1 2

„Pot Mai Mult Pentru Ștefania”

Episcopia Sălajului, derulează în această perioadă, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Sălaj, proiectul umanitar „Pot Mai Mult Pentru Ștefania”. Acest proiect își propune strângerea de fonduri necesare unei intervenții chirurgicale pentru tratarea copilei Ștefania-Elena Floașiu care, de la vârsta de 2 ani, a primit diagnosticul de „diplegie spastică” - o formă a paraliziei cerebrale care o împiedică să meargă, să se joace cu alți copii și să se poată integra în structurile de învățământ preșcolar.

Întrucât costurile acestei operații estimate la peste 70.000 de euro depășește cu mult posibilitățile financiare ale familiei, adresăm rugămintea tuturor celor care sunt sensibili la suferința acestui copil să se implice în colectele ce vor fi inițiate în fiecare parohie din Eparhia noastră în duminicile a III-a și a IV-a după Sfintele Paști.

Pr. Claudiu NechitaÎnvierea în ochii copiilor

În Duminica a doua după Praznicul Învierii Domnului a avut loc, în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău, premierea câștigătorilor concursului „Învierea în ochii copiilor”. Organizat de Episcopia Sălajului, pe două secțiuni, atât pentru elevii din ciclul gimnazial, cât și pentru cei din ciclul primar, acest concurs a dat posibilitatea copiilor să își împărtășească gândurile sau cunoștințele lor legate de sărbătoarea Învierii prin creații literare, sub forma unor eseuri și poezii, expuse și evaluate pe întreaga perioadă a Săptămânii Luminate. Toți concurenții au primit ca premiu de participare cărți de folos duhovnicesc, iar pentru primele trei locuri ale elevilor, de la fiecare secțiune amintită, au fost acordate și premii în bani.

Cei mai câștigați au fost însă cei mari, care, într-o astfel de duminică, au putut să își verifice propria credință în oglinda credinței sufletelor nevinovate și cuminți ale copiilor și să înțealeagă îndemnul sărbătorii: „Nu fi necredincios, ci credincios!”

Pr Claudiu NechitaTaina Botezului, actualizare a Tainei Învierii și Bucuriei în Parohia Popteleac

Săptămâna care urmează praznicului Sfintelor Paşti este cunoscută în viața liturgică drept Săptămâna Luminată. Numele acesteia este dat, potrivit teologilor, de practica Bisericii primare de a boteza în această perioadă catehumenii care se pregătiseră, în mod deosebit, în vremea Postului Mare. Întrucât, neofiții purtau pe tot parcursul acestei săptămâni hainele luminate primite la Botez, pentru ei, perioada aceasta era socotită „Săptămâna cea luminată”.

Luminată este această săptămână mai ales pentru 21 de rromi din localitatea Popteleac, Protopopiatul Jibou, care, au primit miercuri, 11 aprilie, Taina Sfântului Botez. Cu vârste cuprinse între 3 luni și 24 de ani, cei 21 de neofiți au fost botezați prin grija preotului paroh Paul Chețe, avându-o ca nașă de botez pe credincioasa Diana Coroian, care s-a îngrijit ca, pe lângă procurarea celor necesare săvârșirii Tainei Sfântului Botez, să asigure pentru noii creștini și o masă festivă la acest fericit eveniment. Bucuria și sclipirea din ochii acestor tineri a făcut cât se poate de vizibil înțelesul adânc și tainic al Botezului creștin, ca moarte și înviere împreună cu Hristos și integrare în comunitatea Bisericii.

Pr. Claudiu NechitaLumina faptelor bune!

În perioada binecuvântată a Săptămânii Luminate a anului 2018, patru centre sociale din Eparhia noastră (Centrul social „Sfântul Pantelimon” și Centrul social „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Mănăstirea Bic, Centrul Social „Sfântul Gheorghe” din Românași și Centrul de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia” din Şimleu Silvaniei), au primit din partea Episcopiei Sălajului un consistent ajutor constând în 3 tone de alimente și produse de curățenie.

Odată cu ajutorul oferit celor peste 250 de beneficiari ai acestor locașuri sociale, Preasfințitul Părinte Petroniu le-a transmis acestora și un cuvânt de suflet care să le fie întărire în credință și lumină în mărturisirea adevărului Învierii lui Hristos.

Pr. Claudiu NechitaDar de Pasti!

Luând cunoștință de faptul că pentru a nu își pierde vederea în totalitate, un tânăr liceean din clasa a X-a a Liceului Teologic „Sfântul Nicolae” din Zalău are nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă, Episcopia Sălajului a oferit spre ajutor acestui tânăr suma de 3.500 lei. Cunoscând cumințenia, bunătatea și aplecarea spre carte a acestuia, îl rugăm pe Cel Înviat să îl miluiască cu sănătate, bucurie și Sărbători binecuvântate.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialLumina Filantropiei Creștine luminează tuturor!

În cadrul proiectului ,,Ajutor pentru familii sărace”, proiect cu caracter permanent ce se desfășoară în Episcopia Sălajului, cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, pe perioada de ajun a marilor praznice creștine, au avut loc, în aceste zile premergătoare ale Sărbatorii Învierii Domnului, acțiuni social-filantropice prin care dragostea față de aproapele, bunătatea și jerfelnicia s-au pus în slujba sprijinirii aproapelui aflat în nevoie.

Astfel, prin implicarea comitetelor parohiale din diferite localități ale Eparhiei noastre au primit ajutor, constând în pachete cu alimente, 611 familii aflate în situații de risc social. Numai la nivelul Municipiului Zalău, au fost ajutate 203 familii sărace, prin Mănastirea Bobota și acțiunea sugestiv intitulată ,,Banca de alimente”, au primit ajutor 60 de familii, iar prin implicarea parohiilor Adalin, Aghireș, Agrij, Borza, Brebi, Cehu Silvaniei, Chichișa, Crișeni, Dobrin, Dragu, Fetindia, Hida, Mesteacăn, Ortelec, Românași, Sânmihaiu Almașului, Zimbor, Băbeni, Brâglez, Cristolț, Jibou ,,Adormirea Maicii Domnuluiˮ, Jibou ,,Sfântul Proroc Danielˮ, Someș Guruslău, Surduc, Șoimuș, Tihău, Criștelec, Fizeș, Huseni, Marca, Preoteasa, Sighetu Silvaniei, Valcău de Sus, Șimleu Silvaniei, ,,Sfântul Mc. Gheorgheˮ și Mănăstirea Bic voluntarii au împărțit pachete în valoare totală de 34.700 lei propovăduind prin fapte că lumina filantropiei creștine luminează tuturor.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialConcertul caritabil de pricesne intitulat „La umbra crucii Tale”

Marți, 13 martie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, în sala de spectacole a Clădirii „Transilvania” din Municipiul Zalău, a avut loc concertul de pricesne intitulat „La umbra crucii Tale”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Inimioare Fericite”, Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bobota, Primăria Municipiului Zalău și Casa Municipală de Cultură Zalău. Cu această ocazie, au urcat pe scenă soliști de marcă, care, prin cântul lor, au delectat sufletele auditoriului, transmițând cele mai sublime simțăminte de credință autentică și de promovare a valorilor națioale.

Scopul acestui concert a fost unul caritabil, respectiv de strângere de fonduri, în vederea construirii „Așezământului social pentru copii și seniori”, acesta urmând să funcționeze pe lângă Mănăstirea Bobota.

Alături de Măriuca Verdeș, prezentatoarea spectacolului, dar totodată și cea care a susținut, prin ilustrarea straielor populare, importanța păstrării tradițiilor, a portului popular românesc și a cântecului smerit al pricesnelor ortodoxe, au participat la acest concert și Liliana Mărieș, Ionuț Uivaroși, Andreea Vălean Indreican, Rodica Pop Seling, Mircea Mureșan, Rafila Bărbos, Leontina Dorca, Ansamblul de copii „Cununița Năzdrăvană”, precum și Ansamblul de copii ”Călineștenii Țării Maramureșului”.

La finalul spectacolului, organizatorii acestuia, președintele Asociației ”Inimioare fericite”, Preacuviosul Părinte stareț Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și doamna Mihaela Tiba, directorul executiv al asociației, au mulțumit tuturor celor care prin prezență și implicare au făcut posibilă realizarea acestui concert caritabil.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier socialProiectul social Eco Mărţişorul

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 12 februarie-10 martie 2018, se derulează proiectul social Eco Mărţişorul, un proiect care asigură de 10 ani un fond de burse pentru elevii eminenţi, ai căror părinți au posibilități financiare reduse. De acest proiect, inițiat de Asociația Filantropia Porolissum, au beneficiat, până la acest moment, aproape 100 de elevi din Zalău, Şimleu Silvaniei și Jibou pentru a-şi achita contravaloarea cazării la internatul şcolar, a cantinei, a rechizitelor şcolare sau pentru a-şi cumpăra îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Donând pentru acest fond sau cumpărând mărţişoarele expuse spre vânzare, confecţionate, cu atât drag, de elevi ai Liceului de Artă din Zalău, precum şi mărţişoarele tradiţionale, produse în cadrul serilor de şezători populare organizate de Fundația pentru Educație și Dezvoltare Locală AGAPIS și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj, avem posibilitatea achiziţionării unui mărţişor tradiţional original, lucrat manual, simbol al primăverii şi al filantropiei creştine, dar și de a susține șapte elevi care au nevoie de ajutor pentru a-și continua studiile.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilier SocialProiect educativ-social, iniţiat de Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca

Mănăstirea Bobota, județul Sălaj, a găzduit recent conferința „Sfânta Liturghie – permanenta reactualizare a jertfei lui Hristos”, acțiune cuprinsă în calendarul activităților propuse în cadrul Proiectului educativ-social „Împreună și prieteni”. În proiect sunt cuprinse activități comune insti­tuțiilor partenere: Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” - Bobota, judeţul Sălaj, Asociația „Inimioare fericite” din localitatea Bobota și Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca.

La această acțiune au participat, pe lângă coordonatorii proiectului, și pr. Florin Vasile Silaghi de la Penitenciarul Satu-Mare, cadre didactice ale instituțiilor școlare din Cluj-Napoca și Bobota și membri ai Asociației „Inimioare fericite”.

Conferința a fost deschisă de starețul Mănăstirii Bobota, protos. Mina Pletosu, care a prezentat momentele importante, simbolistica și semnificația Sfintei Liturghii în viața creștinilor. Lucrările conferinței au continuat cu prezentările susţinute de prof. Judith Ungar – „Ideea jertfei în muzică”, prof. Lucia Oltean – „Arta bizantină – arta realităților transfigurate de lumina sau harul Împărăției Cerurilor”, prof. Dana Mureşan – „Exemplul sfinților prin jertfa personală” și prof. Rodica Iordănescu și Ioana Corujan – „Lumina materială și Lumina lumii” și prof. Codruța Chiş – „Rolul educației religioase în viața preșcolarilor”.

Moderatorul conferinței, Mihaela Tiba, coordonatoarea asociației, a prezentat, în finalul lucrărilor, acțiunile desfășurate cu „micile inimioare” și implicarea activă a susținătorilor în toate activitățile. La secţiunea de dezbateri libere, prof. Livia Fer, director al Școlii Gimnaziale Bobota, a subliniat im­portanța implicării părinților, prin puterea exemplului personal, în dezvoltarea armonioasă a copilului, iar pr. Florin Vasile Silaghi a ilustrat fru­musețea manifestării religioase ca formă de libertate a omului. Următoarea acțiune în cadrul proiectului va avea loc în Duminica femeilor mironosițe, 22 aprilie.Episcopia Sălajului alături de zălăuanul Florin Răcoare

Episcopia Sălajului s-a alăturat tuturor acelora care nu au fost indiferenţi la încercarea prin care trece zălăuanul Florin Răcoare şi a făcut cunoscut cazul acestui tânăr, pentru ca acei care pot şi doresc, să îl sprijine financiar, în vederea achitării costurilor intervenţiilor medicale şi al tratamentelor necesare, care se pot efectua doar în clinici din străinătate. Pentru ajutorarea acestuia, pe lângă ajutorul oferit prin colecte de unele parohii din judeţ, Episcopia Sălajului, a virat în contul lui Florin, suma de 20 000 lei.

Cel care cu atingerea Ta ai vindecat pe soacra lui Petru, fiind aprinsă de friguri… pe robul Tău Florin..., vindecă-l degrab, dărindu-i sănătate, cu dinadinsul ne rugăm, Izvorule al vindecărilor.

Pr. Claudiu Nechita,
Consilierul social al Episcopiei Sălajului1 2

www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro