamna prof. Neaga Cornelia și doamna profesoară de desen Ignatiuc Cristina.
În urma evaluării proiectelor rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Proiectul „Satul tradițional de la origini la prezent alături de Hristos”, Parohia Plopiș, coordonator pr. Ciprian Sabău – 383 p.
Locul II: Proiectul „Tradiție și spiritualitate în satul sălăjan”, Parohia „Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs – 318 p.
Locul III: Proiectul „Lemniu, Toplița, Purcăreț - sate de poveste”, Parohia Lemniu, coordonator pr. Mureșan Vasile – 299 p.
Câştigătorii Locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la Patriahie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Catehetic, Hristos: sufletul satului meu, la Protopopiatul Zalău

La Protopopiatul Zalău, concursul a fost evaluat în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către preacucernicul părinte protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci.
Comisia a fost formată din prof. pr. Cosmin Porcar – profesor de religie, pr. coordonator Claudiu Popiț, doamna profesoară de limba română Pop Larisa și doamna profesoară de desen Duca Floare.
Rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Parohia „Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs – 400 p.
Locul II: Parohia Cehu Silvaniei, coordonator pr. Radu Barbor – 380 p. și Parohia Badon, coordonator, pr. Adrian Onica – 380 p.
Locul III. Parohia Creaca, coordonator pr. Daniel Blaj – 360 p.
Alte rezultate: Parohia Fetindia, coordonator pr. Adrian Crăciunaș - 340 p.; Parohia Jac, coordonator pr. Cristian Popa – 340 p.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Catehetic, Hristos: sufletul satului meu, la Protopopiatul Jibou

Concursul Naţional Catehetic Hristos: sufletul satului meu s-a adresat copiilor, preoților, profesorilor de religie şi de altă disciplină implicați în Programul Naţional Catehetic Hristos împărtășit copiilor.
La Protopopiatul Jibou concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului Dan Dregan. Comisia a fost formată din: preacucernicul părinte coordonator Barbor Radu, profesor de religie pr. Mateiu Călin, doamna profesoară de limba română Sorina Pop-Cozac și domnul profesor de arte plastice Forin Lazăr, iar rezultatele au fost:
Locul I: Parohia Lemniu, coordonator pr. Mureșan Vasile – 400 p.
Locul II: Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Jibou, coordonator pr. Baboș Daniel – 360 p.
Locul III: Parohia Gâlgău Almașului, coordonator pr. Lucăcel Petru– 340 p.
Alte rezultate: Parohia Surduc, coordonator pr. Butaș Alin 300 p.; Parohia Brâglez, coordonator pr. Pop Florin-Marian – 280 p. și Parohia Gîlgău, coordonator Chiroban Paul - 220 p.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Catehetic, Hristos: sufletul satului meu, la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Concursul s-a adresat copiilor, preoților, profesorilor de religie şi de altă disciplină implicați în Programul Naţional Catehetic Hristos împărtășit copiilor.
Scopul concursului a fost acela de a cultiva dragostea de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul valorificării tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.
Cooperarea dintre Biserică şi Şcoală, de-a lungul timpului, a adus o contribuţie majoră la promovarea educaţiei copiilor şi tinerilor de la sate. Pe de altă parte, satul românesc a creat şi a promovat numeroase valori culturale şi spirituale, dintre care amintim: cântece populare, jocuri populare, costume populare, meşteşuguri, artizanat, tradiţii, obiceiuri etc.
Concursul şi-a propus să contribuie la redescoperirea valorilor păstrate şi promovate de satul românesc, de-a lungul timpului.
La Protopopiatul Șimleu Silvaniei concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către Preacucernicul Părinte Protopop al Șimleului Dan Haiduc, din următorii: Preacucernicul Părinte coordonator Daniel Blaj, profesor de religie, pr. Andrei Urs, doamna profesoară de limba română Lipo Angela și doamna profesoară de arte plastice Costaș Nicoleta, iar rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Parohia Plopiș, coordonator pr. Ciprian Sabău – 390 p.
Locul II: Parohia Sălăjeni, coordonator pr. Hosu Florin – 375 p.
Locul III: Parohia Bănișor, coordonator pr. Câmpean Augustin – 349 p.
Alte rezultate: Parohia Cîmpia Sălaj, coordonator pr. Lucian Hodade – 330 p.; Parohia Șimleu III, coordonator pr. Taloș Ioan – 329 p.; Parohia Sighetul Silvaniei, coordonator pr. Cosmin Naghi – 320 p.; Parohia Valcăul de Sus, coordonator pr. Lucian Criste – 294 p.; Parohia Moiad, coordonator pr. Florin Teglaș - 259 p.; Parohia Bobota, coordonator pr. Silviu Pop – 257 p. și Parohia Derșida, coordonator pr. Avram Zaharie – 217 p.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaElevi sălajeni participanți la etapa națională a Olimpiadei de Religie, clasele V-XII

