Proiec catehetic „Cinste eroilor neamului”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a doamnei profesoare de Religie, Voicu Alexandrina și a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș, duminică, 2 iunie 2019, în localitatea Ileanda, s-a finalizat proiectul catehetic „Cinste eroilor neamului”.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Liceul Tehnologic ,,Ioachim Pop” Ileanda și Primăria și Consiliul local Ileanda.
Acesta s-a derulat în perioda mai-iunie 2019 și a avut drept scop cultivarea sentimentului de mândrie națională și recunoștință față de jertfa eroilor neamului nostru, dobândirea de cunoștințe și sentimente capabile să stimuleze dezvoltarea spirituală a copiilor, cunoașterea tradițiilor religioase și a învățăturilor Bisericii.
În proiect au fost implicați copii de la grupele de cateheză din Circumscripția catehetică Someș și de la școlile de pe Valea Someșului.
Evenimentul a început cu oficierea unui parastas la Monumentul eroilor din localitate, ocazie cu care copiii au depus o coroană de flori, apoi copiii au susținut un program de poezii, cântări religioase, precum și unele cântece patriotice specifice, pe o scenă special amenajată în curtea școlii din localitate.
La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului, Dan Dregan.
La final copiii au fost răsplătiți cu o agapă.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCultură și spiritualitate

În perioada 22-26 mai 2019, la Râmnicu-Vâlcea, județul Vâlcea, a avut loc Concursul Național Interdisciplinar de Limba și literatura română și Religie „Cultură și Spiritualitate Românească” pentru elevii de liceu. Tematica concursului a fost „Frumusețea sacră a lumii” și s-a desfăsurat pe două niveluri: nivelul claselor a IX-a – a X-a având ca temă centrală „Natura, ca dar și responsabilitate” și nivelul claselor a XI-a – a XII-a cu tema „Existența între sacru şi profan”.

Județul Sălaj a fost reprezentat de două eleve: Pavel Eunicia, clasa a X-a, Colegiul Național „Silvania”Zalău, profesori îndrumători Tuduce Ioana (română) și Dîngă Victor (religie), a obținut Mențiune; Nicorici Iulia, clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania”Zalău, profesori îndrumători Tuduce Ioana (română) și Dîngă Victor (religie), a fost și ea laureată cu Premiul Special.

Concursul este o competiţie naţională de excelenţă, la care pot participa elevi din toate judeţele ţării, din învăţământul de stat, particular şi confesional, la clasa pe care o frecventează în anul de desfăşurare a Concursului. Obiectivul fundamental al Concursului este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră. Scopul competiţiei este de a crea elevilor un spaţiu deschis al cunoaşterii, prin conştientizarea faptului că între discipline graniţele sunt flexibile şi cuprind o zonă de interferenţă, în care se găsesc conţinuturile care pot fi abordate deopotrivă din perspectiva de cunoaştere dată de fiecare dintre cele două discipline.

Concursul valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar și se adresează elevilor creativi, cu un orizont cultural adecvat vârstei, care pot valorifica elemente de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie. „Participarea la acest concurs a fost o experiență unică, deoarece am avut ocazia să mă maturizez și să ma îmbogățesc din punct de vedere spiritual și cultural. Sper ca în următorii ani competiția să câștige în prestigiu, atrăgând cât mai mulți tineri talentați și capabili să remarce dimensiunea spiritual a existentei” a declarat eleva Pavel Eunicia din clasa a X-a, a Colegiului Național „Silvania”.

Cele două eleve au fost însoțite, la Râmnicu-Vâlcea, de domnul profesor Dîngă Victor, de la Colegiul Național „Silvania”Zalău iar din Comisia Centrală de Evaluare a făcut parte doamna profesoară Gudea Mioara, inspector școlar general adjunct.

(profesor Dîngă Victor, Colegiul Național „Silvania”Zalău)Festivitatea de absolvire a elevilor clasei a XII - a a Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău

Joi, 30 mai 2019, a avut loc Festivitatea de absolvire a elevilor clasei a XII - a a Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, o zi cu emoții și flori. Sărbătoarea absolvenților a debutat cu Serenada prin școală, când elevii au intrat să-și salute colegii din clasele mai mici pe versurile imnului „Gaudeamus”, după care s-au îndreptat către Catedrala Episcopală „Sfânta Vinere”, unde au participat la Sfânta Liturghie festivă. Un frumos sobor de preoți, format din preoții profesori ai școlii, părintele director Ciurbe Călin-Radu, pr. consilier Claudiu Nechita și reprezentantul părinților, pr. Man Sorin-Nicolae, a înălțat rugăciuni pentru elevii și pentru toți ostenitorii acestei școli teologice. Elevii, îndrumați de domnul profesor Lazăr Florin, au dat răspunsurile în cadrul slujbei, pentru ultima dată în această calitate.

La ora 11.30 a început Festivitatea de Absolvire, moment încărcat de emoție pentru toți cei prezenți: elevi, profesori, părinți, invitați.

Mesajul Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost transmis de pr. Claudiu Nechita, consilier al sectorului social, iar doamna inspector general adjunct Mioara Gudea a transmis mesajul Inspectoratului Școlar al Județului Sălaj, în calitate de reprezentanți ai celor două instituții ce poartă de grijă elevilor Liceului Ortodox. Părintele Man Sorin-Nicolae, ca reprezentant al părinților elevilor clasei a ținut să mulțumească profesorilor școlii și să-i felicite pe absolvenți.

Așa cum se obișnuiește, șeful de promoție Adrian Man a susținut un frumos discurs bazat pe sentimente de gratitudine și respect față de cei care i-au îndrumat timp de patru ani, prietenie și colegialitate față de ceilalți elevi ai școlii. În timpul cuvântului, s-a făcut schimbul de simboluri ale școlii între generații, astfel elevii clasei a XI-a au primit: crucea semn al biruinței, icoana Sfântului Nicolae, patronul spiritual al școlii, și cheia, simbol al succesului, reprezentantul clasei a XI-a Costina Mihai, mulțumind la rândul lui colegilor săi mai mari și felicitându-i.

Doamna profesoară de limba și literatura română, în calitate de diriginte, a premiat elevii merituoși ai clasei, participanți la concursuri și olimpiade școlare, oferind tuturor câte o diplomă de absolvent și câte o icoană. Dincolo de felicitările adresate elevilor, dincolo de cuvintele de mulțumire către părinți pentru încrederea pe care au avut-o față de școală, dincolo de bucuria momentului, s-a insistat asupra faptului că ceea ce au acumulat în acești patru ani trebuie să ducă mai departe, odată cu bunul nume al școlii. Urmează un examen greu de bacalaureat care le va deschide porți spre alte orizonturi, obligatoriu de tratat cu seriozitate.

Felicitări, dragi absolvenți! Mult succes în viață! Fiți binecuvântați!Premierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”

Cu prilejul Anului omagial al al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), marți 21 mai 2018, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional Catehetic „Hristos:sufletul satului meu” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții din Episcopia Sălajului. Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii de la Parohia Plopiș cu proiectul „Satul tradițional de la origini la prezent alături de Hristos”, coordonator pr. Ciprian Sabău.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaElevi sălăjeni premiați la etapa națională a Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie ”Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII

Învățarea este asemenea cu florile cele mirositoare, iar cel neînvățat este asemenea copacului uscat. (Sf. Iacob Putneanul)

Pe meleagurile binecuvântate ale Bucovinei, în perioada 15-19 mai 2019, la Putna, jud. Suceava, s-a desfășurat ediția a IX-a a Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie ”Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII, la care județul Sălaj a fost reprezentat cu succes.

Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 15 mai, în biserica mănăstirii, unde s-a săvârșit un Te-Deum de binecuvântare a participanților. În următoarele zile, s-au desfășurat probele scrisă și orală, iar apoi, în paralel, s-a derulat și proba de proiect în cadrul căreia copiii participanți au descoperit ce înseamnă bucuria comuniunii (BU-CO-VI-NA; BUcurie, COmuniune, VIață, NAturalețe).

Rezultatele obținute de cele două eleve sălajene, Jurcău Petra Maria și Andreica Alisa Roberta, au reflectat măsura muncii și a dăruirii lor.

Petra Maria Jurcău, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială “Silvania” Șimleu Silvaniei, având ca profesori îndrumători pe Doina Porcar și Luminița Mandiuc, a obținut următoarele rezultate:
• Premiul Special al ISJ Suceava;
• Premiul Special al Mănăstirii Putna ”Iorgu Toma”;
• Mențiune la proba de proiect.
Alisa Roberta Andreica, clasa a VIII-a, de la Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău, având ca profesori îndrumători pe Mihaela Popa și Liviu Măcelar, a obținut următoarele rezultate:
• Premiul Special al Muzeului Național al Bucovinei;
• Premiul Special al Mănăstirii Putna ” Sfântul Daniil Sihastrul”;
• Mențiune la proba de proiect.
În urma participării la acest concurs, cele două eleve ne-au relatat impresiile și trăirile lor pe care le vor purta în suflet pentru multă vreme de aici înainte.

În aceste zile minunate am trăit o experiență unică, în care am avut ocazia de a cunoaște locuri binecuvântate și oameni frumoși, atât fizic, dar mai ales spiritual.
Peisajul încântător al Bucovinei m-a impresionat foarte mult. Satele, care poartă până azi aspectul tradițional, sunt vegheate de munți înalți, împodobiți cu un verde crud de mai.
Lăcașurile sfinte ale Bucovinei păstrează în ele istorie și har, iar călugării Mănăstirii Putna ne-au primit cu multă căldură și iubire. Putna este o așezare ca un colț de rai, înconjurată de munți și pajiști înverzite și împodobite cu gingașele flori de câmp. Mănăstirea Putna e un loc în care binecuvântarea și harul lui Dumnezeu sunt veșnic prezente.
Concursul „Cultură și spritualitate românească” mi-a îmbogățit cultura generală și spiritualitatea. Tot ceea ce s-a desfășurat în cadrul acestui concurs, la care am participat, a fost minunat, rămânând ca o bucurie și împlinire în inima mea.

(Petra Maria Jurcău)

Concursul interdisciplinar ”Cultură și spiritualitate românească” reprezintă mult mai mult decât o modalitate de demonstrare a capacităților elevilor, de valorificare a cunoștințelor acumulate de către aceștia pe parcursul orelor de limba și literatura română și religie. Acest concurs mi-a oferit posibilitatea de a-mi împărtăși valorile morale și de a-mi exprima liber convingerile legate de marea iubire a lui Dumnezeu față de noi, oamenii, de a mă perfecționa și de a evolua din punct de vedere cultural, modalitățile de abordare a temelor și de structurare a subiectelor oferindu-mi posibiliatea de a contura într-un mod inedit aceste aspecte sub forma unor compuneri clar si excepțional gândite de către comisia centrală.
Întâlnirea cu elevii din alte județe a fost o adevărată onoare, acest concurs reunind copii cu o educație excepționala, o cultură și o imaginație bogată, lucru care a reprezentat pentru mine o minunată șansă de a comunica și de a lega noi prietenii cu oameni excepționali.
Călduroasa primire a celor de la Mănăstirea Putna, probele provocatoare și toate momentele frumoase petrecute într-un cadru extraordinar de plăcut, mi-au dăruit cel mai minunat sentiment, acela de a fi conștientă de faptul că iubirea față de Dumnezeu și față de semeni este păstrată vie în sufletele noastre, fapt pentru care sunt absolut recunoscatoare !

(Alisia Roberta Andreica)

Lotul sălăjean a fost însoțit de doamna profesor Doina Marcela Porcar de la Școala Gimnazială “Silvania” Șimleu Silvaniei. Din Comisia Centrală de Evaluare a făcut parte doamna profesor Claudia Boha, inspector şcolar.

(profesor Doina Marcela Porcar, Școala Gimnazială “Silvania” Șimleu Silvaniei)OBȚINERE AVIZ CULT

Avizul scris (binecuvântarea) al chiriarhului se acordă pentru încadrarea personalului didactic pe catedre de religie – cultul ortodox în unități de învățământ preuniversitar (conform art. 18, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale și art. 4 din Protocolul cu privire la predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învătământul preuniversitar și la organizarea învățământului teologic ortodox preuniversitar și universitar).

Depunerea dosarelor și înregistrarea acestora se va face la registratura Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, în zilele de 22-23 mai 2019, între orele 13.00-14.00, iar interviul va avea loc în 24 mai 2019, de la ora 12.00.

Dosarul solicitantului va fi înregistrat doar complet, conținând toate documentele precizate pe site-ul www.episcopiasalajului.roOlimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe - 2019

În perioada 8-12 mai 2019, la Caransebeș, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe.

Din cadrul Liceului Ortodox ,,Sf. Nicolae" din Zalău au participat următorii elevi :

-Josan Raluca - Maria, clasa a IX-a, la disciplina Studiul Vechiului Testament, îndrumător Diac. prof. Torcoş Ionică;

-Butaş Casian -George, clasa a X-a, la disciplina Studiul Noului Testament, îndrumător Pr. prof. Brisc Petru;

-Costina Mihai, clasa a XI-a, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, îndrumător Pr. prof. Urs Andrei-Ştefan;

-Man Adrian, clasa a XII-a, la disciplina Dogmatică, îndrumător Pr. prof. Brisc Petru.

Elevul Man Adrian din clasa a XII -a, a obținut la disciplina Dogmatică nota 9, 30, reușind sa obțină Mențiune.

Lotul elevilor participanți la Etapa Națională a fost însoțit de Pr. Brisc Petru. Din Comisia de Evaluare a făcut parte și Pr. Prof. Ciurbe Călin-Radu, directorul Liceului Ortodox ,,Sf. Nicolae" din Zalău.

Prof.CLAUDIA-VIORICA BOHA
Inspector școlarCERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE RELIGIE DIN EPISCOPIA SĂLAJULUI

Joi, 9 mai 2019, s-a desfăşurat Cercul pedagogic pentru disciplina Religie cu tema ”Învățătura Bisericii reflectată în creații populare, datini și obiceiuri”.
În cadrul Centrului metodic pentru licee, activitățile au fost susținute la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” Zalău de către doamnul profesor Paul Petrean. A fost prezent și părintele consilier cultural pr. Mihai Dobocan care a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, i-a felicitat pe profesorii care i-au pregătit pe elevi pentru etapa națională a Ollimpiadei de religie și au obținut rezultate frumoase (un Premiu I, patru Mențiuni și un Premiu Special), a apreciat implicarea profesorilor de religie în proiectele de parteneriat educaţional coordonate de Episcopia Sălajului în parteneriat cu ISJ Sălaj (”Biserica, tinerii și colíndele”, Festivalul județean ”Lăudați pe Domnul”, Concursul Județean ”Icoana unui suflet de creștin”, ”Pot mai mult pentru Cezara”).
Cadrele didactice care predau la gimnaziu au participat la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Zalău, activitățile au fost susținute de către domna professor Botiș Diana. Au fost prezentate materiale PPT, principalele proiecte desfășurate în unitatea de învățământ în care a fost implicată catedra de Religie, au fost vizionate momente artistice cu semnificații profund religioase și a fost dezbătută noua viziune a Ministerului Educației Naționale ”Educația ne unește”.
S-au realizat aprecieri pe marginea activităţilor propuse şi s-au făcut precizări referitoare la activitatea de perfecționare a cadrelor didactice,concursurile disciplinei și la revista profesorilor de religie ”Din suflet, pentru suflet”, au fost evidențiate parteneriatele locale și județene precum și implicarea profesorilor de religie în acțiuni de parteneriat cu comunitatea religioasă locală sau județeană.

Inspector școlar,
Prof. Claudia BohaRezultatele Concursului Național Catehetic, Hristos: sufletul satului meu, etapa Eparhială

La faza pe Eparhie concursul a fost evaluat, în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie formată din: preacucernicul părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, doamna profesoară de limba și literatura română Angela Lipo, folclorist doamna prof. Neaga Cornelia și doamna profesoară de desen Ignatiuc Cristina.
În urma evaluării proiectelor rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Proiectul „Satul tradițional de la origini la prezent alături de Hristos”, Parohia Plopiș, coordonator pr. Ciprian Sabău – 383 p.
Locul II: Proiectul „Tradiție și spiritualitate în satul sălăjan”, Parohia „Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs – 318 p.
Locul III: Proiectul „Lemniu, Toplița, Purcăreț - sate de poveste”, Parohia Lemniu, coordonator pr. Mureșan Vasile – 299 p.
Câştigătorii Locului I, vor reprezenta Episcopia Sălajului la Patriahie.

Inspector pentru catehizare,
Pr. Silviu BohaRezultatele Concursului Național Catehetic, Hristos: sufletul satului meu, la Protopopiatul Zalău

La Protopopiatul Zalău, concursul a fost evaluat în conformitate cu metodologia la această etapă, de o comisie numită de către preacucernicul părinte protopop al Zalăului, Cătălin Lucaci.
Comisia a fost formată din prof. pr. Cosmin Porcar – profesor de religie, pr. coordonator Claudiu Popiț, doamna profesoară de limba română Pop Larisa și doamna profesoară de desen Duca Floare.
Rezultatele au fost următoarele:
Locul I: Parohia „Nașterea Maicii Domnului Hereclean”, coordonator pr. Andrei Urs – 400 p.
Locul II: Parohia Cehu Silvaniei, coordonator pr. Radu Barbor – 380 p. și Parohia Badon, coordonator, pr. Adrian Onica – 380 p.
Locul III. Parohia Creaca, coordonator pr. Daniel Blaj – 360 p.
Alte rezultate: Parohia Fetindia, coordonator pr. Adrian Crăciunaș - 340 p.; Parohia Jac, coordonator pr. Cristian Popa – 340 p.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro