FESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE PENTRU COPII „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A X-A

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, duminică 11 august 2019, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus a avut loc a zecea ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.

Festivalul, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoți format din Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, Preacucernicul Părinte Coordonator Radu Barbor, de la Parohia Cehu Silvaniei, Preacucernicul Părinte Coordonator Andrei Urs, de la Parohia Hereclean, Preacucernicul Părinte Gheorghe Longodor, de la Parohia Jibou I, Preacucernicul Părinte Vasile Șomcutean, preot pensionar, Preacucernicul Părinte Nicolae Rednic, preot pensionar și Preacuviosul Părinte Tiță Alexandru de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus. La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Radu Barbor, a ținut cuvântul de învățătură, apoi a avut loc slujba parastasului pentru Părintele Neofit și pentru alți ctitori ai Sfintei Mănăstiri.

După agapa oferită de către maica stareță Maria Terheș, pentru copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, a fost intonat imnul Festivalului de către soliștii Teofana Boha și Ionel-Mihai Iacob, apoi grupurile de copii au urcat pe scena special amenajată, astfel că pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului.
Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La ediția din acest an au încântat audiența soliștii: Teofana Boha, Ionel-Mihai Iacob, Antonia Domocoș, Chiroban Paula Maria, Marian Mario, Szocs Alexandru, Daiana Ciobăncan, Avram Emanuel, Pop Nectaria, Marin și Petra Grad, Andreea Mureșan, Patricia Moldovan, Carla Cosma, Daria Mureșan, David Misaroș, Daria Misaroș, Paula Tarța, Nagy Iulius, Pater Cristian, Câmpean Darius, Sălăjan Simeon, Gabor Mihaela și Țară Alexandra.

Au interpretat apoi, grupurile de copii din Parohiile: Hereclean, Cehu Silvaniei, Crișeni, Bălan, Badon, Jibou II, Chieșd, Poiana Blenchii, Brâglez, Gâlgău Almașului, Fântânele Rus, Lemniu, Chechiș, Jibou I, Rus, Dej și Șoimeni, județul Cluj și Lipău, Pomi, Bicău, Roșiori și Valea Vinului, județul Satu Mare.

La final, Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor. Totodată a mulțumit oaspeților și a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii.

S-au acordat din partea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, diplome de excelență, Preacuvioasei Maicii Starețe Maria Terheș și Preacucernicului Părinte Tiță Alexandru, pentru implicarea în organizarea festivalului, domnului Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, doamnei Elena Fati și soliștilor Teofana Boha și dr. Ionel-Mihai Iacob, pentru promovarea festivalului de pricesne.

Au fost premiate grupurile de copii și tinerii soliști cu icoane și diplome de participare. Fiecare grup de copii a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Mulţumind Maicii Domnului pentru emoţiile și bucuriile trăite, toți s-au îndreptat spre parohiile din care fac parte, dorindu-şi să se reîntoarcă și la anul.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaFESTIVALUL DE PRICESNE MARIANE „MAICĂ, PURUREA FECIOARĂ”, EDIȚIA A IX-A

Duminică 11 august 2019, la Mănăstirea „Sfânta Maria” Rus, va avea loc a X-a ediție a Festivalului de pricesne mariane „Maică, pururea fecioară”.

La festival vor participa tineri din parohiile Episcopiei Sălajului, dar și invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Manifestărea culturală și spirituală se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judetului Sălaj.


Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTabăra Catehetică de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 15-20 iulie 2019, am participat din nou la Tabăra Catehetică de la Mănăstirea Strâmba.

Tabăra a fost coordonată de Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului prin Preacucernicul Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi Stareţul Mănăstirii Strâmba, Arhimadrit Grighentie Oţelea.

Într-o oază de pace și lumină, 56 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani și-au petrecut o săptămână de neuitat sub ocrotirea MaiciiDomnului, înconjurați de dragostea Părintelui Stareț Arhimandrit Grighentie și a întregii obști, sub grija necondiționată a cadrelor didactice care i-au însoțit: prof. Ioan Ciocmărean, prof. Maria Sabou-Chirti, prof. Anca Șulumete și prof. Marinela Tiran. Mulți dintre copii au fost pentru prima dată. Dintre copiii prezenți în tabără 10 au aparținut Caselor de tip familial din Hereclean, Fizeș și Zalău aceștia fiind însoțiți de doamnele Cornelia Groza și Maria Tămășan.

Toți copiii din tabără s-au simțit ca într-o familie, au format același grup, fără excepții.

După cum ne-am obișnuit în această tabără ziua începea cu participarea la slujbă de la ora 7:00 (Acatist sau Sfânta Liturghie) și se încheia cu Vecernia la ora 18:00, răspunsurile la aceste slujbe fiind date chiar de copiii din tabără.

Activitățile desfășurate au fost diversificate: ore de cateheză, ateliere (împletit brățări și desen), jocuri de energizare, concursuri religioase, jocuri sportive, concurs de bătut toaca, îngerașul, etc., toate în așa fel gândite încât să poată participa toți copiii aflați în tabără.

În această săptămână copiii au avut parte de multe surprize minunate oferite de Părintele Stareț cu obștea una dintre acestea fiind excursia la Oradea în ziua de joi, 18 iulie 2019, unde mai întâi ne-am încărcat spiritual vizitând Mănăstirea ,,Sfintei Cruci”, apoi ne-am întărit trupește savurând masa de prânz la Hotel Silver, după care ne-am răcorit făcând o baie la Aqua President. Toți oamenii întâlniți au fost minunați, cu multă dragoste față de aproapele.

O altă surpriză neașteptată oferită de coordonatori au fost tricourile pe care le-au primit fiecare participant din tabără.

Întrucât sâmbătă, 20 iulie, a fost sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, copiii s-au putut bucura de primirea Sfintei Taine a Spovedaniei și a Împărtășaniei, unindu-se cu Hristos chiar în cadrul Sfintei Liturghii. La finalul slujbei atât profesorii cât și elevii au fost premiați de către Părintele Stareț Arhimandrit Grighentie Oțelea cu câte o diplomă și daruri alese.

Săptămâna petrecută la Mănăstirea Strâmba, în Grădina Maicii Domnului, a fost binecuvântată. Am cunoscut aici, copii deosebiți, harnici, ascultători și creștini adevărați. Mulțumim pentru purtarea de grijă obștii mănăstirii, Maicii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos că ne-au ocrotit, ferindu-ne de rele, întorcându-ne acasă sănătoși!

Ca o noutate a acestui an, a fost realizarea unui grup al taberei pe WhatsApp, astfel încât părinții au putut să vizioneze activitățile noastre, iar feedbac-ul a fost pe măsură.

Acest lucru reiese din mesajele primite din partea participanților și din partea părinților, care au fost extrem de mulțumiți de modul în care s-au desfășurat activitățile în tabără.

,,Vă mulțumim pentru grija deosebită purtată copiilor noștri, pentru ceea ce ați reușit să sădiți în sufletele lor, pentru momentele unice și pentru tot ce ați împărtășit cu ei!” doamna Daniela

,,Ar trebui să mulțumim tuturor pentru clipele deosebite petrecute în această săptămână, mulțumim Pr. Stareț Arhim. Grighentie pentru că ne-a oferit și în acest an ocazia de a participa la tabăra de cateheză, mulțumim Pr. Acachie și tuturor persoanelor care și-au petrecut o mare parte a timpului la bucătărie, având grijă să nu ne lipsească nimic la masă și nu în ultimul rând domnilor profesori, care au avut grijă să ne simțim bine și ne-au învățat lucruri folositoare. Mulțumim tuturor că ne-ați făcut să ne simțim ca acasă, mulțumim pentru amalganul de fericire răspândit în toată mănăstirea. Doamne ajută să ne vedem și la anul!” eleva Remeș Daria

,,Dumnezeu și Maica Domnului să vă răsplătească pentru toată jertfa și dragostea oferită copiilor noștri! Părintelui Stareț și Părintelui Acachie le mulțumim din suflet că ne primesc mereu cu brațele deschise! Să ne vedem cu bine!!!”doamna Elena

,,Iulia a fost deosebit de încântată și anul acesta, mulțumim pentru tot, ați fost frumoși la fel și activitățile desfășurate. Abia așteptăm anul viitor!” doamna Patrichi Simona

,,Vă mulțumim din suflet pentru strădani. Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să vă răsplătească pentru tot ce ați făcut pentru copilașii noștri. Pentru ei a fost o experiență de neuitat. Mulțumim tuturor celor implicați și așteptăm cu drag următoarea întâlnire!” doamna Sanda

,,Sunteți minunați! Cuvintele sunt de prisos. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească! Mulțumim din suflet!!!” doamna Ghile Luminița

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Prof. Marinela TiranTabăra de vară ,,Copilăria prin culoare și mișcare’’

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, în perioada 14.07-19.07.2019, în Parohia Ortodoxă Surduc, s-a desfășurat tabăra de vară intitulată,,Copilăria prin culoare și mișcare’’ organizată de preotul paroh Butaș Alin Aurel.
La această tabără au participat un număr de 70 de copii, care au avut parte de o săptămână plină de bucurie și fericire. Obiectivele importante ale acestei tabere au fost: apropierea copiilor de Biserică și Dumnezeu prin participare la rugăciune în prezența preotului paroh.
Dobândirea tehnicii de pictură pe suprafață de lem, în cadrul atelierului de pictură realizat sub îndrumarea doamnei expert restaurator Pop Ana, finalizat cu expunerea lucrărilor în biserica din parohie și acordarea de diplome și premii. Dezvoltarea capacităților cognitive prin numeroase jocuri de logică și cunoștințe sub îndrumarea doamnei profesor Butaș Diana Maria. Dezvoltarea relațiilor interpersonale și a spiritului de echipă prin activitățile realizate pe grupe sub îndrumarea următoarelor cadre didactice: Prof. Butaș Diana Maria, Prof.Sima Maria, Prof.Rînziș Nastasia și a numeroși voluntari. Aceste numeroase activități au fost răsplătite în fiecare zi printr-o bogată masă de Prânz, asigurată prin implicarea familiei preotului paroh cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și a credincioșilor din parohia Surduc.
Pentru activitățile desfășurate copiii și voluntarii au fost recompensați cu o excursie la Grădina Botanică ”Vasile Fati ”din Jibou și un foc de tabără petrecut cu cântec, joc și voie bună.

Pr. Butaș Alin AurelTabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, luni 15 iulie 2019, a început Tabăra catehetică de la Mănăstirea Strâmba.

Tabăra este organizată prin Biroul de catehizare din cadrul Episcopiei Sălajului și coordonată de Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială şi Stareţul Mănăstirii Strâmba Arhimadrit Grighentie Oţelea.

Copiii din tabără se află sub îndrumarea domnilor profesori de Religie: prof. Ioan Ciocmărean, prof. Marinela Tiran, prof. Anca Șulumete și prof. Sabou-Chirti Maria.

Pe lângă activităţile duhovniceşti copiii vor participa la următoarele concursuri: „Concurs de toacă”, Concursul de cunoştinţe religioase „Familia izvor al binecuvântării divine”, „Concurs de perspicacitate” şi întreceri sportive desfăşurate sub deviza „Minte curată şi corp sănătos”.

La final se vor acorda în cadru festiv diplome şi premii.

Scopul taberei este de socializare și petrecere a zilelor de vacanță într-un mediu adecvat formării lor spirituale.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaTineri sălăjeni prezenți la „Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, Baia Mare, 2019

Vineri, 5 iulie 2019, a avut loc la Baia Mare, „Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, la care au participat 1.200 de tineri, din toate protopopiatele Mitropoliei.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, din Episcopia Sălajului au participat 150 de tineri, din cele trei protopopiate ale Eparhiei, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare, în cadrul Episcopiei Sălajului și a Preacucernicilor Părinți Coordonatori ai Circumscripțiilor catehetice: Radu Barbor, Teodor Csordaș și Iura Cristian.

Întîlnirea a avut loc în incinta Muzeului Satului din Baia Mare, sub genericul „IUBESC SATUL ROMÂNESC”.

Deschiderea oficială s-a făcut în amfiteatrul în aer liber al Muzeului Etnografic şi de Artă Populară. După intonarea Imnului Naţional, s-a desfăşurat conferinţa inaugurală, moderată de Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului teologic educaţional.

Celor 1.200 de tineri le-au vorbit despre satul românesc dr. Ilie Gherheş, cercetător în cadrul Muzeului Etnografic şi de Artă Populară şi Peter Hurley, un irlandez iubitor al satului românesc, care locuieşte în România din 1994, căsătorit cu o româncă, cu care are un copil. Cei doi conferenţiari au fost distinşi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului, cu Ordinul şi Crucea „Justinian Arhiepiscopul”, emisă de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului cu ocazia Anului Omagial al satului românesc.

Reuniunea a continuat cu activităţi în aer liber pe Cîmpul Tineretului din faţa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.
La ora 16.00, de lângă Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde se află şi Muzeul Satului, s-a pornit spre Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în „Procesiunea bucuriei”, la care a participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” a avut loc festivitatea de încheiere a ediţiei mitropolitane din acest an, care a început cu Vecernia, oficiată de Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar, Timotei Sătmăreanul.

În cadrul festivităţii de închidere s-a adresat tinerilor Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, cu cuvântul intitulat „Prietenie, camaraderie, dragoste”.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia Jubiliară „Justinian Arhiepiscopul” emise cu ocazia Anului Omagial al satului românesc. Acelaşi Ordin „Justinian Arhiepiscopul” a fost înmânat şi preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş Gabriel Valer Zetea. Tot acum, din partea Consiliului Judeţean Maramureş, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei i s-a înmînat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş”.

Prezeța tinerilor la acest eveniment dă o mărturie publică a credinței lor în Hristos, cultivată în Familie, Biserică și Școală.

Întâlnirea a reprezentat un eveniment spiritual major şi un schimb de experiență important pentru dezvoltarea activităților cu tinerii.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaProiec catehetic „Cinste eroilor neamului”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, a doamnei profesoare de Religie, Voicu Alexandrina și a Preacucernicului Părinte Alexandru Bande, coordonatorul Circumscripției catehetice Someș, duminică, 2 iunie 2019, în localitatea Ileanda, s-a finalizat proiectul catehetic „Cinste eroilor neamului”.
Proiectul a fost un parteneriat între Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Liceul Tehnologic ,,Ioachim Pop” Ileanda și Primăria și Consiliul local Ileanda.
Acesta s-a derulat în perioda mai-iunie 2019 și a avut drept scop cultivarea sentimentului de mândrie națională și recunoștință față de jertfa eroilor neamului nostru, dobândirea de cunoștințe și sentimente capabile să stimuleze dezvoltarea spirituală a copiilor, cunoașterea tradițiilor religioase și a învățăturilor Bisericii.
În proiect au fost implicați copii de la grupele de cateheză din Circumscripția catehetică Someș și de la școlile de pe Valea Someșului.
Evenimentul a început cu oficierea unui parastas la Monumentul eroilor din localitate, ocazie cu care copiii au depus o coroană de flori, apoi copiii au susținut un program de poezii, cântări religioase, precum și unele cântece patriotice specifice, pe o scenă special amenajată în curtea școlii din localitate.
La eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protopop al Jiboului, Dan Dregan.
La final copiii au fost răsplătiți cu o agapă.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu BohaCultură și spiritualitate

În perioada 22-26 mai 2019, la Râmnicu-Vâlcea, județul Vâlcea, a avut loc Concursul Național Interdisciplinar de Limba și literatura română și Religie „Cultură și Spiritualitate Românească” pentru elevii de liceu. Tematica concursului a fost „Frumusețea sacră a lumii” și s-a desfăsurat pe două niveluri: nivelul claselor a IX-a – a X-a având ca temă centrală „Natura, ca dar și responsabilitate” și nivelul claselor a XI-a – a XII-a cu tema „Existența între sacru şi profan”.

Județul Sălaj a fost reprezentat de două eleve: Pavel Eunicia, clasa a X-a, Colegiul Național „Silvania”Zalău, profesori îndrumători Tuduce Ioana (română) și Dîngă Victor (religie), a obținut Mențiune; Nicorici Iulia, clasa a XII-a, Colegiul Național „Silvania”Zalău, profesori îndrumători Tuduce Ioana (română) și Dîngă Victor (religie), a fost și ea laureată cu Premiul Special.

Concursul este o competiţie naţională de excelenţă, la care pot participa elevi din toate judeţele ţării, din învăţământul de stat, particular şi confesional, la clasa pe care o frecventează în anul de desfăşurare a Concursului. Obiectivul fundamental al Concursului este centrat pe promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră. Scopul competiţiei este de a crea elevilor un spaţiu deschis al cunoaşterii, prin conştientizarea faptului că între discipline graniţele sunt flexibile şi cuprind o zonă de interferenţă, în care se găsesc conţinuturile care pot fi abordate deopotrivă din perspectiva de cunoaştere dată de fiecare dintre cele două discipline.

Concursul valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar și se adresează elevilor creativi, cu un orizont cultural adecvat vârstei, care pot valorifica elemente de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie. „Participarea la acest concurs a fost o experiență unică, deoarece am avut ocazia să mă maturizez și să ma îmbogățesc din punct de vedere spiritual și cultural. Sper ca în următorii ani competiția să câștige în prestigiu, atrăgând cât mai mulți tineri talentați și capabili să remarce dimensiunea spiritual a existentei” a declarat eleva Pavel Eunicia din clasa a X-a, a Colegiului Național „Silvania”.

Cele două eleve au fost însoțite, la Râmnicu-Vâlcea, de domnul profesor Dîngă Victor, de la Colegiul Național „Silvania”Zalău iar din Comisia Centrală de Evaluare a făcut parte doamna profesoară Gudea Mioara, inspector școlar general adjunct.

(profesor Dîngă Victor, Colegiul Național „Silvania”Zalău)Festivitatea de absolvire a elevilor clasei a XII - a a Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău

Joi, 30 mai 2019, a avut loc Festivitatea de absolvire a elevilor clasei a XII - a a Liceului Ortodox „Sf. Nicolae” din Zalău, o zi cu emoții și flori. Sărbătoarea absolvenților a debutat cu Serenada prin școală, când elevii au intrat să-și salute colegii din clasele mai mici pe versurile imnului „Gaudeamus”, după care s-au îndreptat către Catedrala Episcopală „Sfânta Vinere”, unde au participat la Sfânta Liturghie festivă. Un frumos sobor de preoți, format din preoții profesori ai școlii, părintele director Ciurbe Călin-Radu, pr. consilier Claudiu Nechita și reprezentantul părinților, pr. Man Sorin-Nicolae, a înălțat rugăciuni pentru elevii și pentru toți ostenitorii acestei școli teologice. Elevii, îndrumați de domnul profesor Lazăr Florin, au dat răspunsurile în cadrul slujbei, pentru ultima dată în această calitate.

La ora 11.30 a început Festivitatea de Absolvire, moment încărcat de emoție pentru toți cei prezenți: elevi, profesori, părinți, invitați.

Mesajul Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost transmis de pr. Claudiu Nechita, consilier al sectorului social, iar doamna inspector general adjunct Mioara Gudea a transmis mesajul Inspectoratului Școlar al Județului Sălaj, în calitate de reprezentanți ai celor două instituții ce poartă de grijă elevilor Liceului Ortodox. Părintele Man Sorin-Nicolae, ca reprezentant al părinților elevilor clasei a ținut să mulțumească profesorilor școlii și să-i felicite pe absolvenți.

Așa cum se obișnuiește, șeful de promoție Adrian Man a susținut un frumos discurs bazat pe sentimente de gratitudine și respect față de cei care i-au îndrumat timp de patru ani, prietenie și colegialitate față de ceilalți elevi ai școlii. În timpul cuvântului, s-a făcut schimbul de simboluri ale școlii între generații, astfel elevii clasei a XI-a au primit: crucea semn al biruinței, icoana Sfântului Nicolae, patronul spiritual al școlii, și cheia, simbol al succesului, reprezentantul clasei a XI-a Costina Mihai, mulțumind la rândul lui colegilor săi mai mari și felicitându-i.

Doamna profesoară de limba și literatura română, în calitate de diriginte, a premiat elevii merituoși ai clasei, participanți la concursuri și olimpiade școlare, oferind tuturor câte o diplomă de absolvent și câte o icoană. Dincolo de felicitările adresate elevilor, dincolo de cuvintele de mulțumire către părinți pentru încrederea pe care au avut-o față de școală, dincolo de bucuria momentului, s-a insistat asupra faptului că ceea ce au acumulat în acești patru ani trebuie să ducă mai departe, odată cu bunul nume al școlii. Urmează un examen greu de bacalaureat care le va deschide porți spre alte orizonturi, obligatoriu de tratat cu seriozitate.

Felicitări, dragi absolvenți! Mult succes în viață! Fiți binecuvântați!Premierea reprezentaților Episcopiei Sălajului la Concursul Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”

Cu prilejul Anului omagial al al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), marți 21 mai 2018, la Catedrala Patriarhală din București, la finalul Sfintei Liturghii oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional Catehetic „Hristos:sufletul satului meu” și a însoţitorii lor.
În acest cadru festiv au fost premiați și reprezentanții din Episcopia Sălajului. Câștigătorii concursului național, etapa pe Eparhie, din Episcopia Sălajului, au fost copiii de la Parohia Plopiș cu proiectul „Satul tradițional de la origini la prezent alături de Hristos”, coordonator pr. Ciprian Sabău.

Inspector pentru catehizare parohială,
Pr. Silviu Boha
www.youtube.com/channel/UCEYWHprNFWapMl2L5rAAclg patriarhia.ro episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=162&vanzari=162 episcopiasalajului.ro/index.php?idmenu=156&vanzari=156 basilica.ro