În perioada 1-5 mai 2019, la Oradea s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Religie pentru clasele V-XII.
Elevii au fost primiți în cadru festiv, la Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” din Centrul Civic.
Judeţul Sălaj a fost reprezentat la această competiţie de zece elevi: Mitraşca Iustin, clasa a V-a, Colegiul Național ”Silvania” Zalău, professor Dîngă Victor; Ardelean Alina Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Bocșa, profesor Tiran Marinela; Santavan Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială ”Silvania” Șimleu Silvaniei, profesor Pop Marius; Neaga Camelia Elena, clasa a VIII-a, Liceul Tehnologic ”Petri Mor” Nușfalău, professor Opriș Nicoleta; Demian Ștefania Maria, clasa a IX-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. pr. Ciurbe Călin; Oniţ Daiana Carla, clasa a X-a; Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. Dîngă Victor; Bӑlӑbuc Ozana, clasa a XI-a, prof. Micle Cӑlin Adrian; Bretan Alexandru, clasa a XII-a, Colegiul Naţional Silvania Zalău, prof. Dîngă Victor.
În data de 2mai 2019, cei peste 600 de elevi au susținut proba scrisă la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, după care, în zilele următoare, au vizitat diferite obiective religioase şi culturale din Oradea și judeţul Bihor.
Elevii sălăjeni s-au întors cu următoarele premii: Premiul I: Bălăbuc Ozana, clasa a XI-a, Liceul “Gheorghe Șincai” Zalau, pregătită de prof. Micle Călin Adrian; Mențiuni: Drăjan Diana, clasa a V-a, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Zalău, prof. Botiș Diana; Ardelean Alina Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Bocșa, prof. Tiran Marinela, Demian Ștefania Maria, clasa a IX-a, Colegiul Național “Silvania” Zalău, prof. Ciurbe Călin; Oniț Daiana Carla, clasa a X-a, Colegiul Național “Silvania” Zalău, prof. Dînga Victor Marius; Premiu special: Santavan Maria, clasa a VII-a, Școala Gimnazială “Silvania” Șimleul Silvaniei, prof. pr. Pop Marius.

Bălăbuc Ozana, clasa a-XI, premiul I :„Olimpiada de religie a fost prilejul unei sărbători în care comuniunea tinerilor mi-a adus zâmbetul pe buze. Bucuria pe care am trăit-o alături de ceilalți elevi va rămâne mereu întipărită în inima mea”.
Oniț Daiana, clasa a X-a, mențiune: „A fost o primă experiență frumoasă și mi-a plăcut sentimentul de a fi inconjurată de suflete frumoase, în care lumina și liniștea sălășluiesc. În fața lui Dumnezeu nu rezultatele de la această olimpiadă contează, ci dragostea și pasiunea de a ne împărtăși viziunea noastră asupra religiei”.
Demian Ștefania, clasa a IX-a, mențiune : „ Am fost înconjurați de niște elevi cu chipuri asemeni îngerilor. Atmosfera a fost plăcută si înălțătoare”.
Ardelean Alina Maria, clasa a VI-a, mențiune: „A fost o experiență de neuitat și unică în viața mea. Am avut șansa să cunosc oameni minunati și am învățat că în viața nu totul înseamnă să câștigi, ci să îl ai pe Dumnezeu”.

Profesor însoțitor,
Mitrașca Eugenia- Școala Gimnazială Nr.1 BuciumiProiect caritabil „Aproape de semenii noştri”

„O lume mai bună se poate construi prin fapte mărunte”. Pornind de la acest deziderat, bazându-ne pe implicarea şi dorinţa elevilor cât şi a cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială „Vasile Breban” Crişeni am dorit să fim alături de semenii noştri, în momentele speciale din viaţă. Astfel, în perioada 15-19 aprilie 2019, am reuşit să venim în ajutorul copiilor de la C.S.E.I. „Speranţa” Şimleu Silvaniei, dând dovadă de compasiune prin pregătirea unor pachete şi intonarea unor pricesne, în pragul Marelui Praznic al Învierii Domnului.

Prof. Şulumete Ioana-Anca
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro