1 2

Concert caritabil pentru Cezara

Joi, 18 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a avut loc un concert caritabil, dedicat strângerii de fonduri pentru o fetiță cu chip de înger și suferință de mucenic - Cezara Mureșan. Acest eveniment, inițiat de Episcopia Sălajului și de Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, în cadrul proiectului „Pot mai mult pentru Cezara”, desfășurat cu binecuvântarea Presfințitului Petroniu, a reunit, într-un efort comun, preoți, cadre didactice și elevi ai Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae”, artiști ai plaiurilor sălăjene, precum și alți oameni cu suflet, care s-au implicat cu toată dăruirea în acest demers umanitar.

Spectacolul, la care au participat „pro bono”: Rodica Pop-Seling, tenorul Sergiu Chirilă, surorile Chiș, Alexandra Antal, Alice Ghile, Andreea Onaci, Denisa-Minodora Rolnic și Corul „Predania” al liceului, condus de domnul profesor Florin Lazăr, prezentat de carismatica Adina Chirilă, a amintit celor prezenți de faptul că ne aflăm în Postul Paștilor, când mai mult ca oricând, trebuie să fim aproape de Dumnezeu și de semeni. Delegat al Preasfințitului Părinte Petroniu la acest eveniment a fost Părintele Claudiu Nechita, consilier social-filantropic al Episcopiei Sălajului.

În urma donațiilor, s-au strâns aproximativ 9.000 de lei, care au fost virați în contul Cezarei, aflată în acest moment într-o clinică din Roma, în vederea efectuării operației de transplant de măduvă, singura alternativă pe care, la acest moment, o mai are acest copil.

Pr. Claudiu Nechita
Consilier social„POT MAI MULT PENTRU CEZARA”

În perioada Postului Mare, Episcopia Sălajului, printr-un parteneriat încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău, derulează în bisericile și școlile Eparhiei proiectul social „Pot Mai Mult Pentru Cezara”, un proiect de strângere de fonduri pentru susținerea financiară a unei oparații de transplant medular ce va fi efectuat într-o clinică specializată din Roma, pentru Cezara, o fetiță de 7 ani, elevă în clasa pregătitoare la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

La 4 ani, în 2016, Cezara a fost diagnosticată cu leucemie, iar în urma tratamentului se părea că fetița s-a vindecat. Din păcate, boala a recidivat iar șansa ei de a zâmbi, de a se bucura de viață, împreună cu părinții ei, cu prietenii și cu cei apropiați este condiționată, în acest moment, de efectuarea acestei operații, ale cărei costuri sunt estimate de centrul medical la suma de 150.000 de euro, sumă de care familia Cezarei nu dispune, dar pe care, împreună, putem să o adunăm, fie prin colectele ce vor avea loc în această perioadă în bisericile din Episcopia Sălajului, fie prin virament în conturile: RO88BTRL03201201K7090701 în lei sau RO84BTRLEURCRT00K7090701 în euro.

Ne rugăm Celui Atotmilostiv să dăruiască sănătate acestei copile, iar dumneavoastră, pentru sprijinul oferit, în numele Cezarei și al părinților ei, Vă adresăm mulțumiri!

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialFestivalul Inimioarelor la Mănăstirea Bobota

Asociația „Inimioare Fericite”, în parteneriat cu Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bobota, județul Sălaj, a organizat, în data de 1 septembrie 2018, a patra ediție a Festivalului Inimioarelor. Prima zi de toamnă a fost o zi în care copiii cuprinși în Asociația „Inimioare Fericite” au simțit bucuria jocului și vacanței, dar și responsabilitatea începerii noului an școlar într-un adevărat festival al copiilor fericiţi, care a adunat, la un loc, peste 300 de copii, numeroși oaspeți, invitați din parohiile învecinate și asociații din judeţele Sălaj, Cluj şi Satu Mare. În cadrul acțiunilor, un rol deosebit de important l-au avut tinerii cuprinși în Divizia VOLO. Aceștia sunt tineri crescuți în cadrul Asociației „Inimioare fericite”, iar în acest an, ei au fost cei care au contribuit la pregătirile festivalului, îndeplinind cu succes sarcinile acordate.

Interesul organizatorilor a fost acela de a realiza o atmosferă de veselie, în care toți copiii să petreacă împreună câteva ore distractive și să se bucure de diversitatea activităților: topogan gonflabil, picturi pe faţă, modelări în baloane, jonglerii cu flăcări și surprize.

Festivalul Inimioarelor s-a încheiat cu acțiunea social-caritabilă „Ghiozdănelul”, în cadrul căreia s-au distribuit pentru 100 de copii, ghiozdane echipate cu pachete cu rechizite școlare, cărți din bibliografia școlară obligatorie și dulciuri, iar pentru 70 de familii provenite din medii dezavantajate s-au pregătit pachete cu alimente. O parte din produsele acțiunii caritabile amintite au fost donate de către elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca, iar Școala Gimnazială Bobota a fost reprezentată de cadre didactice care s-au ocupat de copii. O realitate demnă de notat este și momentul sosirii la mănăstire a bunicilor. Aceștia dorind să participe, conform tradiției mănăstirii, vineri seara, la Taina Sfântului Maslu, au adus asociației, spre donație, câte un ghiozdan. Imaginea cu acești bunici ne-a determinat să remarcăm dorința lor de implicare în promovarea culturii și educației românești. Fiecare om în vârstă cu ghiozdanul în mână va însemna un copil fericit la început de an școlar. A fost o clipă minunată a schimbului de cultură și tradiție între generații, a fost momentul în care am înțeles rolul bisericii și al școlii în dezvoltarea armonioasă a generațiilor.

Programul festivalului a fost coordonat de Preacuviosul Părinte protosinghel Mina Pletosu, starețul mănăstirii Bobota și exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, alături d-na director executiv al asociației Mihaela Tiba, cadre didactice și voluntari.

Pr. Claudiu NechitaTabăra de pictură „Icoana din sufletul copilului”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în perioada 25 iulie – 6 august 2018, în Parohia Ortodoxă Surduc, s-a desfășurat tabăra de pictură intitulată „Icoana din sufletul copilului”, sub coordonarea preotului paroh Alin-Aurel Butaș, la care au participat un număr de 50 de copii.

Obiectivele urmărite în desfășurarea acestei activități au fost apropierea copiilor de Biserică și de Dumnezeu, prin participare la rugăciune și dobândirea tehnicii de pictură neobizantină pe sticlă, în cadrul atelierului de pictură realizat sub îndrumarea doamnei expert restaurator Ana Pop, finalizat cu expunerea lucrărilor în biserica din parohie și recompensarea participanților cu diplome și premii.

Au fost implicați, de asemenea, în activități de dezvoltare a capacităților cognitive, a relațiilor interpersonale și a spiritului de echipă mai mulți dascăli inimoși coordonați de preotul paroh și de Doamna Profesor Dr. Mădălina Rus. Toate aceste activități au fost răsplătite, în fiecare zi, printr-o bogată masă de prânz, asigurată prin implicarea familiei preotului paroh și a credincioșilor din Parohia Surduc.

Pr. Claudiu Nechita„Pot Mai Mult Pentru Ștefania”

Episcopia Sălajului, derulează în această perioadă, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Sălaj, proiectul umanitar „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”. Acest proiect își propune strângerea de fonduri necesare unei intervenții chirurgicale pentru tratarea copilei Ștefania-Elena Floașiu care, de la vârsta de 2 ani, a primit diagnosticul de „diplegie spastică” - o formă a paraliziei cerebrale care o împiedică să meargă, să se joace cu alți copii și să se poată integra în structurile de învățământ preșcolar.

Întrucât costurile acestei operații estimate la peste 70.000 de euro depășește cu mult posibilitățile financiare ale familiei, adresăm rugămintea tuturor celor care sunt sensibili la suferința acestui copil să se implice în colectele ce vor fi inițiate în fiecare parohie din Eparhia noastră în duminicile a III-a și a IV-a după Sfintele Paști.

Pr. Claudiu NechitaÎnvierea în ochii copiilor

În Duminica a doua după Praznicul Învierii Domnului a avut loc, în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău, premierea câștigătorilor concursului „Învierea în ochii copiilor”. Organizat de Episcopia Sălajului, pe două secțiuni, atât pentru elevii din ciclul gimnazial, cât și pentru cei din ciclul primar, acest concurs a dat posibilitatea copiilor să își împărtășească gândurile sau cunoștințele lor legate de sărbătoarea Învierii prin creații literare, sub forma unor eseuri și poezii, expuse și evaluate pe întreaga perioadă a Săptămânii Luminate. Toți concurenții au primit ca premiu de participare cărți de folos duhovnicesc, iar pentru primele trei locuri ale elevilor, de la fiecare secțiune amintită, au fost acordate și premii în bani.

Cei mai câștigați au fost însă cei mari, care, într-o astfel de duminică, au putut să își verifice propria credință în oglinda credinței sufletelor nevinovate și cuminți ale copiilor și să înțealeagă îndemnul sărbătorii: „Nu fi necredincios, ci credincios!”

Pr Claudiu NechitaTaina Botezului, actualizare a Tainei Învierii și Bucuriei în Parohia Popteleac

Săptămâna care urmează praznicului Sfintelor Paşti este cunoscută în viața liturgică drept Săptămâna Luminată. Numele acesteia este dat, potrivit teologilor, de practica Bisericii primare de a boteza în această perioadă catehumenii care se pregătiseră, în mod deosebit, în vremea Postului Mare. Întrucât, neofiții purtau pe tot parcursul acestei săptămâni hainele luminate primite la Botez, pentru ei, perioada aceasta era socotită „Săptămâna cea luminată”.

Luminată este această săptămână mai ales pentru 21 de rromi din localitatea Popteleac, Protopopiatul Jibou, care, au primit miercuri, 11 aprilie, Taina Sfântului Botez. Cu vârste cuprinse între 3 luni și 24 de ani, cei 21 de neofiți au fost botezați prin grija preotului paroh Paul Chețe, avându-o ca nașă de botez pe credincioasa Diana Coroian, care s-a îngrijit ca, pe lângă procurarea celor necesare săvârșirii Tainei Sfântului Botez, să asigure pentru noii creștini și o masă festivă la acest fericit eveniment. Bucuria și sclipirea din ochii acestor tineri a făcut cât se poate de vizibil înțelesul adânc și tainic al Botezului creștin, ca moarte și înviere împreună cu Hristos și integrare în comunitatea Bisericii.

Pr. Claudiu NechitaLumina faptelor bune!

În perioada binecuvântată a Săptămânii Luminate a anului 2018, patru centre sociale din Eparhia noastră (Centrul social „Sfântul Pantelimon” și Centrul social „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Mănăstirea Bic, Centrul Social „Sfântul Gheorghe” din Românași și Centrul de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia” din Şimleu Silvaniei), au primit din partea Episcopiei Sălajului un consistent ajutor constând în 3 tone de alimente și produse de curățenie.

Odată cu ajutorul oferit celor peste 250 de beneficiari ai acestor locașuri sociale, Preasfințitul Părinte Petroniu le-a transmis acestora și un cuvânt de suflet care să le fie întărire în credință și lumină în mărturisirea adevărului Învierii lui Hristos.

Pr. Claudiu NechitaDar de Pasti!

Luând cunoștință de faptul că pentru a nu își pierde vederea în totalitate, un tânăr liceean din clasa a X-a a Liceului Teologic „Sfântul Nicolae” din Zalău are nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă, Episcopia Sălajului a oferit spre ajutor acestui tânăr suma de 3.500 lei. Cunoscând cumințenia, bunătatea și aplecarea spre carte a acestuia, îl rugăm pe Cel Înviat să îl miluiască cu sănătate, bucurie și Sărbători binecuvântate.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialLumina Filantropiei Creștine luminează tuturor!

În cadrul proiectului ,,Ajutor pentru familii sărace”, proiect cu caracter permanent ce se desfășoară în Episcopia Sălajului, cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, pe perioada de ajun a marilor praznice creștine, au avut loc, în aceste zile premergătoare ale Sărbatorii Învierii Domnului, acțiuni social-filantropice prin care dragostea față de aproapele, bunătatea și jerfelnicia s-au pus în slujba sprijinirii aproapelui aflat în nevoie.

Astfel, prin implicarea comitetelor parohiale din diferite localități ale Eparhiei noastre au primit ajutor, constând în pachete cu alimente, 611 familii aflate în situații de risc social. Numai la nivelul Municipiului Zalău, au fost ajutate 203 familii sărace, prin Mănastirea Bobota și acțiunea sugestiv intitulată ,,Banca de alimente”, au primit ajutor 60 de familii, iar prin implicarea parohiilor Adalin, Aghireș, Agrij, Borza, Brebi, Cehu Silvaniei, Chichișa, Crișeni, Dobrin, Dragu, Fetindia, Hida, Mesteacăn, Ortelec, Românași, Sânmihaiu Almașului, Zimbor, Băbeni, Brâglez, Cristolț, Jibou ,,Adormirea Maicii Domnuluiˮ, Jibou ,,Sfântul Proroc Danielˮ, Someș Guruslău, Surduc, Șoimuș, Tihău, Criștelec, Fizeș, Huseni, Marca, Preoteasa, Sighetu Silvaniei, Valcău de Sus, Șimleu Silvaniei, ,,Sfântul Mc. Gheorgheˮ și Mănăstirea Bic voluntarii au împărțit pachete în valoare totală de 34.700 lei propovăduind prin fapte că lumina filantropiei creștine luminează tuturor.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier social1 2

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro