ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PREMATURITĂȚII MARCATĂ ÎN PAROHIA FILDU DE MIJLOC

Joi, 14 noiembrie 2019, în Parohia Fildu de Mijloc, din Episcopia Sălajului, a fost marcată Ziua Internațională a Prematurității printr-o serie de manifestări liturgice și cultural-educative coordonate de pr. paroh Claudiu Ionuț Boia, în colaborare cu Asociația Social-Culturală Anastasis din localitate. Activitățile au fost desfășurate în biserica din localitate cu hramul „Sfânta Treime”, începând cu slujba Vecerniei, continuând cu rugăciuni pentru sufletele pruncilor născuți mai înainte de vreme și care nu au supraviețuit, dar și pentru aceia care cu ajutorul lui Dumnezeu au reușit să treacă peste greutățile stării de prematur.

Copiii de la școala Gimnazială nr. 1 din localitate, coordonați de doamna învățător Carmen Boia, au susținut un scurt program artistic, marcând bucuria copilăriei și a perioadei postului Nașterii Domnului. În finalul serii, credincioșii și copiii au înălțat lampioane zburătoare ca simbol al sufletelor copilașilor nevinovați care din diverse motive nu au avut șansa să se bucure de viața pământească, dar care își găsesc liniștea în dragostea cea cerească a lui Hristos.Campanie de donare de sânge - „Dar pentru salvarea unei vieți!”

În așteptarea Postului Nașterii Domnului, Episcopia Sălajului a inițiat în parteneriat cu Centrul de transfuzie sanguină din Zalău un proiect de conștientizare și implicare a credincioșilor în donarea de sânge, dat fiind faptul că, pe de o parte, la nivel național, numărul donatorilor este cu mult mai mic decât solicitările venite din partea spitatelor, iar pe de altă parte, acest gest este expresia unei iubiri autentice, prin care, oferi aproapelui sângele tău, conștient fiind că, în multe cazuri de boală și accidente cei suferinzi nu au o altă alternativă decât acest ajutor, venit din partea semenilor. Oferind exemplul lor, preoții din Protopopiatul Șimleu Silvaniei au participat la acțiunea de donare de sânge desfășurată în data de 11 noiembrie de echipa mobilă a Centrului de transfuzie sanguină ce a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox din Șimleu Silvaniei.

De asemenea, preoții din Protopopiatul Zalău și-au oferit dragostea și sângele pentru aproapele lor, mobilizându-se pentru ca miercuri, 13 noiembrie, la Centrul de transfuzie sanguină din Zalău să doneze și ei, în speranța că gestul lor va fi apreciat și urmat de cât mai mulți dintre cei care se pregătesc să aștepte sărbătoarea Nașterii Domnului.

Pr. Claudiu Nechita
Consilier social-filantropicCONSFĂTUIREA JUDEȚEANĂ A PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Sălaj s-a desfășurat miercuri, 25 septembrie 2019 în sala multimedia a Liceului Ortodox ”Sf. Nicolae” Zalău. Scopul întâlnirii a fost analiza activităţilor educaţionale şi de formare religioasă a elevilor din anul şcolar ce s-a încheiat şi prezentarea proiectelor didactice şi misionare pentru noul an.
Părintele consilier cultural Mihai Dobocan a transmis binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu ș a accentuat importanța colaborării între profesorii de religie și preoții parohi, în activitățile catehetice.
Inspectorul școlar pentru disciplina religie a prezentat Diagnoza procesului educațional în anul şcolar 2018-2019 și a expus activităţile reprezentative ale profesorilor de religie din judeţ: premiile obţinute la Olimpiada de religie şi la alte concursuri naţionale sau județene (Concursul Naţional ”Cultură și spiritualitate românească”, Concursul Naţional „Biserica, locaş de închinare”, Concursul judeţean “Icoana unui suflet de copil”), proiectele derulate în parteneriat cu Episcopia Sălajului şi alte instituţii (Strategia Națională de Acțiune Comunitară- proiect naţional, Biserica, tinerii şi colindele, Marșul pentru viață, Pot mai mult pentru Cezara, Profesorul anului, Revista „Din suflet, pentru suflet”, Revista Concursului național ”Biserica, locaș de închinare”, Festivalul județean ”Lăudați pe Domnul”).
Propunerile aflate pe ordinea de zi s-au referit la direcţiile de acţiune pentru noul an şcolar, la asigurarea aplicării corecte a noilor programe şcolare de gimnaziu pentru religie la clasa a VII-a, structura portofoliului profesorului de religie, stabilirea locației și Cercurilor pedagogice, alegerea membrilor Consiliului consultativ, stabilirea grupelor de cateheză în care se vorimplica profesorii de religie. De asemenea, au fost prezentate cursurile de formare la care profesorii de religie vor avea posibilitatea să participe.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaCONGRESUL NAŢIONAL „HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT COPIILOR”, EDIȚIA A XII-A

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în perioada 16-19 septembrie 2019 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, a avut loc Congresul Naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, ediția a XII-a.

La Congres au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Fundaţiei World Vision România, inspectorii de la eparhiile din ţară şi din străinătate care răspund de lucrarea catehetică, precum şi inspectorii școlari pentru religie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, la congres a fost prezent preacucernicul părinte Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială, care a prezentat activitatea catehetică a Episcopiei Sălajului pe anul 2018-2019. De asemenea din partea Inspectoratului Şcolar Județean Sălaj a fost prezentă doamna inspector școlar prof. Claudia Boha.

Au fost prezenți pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, pr. conf. dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarchal, coordonator al Sectorului teologic-educaţional, pr. Florin Marica, consilier patriarhal, proiectul „Alege școala!”, Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale, conf. dr. Vasile Timiş inspector general la Ministerul Educaţiei Naţionale, Mihaela Loredana Nabăr, director executiv al fundației World Vision România şi pr. Mihai Pavel, director regional în cadrul Fundaţiei World Vision România pentru Europa de Răsărit şi Orientul Apropiat.

În cadrul lucrărilor, invitaţii au vorbit despre importanţa educaţiei religioase a copiilor şi a tinerilor în formarea caracterelor acestora, dar şi despre modalități de a cunoaște mai bine situația specifică de la nivelul comunităților locale pentru ca proiectele pe care Biserica le dezvoltă în parteneriat cu școala și familia să răspundă mai bine nevoilor copiilor.

S-a realizat o analiză a modului în care se desfăşoară educaţia religioasă, atât în cadrul unităţilor de învăţământ, prin predarea disciplinei religie, cât şi în Biserică, prin orele de cateheză, dar și aspecte practice privind școala și pregatirea pentru viață a tinerilor, provocări și soluții referitoare la identitatea spirituală între tradiție și secularism și identificarea misiunii Bisericii la provocările modernității.

Tot acum au fost prezentate propuneri de activități privind anul omagial 2020, dedicat pastoratiei părinților și copiilor și anul comemorativ al filantropilor ortodocși români (calendar, propuneri, strategii), și s-au stabilit liniile directoare pentru organizarea concursului național catehetic dedicat anului 2020.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTineri sălăjeni participanți la ITO Craiova 2019

În perioada 5-8 septembrie 2019, peste 4000 de tineri din întreaga lume s-au adunat la Craiova, la cea de a șasea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2019 sub deviza: Cu toții suntem un Potir! „Credință. Nădejde. Dragoste”.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopia Sălajului au participat 40 de tineri. Aceștia au fost însoțiți de către Preacucernicul Părinte Silviu Boha, Inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Daniel Blaj, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Agrijului, Preacucernicul Părinte Andrei Urs, coordonatorul Circumscripției catehetice Valea Zalăului și Preacucernicul Părinte Cristian Urs de la Parohia Fildu de Sus.

Festivitatea de deschidere a avut loc în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul „Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru popor”, a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a unor ierarhi din țară și din străinătate și a unor oficialități centrale și locale. Delegațiile tinerilor au fost prezentate de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor.

Cea de-a doua zi a ITO 2019, vineri, 6 septembrie, a debutat cu ac¬ti¬vităţile pe grupuri desfășurate în școlile partenere, apoi la Sala Polivalentă din Craiova a avut loc conferința „Pelerini într-o lume atee”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. După conferință, tinerii și delegațiile au participat la procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”, urmată de un concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Maria Tănase”și formația „Directia 5”, în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul orașului.

Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunea de dimineață apoi a urmat vizitarea oraşului. Ziua s-a încheiat cu un program artistic de muzică uşoară, sus¬ţinut de către Paula Seling.

ITO 2019 s-a încheiat duminică, 8 septembrie, la Mănăstirea Maglavit, unde a avut loc şi sfinţirea bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”. Aici, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, tinerii din Arhiepiscopia Craiovei au predat torţa ITO către tinerii din Arhiepiscopia Timişoarei, gazdă pentru cea de-a 7-a ediţie a evenimentului, în anul 2020.

Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea ulterioară a activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiectul „La mişcare după... peştişorul de aur”

Pentru a oferi copiilor o alternativă de petrecere a timpului liber, Parohia Chieşd, din Protopopiatul Șimleul Silvaniei, păstorită de preotul Sabou Iulian, în colaborare cu Consiliul Județean Sălaj a desfășurat proiectul „La mişcare după... peştişorul de aur”. Acesta a avut loc în parohie pe parcursul a două zile, 30-31 August 2019, sub îndrumarea preotului paroh dar și a unor voluntari din parohie.
Beneficiarii proiectului au fost copii cu vârsta cuprinsă între unu și 14 ani. În prima zi a proiectului, după rugăciunea de dimineaţă din biserică, copiii s-au deplasat în localitatea Moiad unde am pescuit. După aproximativ 2 ore ne-am întors în Chieşd organizând un cross şi am aprins fumigene în culorile tricolorului spre bucuria copiilor. După aceasta, copiii au servit masa în căminul cultural din Chieşd.
Distracţia a continuat pe terenulde sport al şcolii cu maşinuţele electrice şi s-au plimbat prin sat cu un trenuleț special aduse pentru ei pe parcursul a câtorva ore. Seara s-a încheiat cu o poiecţie de fim la căminul din localitate.
A doua zi a început la biserică cu rugăciunea de dimineaţă şi iar mai apoi am mers din nou la pescuit pentru 2 ore. Activităţile au continuat în căminul cultural din Moiad cu un curs de educaţie rutieră susţinut de agenţii de poliţie din localitate, după care am organizat un concurs de ciclism prin sat. La amiază copiii au servit pizza şi tort. Copiii s-au distrat apoi în curtea şcolii prin nenumarate activităţi sportive şi pe un tobogan gonflabil. Seara s-a încheiat cu o gustare, muzică, dans dar şi un foc de tabară.
Cu toţii s-au bucurat de acest minunat proiect şi au plecat la casele lor cu dorinţa de a mai participa la astfel de activităţi pe viitor.
Activităţile propuse, planificate în cadrul acestui proiect, au fost realizate datorită profesionalismului şi devotamentului arătat de organizatorii şi voluntarii acestui proiect.
Rezultatele acestui proiect au fost şi imediate dar se vor vedea şi pe termen lung. Participanţii la acest proiect şi-au arătat peste așteptări deschiderea spre pescuit, o alternativă a petrecerii timpului liber, precum şi disponibilitatea de a participa pe viitor şi la alte acţiuni asemănătoare. Un alt lucru deosebit a fost faptul că peste 15 persoane, copii şi însoţitori ai acestora, au fost pentru prima dată la pescuit şi negreşit, văzând bucuria de pe chipul lor, vor mai merge.
A fost un proiect deosebit pentru comunitatea noastră, iar copiii au fost foarte încântaţi de ce au trăit și cu ajutorul lui Dumnezeu nădăjduim să putem organiza în fiecare an proiectul cu titlul “Peştişorul de aur” la care se vor adăuga și alte lucruri interesante și de folos pentru ei.

Preot, Sabou Iulian CosminFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A X-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 11 august 2019, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a zecea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.

Festivalul, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Coordonator Radu Barbor, de la Parohia Cehu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Coordonator Andrei Urs, de la Parohia Hereclean, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, de la Parohia Jibou I, Preacucernicul Părinte Vasile Șomcutean, preot pensionar, Preacucernicul Părinte Nicolae Rednic, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus. La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, a ținut cuvântul de învățătură, apoi a avut loc slujba parastasului pentru Părintele Neofit și pentru alți ctitori ai Sfintei Mănăstiri.

După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș, pentru copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, a fost intonat imnul Festivalului de către soliștii Teofana Boha și Ionel-Mihai Iacob, apoi grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată, astfel că pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului.
Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La ediția din acest an au încântat audiența soliștii: Teofana Boha, Ionel-Mihai Iacob, Antonia Domocoș, Chiroban Paula Maria, Marian Mario, Szocs Alexandru, Daiana Ciobăncan, Avram Emanuel, Pop Nectaria, Marin și Petra Grad, Andreea Mureșan, Patricia Moldovan, Carla Cosma, Daria Mureșan, David Misaroș, Daria Misaroș, Paula Tarța, Nagy Iulius, Pater Cristian, Câmpean Darius, Sălăjan Simeon, Gabor Mihaela și Țară Alexandra.

Au interpretat apoi, grupurile de copii din Parohiile: Hereclean, Cehu Silvaniei, Crișeni, Bălan, Badon, Jibou II, Chieșd, Poiana Blenchii, Brâglez, Gâlgău Almașului, Fântânele Rus, Lemniu, Chechiș, Jibou I, Rus, Dej și Șoimeni, județul Cluj și Lipău, Pomi, Bicău, Roșiori și Valea Vinului, județul Satu Mare.

La final, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor. Totodată a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii.

S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de excelență, Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru, pentru implicarea în organizarea festivalului, domnului Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, doamnei Elena Fati și soliștilor Teofana Boha și dr. Ionel-Mihai Iacob, pentru promovarea festivalului de pricesne.

Au fost premiate grupurile de copii și tinerii soliști cu icoane și diplome de participare. Fiecare grup de copii a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte, dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A IX-A

Duminică 11 august 2019, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, va avea loc a X-a ediție a Festivalului de pricesne mariane „Maică, pururea fecioară”.

La festival vor participa tineri din parohiile Episcopiei Sălajului, dar și invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Manifestărea culturală și spirituală se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judetului Sălaj.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTabăra Catehetică de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 15-20 iulie 2019, am participat din nou la Tabăra Catehetică de la Mănăstirea Strâmba.

Tabăra a fost coordonată de Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului prin Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi Stareţul Mănăstirii Strâmba, Arhimadrit Grighentie Oţelea.

Într-o oază de pace și lumină, 56 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani și-au petrecut o săptămână de neuitat sub ocrotirea MaiciiDomnului, înconjurați de dragostea Părintelui Stareț Arhimandrit Grighentie și a întregii obști, sub grija necondiționată a cadrelor didactice care i-au însoțit: prof. Ioan Ciocmărean, prof. Maria Sabou-Chirti, prof. Anca Șulumete și prof. Marinela Tiran. Mulți dintre copii au fost pentru prima dată. Dintre copiii prezenți în tabără 10 au aparținut Caselor de tip familial din Hereclean, Fizeș și Zalău aceștia fiind însoțiți de doamnele Cornelia Groza și Maria Tămășan.

Toți copiii din tabără s-au simțit ca într-o familie, au format același grup, fără excepții.

După cum ne-am obișnuit în această tabără ziua începea cu participarea la slujbă de la ora 7:00 (Acatist sau Sfânta Liturghie) și se încheia cu Vecernia la ora 18:00, răspunsurile la aceste slujbe fiind date chiar de copiii din tabără.

Activitățile desfășurate au fost diversificate: ore de cateheză, ateliere (împletit brățări și desen), jocuri de energizare, concursuri religioase, jocuri sportive, concurs de bătut toaca, îngerașul, etc., toate în așa fel gândite încât să poată participa toți copiii aflați în tabără.

În această săptămână copiii au avut parte de multe surprize minunate oferite de Părintele Stareț cu obștea una dintre acestea fiind excursia la Oradea în ziua de joi, 18 iulie 2019, unde mai întâi ne-am încărcat spiritual vizitând Mănăstirea ,,Sfintei Cruci”, apoi ne-am întărit trupește savurând masa de prânz la Hotel Silver, după care ne-am răcorit făcând o baie la Aqua President. Toți oamenii întâlniți au fost minunați, cu multă dragoste față de aproapele.

O altă surpriză neașteptată oferită de coordonatori au fost tricourile pe care le-au primit fiecare participant din tabără.

Întrucât sâmbătă, 20 iulie, a fost sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, copiii s-au putut bucura de primirea Sfintei Taine a Spovedaniei și a Împărtășaniei, unindu-se cu Hristos chiar în cadrul Sfintei Liturghii. La finalul slujbei atât profesorii cât și elevii au fost premiați de către Părintele Stareț Arhimandrit Grighentie Oțelea cu câte o diplomă și daruri alese.

Săptămâna petrecută la Mănăstirea Strâmba, în Grădina Maicii Domnului, a fost binecuvântată. Am cunoscut aici, copii deosebiți, harnici, ascultători și creștini adevărați. Mulțumim pentru purtarea de grijă obștii mănăstirii, Maicii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos că ne-au ocrotit, ferindu-ne de rele, întorcându-ne acasă sănătoși!

Ca o noutate a acestui an, a fost realizarea unui grup al taberei pe WhatsApp, astfel încât părinții au putut să vizioneze activitățile noastre, iar feedbac-ul a fost pe măsură.

Acest lucru reiese din mesajele primite din partea participanților și din partea părinților, care au fost extrem de mulțumiți de modul în care s-au desfășurat activitățile în tabără.

,,Vă mulțumim pentru grija deosebită purtată copiilor noștri, pentru ceea ce ați reușit să sădiți în sufletele lor, pentru momentele unice și pentru tot ce ați împărtășit cu ei!” doamna Daniela

,,Ar trebui să mulțumim tuturor pentru clipele deosebite petrecute în această săptămână, mulțumim Pr. Stareț Arhim. Grighentie pentru că ne-a oferit și în acest an ocazia de a participa la tabăra de cateheză, mulțumim Pr. Acachie și tuturor persoanelor care și-au petrecut o mare parte a timpului la bucătărie, având grijă să nu ne lipsească nimic la masă și nu în ultimul rând domnilor profesori, care au avut grijă să ne simțim bine și ne-au învățat lucruri folositoare. Mulțumim tuturor că ne-ați făcut să ne simțim ca acasă, mulțumim pentru amalganul de fericire răspândit în toată mănăstirea. Doamne ajută să ne vedem și la anul!” eleva Remeș Daria

,,Dumnezeu și Maica Domnului să vă răsplătească pentru toată jertfa și dragostea oferită copiilor noștri! Părintelui Stareț și Părintelui Acachie le mulțumim din suflet că ne primesc mereu cu brațele deschise! Să ne vedem cu bine!!!”doamna Elena

,,Iulia a fost deosebit de încântată și anul acesta, mulțumim pentru tot, ați fost frumoși la fel și activitățile desfășurate. Abia așteptăm anul viitor!” doamna Patrichi Simona

,,Vă mulțumim din suflet pentru strădani. Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să vă răsplătească pentru tot ce ați făcut pentru copilașii noștri. Pentru ei a fost o experiență de neuitat. Mulțumim tuturor celor implicați și așteptăm cu drag următoarea întâlnire!” doamna Sanda

,,Sunteți minunați! Cuvintele sunt de prisos. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească! Mulțumim din suflet!!!” doamna Ghile Luminița

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Prof. Marinela TiranTabăra de vară ,,Copilăria prin culoare și mișcare’’

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 14.07-19.07.2019, în Parohia Ortodoxă Surduc, s-a desfășurat tabăra de vară intitulată,,Copilăria prin culoare și mișcare’’ organizată de preotul paroh Butaș Alin Aurel.
La această tabără au participat un număr de 70 de copii, care au avut parte de o săptămână plină de bucurie și fericire. Obiectivele importante ale acestei tabere au fost: apropierea copiilor de Biserică și Dumnezeu prin participare la rugăciune în prezența preotului paroh.
Dobândirea tehnicii de pictură pe suprafață de lem, în cadrul atelierului de pictură realizat sub îndrumarea doamnei expert restaurator Pop Ana, finalizat cu expunerea lucrărilor în biserica din parohie și acordarea de diplome și premii. Dezvoltarea capacităților cognitive prin numeroase jocuri de logică și cunoștințe sub îndrumarea doamnei profesor Butaș Diana Maria. Dezvoltarea relațiilor interpersonale și a spiritului de echipă prin activitățile realizate pe grupe sub îndrumarea următoarelor cadre didactice: Prof. Butaș Diana Maria, Prof.Sima Maria, Prof.Rînziș Nastasia și a numeroși voluntari. Aceste numeroase activități au fost răsplătite în fiecare zi printr-o bogată masă de Prânz, asigurată prin implicarea familiei preotului paroh cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și a credincioșilor din parohia Surduc.
Pentru activitățile desfășurate copiii și voluntarii au fost recompensați cu o excursie la Grădina Botanică ”Vasile Fati ”din Jibou și un foc de tabără petrecut cu cântec, joc și voie bună.

Pr. Butaș Alin Aurel
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro