„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”.

În spiritul preocupărilor misionar-pastorale pentru educația și viitorul tinerilor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în zilele de 17 și 18 august 2018, vom organiza, la Zalău, „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”.
La eveniment, vor participa 1100 de tineri cu vârste cuprinse între 14-35 ani, dintre care 700 de tineri din județul Sălaj și 400 de tineri din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş și Satu Mare, astfel încât Municipiul Zalău să devină un loc de formare spirituală, culturală și socială a tinerilor.
În contextul anului 2018, declarat în Patriarhia Română „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, tema întâlnirii va fi „Unitate, libertate, responsabilitate”.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A IX-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 5 august 2018, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a noua ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.

Festivalul, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în biserica nouă a mănăstirii de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Coordonator Radu Barbor de la Parohia Cehu Sivaniei, Preacucernicul Părinte Vasile Șomcutean, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus.

La finalul Sfintei Liturghii Preacucernicul Părinte Silviu Boha a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.

După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș pentru copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, a fost intonat imnul Festivalului de către solistul dr. Mihai Iacob, apoi grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată, astfel că pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului.

Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La ediția din acest an au încântat audiența soliștii: dr. Mihai Iacob, Pop Nectaria, Marian Mario, Domuța Ștefania, Marin și Petra Grad, Barbor Raluca, Druță Aida, Cozma Clara, Florian Denis, Cozma Evelina și Ștef-Sălăjan Simion. Au interpretat apoi, grupurilr de copii din Parohiile: Crișeni, Cehu Silvaniei, Surduc, Cristolț, Chechiș, Bălan, Brâglez, Cheud, Motiș, Zalha, Rus, Gâlgău, Lemniu, Gâlgău Almașului, Fântânele Rus, Jibou I, Lipău și Pomi județul Satu Mare și Parohia Dej din județul Cluj.

Au fost premiați tinerii soliști cu icoane și diplome de participare, apoi fiecare grup de copii a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu diplome de excelență Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru, pentru implicarea în organizarea festivalului, iar solistului dr. Ionel-Mihai Iacob, pentru promovarea festivalului de pricesne.

Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul viitor.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha,Festivalul de pricesne mariane „Maică, pururea Fecioară”, Ediția a IX-a

Duminică 5 august 2018, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, va avea loc a IX-a ediție a Festivalului de pricesne mariane „Maică pururea fecioară”.

La festival vor participa tineri din parohiile Episcopiei Sălajului, dar și invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Manifestărea culturală și spirituală se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judetului Sălaj.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTabăra catehetică „UNIȚI ÎN CREDINȚĂ ȘI FAPTE BUNE”, de la Mănăstirea Strâmba

Zile petrecute în Grădina Maicii Domnului

Cu purtarea de grijă a Maicii Domnului și a Mântuitorului Iisus Hristos, și cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 16-21 iulie 2018, am participat din nou la Tabăra Catehetică de la Mănăstirea Strâmba.
Activitatea a fost coordonată de Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului, prin părintele inspector Silviu Boha şi de către stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea.
Tabăra este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, precum şi pentru copii și tineri din țară și din afara graniţei. Timp de 6 zile, Mănăstirea Strâmba a devenit „acasă” pentru elevii şi profesorii aflaţi în tabără.
Grupul de participanţi a fost format din elevi din Sălaj, însoțiți de patru profesori de religie: Maria Sabou-Chirti, Marinela Tiran, Carmen Pop și Ionuţ Ciocmărean.
Bucuria a fost și mai mare întâlnindu-ne acolo și legând prietenii cu alţi oameni dragi venind tocmai din Bătania, Ungaria. Grupul de elevi din Bătania a fost însoţit de către Pr. Marius Vidican, d-na preoteasă Mădălina Vidican și prof. Sofia Pilan. Cu aceștia am petrecut zile minunate desfășurând împreună activităţi pe care nu le vom uita.
Obştea mănăstirii s-a străduit să îmbine armonios partea Mariei cu cea a Martei, oferind participanţilor atât hrană duhovnicească - prin orele de catehizare susţinute de Prea Cuviosul Părinte Acachie, cât şi belşug de bunătăţi material.
Ziua începea cu participarea la slujbă - Sfânta Liturghie (miercuri şi vineri) şi Acatist în celelalte zile, şi se încheia cu Vecernia.
Toţi cei prezenţi, într-un gând de bucurie și prietenie am participat la activităţi minunate: la orele de cateheză, concurs de bătut toaca, concursuri religioase, întreceri/jocuri sportive etc.
În ziua de joi am făcut o excursie vizitând: Muzeul Judeţean de Istorie și Artă Zalău, Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” Zalău, Mănăstirea Bic, Băile Tășnad unde am luat masa de prânz, apoi ne-am îndreptat spre Centrul de Agrement „Izvoarele Barcăului” Tusa unde am servit cina, întorcându-ne apoi spre casă, spre Sfânta Mănăstire. Peste tot am întâlnit oameni minunaţi și primitori, cărora le mulţumim pentru ospitalitate.
Vineri 20 iulie, fiind sărbătoare, Sfântul Prooroc Ilie, toţi elevii au primit Sfânta Taină a Spovedaniei, împărtășindu-se apoi cu Trupul și Sângele Domnului.
Sâmbătă, stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea a dăruit diplome și daruri alese tuturor participanţilor.
Pregătirea de a reveni acasă în familiile noastre și despărţirea de cei de acolo, a fost oarecum mai grea, deoarece într-adevăr acolo este „un colţ din rai”, acolo am simţit-o pe Maica Domnului aproape, acolo acei oameni frumoși au fost îngerii noștri păzitori și dragi, de care cu greu ne venea să ne despărţim.
Mulţumim tuturor pentru toate. Cu siguranţă ne vom mai îndrepta pașii cât de curând spre acel loc binecuvântat cu oameni minunaţi, dragi sufletului nostru.
Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Prof . Ciocmărean IoanLicitație lucrări de pictură - Mănăstirea Rus

Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Rus, Judeţul Sălaj, Protopopiatul Jibou, Episcopia Sălajului, organizează licitaţie pentru angajarea lucrărilor de pictură din nou, în tehnica frescă, la biserica mănăstirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Pictorii interesaţi pot trimite mănăstirii, până cel târziu în data de 17august 2018, ofertele de execuţie, însoţite de CV-ul şi portofoliul de lucrări ce vor fi analizate în şedinţa Consiliului economic al mănăstirii din 18 august 2018, de la ora 12. Ofertele se vor trimite la adresa: Mănăstirea Rus, nr. 56, comuna Rus, jud. Sălaj, telefon: 0723 379 129, Stareţă: Monahia Maria Magdalena.Tabără catehetică la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, luni, 16 iulie 2018, a început a 11-a ediție a Taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba. Tabăra este coordonată de către Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului şi de către stareţul Mănăstirii Strâmba, arhimandritul Grighentie Oţelea. Tabăra este o răsplată pentru copiii înscriși în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, pentru cei implicați în proiectele catehetice derulate în acest an în Episcopia Sălajului, precum şi pentru copii și tineri din țară.

Copiii și tinerii vor participa la programul sfintelor slujbe săvârșite în mănăstire, la orele de cateheză, vor fi inițiați în arta iconografică și în același timp vor fi antrenați în diferite activități intelectuale și sportive. În fiecare serie se vor desfăşura următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia, izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate”, Concursul de pictură „Micul iconar” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.

La finalul fiecărei serii se vor acorda, în cadru festiv, diplome şi premii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiectul „Lecția de istorie”

Parohia Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a inițiat proiectul „Lecția de istorie”, în cadrul căruia, lunar, se organizează un eveniment de evocare a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în contextul Anului Centenar, prin invitați care susțin o prelegere pe această temă.

La prima întâlnire în acest sens, biserica parohiei l-a avut ca invitat pe șeful secției de Istorie Contemporană a Muzeului Județean de Istorie, domnul Marin Pop, doctor în istorie. Acesta a susținut prelegerea cu titlul „Rolul bisericii și al școlii în înfăptuirea Marii Uniri”.

Amănuntele prezentate, rigoarea științifică a expunerii și căldura distinsului invitat i-a însuflețit pe cei prezenți, conștientizându-i că această poveste, numită istorie, încă scrie episoade cu fiecare generație.

În lunile următoare, alături de oameni de cultură din universitățile din Cluj-Napoca, Baia Mare sau Galați, enoriașii parohiei, dar și concetățenii dornici să se edifice asupra cadrului social-istoric al realizării marelui ideal național, vor avea posibilitatea să primească informații privite din perspective diferite: religioasă, literară, psihologică, pentru că Marea Unire s-a reflectat în toate domeniile activității umane.Episcopia Sălajului a desemnat Profesorul anului 2018

Marți, 5 iunie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, la sediul Episcopiei Sălajului a avut loc întrunirea Comisiei de evaluare a dosarelor profesorilor de religie, în vederea acordării titlului de „Profesorul anului”.

Au fost prezenţi următorii membrii: Preacucernicul Părinte consilier cultural Mihai Dobocan, Preacucernicul Părinte secretar eparhial Ionică Torcoș, Preacucernicul Părinte inspector pentru cateheză Silviu Boha, Preacucernicul Părinte director Călin Ciurbe, Preacucernicul Părinte prof. Sergiu Stan, Preacucernicul Părinte prof. Marius Pop, doamna prof. Marinela Ortelecan și domnul prof. Dan Moșincat.

După analiza dosarelor celor 10 profesori care au ajuns în faza finală a acestei competiţii, prin vot secret, a fost desemnat ca „Profesorul anului 2018” doamna Anca Șulumete, prof. de Religie Ortodoxă la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” din Zalău.

Titlul de „Profesorul anului” este acordat de către Episcopia Sălajului în fiecare an pe baza unei evaluări complexe, care implică analiza activităţii de către profesori, preoţi, Consiliul consultativ al profesorilor de religie şi Comisia de concurs organizată la nivelul Centrului Eparhial.Proiectul „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”

În ajunul Zilei Internaționale a Copilului, Episcopia Sălajului a oferit Ștefaniei Elena Floașiu, în vârstă de 3 ani și jumătate, diagnosticată cu diplegie spastică, suma de 21.400 lei. Totodată, prin proiectul „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, parohii și credincioși din Eparhia noastră, la îndemnul Preasfințitului Părinte Petroniu s-au arătat solidari cu părinții acestei fetițe, virând în contul deschis pentru Ștefania, sume de bani, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale, programate în luna septembrie 2018, în Statele Unite ale Americii. Tuturor celor care s-au implicat în susținerea acestui copil le mulțumim și le facem îndemnul să o poarte pe mai departe pe Ștefania în rugăciuni.Premierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”

Cu prilejul „Anului omagial al unității de credință și de neam” în Patriarhia Română, luni 21 mai 2018, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și câștigătorii Concursului Național din Episcopia Sălajului.
Proiectul câștigător din Episcopia Sălajului s-a intitulat „Uniți în libertate”. Acesta a fost coordonat de către pr. conf. univ. dr. Gabriel Gârdan împreună cu profesorii de religie: Ioan Ciocmărean de la CSEI Speranța Zalău, Marinela Tiran de la Școala Gimazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa Sălaj, Anca Șulumete Școala Gimazială „Simion Bărnuțiu” Zalău și Dana Rus de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și realizat împreună cu 64 de copii de la grupa de cateheză a Catedralei Episcopale ,,Înălţarea Domnului ”, din Zalău.
Proiectul a avut un dublu scop: de a responsabiliza, conștientiza și cultiva dragostea faţă de ţară și de Biserică, de valorile tradiţionale, culturale și naţionale, în contextul unor tendinţe puternice de diluare și relativizare a acestora, iar al doilea de a alina pe cei aflaţi în suferinţă prin desfăşurarea unor activităţi social-filantropice.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro